Totaal aantal pageviews

maandag 30 december 2019

2020 LIJKT EEN SAAI JAAR TE WORDEN..


    VANUIT ZONNIG MARSEILLE WENSEN WIJ U ALLEN:
              
              EEN GELUKKIG, GEZOND

                                 EN VOORSPOEDIG JAAR  2020


Het nieuwe jaar 2020  betekent, dat het 20e jaar begint na zo'n 2 millennia nà JC.  Zoals altijd is de vraag: "Wat gaat dat nieuwe jaar brengen"?

  Wel, dat is o.m. het terrein van de "numerologie" en  (on)danks mijn stevige wiskundige opleiding (tot Electro-technisch ingenieur en later nog Bedrijfskunde), zie ik weinig spannende zaken.  En, iedereen weet dat 2x20 tot 40 leidt, 20x20 tot 400 en 20-20 tot 0:  dus "so what" ?

   Maar denk even aan  "the roaring twenties", - de feestelijke periode tussen twee wereldoorlogen-, toen het Weense Congres danste en Hitler was begonnen met een massale wapen-productie.

    Er volgde een uiterst bloedige periode met tientallen miljoenen doden en gewonden in de loopgraven. Duitsers en Fransen schoten bijna 5 jaar op elkaar en Europa keek angstig toe.

    Met ene Trump in de VS en een Bloomberg (New York) die het tegen hem wil proberen, een onrustige Xi in China, die gekke Kim in Noord-Korea, de rommelende Poetin, de bombarderende Erdogan , een Nato die op kiepen lijkt te staan (nu Macron en Merkel het Meer en steeds oneens worden), de flop van  de nieuwe revolutionaire auto van Elon Musk en het steeds hevigere debat over "immigratie",.... zou het kunnen dat 2020 toch spannend gaat worden.

   Let op Afrika, dat vanaf 2020 gaat verdubbelen in bevolking en in 2050 2,5 miljard inwoners telt. De EU komt dan aan  kleine 0,5 miljard: en dat is liefst 5x minder. Afrika heeft vele zeldzame stoffen die van belang zijn voor high-tech producten . De groei gaat daar door met ca 2,5%, maar men zal toch niet genoeg banen hebben. Daardoor loopt de armoede op tot 420 miljoen en enkele tientallen miljoenen zullen er... echt honger gaan lijden. De staatsschuld zal oplopen tot 57% van het
BBP: maar La France scoort nu bijna 100% en evenaart Italië...

   Dat lijkt een (te) best klimaat voor populisten en dictators en dus ook voor terrorisme. China let goed op en doet er al  105 miljard dollar aan export en voor  99 miljard aan import: de VS blijft steken op  61 miljard.  Rusland is zeer actief en levert veel wapens, Turkije steunt de islamisten en doet vele investeringen met name in infrastructuur.

   Europa blijft te ver achter.. en de EU (nu 2e grootste handelspartner) is er onvoldoende actief. Men rekent met  25 miljoen vluchtelingen uit Afrika: dus is het zeer belangrijk samen te werken aan economische ontwikkeling als rem op die emigratie. En ook te steunen in opleidingen  en verbetering van ondernemingen. Zonder dat zal de veiligheid van Europa in het geding komen en is dus er geen politieke stabiliteit mogelijk.
   Afrika is van essentieel belang voor een her-fundering van de EU zelf en voor een 21e eeuw zonder veel geweld en met stabiliteit.  De slechte verhoudingen tussen La France en Duitsland moeten ook daarom snel verbeterd worden!

   De hernieuwde belangstelling voor de goede effecten van "immigraties", met name voor de economie, de groei (en dus de welvaart), zetten zelfs Wilders en Baudet buiten spel..

   Stanford University (VS) ontwikkelde een interface, die elk signaal dat uit ons brein en de rest van ons lichaam komt, kan registreren. Die kan ook het breinsignaal dat bij elke letter hoort herkennen. De volgende fase is dat deze signalen worden nagebootst door een PC en dan kunnen mensen straks apparaten bedienen door enkel te "denken" aan bepaalde letters.. De PC doet dat  met een speed van 66 letters per minuut, wat 50% is van de snelheid val letters schrijven met de hand. Het verschil tussen robots en mensen werd weer wat kleiner..

   Helaas bestaat het Orakel van Delphi (Griekenland) niet meer, dus we zullen het moeten afwachten. Voor elke onderbouwde prognose hou ik me van Uw kant aanbevolen!

Wie weet wordt 2020 toch een startpunt voor een spannende nieuwe tijd? Waarom zet Brussel zo weinig in gang: er moèt snel actie komen..

 Zo, ik heb mijn best gedaan en hoop dat men de fakkel overneemt! Is een stevige petitie, die zwart ziet van de handtekeningen, geen goed idee? 


Leon de Marsilho, december 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten