Totaal aantal pageviews

zaterdag 17 augustus 2019

OCHTENDKOFFIE BIJ "LE PRINTEMPS"

 We kozen voor wonen in de stad Marseille, dichtbij alle transport. Zowel bij de TGV (Gare Saint Charles SNCF is op 100 meter) als bij de bus, die je van het vliegveld naar de stad brengt. En komt u met de auto, dan rijdt u in een minuutje van de A7 naar ons toe en.. u kunt ondergronds parkeren.
 
 We zagen het Gare Routiére (busstation) bouwen als een fraaie stations-uitbreiding, waarin vele winkels en  restaurants  geopend werden.  Een daarvan draagt de hoopvolle naam Le Printemps: hier rekent men op een eeuwige lente vol beloften. Ik neem er soms de start-koffie en kijk daarbij naar de spannende verkeersstroom over een kruising uit. Iedereen heeft hier haast, want men wil of op tijd op het werk zijn of snel weer thuis aankomen.

   Deze kruising leert veel over de Franse ziel, die bij de spits uitblinkt door de grote haast bij
alle weggebruikers. Het gerem, het ferme optrekken en het getoeter verraden de stemming waarin men verkeert.  Daarbij vallen de taxi's het meeste op: van hen kun je leren hoe je in Marseille moet autorijden. Rij je hier zonder deuken, dan ben je geslaagd voor toelating tot deze ruige stad, waarin verkeerslichten lijken te dienen voor "de stadsverlichting" (= wat overdreven!)...   

  Voor de kenners: Caïro (Egypte) schijnt de linkste stad aan de Mare Nostrum te zijn, daar leer je de fijne kneepjes echt.

   Als we s'avonds een taxi nemen (wat hier goedkoop is) en een babbeltje maken met de chauffeur, dan besef je dat een eigen auto hier onzin is.

   Wilt u echt begrijpen waarom, ga dan eens met me mee naar Le Printemps. Daarna is verdere  uitleg overbodig. Ik zag er nog nooit een ongeluk, wat toont dat iedereen deze extreme versie van autorijden  kan leren, door gewoon lef te tonen.

   Overigens: Londen is wat taxi's betreft de slimste. Daar bestaat geen taxi-station: je gaat aan de weg staan met je vinger in de lucht en binnen seconden stopt er een. De bezettingsgraad van taxi's schijnt zeer hoog te zijn.. Dus wordt er veel verdiend en kan de taxirit goedkoop zijn. Wachten is voor een taxi het duurste: dus laat die taxi's maar gewoon continu rond rijden!
  
 Kom eens hierheen en ik trakteer u op koffie bij Le Printemps, waarna u wat beter begrijpt wat ik bedoel.

Leon de Marsilho, aug. 2019  

  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten