Totaal aantal pageviews

woensdag 4 september 2019

DE OUDEREN IN DE WATTEN?

   Er komen steeds meer ouderen en ze "zijn best duur"; de vergrijzing en ontgroening werd een breed, Europees probleem. Een toenemend deel is ook in Frankrijk met pensioen en dat is daar geen vetpot..  Frans ouderdomspensioen en de Ned. AOW, zijn ongeveer gelijk maar voor de rest ligt het nogal anders.  Hier bestaan weinig pensioenfondsen zoals in Nederland: je moet er dus zelf voor zorgen....  
  Je  pensioen hangt af van wat je aan bijdragen afdroeg in je leven. Er wordt via een van de 42 pensioensystemen nu (!), berekend wat je krijgt. Dat gaat Macron versimpelen maar sommigen rieden hem dat omdat zijn populariteit al tanende is (35%). Dus toch maar even wachten, Emmanuel?
 Maar voor ouderen bestaat ook ander moois: zoals in Marseille dat goedkope RTM-abonnement van 1, 15 euro per persoon per dag. Dat geldt voor alle lokale transport: metro, tram en RTM-busboten.. Deze regeling ging in rond 1 juli 2019, net voor mijn verjaardag, een leuk kado-tje..

 U begrijpt dat wij niets te klagen hebben hier: want onze pensioenen komen netjes uit Nederland aan. Maar die werden al enkele keren gekort met 7% en dat wacht ons weer in 2020.. Als je het 10 jaar uitblijven van indexering en de straks 4 kortingen van 7% bij elkaar p[akt ging de koopkracht van de oudere bijna 50% achteruit!
 Maar Macron weet dat er meer moet gebeuren: dus benoemde hij de al bestaande pensionexpert nu als minister in zijn regering en zo kreeg hij wat "front"-dekking...
 Dus met die eventuele watten voor de ouderen, zal het in La France gauw zijn afgelopen...
 

Leon de Marsilho, september 2019
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten