Totaal aantal pageviews

vrijdag 20 september 2019

LA FRANCE: LAND VAN SUBSIDIES..

   Geloof het of niet, maar ik kreeg op straat echt een foldertje uitgereikt, waarin je werd gevraagd om een petitie te ondertekenen over... subsidiëring van.. de rubberdoppen die voorkomen dat je met je "engelse wandelstok" uitglijdt. Zo noemt men hier die ronde wandelstokken met een rubberdop aan het einde..
 
  Immers, dat uitglijden kost de "securité sociale" veel geld! En de gehandicapten kunnen dat natuurlijk niet zelf gaan lappen..

  Ik hoop dat het foldertje een grapje is, maar vrees dat het serieus is bedoeld. De almachtige overheid die al haar subsidiegeld enkel kan innen via de belastingen, moet ook dit dus betalen.

  Weer "een sigaar uit eigen doos", maar dat is weinig mensen hier echt duidelijk. De truc is natuurlijk dat de minder bedeelde gehandicapte,  niet méé hoeven te betalen. Want "impot sur le revenus", die is er enkel voor de "rijken"..

  Ik ben nu maar begonnen met het helpen oversteken etc. , van iedereen die zich moeilijk voortbeweegt met een stok. Dat levert grote besparingen op..

  Dat leerde ik al van die oproep aan iedereen: Liberté, Égalité et Fraternité, die hier sinds de grote revolutie geldt. Afgekort is dit: LEF… Voor een Nederlander betekent dat "moed" en dat is inderdaad wat je hiervoor moet hebben.   En zo pompen de fransen het belastinggeld rond.. 

  Ik won een keer in een conflictje over het betalen van impots sur le revenus, want Franse Nederlanders betalen in Nederland aan de bron sociale lasten. Al onze ziektekosten worden in Parijs verzameld en aan Den Haag gedeclareerd en worden betaald..

 Maar om te winnen was het in Marseille echt nodig om aan het loket wat "reuring te maken", om te worden aan gehoord.. Ik pakte alle papieren van de man achter het loket en gooide die omhoog in de hal, tot grote schrik van iedereen.. U moet weten dat ik in Mormoiron geen enkel probleem hiermee kreeg én dat de ambtenaar in Marseille ook weigerde deze even te bellen..

 Dat geraas leverde me een gesprek op met de "responsabele, die door "de zeer begripvolle politie(!) er bij werd gehaald". Geloof het of niet, maar dat leverde 100% resultaat op én een klein applausje van de agenten.

  Soms moet de "burger" duidelijk de grenzen aangeven. Aarzel dus niet om luid en duidelijk uw ongenoegen (ook aan een loket) te tonen! Het is echt de kortste weg en kost geen A4-tje aan papier..

  "Allons enfants de la patrie, le jour de gloire est arrivé":  dat komt uit de Marsaillaise en het maakt nog steeds indruk.  Dus wees niet te bescheiden en laat U nergens "onderdrukken"..

Leon de Marsilho, september 2019l

Geen opmerkingen:

Een reactie posten