Totaal aantal pageviews

woensdag 10 juni 2020

SPINOZA IS ZEER ACTUEEL!

      Spinoza vluchtte naar Amsterdam,  waar de liberale protestanten deze vervolgde jood onderdak boden. Hij moest in de 17e eeuw het zeer katholieke Portugal ontvluchten, omdat hij zeer kritisch schreef en sprak over de Bijbel, het Evangelie en zelfs over het niet bestaan van God!
       Hij werd uiteindelijk "de filosoof van de blijdschap", - het lezen over zijn persoonlijke gevecht en bevindingen over het menselijk gedrag-, zijn alleszins de moeite waard.
       Hij was zo kritisch dat de joodse synagoge Amsterdam  hem in de ban deed en HOE! Men sprak een HEREM uit die je doet rillen, omdat die beoogde hem sociaal te isoleren
       Hij besloot elk bezit weg te geven, ging om de kost te verdienen, lenzen slijpen  van Kijkers en brillen en werd daarin ook zeer goed.
      Toen het in Amsterdam te gevaarlijk werd (er werd een aanslag op hem gepleegd die mislukte), ging hij naar Den Haag en later naar Rijsburg.
       Hij zei dat zijn vrijheid van denken en schrijven hem het belangrijkste goed was en schreef een groot werk. Dat liet hij eerst anoniem verschijnen om zichzelf te beschermen, want een "atheïst" moest in dir tijd vrezen voor zijn leven.
       Hij werd een "vrij mens" die iedereen voorhield om met zijn kritische verstand alles te doordenken.. Zijn bereikte vrijheid toonde hij door zijn voortdurende blijdschap die velen aan het denken zette. Met name over die religies die iedereen dreigen met hel en verdoemenis als je niet naar hun regels leefde.

     Ik las zijn geschriften en ook steeds meer wat over hem werd en wordt geschreven. Hij zag als hoogste macht enkel "de Natuur" en dat is ook voor mij De benadering die je het gelukkist kan maken.

    Natuurlijk krijg ik geen vergoedingen of beloningen om dit nu op te schrijven, maar ik beveel het iedereen aan die op zoek is naar "andere morele waarden" die niet door een religie worden opgelegd.

    Vrij zijn zoals hij dat werd,  blij zijn, ook al is er veel narigheid om je heen, de dingen voor alles trachten te begrijpen en zo ook zelf vinden naar welke maatstaven je het beste kunt leven. Dat deed hij tot hij stierf, 45 jaar oud. Hij bestudeerde ook Jezus en diens leven en achtte hem van grote waarde omdat die in zijn leven (dat op een kruis eindigde), oordelen, veroordelen en bestraffen nooit aan beval.

    U ziet dat Spinoza ook mij te pakken kreeg en ik ben er ook BLIJ mee!

Leon de Marsilho, juni 2020

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten