Totaal aantal pageviews

zondag 11 augustus 2019

SCHRIKT U VAN VERDRINKENDE VLUCHTELINGEN?

    Libië zit vol Afrikaanse vluchtelingen en die betalen grof voor de overtocht naar Italië. Ondanks de ordehandhaving door Generaal Haftar, die nogal pro-westers is. Dat geld is door hun familie bij elkaar gebracht, om een van hen als "kostverdiener" naar de EU te kunnen sturen..
   Italië vist ze enkel uit zee als de EU wil zorgen voor opvang door alle EU-landen. Zo niet dan mogen ze in hun wrakke bootjes verdrinken: het waren er al vele honderden.

     Dit drama is in de EU geen topnieuws meer, we wenden aan de meest vreselijke dingen en stompten af. Dat was tot voor kort ondenkbaar, maar we verlegden onze humanitaire grens, door nood gedwongen. Ook al moet de EU zijn bevolking op peil houden met vluchtelingen vanwege een laag geboortecijfer.. 

     Als we het humanitaire plaatje van de EU opmaken, dan zijn we eigenlijk geen voorbeeld meer. De meeste EU-landen willen geen of weinig vluchtelingen opnemen: dat werd een politiek strijdpunt en bepaalt wie politiek overleeft.    
      Onder hoge druk worden ook humanitaire waarden vloeibaar.. dat zagen we vaker in onze geschiedenis.. .Natuurlijk is de economische stagnatie die aankomt nog een extra-punt in deze.

      Het Europa dat de norm aangaf en vaak andere aanwees als overtreder staat nu in de etalage naast ene Trump. Deze wil Mexicanen niet binnen laten, want hij is bang voor "hispanisering". Dat noemden we ooit puur racisme. Hij werd recent openlijk uitgejouwd bij bezoekjes en gaf luid die "liegende pers met hun fake-news" de schuld van alles.. Helaas: dat lukte maar gedeeltelijk..

      We constateren dat de westerse wereld niet meer die van vroeger is. Of moet je zeggen dat deze verandering onontkoombaar was?  Humanitair zijn werd, -lijkt het-,  van plicht tot een luxe..

Leon de Marsilho, aug. 2019

1 opmerking:

  1. Het is m.i. niet zindelijk de Afrikanen die in Libië zitten te wachten op een rubberbootje om -zo mogelijk- naar het leuke en rijke Europa te varen ..
    vluchtelingen te noemen .
    Ze verzuimen om te helpen hun land verder op te bouwen .

    BeantwoordenVerwijderen