Totaal aantal pageviews

woensdag 25 december 2019

MOET "KERSTVREDE" OOK WORDEN BEVOCHTEN?

      Na mijn ochtend-rondgang, - o.a. door het Station Saint Charles-, was dit de gedachte die me ging bezig houden. Want Kerstvrede betekent bij uitstek: "Je goed voelen, veilig en geborgen en gesteund door je naasten"...

     Vroegere buren die naar Lyon verhuisden, waarmee we vaak reisden tot diep in Marokko, deden het op hun manier. Ze weten dat ik wel "besef dat er een hogere macht is" maar ze kunnen niet delen dat ik daarmee "de natuur bedoel" en niet persé Allah of hoe  God ook maar mag heten. Ze lieten ons weten dat ze voor ons bidden.. Natuurlijk stellen wij dat zeer op prijs en we bedankten hen daarvoor..

      Ik liep langs diverse Commorianen, Senegalezen en mensen uit Cote d'Ivoir,  die in Saint Charles lijken te "wonen"... Ik zie intussen aan hun uiterlijk waar hun wortels liggen. Ze worden er rond middernacht uit gezet door mensen met honden. Maar al om 5.00 uur gaat hun plekje open en kunnen ze weer binnen zitten..

     We weten hier allen van de duizenden die uit Libië kwamen in wrakke bootjes en zij zagen veel ongelukkigen verdrinken.  Die werden niet tijdig opgepikt door de kustwachtboten..

     Afrika groeit razendsnel in bevolking, over enkele decennia verdubbelt hun aantal, terwijl Europa terugzakt onder de 500 miljoen..  Zij zullen de Europese vacatures moeten vullen, want de EU heeft steeds meer ouderen en minder jongeren: miljoenen vacatures in Nederland en Duitsland.
Ook zullen vele Afrikanen honger gaan lijden, omdat hun economie onvoldoende banen schept: de tijden van een armoedig en ziek Afrika komen er aan, want in sommige Afrikaanse landen krijgen vrouwen nog  6 tot 8 kinderen..

    Als wij in de toekomst "kerstvrede" willen behouden, -ook door een economie die op voldoende toeren draait-, hebben we hun hard nodig.  Al denkt ene Wilders nog steeds van niet... Of is die al van politiek "zorgpunt" veranderd: hij werd daarover steeds stiller..

   Aan deze politieke strijdpunten kun je zien dat in de toekomst, kerstvrede enkel nog zal bestaan nadat er het nodige politiek is uitgevochten.

   Merkel weet het en helpt Afrika met zijn economische ontwikkeling. Macron werft voor "moeilijk vervulbare vacatures in La France"  en start daarvoor gerichte  opleidingen op..

  Afrika en de EU zullen elkaar goed moeten gaan begrijpen, om er voor te zorgen dat wij ook in de toekomst allen vredige kerstdagen kunnen vieren..

  Vanuit Marseille wensen wij u een mooie kerst toe.
Dit was mijn  "Wort zum Weihnachtstag" ,  vanuit een warm Marseille..

Leon de Marsilho, Kerstmis 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten