Totaal aantal pageviews

woensdag 1 juli 2020

VAN ATHENE NAAR SAINT CHARLES

      Als u van "stads-alpinisme" houdt moet u eens omhoog klimmen vanuit de Vieux Port tot bovenop  het Station Saint Charles: u bent gewaarschuwd en vergeet in de zomer uw flesje water niet!

      Dit is ook een historische trip: maar dan moet u weten dat Marseille een Griekse stad is, die ooit Massilia en/of Massalia heette. Het was een "comptoir" (= een toonbank) van de Grikse handelaars. Zij ruilden van alles met de Liguren uit het achterland ..

      Marseille ligt op een aantal heuvels en dat kunt u fraai zien als U kijkt vanaf de Kathedraal die Notre Dame de la Garde heet, omdat het een oud fort is.

      Doe deze trip in etappes en vergeet niet op het terras plaats te nemen dat op de hoek voor  de fraaie enorme trap Le Grand Escalier ligt.  Hierin schuilt ook de reden dat u in deze stad weinig  gezette dames tegenkomt.: je valt hier al wandelend vele kilo's af!

     Klimtouwen zijn niet nodig maar U denkt er wel aan als u dit parcours ooit doet!

     Besef ook dat Athena de godin van de jacht is dus neem ook uw pijl en boog mee.

     Die oude Grieken waren reizigers en maakten van Marseille een tussenstop om bij te komen.. En neem dus ook uw geschiedenisboekje mee!

     Marseille nooit bezoeken is bijna zo erg als Napels overslaan. Want u weet dat het gezegde bestaat: Napels zien en dan sterven! En Napels is ook nog steeds een ware maffiastad.

     Marseille is nu vooral een katholieke stad, niet meer zo fanatiek als eeuwen geleden, maar u kunt hier gemakkelijk uw rozenkrans bidden in vijf kerken!

     Kortom wie Marseille nooit bezocht maakt een historische vergissing. Wij wonen hier al 15 jaren besefte ik enkele dagen voor mijn 78e verjaardag.

    Wilt u gezond oud worden dan ook is Marseille een "must"! Ook religieus is deze stad dus leerzaam: grote heidenen liepen hier een stevige bekering op.

     Gevaarlijk is Marseille enkel diep in de nacht: overdag is het hier een groot deel van het jaar zelfs te heet voor een kraakje of een beroving! Ons Office du Tourisme vertelt u dit niet: deze stad zo afschilderen is hier verboden op straffe van een eeuwige verbanning..

Tot zover dit kleine, vooral wat persoonlijke reisadviesje!

Leon di Marsilho, juli 2020.  

1 opmerking:

  1. Dit alles lezende ben ik blij dat wij Marseille enkele malen mochten bezoeken een "aan jouw hand" leerden kennen en waarderen. Een herinnering die blijft!
    Merci Leon

    BeantwoordenVerwijderen