Totaal aantal pageviews

zondag 20 oktober 2019

VEEL WERKELOZEN EN VEEL VACATURES..

   De Franse werkeloosheid daalde tot 8,3% eind 2019 en het aantal nieuwe banen sprong naar 264.000..  Maar helaas zijn de wolken weer zichtbaar, vooral door de wrijvingen China-VS.
   La France is een der zwakkere in de OECD waar de gemiddelde werkeloosheid nu 5,3% is. Het aantal werkzoekende daalt al weer in Portugal, Spanje, UK en België.
   De Franse regering tracht die traagheid te begrijpen en te bestrijden, vooralsnog zonder groot succes. Maar men verwacht veel goeds van het leerlingenstelsel en de betere opleidingen, die starten in 2020.
    Ook moet er meer gedaan worden aan de interregionale arbeidsmobiliteit, die zelfs lijkt af te nemen! En met het scheppen van banen door bestaande ondernemingen naar regio waar veel werkeloosheid heerst aan te trekken, loopt het niet bijster goed. Daar aan wennen lijkt meer tijd te vragen dan werd gehoopt...

    Dit "mal francais" bestaat al lang en het einde lijkt niet nabij... Het is vooral een mentale kwestie en mentaliteit  veranderen is een lastige sport. "Verandering" was altijd al lastig in dit land..
Dat jaloers kijkt naar de grote buurman Duitsland, dat (weer) sneller is met "veranderen" en dat (net als Nederland) miljoenen vacatures kent...

    Het scheppen van meer exportbanen blijft problematisch, omdat Franse producten en diensten nogal duur zijn en ze zijn ook niet echt modern. Voor meer welvaart en "pouvoir d'achat" is in onze tijden vooral een stevige export nodig..

Leon de Marsilho, oktober 2019.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten