Totaal aantal pageviews

woensdag 16 oktober 2019

BESTAAT DE INDIAN SUMMER NOG STEEDS?

Dat was de vraag half september, met het Marseillaanse kwik op +27 graadjes!  Maar wat is dat nou eigenlijk en waarom toch die rare naam?

  Wel, een nazomer in oktober/november verdient deze naam,  met blauwe luchten en tegelijk herfstkleuren aan de bomen.

  Toen wij zuidelijk voor de Mont Ventoux woonden, kon je de bladeren per strook zien verkleuren van laag naar hoger. Zo ontdekte je dan dat deze berg ooit helemaal kaal was gekapt... En door een lokale wijze (uit Carpentras) met veel macht, weer geheel was herbebost! Dat noem ik pas "een echte, vroege groene"!

   In Nederland noem je zo'n nazomer vanaf de 16e eeuw, "een oude wijven zomer" maar enkel als die kwam ná een druilerig herfstbegin.

   Natuurlijk komt de naam uit Noord-Amerika, waar de Winnetou's woonden, die keihard verjaagd werden door geïmmigreerde Europese cowboys. Maar ze waren ook bevriend: denk aan Winnetou en Old Shatterhand, een "politiek boek" om die Europese trek naar het Wilde Westen wat aardiger te doen lijken. En de aandacht af te leiden van die "goldrush" aldaar...

   Zo kwam ook ooit een zekere familie Trump daar aan... Waarmee duidelijk is dat die massale emigratie uit Europa naar het gouden land niet alleen goeds bracht. Bij de goldrushes in de beroemde plaats Klondike, schoten de gelukszoekers elkaar overhoop, voor de pacht van een veelbelovend stukje grond, waarop men veel goud vermoedde.

  Alles maakt duidelijk dat die VS het resultaat zijn van een ordinair stuk kolonialisme, weer door Europeanen. Vooral door arme die niets meer te verliezen hadden uit Zuid-Europa.... Zo kwam daar ook de Siciliaanse maffia ooit aan.

  Ook moeten we ons herinneren aan dat opkomend protestantisme in Europa (de Reformatie), dat daar tot zware religieuze vervolgingen leidde. De Kerk van Rome kreeg, -met afvallige Luther voorop-, grote concurrentie van echte christenen die sus werden vervolgd. Daarom kent Noord-Amerika nu nog maar 3% katholieken. De RK Kennedy's leverden, tot veler verbazing, daar desondanks een president op die in Duitsland uitriep: Ich bin ein Berliner.. Dat gebeurde toen Oost-Duitsland communistisch werd.  De VS werden een regio met de grootste godsdienst-vrijheid die men ooit had gezien..

  Mede daarom mag je nu nog steeds met een burka aan op straat rondlopen daar als je je gezicht maar wil tonen als de politie dat vraagt.

  Wil je de mensheid leren kennen, kijk dan naar de religieuze geschiedenis van Europa en  Noord-Amerika. En besef dat Zuid-Amerika katholiek werd omdat daar de Portugezen massaal heen trokken omdat hun land straatarm en vol werkelozen kwam te zitten...

   Zo werd deze regio een paradijs voor vervolgde en arme Europeanen die genoeg hadden van die intolerante RK Kerk van Rome. En zo werd ook de kiem gelegd voor dat latere nogal "kerkeloze  Europa"..

  Strijd over "overtuigingen van religieuze of politieke aard", veranderde de wereld en dat begon ooit met die Franse Revolutie die de monarchie bestreed. En we weten allen wat ene Marx en Lenin in Europa aanrichtten..
 
  Als u ooit op het Vrijheidsbeeld in NY kunt klimmen (met de lift!) besef dan het een cadeau was van Frankrijk! Dat lang "de Dochter van de Kerk van Rome " werd genoemd..

  Maar de VS werden ook het land van ene MacCarthy die tot een felle jacht op communisten  opriep toen deze "godsdienst zonder God", na de Russische revolutie oprukte. Daarna zagen we voor het eerst een Koude Oorlog.

 Dit alles toont ook dat de wereld zich altijd ontwikkelde door veranderde opvattingen en strijd om overtuigingen. Wie dan de sterkste bleek kreeg gelijk, tot de beurt over was en een nieuwe sterkste de macht pakte.

  De laatste eeuw is die van de "-ismen" geweest, na het humanisme van Erasmus zagen we fascisme, nazisme en populisme opkomen.

Wees dus gewaarschuwd: wat nu is gaat ooit verdwijnen. Het opkomende populisme lijkt een volgende krachtpatser te worden. Of moet je als je naar Salvini, de AfD en Wilders en co kijkt eigenlijk vaststellen dat ook dit zijn tijd al weer heeft gehad?

 Hou de woelingen goed in de gaten en voorkom dat u niet meer weet waarom u bent die u was geworden.

 Hoe een mens van de Indian Summer op het populisme komt?
Wel dat moet een late zonnesteek zijn opgelopen in de hete zon van de Vieux Port!

Leon de Marsilho, sept 2019
Geen opmerkingen:

Een reactie posten