Totaal aantal pageviews

donderdag 10 oktober 2019

IS GELOVEN OOK GEVAARLIJK?

….. dat vragen zich nu in Frankrijk opnieuw mensen af na die 4 doden: ze werden door een medewerker (ook van de politie), neergestoken..  De dader werd neergeschoten door een collega-politieman..  De dader was 18 maanden er voor moslim geworden..

       We weten uit de geschiedenis dat moord, doodslag en zelfs oorlogen ontstonden door politieke en/of religieuze spanningen: want overtuigingen kunnen zeer radicaal maken omdat ze diepe haat veroorzaken..

       La France kende een periode van ca twee eeuwen met veel moorden om religieuze redenen. Ook elders in Europa werd er "ongelovigen" vermoord die in de islam "dhimmis" heten (christenen en joden)..

       De 8 kruistochten  in de 11e en de 12e eeuw waren een dramatisch hoogtepunt: de Europese christenen wilden "de bezetting van hun  Heilige plaatsen door moslims in Palestina"  doen be-eindigen... Er werd zelfs een "Kinderkruistocht"  georganiseerd door een Paus die Leon heette..

        Heftig geloven leidde vaker tot "haten van ongelovigen" en soms zaten daar ook politieke motieven bij. Hitler met zijn "Endlösing" is wel het meest schokkende voorbeeld: hij zette "zijn dodenteller" op ca. 6 miljoen!

       Overtuigingen zijn soms zeer gevaarlijk en kunnen door politici worden uitgebuit om tegenstanders aan de kant te zetten. Stalin met zijn "goelags" was ook zo'n politieke moordenaar..

      Dus laten we allen vooral overtuigd blijven van het nut van tolerantie en verdraagzaam blijven: en de "Allerhoogste", of die nu God of Allah heet, kan toch niet bedoeld hebben zovelen de dood in te jagen?

      Ik schrik altijd van fanate mensen die door hun overtuiging onderscheid gaan maken in "goede en foute medemensen".  Ondanks de vele excuses die er zijn aangeboden voor "moordpartijen en soms het genocides"  moeten we blijven oppassen voor al te radicale overtuigingen..

     Elk tijdperk kende zijn opruiers en ook in Nederland. Ene Wilders is de meest recente die ons  wilde/wil overhalen tot verdoeming van "andersdenkenden".

NB1: In Halle (Du) bleek opnieuw dat de ultra's (en nu die van rechts) een synagoge als "vijandig object" namen. We zagen twee onschuldige mensen doodschieten en de schutter kreeg ook zijn kogels.. Dit nadat Frankrijk nog "bij kwam" van het vermoorden van vier mensen, door een "geradicaliseerde moslim"..
NB2: Erdogan, de moslim zelf steeds radicaler denkt, bombardeerde de koerden  aan de Turkse zijn zuid-grens. Ook omdat Trump zich daar terugtrok en deze (vond die bommen geen goed idee".

   We zijn niet ver meer van "radicale oorlogen met religieuze achtergrond". Het wordt hoog tijd dat Allah en God laten weten dat ze "een en dezelfde zijn"! Want daarover zijn alle gelovigen het eens: er is maar EEN allerhoogste!

Leon de Marsilho, oktober 2019




sp.9d

Geen opmerkingen:

Een reactie posten