Totaal aantal pageviews

maandag 4 november 2019

LÉON, L 'AFRICAIN

….die bestond echt en hij bekeerde zich tot de islam, mede door de herovering van Al Andaluz (Zuid-Spanje) door katholieke koningen. Daardoor vertrokken 250.000 moslims naar Noord-Afrika, de meesten naar Marokko, waar Fez en Marakkech vaak werden gekozen. 

     Leon bestudeerde daar de Koran en het arabisch  en hij kreeg steeds meer  plezier in het reizen. Hij gaat op de rug van muilezels en kamelen over de caravaanroutes tot Tomboektoe. Zijn kennis van routes maakt hem tot gezien adviseur voor sultans in Marokko, Egypte, Turkije , Syrië en in zwart Afrika. 
   
    Hij werd op Djerba gevangen genomen door een "corsaire" (een piraat) en richtte zich met klachten tot Paus Leon X (een "Medicis)".  In 1520 wil hij gedoopt worden en zijn grote reiskennis komt de paus en diens hof goed van pas.
 
   Ook werd hij leraar arabisch voor de kinderen  van de romeinse adel en die van Bologna. Zo kon hij ook in het latijn zijn boek " Description de L'Afrique" schrijven dat in 1550 in Venetie verscheen.  Dat werd (o.a.) beroemd omdat het veel vertelde over de berbers en steden als Fez, Timboektoe, Tunis, Cairo, Constantinopel en Byzantium.

   Déze Leon maakt het minder bont, al trok Afrika ook hem en met name Marokko en Tunesië. Daar spreekt men Frans en vaak ook Engels. Het is al eeuwen een onderdeel van het gebied rond de Mare Nostrum. Experts voorspellen dat dit gebied als een deel van Europa zal worden gezien. Niks vreemd want in Marseille krioelt het al van de Afrikanen!

   Kenners weten dat de toen Europa nog leeg was, Oost-Afrika de eerste inwoners van Europa leverde. Wij zijn qua wortels allemaal Afrikanen en werden door gemis aan zon gewoon
bleker.

   Erdogan is van afstamming een Mongool al wil hij dat niet meer weten. Net zoals hij de genocide op de Armeniërs nog ontkent, waaraan zelfs Trump hem herinnerde.. Miljoenen doden in de Syrische woestijn waren het gevolg van deze onvrijwillige reis...

   Het zou goed zijn als mensen hun afkomst beter kenden en zouden voelen dat we eigenlijk al lang "een grote reizende familie" zijn..

 "Alle Menschen werden Brüder" zei Beethoven met zijn 7e symfonie, maar trapte toen een open deur in. Immers we zijn dat al vele eeuwen, lang vóór Beethoven.

  Een Nederlandse vriend wordt in de eerste lentezon meteen bruin omdat zijn huidpigment afstamt van de Spaanse bezetters van Nederland: Denk aan het Wilhelmus: "De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd"..

  De wereld lijkt te veranderen maar het is soms "een retour naar vroegere eeuwen". Dat verraden ook onze genen.

  We blijken "een grote familie" en dat zou ons moeten geruststellen...


Leon de Marsilho, nov. 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten