Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 juni 2020

UIT DE LIMBURGER IN 2012..

    Dat is even geleden, maar toen stonden wij in De Limburger in de rubriek De Horizon in 2012!  Met foto vanaf ons terras in Marseille met bloemenbak die hier een "jardinière" heet. De zee is er op te zien, want we wonen op 7 hoog en dat heeft voordelen.. Dit ging zo omdat de toenmalige Hoofdredacteur van De Limburger (Telegraafconcern toen) ons huis in Nuth kocht, van waar je uitkeek op een Limburgse heuvel met echte koeien die er graasden..

  Het verhaal vertelt hoe wij hier terecht kwamen na eerst wat jaren in het dorpje Mormoiron aan de zuidelijke voet van de Mont Ventoux. Daar waren we jaren met onze vakanties en dus kochten we er een akker waarop we konden bouwen. Dat deed ik met dikke hulp van een Luxemburgse buurman die ik had geholpen met zijn huis te bouwen.  Voor hem was dat een peulen schilletje van 28 dagen ruwbouw..

  We noemden het "Le Brilhas" en dat betekent uit het plaatselijke Provencaals vertaald:
 Plekje in de zon ("qui brille") en "has" betekent "plek, locatie"  Wij waren toen 50 en 53 jaar en besloten (mede door mijn ziekte) even "te eclipseren naar de zon"..

   Later waren we  nog avontuurlijker en verkochten het Franse huis en vertrokken naar "het gevaarlijke Marseille".  Zoals vaak was dat  "gevaarlijke" onzin die stamde uit de tijd van ene Adolf Hitler, voor wie Marseille de zondigste niet-arische plek ter wereld was. Toen de Duitse bezetter hier vertrok blies die dus ook "het echte oude Marseille bij Le Panier" in enkele weken op: en men liet er geen stofje van liggen: helemaal verdwenen!.

  "Zo is het gekomen",  en we wonen er nog, terwijl we bezig zijn om terug te keren naar "la Vieille Patrie". Voor hen die het willen nadoen: voor een kleine 3 ton kunt u onze fraaie plek overnemen.

  Haast u want er zijn vele kapers op de kust en die wonen natuurlijk …  in Corsica! Ter info: we raakten hier enkel een camera kwijt, omdat ik die (in geopende tas) op mijn rug droeg..  Ik rende  achter de dief aan en schreeuwde "au voleur",  maar ik maakte geen schijn van kans bij die sprint..

  Als u in Brussel in de TGV stapt bent u in 5,5 uur (!) op Saint Charles het grote station op 150 meter van onze voordeur.. Dus u kunt het zelfs inzetten als uw "weekend-woning"..


Leon de Marsilho, juli 2020 

1 opmerking:

  1. Buenos dias;
    No tardaré, mi nombre es CORRINE BURIERE de Bélgica, 73 años. Me pongo en contacto con usted para un proyecto humanitario. Mi situación física actual no me permite llevar a cabo el proyecto que planeo hacer. Pondré a su disposición los medios financieros para hacerlo porque al morir no nos llevamos ningún material material. Estaré encantado de recibir una respuesta de usted porque, demasiado atento antes de tomar esta decisión, he rezado mucho al creador para que me dirija hacia su hijo que puede cumplir esta misión.
    Únase a mi dirección de correo electrónico privada para obtener más información: corrineburiere@yahoo.fr

    BeantwoordenVerwijderen