Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 juli 2019

NU IS DE HITTE EVEN DÉ ZORG

   In mijn jeugd moest ik  in de winter vele kilometers fietsen naar de middelbare school. Als het stevig vroor werden we bij aankomst opgewacht door de adjunct-directeur en gecontroleerd op.. bevroren oren! Wie pech had moest naar de huisarts..

   Hoe anders is het hier, nu de hitte het primaire probleem is. Huisartsen hebben het hier druk met hypo-thermie bij ouderen: die warm liepen. Het aantal doden is in Z-Frankrijk aardig op zijn top de canicule (hittegolf) houdt opruiming, vooral onder zwakkere ouderen.
   Via de TV wordt de oudjes aangeraden overdag binnen te blijven in een koelere ruimte.. Niet de kou maar de hitte werd volksvijand nr. 1. Het blijkt lastiger te zijn is om hitte te bestrijden dan kou, omdat je tegen het laatste gewoon wat extra-warms aantrekt.
   
   Een mens is niet gebouwd voor extreem weer, maar Eskimo's doen daar niet moeilijk over. Zij  hullen zich in dikke dierenvachten tegen de kou.
    
Wij doen elke middag een dutje met de  airco en/of een ventilator in de buurt. De TV toont ons, - liggend in de koelte-, de hitte-problemen die er buiten volop zijn.
    
De blusvliegtuigen (Canadairs) vliegen geregeld om bosbranden te dempen en diverse huizen gingen in vlammen op. Natuurlijk moet de politie (weer) pyromanen pakken die een brandend huis als amusement verkozen. Dat is hier elke zomer het geval...

Rond 20 juli werd een tweede hittegolf gemeld in een maand en nu met temperaturen van 35 en meer.. Dat wordt een beetje afzien en veel ventilatoren laten draaien!
    
U begrijpt dat hier anders is, maar ook in het Nederlandse noorden kan het stevig warm zijn.  Grapjassen hebben het dan over:  "De wet van het behoud van ellende".. .
Het is nooit 100% goed en wij mensen blijken niet zijn gebouwd voor extremiteiten.
   
Leon de Marsilho, juli 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten