Totaal aantal pageviews

woensdag 20 november 2019

IS UW LEVEN STRAKJES OF EERDER "MOZAÏSCH"?

          We kennen de uitdrukkingen: "de wandelende jood", de kosmopoliet en de globetrotter. Als je ouder bent heb je meer achter je dan vóór je en heb je meer tijd om na te denken. Ook over wat je met je leven deed, natuurlijk.
          
           In de VS liet iemand overal in zijn huis camera's ophangen en hij verkocht die alle (video)-data aan wetenschappers en businessmensen. Want die zijn best geïnteresseerd in dat soort zaken, want het menselijke gedrag  is de kapstok voor hun acties...

          Natuurlijk zijn de huidige vele camera's er vooral uit veiligheidsoverwegingen: bij aanslagen kon men vaker de hele rondgang van gevaarlijke personen reconstrueren. En ze zo (soms) tijdig uit de roulatie nemen.. Nu wordt er zo ook druk gespeurd naar personen met "geradicaliseerd gedrag", zeker in Frankrijk.

           In de openbare ruimte hangen honderdduizenden camera's en "gezichtsherkenning" is in een vergevorderd stadium. Big Brother is watching us.. en de Kunstmatige Intelligentie helpt hem alles om te analyseren en te duiden.

            Cambridge University verzamelde levensdata van miljoenen en ontwierp een systeem om mensen "te profileren". Want je kunt elk van ons in een profielgroep plaatsen. Zo kun je ook gedragstrends meten in de samenleving en dus de verschuiven aantallen per profielgroep.

           Een actueel zicht op trends is van groot belang voor de commercie: wie het eerst maalt is het snelste op de markt en kan zo een interessant marktaandeel verwerven in een sector.

          Uiteraard is de discussie sterk gericht op de vraag "of er ook data bewaard blijven op persoonsnaam" maar daarover weet niemand precies wat er echt gebeurd.

          Ik ben vaker bezig geweest met data vast te leggen over perioden en gebeurtenissen in eigen  leven (Leonmemories o.a.).  Het later terugkijken daarnaar is interessant en wekt soms tot verbazing over jezelf!

         Mogelijk is dit alles ook een manier om de slinkende pensioenen wat op te poetsen: waarom zou je je data niet te koop aanbieden? Natuurlijk onder embargo wat de privacy betreft.

         Het is niet moeilijk om van iedereen gedetailleerde database te maken. De Mormonen van Salt Lake City doen dat al vele jaren op grote schaal. Ze willen weten wie er straks bij de "dag des oordeels als de wereld gaat verdwijnen" waardig zijn om in hun paradijs binnen te gaan.

        Onze levensverwachting neemt voortdurend toe en we gaan richting 120 jaren op den duur. Want 120 lijkt nu voor biologen een beetje de bovengrens voor ons mensen.  Blijven wij de wezens die het langste leven in de natuur? Nee, want er zijn al vele bomen etc. die veel langer voortleven dan mensen.

        Elk leven is eindig maar HET leven lijkt eeuwig. Tenzij de Big Bang er een einde aan maakt.
Die idee is voor sommigen reden om zich in te schrijven voor reizen in het heelal en zelfs te gaan wonen op verre planeten waar je niet meer van terug kan komen.

        Ik verhuisde in mijn leven in totaal +35 keer en met ega Mieke samen al meer dan 25 keer, in 43 jaar. Het Nederlandse gemiddelde zou 11 zijn: dus we zijn a-typisch te noemen. 

        Ik zocht het avontuur vaker en soms heel radicaal. Vele mensen om ons waren nogal geschokt toen we (Mieke met 50 en ik met 53) alles in enkele maanden verkochten op onze camper na. Op naar de Provence dus... en we wonen er no al ruim 25 jaren (1/3 van mijn leven).

.      Nu is het langzaam tijd om na te denken over "het laatste traject" en dat gebeurt een beetje nostalgisch. De nestgeur speelt tot mijn verbazing daarbij een grotere rol dan ik ooit voor mogelijk hield.

      Het heeft zeker van doen met een aantal vrienden uit Nederland, die we nooit uit het oog verloren en die ons zeer dierbaar werden. Zij zien onze worsteling met belangstelling en achten elke uitkomst mogelijk.

      We zetten recent ons appartement in Marseille te koop, omdat we de handen vrij willen krijgen om vrij te kunnen kiezen voor de plek van "onze laatste dagen".

      Dus hoort u over geruchten op dit punt: er zit een kern van waarheid in!

       Wie weet ziet u ons een volgende keer in het polderland terug, al is dat niet definitief besloten.. We houden u op de hoogte..

       Ja ik vind mijn leven best "mozaïsch",  ik ging er nogal  "prozaïsch" mee om en heb daar geen spijt van.

Leon de Marsilho, nov. 2019f

1 opmerking:

  1. Leon, volg jouw/jullie blog met veel belangstelling en bewondering. Zag dit eerlijk gezegd wel een beetje aankomen, veel succes met jullie verdere stappen! Charles

    BeantwoordenVerwijderen