Totaal aantal pageviews

zondag 14 juli 2019

WE LEVEN IN EEN WARE POTPOURRI, HIER

WE ZIJN 14 JULI 2019 VOORBIJ!
La France heeft zijn potpourri van helden, glorie en grandeur en Macron vierde deze dag met stijl.. Hij weet wat het volk wil voelen.. Ons gevang Les Baumettes zal niet worden aangevallen zoals ooit de Bastille, dat is nu veel te link.. Alle vuurwerk bleef even liggen: de Mistral wint hier altijd. Maar dat duurde maar even en ik zag het allemaal uiteen spatten hoog boven de toren van de Accoules en laag boven het water van de Vieux Port.

Een potpourri is ook een aantal melodietjes achter en/of door elkaar heen gespeeld. Zie onze vrienden- en kennissenkring, ook een soort potpourri. Neem Elena en Daniel: hij is ex-prof Sorbonne (ethiek van plastische kunsten) en zijn vriendin is russische Elena die eigenlijk uit Oekraine komt. Een andere komt uit de Herault, de buren zijn uit Bourgogne en Elzas, onze kapster is Armeense, de tandarts is een joodse uit Tunesië en haar assistente is geboren in Baskenland.. Dan is er nog Bryan uit Ierland met zijn vriendin uit Tunesië.. Vriend Hew werkt bij een grote reder en is Welsh en dat is te merken. In het vaderland zijn er Chris en Hans uit Ransdaal, dubbele Limburgers Frits en Marian, kleinzoon Ward met zijn unieke Sanne en vele anderen waaronder mijn zussen en de oude vertrouwde "meeuwtjes"..
   Nederlanders zijn schaars in Marseille voor de polderaars is het geen topbestemming, maar dat gaat veranderen. Taal-technisch is het hier improviseren, maar gelukkig spreken we allen de vreemde talen op een wat gehandicapte wijze en een foutje is dus geen probleem.
   We merken voortdurend dat de mensheid een grote, diverse melange is en cultuurverschillen zijn  hier dagelijks zichtbaar ook op vandaag 14 juli: welke Bastille zal er nu vallen? Hebben de gle hesjes er een op het oog?
Meestal is die potpourri een verrijking, maar als een Russische Poetin gaat prijzen wordt het voor ons toch ongemakkelijk.
    Gelukkig zijn we thuis tolerant opgevoed en door 25 jaar Frankrijk is dat nog versterkt. Dus wij houden wel van wat "multi-culti" en snappen weinig van die Wilders en die Baudet, beide cultuur-puriteinen (sommige spreken zelfs van "racisten"). Natuurlijk hebben we onze eigen Marine Le Pen, vriendin van Geert, en die gaan samen op bezoek bij Vladimir! Eigenlijk geven ze zelf,- zonder het te willen-, zo ook een multi-culti indruk van hun kring..
    Marseille is DE zuidelijke poort van Europa en was al 2500 jaar een grote melting-pot. Omdat hier zoveel culturen zijn, is er geen enkele dominant en waagt niemand het om mensen echt af te wijzen. Want morgen kan het je zelf gebeuren! Als je die Salvini uit Italië ziet en hoort, lopen de rillingen je over de rug: fascistische Mussolini zou er blij mee zijn geweest.
    Dat ik in Limburg ben geboren en getogen is een voordeel: ik kwam vroeger met mijn vader bijna wekelijks in België en Duitsland: hij smokkelde er wat bij (dat deden toen alle!) en ik zat achterop zijn fiets: grenzen waren om overheen te fietsen.. .
    Al met al vind ik dat opkomende nationalisme en "je opsluiten in eigen kring" gewoon eng. Trump doet het en het UK is ook bepaald geen fraai voorbeeld van openheid meer. "Brittania rulde de waves" maar weet nu niet meer wat dat betekent! Hoor die Boris Johnson maar eens babbelen!

Recent gingen we de Rade op met de boot en vriendin Elena genoot van de springende boot bij een Mistral van +80 km/uur! Daarna lunchten we bij Le Bouchon Provencal, het enige restaurant in de Vieux Port dat toeristische prakjes mijdt! De conversatie was erg amusant: Franse spitsheid, Russische weemoed en wat poldertaal.. En toch is het mooi.. De wijn vloeide en een taxi bracht ons thuis.. We trachtten de afkomst van onze chauffeur te raden en we slaagden: hij was een Syriër! Hij was zo verrukt over onze belangstelling dat hij ons de rit cadeau deed! Dat is ook echt Marseille!
 
Andere tijden vol nostalgie en terugtrekken op eigen honk komen er aan.  Tekenen van angst voor morgen en vertoon van innerlijke onzekerheid!
Marseille zag dat in zijn 25 eeuwen  vaker gebeuren en weet dat het "komt en... gaat"... Gewoon even wachten tot het bekoelt.
Doe dat gewoon ook en u voelt zich beter!

Leon de Marsilho, juli 2019

1 opmerking: