Totaal aantal pageviews

woensdag 11 december 2019

WAAROM WIL IEDEREEN IETS MET MALI?

   Mali, een groot onderdeel van de Sahel, is op vandaag politiek nogal interessant. La France betaalde dat met 13 gedode militairen waarbij moet worden opgemerkt, dat IS daar voor een flink deel uit Franse geradicaliseerde moslims bestaat! Zij zijn in La France geboren en getogen, hebben een Frans paspoort en willen dolgraag wat bommen in Parijs etc. doen ploffen, ook als het een bomgordel is die ze zelf dragen.. Dus Mali is voor de Franse veiligheid van groot belang.

  De Sahel groeit fors qua bevolking en dat houdt in dat er veel echte armoede gaat ontstaan. Nadat die armoede eerst aardig zakte sinds 1990 : namelijk van 54% naar 41%! Maar het aantal echte armen nam toe van 278 tot 413 miljoen, door de hoge geboortecijfers. Nu nog is er sprake van 2,7% toename elk jaar. Macron, de Wereldbank en anderen, riepen recent op tot forse maatregelen om die groei te remmen. Immers zonder dat zullen de miljarden aan hulp, niets uithalen!

   Poetin is ook met Mali bezig  en weet dat de EU  600 man uit 22 EU-landen daar stationeerde.  Die ook dient om de lokale legers op te leiden, dus er is sprake van een "wereldwijde interesse".

  De VS hoden het bij steun met geld, wapens en een groep commando's en Frankrijk en Duitsland ruzieën ook wat over het gebeuren in deze regio.

  Vanwege dit alles is er ook zo veel polemiek te horen bij de Nato, die recent 70 jaar bestond.
Turkije geleid door de nogal onbetrouwbare Erdogan is ook Nato-lid.

  Als Macron openlijk spreekt over "hersendood zijn van de Nato" is duidelijk dat het er flink rommelt. Maar ook dat La France in Mali weinig kan zonder zijn EU-geallieerden! En de boze reactie daarop van Merkel toont duidelijk dat er iets mis gaat..


Leon de Marsilho, december 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten