Totaal aantal pageviews

donderdag 7 november 2019

HIER KUN JE NIET ALLEEN VERPIETEREN

          Een ouder mens komt terecht in een fase die wel eens "demotie" wordt genoemd. Dat is eigenlijk "afhaken of afkoppelen van het woelige aardse bestaan"..

          Vooralsnog zijn wij daar niet aan toe, ook omdat op Saint Charles (100 m. van de voordeur),
wel 1 miljoen mensen per maand "passeren"..

          Als we naar buiten lopen, bevinden we ons te midden van "de mensheid in al zijn variatie" , de betere en de slechtere. Er zijn: bedelaars, ontredderde mensen op de bankjes, vrolijke mensen die elkaar uitgebreid begroeten en omhelzen, maar het merendeel reist en heeft dus haast.

           We kozen deze woonplek om praktische redenen: we kunnen snel op reis en men kan ons easy bezoeken. Stap in de TGV in Brussel-Zuid en u staat hier voor de deur, ca 6 uur later, want de TGV raast voort met 300 km/uur.. Niks overstappen gewoon, blijven zitten dus.. Uiteraard kunnen wij ook zelf zo naar het Brusselse reizen..

           Ook hier zien we de nieuwe FLIX-bussen, die enorme trajecten door Europa maken en hun halte is natuurlijk ook VOOR onze deur. Je kunt hier zo naar Genua, Barcelona, Geneve, noem het maar op. Soms horen we dat er een Flixbus tegen een trein botst: een onaardige vorm van concurrentie..

           Op vandaag is een reistarief niet meer vast: sinds Ryanair is de prijs van een stoel afhankelijk van "hoe vol of leeg het transportmiddel nog is"..  De eerste stoel ging weg voor 7 euro en de laatste kan u 150 euro kosten.  Schaarste maakt alles duurder en die op vandaag een dynamisch fenomeen geworden.

           U bent even bijgepraat over het huidige reiswezen en U weet: er wordt op vandaag enorm veel meer gereisd dan vroeger. Men zegt dat op elk moment minstens 1/3 van de mensheid onderweg is. Onze wereld is ook daardoor klein geworden.

           Sommigen hopen dat dit het onderlinge begrip zal bevorderen en conflicten vermindert. Hoe dan ook, het aantal grotere gewapende conflicten bescheiden. Wordt de mens toleranter en wijzer van reizen? 
          
Ik blijf graag hopen dat deze conclusie een juiste is!  So: lets make a journey  and stop  disputing!  En komt u langs Marseille, dan drinken we samen een fris pastisje in de Vieux Port!

Leon de Marsilho, oktober 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten