Totaal aantal pageviews

woensdag 1 juli 2020

CAFÉ + CROISSANT AU PRINTEMPS


      Het is nog net lente en ik zit aan mijn "ochtend-slurpje" in Café Le Printemps, dichtbij waar we  wonen.
      
     Die "croissant" (= de "wassende" maan)  is een stukje Franse geschiedenis en die "maan-vorm" is geen toeval. Men zegt dat het herdenkt dat ooit de Saracenen bij Poitiers in de pan werden gehakt door ene Charles Martel... (een der Franse koningen). U begrijpt dat mijn dag dus altijd begint met "een hapje Franse historie"!

    Het is vooral een "gehaast publiek" zo vroeg op de dag: men zit hier even om wakker te worden op weg naar werk of school..

    Er zitten enkele  "duo's = vrouw en man"  en het is uitnodigend om over "de aard van hun relatie te speculeren".  Dat kunt u een oudere man niet euvel duiden (weer zo'n stokoude uitdrukking die vele in Nederland zijn vergeten).

   De koffie is hier "extra-fort", want er moet  "starting-power" getankt worden: de bazen wachten op frisse medewerkers, ook in La France! Zeker nu Macron het steeds vaker heeft over "de nood-zakelijke herrijzenis van zijn land"...  Hij spreekt maar niet over die "giga-staatsschuld" want iedereen stikt hier in de schulden en "Vadertje Staat" gaat ook hier voorop (met 118% van het BBP).

  We zijn nog niet bijgekomen van die "gewelddadige massa-rellen in Dyon" vannacht! Manuel Valls (ex-premier) sprak in dit verband over een nieuwe rassen-oorlog"! De gekleurde citoyen contra de witte.. en dat belooft weinig goeds. La France heeft veel "illegalen uit nogal wat werelddelen" en die zorgen soms voor onrust op avonden en tijdens (warme) nachten..

  U kent ongetwijfeld de benamingen van opponenten van hier: de Gele Hesjes, de Black Blocks" en hun "radicalteit" groeit met de dag..

  Marseille is hierbij relatief rustig, in andere grote steden is dat niet het geval. Marseille is vanouds een "kluit buitenlanders" en hier is men tolerant..

  Maar vanmorgen werd er op het Station Saint Charles massaal op papieren gecontroleerd en ik zag de nodige die zonder papieren werden opgepakt! Ze worden "uitgezet, maar zijn enkele dagen later weer terug"..

  We moeten hier rekenen met groeiende onrust. Een "een teken des tijds" maar in Marseille zijn we veel gewend en wachten gerust af.

Leon de Marsilho, juli 2020

    

,


1 opmerking:

  1. Buenos dias;
    No tardaré, mi nombre es CORRINE BURIERE de Bélgica, 73 años. Me pongo en contacto con usted para un proyecto humanitario. Mi situación física actual no me permite llevar a cabo el proyecto que planeo hacer. Pondré a su disposición los medios financieros para hacerlo porque al morir no nos llevamos ningún material material. Estaré encantado de recibir una respuesta de usted porque, demasiado atento antes de tomar esta decisión, he rezado mucho al creador para que me dirija hacia su hijo que puede cumplir esta misión.
    Únase a mi dirección de correo electrónico privada para obtener más información: corrineburiere@yahoo.fr

    BeantwoordenVerwijderen