Totaal aantal pageviews

zondag 29 december 2019

EUROPA IS ECHT GEEN VS!

      Vergelijkingen tussen de VS en de EU worden vaak gemaakt, waarbij dat nogal eens onzinnig is.  Ook al werd is de VS een land vol geëmigreerde Europeanen, nadat de indianen werden uitgemoord en de rest in reservaten was weggestopt..  Daar werden ze bijna allen grote drinkebroers... 

    Het is goed toe te voegen dat de meeste Europese immigranten daar heen gingen, vanwege de bloedige vervolging van protestante afvalligen, door katholieken! Die pikten het echt niet dat je "niet in het ware geloof wilde blijven"...

    Bij een bezoek aan Californië maakten we een kort bezoekje aan een "reservaat vol indianen" Immers daar kon je nog een echt Europees koloniaal stukje erfenis zien. Het bleek gewoon nog een genocide te zijn,  à la die van de turken op de Armeniërs..
    Deze indianen hadden veel honden en we ontdekten waarom... Bij het er doorheen rijden, raakte ik  een overstekende hond: de klap was hevig en de hond vloog door de lucht. Ik stopte en dat was niet slim: in no time stonden er vele indianen om ons heen en die maakten duidelijk dat ze geld van ons wilden, als "schadevergoeding"..
     Ik weigerde eerst maar dat was dom: we waren in no time omringd door een grote groep, dus besloot ik de portemonnee te trekken en dat liep uit op een duur grapje.. De hond had kennelijk veel baasjes..
     We waren geschokt na deze confrontatie met een stukje lokale koloniale geschiedenis. Daarna was duidelijk dat het mooie kinderverhaal van "Arendsoog en Winnetou" ook een koloniale leugen was..
      Het beeld van deze trotse mensen die tot misdadige bedelaars waren gemaakt, maakte diepe indruk op ons..  De geschiedenis werd ook hier compleet vervalst..

      Wil je iets echt begrijpen dan is mijn advies: "go there" en kijk goed rond.

Leon de Marsilho, januari 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten