Totaal aantal pageviews

woensdag 2 oktober 2019

LA MONARCHIE REPUBLIQAINE

---- Deze uitdrukking is van de net overleden Jacques Chirac en geeft aan dat La France wel een republiek is, maar niet zonder "koningsfiguur" kan/wil leven..

   De meeste gekozen presidenten hadden ook "koningsallures", omdat de Fransen die graag zagen.  Ondanks die bloedige revolutie of zelfs uit spijt over dat bloedbad? Denk aan De Gaulle, Mitterand om er maar twee te noemen..

   In het Pantheon ligt Napoleon de Corsicaan, die later zelfs tot keizer wilde worden gekroond en door de paus zelf! Nu was de vraag of Chirac ook in het Pantheon zou worden begraven...

   Maar Chirac wil bij zijn dochter Laurance op het Cimetiere Montparnasse begraven worden en geeft zo op onvolprezen wijze aan hoe hij in het leven stond.

   Macron mag a.s. maandag alles presidieren in de Kerk Saint Sulpice in Parijs en daarna geldt wat Jacques en zijn familie willen..

   Als koele kikker met een francofiel tikje begrijp ik dat wel. En ter verdediging denk ik dan nu aan de dag dat Beatrix zal overlijden.  Die ook een grote indruk achter zal laten. Zij zal in de grafkelder in Delft worden bijgezet mogen we aannemen..

   Dus als je goed kijkt zie je ook bij "ons die monarchale trekjes"  tot op de laatste dag.  Willem weet dat het protocol voor die droeve dag al is opgesteld. En zal er zich keurig naar richten

 De koning is dood. leve de koning... Zo werkt de monarchie en die is vele "Hollanders" ook lief. Al vinden ze het ook een grote poppenkast..

Leon de Marsilho, sept. 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten