Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 november 2019

TEGENWIND: MET PENSIOEN OP JE 70-e!

      Dat is de laatste provocatie van een 70-jarige Franse filosoof ! Want zegt hij:  "de westerse mensheid beleeft een ongekende periode wat gezondheid en ouderdom betreft"..  Hij wijst er op dat  in België in 2020 de pensioenleeftijd naar 67,5 gaat en Duitsland snel zal volgen... 

     En hij "pleit" ook voor pensioen met 70 in Frankrijk: zeker als Parijs voorop wil lopen in de EU.. Natuurlijk sluit hij hierbij de zware beroepen uit..

     Er moeten dus veel echte langere carrières komen en helemaal niet vele ouderen die met 60 met pensioen gaan die dan ook hun inkomen zien dalen.
     Dit vermindert ook het dreigende perspectief van een land vol ouderen die thuis zitten en met nog weinig jongeren die werken! En die komen elkaar elke morgen en avond buiten tegen.. Stel u dat eens voor..

     Gaat zo'n beeld ook in de bedrijven overheersen? Waar enkele "onsterfelijken"  tussen jongeren door-werken? Er is immers plaats voor alle in een voortdurend groeiende economie?

     Er hoeven toch ook geen vele "electronisch ongeletterde ouderen" te werken tussen die jongeren? Ouderen met veel ervaring die best nog waarde heeft! Dat is toch ook een hoopvol beeld voor jongeren die soms ontslagen worden en opnieuw werk moeten zoeken?

     De generatie van 1968 had dat niet gedacht: enkele tientallen jaren later werken er no vele ouderen met buikjes en kromme ruggen!

     Laten we niet nu dezelfde fouten maken dan in 1968 en niet weer vervallen in "jeunisme" die ziekte die vaker optreedt in verouderende gemeenschappen.

     Dus "de generatie van 1968" zal nu de maatschappij moeten inrichten, waarin vele oderen nog een actieve plek innemen!

 . Leon de Marsilho, nov. 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten