Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 mei 2020

NOG WAT OVER " DE ALLERHOOGSTE"

  Ene John Dewey schreef in 1934 een fraai artikel over "religieus blijven zonder religie".. en doelde op een nieuw type mens, die geen God en religie nodig had om "oprecht en deugdzaam te blijven".

  Een revolutionaire idee: de ontplooide mens die UIT ZICHZELF een goed mens was,
zonder dwang van kerk en geloof..  Zo kon dan ook de tegenstelling
"ongelovige tegen gelovige" omzeild worden.

   Ook bedacht hij dat de mens HIER EN NU dus op aarde geluk moest zoeken en brengen
en niet pas later na zijn dood elders..

   Een nieuwe volgroeide mens met veel moraal en verantwoordelijkheid...  Hij wilde ook geen atheïsme met zijn vaak nogal agressieve inslag due geen tegenstelling
"ongelovige -- gelovige"..

   Het was net voor WOII en ene Hitler, die een nieuw GELOOF bracht: nazisme + facisme..  En de gruwelijke Jodenvervolging begon, idem voor homo's en "minderwaardige rassen"..

   Dewey moest DAT meemaken, wat hij het ergst van alles verafschuwde...

   Ik ben uit 1942 toen vele mensen in Europa aanvoelden dat Hitler (na zijn mislukte aanpak van Rusland) ,  begon te verliezen.  Mijn eega is van 1945 toen het oorlogseinde gloorde..

   Waarom dit NU?  Wel er zijn veel mensen die NU denken aan 1929 en die mega-crisis,
de grote economische neergang (die we nu ook voelen) en die nare uitzichtloosheid nu alles failliet en ten onder gaat,  ondanks reddingsplannen van overheden..

   Komen DIE tijden nu terug of weten we een betere weg? De een MET en de ander ZONDER Allerhoogste..?

   De Franse filosoof Jacques Monod ging nog verder, en schreef: Wij mensen weten nu vrij zeker dat wij de enige levende wezens zijn in het grote heelal en dat het goed mogelijk was dat wij..." het gevolg zijn van een toeval in de natuur en haar evolutie"..  Of zijn er nog miljoenen werelden zoals de onze wat "lichtjaren verder"?

   Hij zei ook schertsend dat "God ook graag pokerde" en "dat God had gekozen voor een begin van het leven dat moest evolueren".  Dus dat er een grote chemische machine bestaat  met celdeling die zichzelf zo ontwikkelt.. en voegde toe "dat die religies ons dwingen te geloven in een hogere macht en daarmee vooral beogen zichzelf in stand te houden..

  Ene Richard Dawkins voegde even later toe (in zijn boek: De egoistische genen,  dat we beter af zouden zijn met een "Nieuw atheïsme"..

  Zij die denken dat deze twijfels niet zo oud zijn vergissen zich: al eeuwen zijn er mensen in twijfel over deze grote vragen en de eerdere antwoorden".  Zelfs al in de Middeleeuwen, toen je riskeerde dat "de Kerkelijke Inquisitie je verbranden zou op een van  hun brandstapels".

  Wat zou de nieuwe angst voor ons voortbestaan die het virus ook wekte ons op deze punten nog brengen?  Vallen we terug op de oude zekerheden die geloven en religies ons eerder brachten?  Immers de bange mens verliest vaak zijn rationele capaciteit van denken...

  En stelt u zich voor, dat we op een dag een soortgelijke wereld van levende wezens ergens tegenkomen in het universum. En dat die soortgenoten er heel anders over denken, ons zien als een gevaar voor hun ideeën en dat we vervolgens niet praten blijven maar kiezen voor een "gevecht om de waarheid" . En dat met moorddadige wapens: à la Hiroshima en Nagasaki?  Die oorlog bewijst dat we onder druk erg ver kunnen gaan en miljoenen doden kunnen veroorzaken "om ons gelijk te bevechten"...

  De geschiedenis leert dat we er goed aan doen om het "ondenkbare niet te snel te verwerpen"! Want de mens bleek al vaker in staat tot het ondenkbare..  Laten we dus onze instituties als de VN en haar WHO koesteren en hun voor alles zien als mogelijkheden om geweld te voorkomen..

  Helaas moeten we meemaken dat mensen als Trump en ook Poetin (?) cynici zijn die zich niet veel aantrekken van "de hoge idee van vrede en discussie". Want zij hebben geen zin en tijd om  te lang af te wachten..

  Meer dan ooit geldt: Europa let op je waarden en verdedig die.  Maar is het Oude Europa daar nog toe in staat en/of bereid  er voor te gaan?

 Dus wijs niet naar de anderen maar "begin bij Uzelf"!  En weet dat zelfs de Allerhoogste ons eerder niet kon tegenhouden..

Leon de Marsilho, mei 2020
 

  .

 
  
Leon de Marsilho, op de ochtend van 24 mei 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten