Totaal aantal pageviews

zaterdag 25 januari 2020

SOCIALE REALITEIT ZIE JE S'MORGENS

         Overdag zie je in Marseille wel 15 bedelende mensen op enkele kilometers.  In de winter zijn wij "een warme stad",  die vele armen uit La France aantrekt..   De ochtend is ook het moment waarop je de ergste dingen kunt zien..

       Er zijn vele "associations" (verenigingen) van diverse signatuur die zich het lot van de daklozen aantrekken. Vandaag zag ik er een met een koffiekarretje waarop de gemeente (die dit werk ook subsidieert) de mensen opriep "om de stad groener te maken". Waarmee ze vooral ook "schoner" bedoelen.

       Ik passeerde ook de plek van de Moslimbeweging en ging vanaf een discrete afstand even staan kijken. Ik had mijn eerste koffie al gehad natuurlijk..
       
        Zo'n  "oefening" leert je veel over de sociale werkelijkheid en de aanblik is gewoon  onthutsend. Een ervaren arts ziet hier alle "straatziekten" ook met gemak,,,.

        Er staat een douche-vrachtauto, waar je in mag, als je met de arts even een praatje maakt. Dat klinkt wat wreed, maar is bedoeld om de ernstige gevallen (soms ook besmettelijk?) te ontdekken en zo te proberen vooral hun verder te helpen.

       Opvallend is dat er alleen mannen staan, wat de vraag oproept waar de vrouwen zijn. Het antwoord moet iets te maken hebben met de prostitutie karakteristiek van de stad...

       Als u eens hierheen komt neem ik U mee op een kleine ontdekkingstocht en U zult zich daarna anders voelen... U beseft in een paar minuten, dat U een gelukkig mens bent...

       Politici zouden eigenlijk regelmatig in de ochtend moeten rondlopen op de "sociale hulpplekken".  Dat zou onzinnig gepraat over "précarité" in de media drastisch kunnen verbeteren..

Leon de Marsilho, januari 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten