Totaal aantal pageviews

maandag 1 juli 2019

KIES JE EIGEN WEERTJE

VOORAF
Ik schreef, dit nadat we 2 uur rond dobberden op de Rade van Marseille. Top-verfrissend, er gaat niets boven! Je doet er goed aan een licht jasje mee te nemen anders vat je kou door het grote temperatuurverschil. Let wel, dit speelt zich af bij temperaturen van +23 graden..

Stel U voor: s' morgens het weer van je voorkeur bestellen! Dat zou onder de mensen waarschijnlijk grote herrie veroorzaken! Waar wij wonen is er een zekere mate van persoonlijke keuze, maar daar moet je wat voor doen... Want: Marseille ligt pal aan de Mare Nostrum en wij zijn in 25 minuten op een boot. Zo kun je je weer "een beetje kiezen"..
    Einde juni 2019 werd het knap heet: temperaturen van ruim 30 graden!  Dan is de gevoels-temperatuur enkele graadjes verlagen best lekker. Even in de metro naar de Vieux Port en dan de Rade van Marseille op met de boot naar Pointe Rouge of l'Estaque. Op de boot kun je, -zeker wat vroeger op de dag-, je preferente plekje kiezen.
    Met onze jaarkaart voor stadstransport (kost je 1,20 euro/dag) is je weertje kiezen al mogelijk. Dus kiezen we elke dag "het betere weer"..
    Als je de haven uitvaart, wordt het graadjes lager, zeker als er een briesje staat. Op de voorplecht is er zon, achter zijn plekken met zon of schaduw. Je ziet aan de keuze van de plek wie Marseille op zee al kent!
    Tja en dan die maandenlange afwezigheid van regen! Enkel een onweer brengt soms wat hemelse nattigheid: daar waren we snel aan gewend! Veel vrienden van hier komen uit  Noordelijke streken, zelfs een uit Ierland. Die weten alle wat teveel regen met een mens doen kan..
    Na 10 jaren Marseille weten we zeker dat onze keus prima was. De 15 jaren in de Vaucluse waren ook plezierig, maar in de hoogzomer was je dichtbij Carpentras toch erg blij met je zwembad! Die plek had de reputatie "het grootste verschil in temperatuur in Frankrijk" te kennen. Laatste week van juni kwam het kwik op 44 graden..
    Onze bezoekers zijn verrukt over onze keuzemogelijkheden: elke dag kun je "het weer zelf wat bij-werken". Omdat we enkel wijze vrienden hebben is er geen geharrewar bij de keuze.
    De moraal van dit verhaaltje is: ga aan de Mare Nostrum wonen. Kies voor een hoge plek in het centrum: met uitzicht op zee en veel frisse lucht.  Dan is deze, -best wat vervuilde stad-, goed te bewonen.
    Maar: u moet hier in de hoogzomer niet in de baai zwemmen. Dat is af te raden want dan zit er teveel ongerechtigheid in. Probleempjes met kapotte rioleringsbuizen, zegt men.
    De maffia, -die 70 jaar geleden hier dichtbij het stadsbestuur opereerde-, is zo goed als verdwenen maar er is nog wat werk blijven liggen. Gevaarlijk is deze stad (op enkele plekken na) voor de toerist  niet. We raden gouden kettingen af en open tassen en rugzakken. Tenzij u persé wat gewicht wil verliezen of ook de armen wat gunt.
   Wij zijn regelmatig laat in de stad en de metro en kwamen nooit in de problemen. En zagen zelden narigheid om ons heen. Dus die slechte reputatie (die grotendeels is gesleten), lijkt voorbij.
    Het aantal bezoekers van deze 2e stad van Frankrijk ligt boven 1 miljoen per maand, mede door de vele cruiseboten. De middenstand vaart er wel bij en de kwaliteit van eten en drinken ligt op "Parijs niveau".
    Geloof me niet op mijn woord en kom zelf kijken! Blijf een tijdje en kies ook uw eigen weertje en u zult als fan huiswaarts keren!
PS: Tussen Parijs en 2e stad Marseille  bestaat een echte animositeit. Recente berichten over snel stijgende stadscriminaliteit in Padam, worden hier niet toegejuicht, maar wel goed onthouden...
  U begrijpt het: wij willen Parijs best "even in de hoek zetten", nadat Lyon ook van ons verloor. En daar je eigen weertje kiezen is onmogelijk!.

Leon de Marsilho, aug. 2019


   

   

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten