Totaal aantal pageviews

zaterdag 30 mei 2020

KLEINE CRISIS OF "EEN FULL KO"?

    Dat is "even uitpuffen", de zaak rustig op een rijtje zetten en eens kijken hoe erg de opgelopen schade is! De titel zet daarvoor "de toon"...
   
    Want als we aan het einde komen van een periode, waarin "de medemens vooral een gevaarlijk individu was", is de vraag in welke wereld  we nu moeten verder gaan.
   De media schrijven over  een periode van complete ontreddering en van het prestige van de regering Macron is bijna niks over! De president werd publiek "in de hoek gezet" door een rappe verpleegster, die hem verweet dat hij "het overheidspersoneel dat ons most beschermen maar dat zich ZELF niets eens kon redden! Er stierven artsen en verplegers, door gebrek aan elementaire beschermingsmiddelen....

    Op het trottoir in onze straat zijn 10 rode strepen geplakt voor het Arbeidsburo (pole d'emloi), die dienen om mensen "uit elkaar te houden om besmettingen te beperken"..    Stel je voor je komt terug ZONDER werk, maar wel MET corona onder je leden!

    We liepen hier een rondje om met handschoenen aan en een mondkapje voor ons gezicht en degenen die dat laatste niet deden hadden meestal GEEN mondkapje kunnen bemachtigen want onze Franse regering kon er geen vinden! De grootgrutters Auchan en Leclerq bestelden die in China en moesten de Macron-ploeg aanraden dat ook te doen!  De Franse regering leek even op een verwarde kleuterklas die volledig op tilt stond.

    De zo machtige "westerse maatschappij"  was geheel ontwricht door een micro-organisme dat grote paniek zaaide: een verbijsterende ervaring...  Nu is het bang wachten op de (uitgestelde) 2e ronde van de gemeenteraads-verkiezingen en men maakt ruzie over de datum. Want die uitslag kon wel eens het einde tonen van de positie van de hele LaRem beweging van Macron: vele leden liepen al weg en er werd een nieuwe politieke partij opgericht (ESD geheten) door en voor die weglopers!

    De gevreesde "gele hesjes versterkt met wat boze verplegers" willen stevige oppositie gaan voeren en in de weekenden de straat op trekken. En dan is het in "no-time"  weer stevig knokken met de politie. Die na alles ook niet meer echt fris lijkt..

    De corona-crisis veroorzaakte hier een verontrustende crisis in het hele politieke systeem en enkele ministers trachten nu de brokken te lijmen en een soort "overgangsperiode te bepleiten" om grote onrust te voorkomen.

    Want helaas: de bedrijven gaan in La France met de bosjes failliet, de werkeloosheid schiet omhoog en met een enorm budget-tekort bovenop de enorme staatsschuld, moet er nu een miljardenbedrag worden geleend om overeind te blijven...

    De corona=crisis wordt gevolgd door een diepe economische recessie "à la 1929 zeggen experts" en dat lijkt niet overdreven te zijn..

    Er rest maar EEN zekerheid:  de Franse economie is geheel ontredderd en nu is het hopen dat enkele sterke en verstandige politici kunnen voorkomen dat groeperingen als RN (van  Marine Le Pen) en LFI van de brandstichter Melenchon niet de macht grijpen.

    De corona-crisis werd een MACRO-crisis van grote omvang.. Grappenmakers spreken over "een nieuwe revolutie à la 1789" en als je weet welk bloedbad dat was kun je niet met fatsoen rustig gaan slapen..

    OVERDREVEN?  Dat hoop ik echt, maar ik geloof er niets van!

Leon de Marsilho, 22 mei 2020





   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten