Totaal aantal pageviews

vrijdag 21 december 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISEFLORANGE: MAUVAIS SIGNE ( Florange, het teken aan de wand).
In Florange was er veel te doen over hoogovens die stil lagen… De mensen die daar hun werk dreigden te verliezen riepen de regering te hulp, maar dat liep niks lekker. Want onteigenen is erg uit en schrikt de industriële wereld nogal af… En Mittal (de Indische ijzermiljardair) dwingen mee te doen zoals jij wil bleek best lastig. Tja het is tragisch, maar de echte oorzaak zit in de 25% gezakte afname van staal in Europa! Van 200 miljoen ton (2006) nu nog maar 150 miljoen. Vooral door de teruggang in de autoverkopen die in de buurt van 25% of meer liggen per land. Daarbij komt nog de crisis in andere sectoren. Als de Fransen en andere niet meer auto’s kopen dan gaan er fabrieken dicht; omdat het helaas niet enkel conjunctureel is maar (zie de vergrijzing en de verpaupering) ook vooral structureel dus blijvend is. En de bevolking neemt gestaag af… en oude mensen rijden vaak ook geen auto’s meer… Dus het is niemands schuld, enkel die van een ondernemer die niks nieuws verzint en sluit…
Intussen groeide de “deal” uit tot een politieke rel van formaat en wed door diverse mededelingen na elkaar het hele beeld nog troebeler. De meer radicalen uit de vakbondshoek zijn zeer teleurgesteld en dit is bepaald geen goede zet in het kader van een “vernieuwd sociaal-economisch overleg” dat Hollande zo graag wilde, jaloers kijkend naar de buren in Duitsland…
Dit betekent een volgende deuk in het imago van deze regering…

TOTAL ZOEKT HET OOK IN HET OOSTEN
Total is de grootste in Europa als het om raffinaderijen gaat en tweede in petrochemie. Het bezit in Frankrijk 5 raffinaderijen en in totaal heeft het er 13. De helft van zijn personeel werkt in Frankrijk, namelijk 50.000 personen. Maar de energiewereld gaat weer eens op de kop.. De VS worden een grote producent door het schaliegas en gaan dus ook in de petrochemie uitbreiden. En komen dus binnenkort met veel goedkope exportproducten op de markt… Ai dus. Ook neemt in W-Europa het autogebruik af en dus ook de verkoop van autobrandstof… En door dit alles moet er opnieuw naar grotere eenheden worden gestreefd en/of naar hoger kruipen in de waardeketen.. De kleinere units zullen dus in Europa dus verdwijnen en ook Total investeert nu in superraffinaderijen in Saoudi-Arabië en ook in China (Mongolië). Er komen enorm grote units te staan die investeringen vragen van 18 miljard of zo. Dus is het ook in deze sector weer waar: goede zaken als de aftakelende werkgelegenheid als de bakens niet op tijd worden verzet! Denk ook aan de staalindustrie die nu al hetzelfde lot ondergaat nadat men al lang geleden in Frankrijk en Wallonië (België) de hele metallurgie (ijzerindustrie) zag inzakken met grote gevolgen. Zie de ruzie Vlaanderen-Wallonië die vooral berust op de zeer slechte economie van Wallonië met zijn giga-WW! 

HET FISCALE ASIEL IS BIG BUSINESS
België zou circa 10 duizend fiscale asielzoekers tellen uit Frankrijk
Zeker sinds Hollande aantrad gaat het alle experts in deze business voor de wind: banken, fiscalisten en verzekeraars doen zeer goede zaken.  Er is ook in de kleine “immigratie”-ondernemingen in Brussel-Zuid en Genève een ware boom aan de gang: bij de makelaars, de transporteurs van kostbare inboedels en zelfs magazines die zich op “asiel” toespitsen. Ook  Londen voegde zich er nu ook bij. Nu ziet men dat ook de “kleine rijken” met een vermogen onder de 3 miljoen zijn nu ook massaal meedoen.  De angst zit er fors in en dat zal, is te vrezen, een harde les gaan worden voor hen die denken dat je geld, waarde en rijke mensen in één land kunt opsluiten… Het is een teken aan de wand dat men nu nog niet door heeft in Parijs dat waarden, kapitalen en ook de kapitalisten over de aardbol rondvliegen en zich niets aantrekken van grenzen. Immers, bevalt het niet (meer), dan zijn er altijd wel een dozijn anderen landen die je graag zien komen om te investeren! De crisis leidt al merkbaar tot een ware economische oorlog die gelukkig nog met vreedzame middelen wordt uitgevochten..  

SIGARET EN VADERTJE STAAT
Liever gezegd “moeder Marianne” want er wordt hier door haar en wat anderen stevig gebeurt bij de verkoop van sigaretten. Zeker na de laatste prijsverhoging die het belastingaandeel op 80% bracht!  Op een pakjesprijs va nu 6,20 euro toucheert Marianne 5 euro… (4 euro accijns en 1 euro btw). De fabrikant steekt 0,7 euro in zijn zak en de verkopende “buralist” krijgt 0,5 euro per verkocht pakje.  Tot nu toe lukt het de staat elke keer nog om bij elke prijsverhoging zijn recettes te verhogen…  Zou er een dag komen dat de staat de top vinden gaat? Ik vrees met vele dat wij die dag binnenkort gaan beleven, want de staat lijkt wel verslaafd aan brandstoftax, rokerstax en gaat nu ook de btw verhogen in 2014… Dus sla wat saffies in of ga wat vaker naar de buren waar de staat wat minder inhalig is.

HET FENOMEEN LE PEN
Er verscheen een opmerkelijk boek over deze , nu bejaarde, zeer uitzonderlijke figuur uit de Franse politiek gedurende ruim een halve eeuw. En zoals u weet staat zijn koren, -onder leiding van zijn dochter Marine-, nog steeds te bloeien. Zo’n 30% van de Franse kiezers heeft duidelijke sympathie voor de ideeën van deze club, die nog groeit. Zelfs de UMP is er, meer dan gezond voor hen is, er mee bezig geraakt bij haar keuze van een aanvoerder.   In het boek: Le Pen, une histoire Française, staan vele opmerkelijke zaken die de politieke bedrevenheid van Le Pen, oud-para in Algerije en symbool van het verzet van de “pieds noirs. Zoals zijn geheime ontmoetingen met Mitterand toen hij president was en ook met Chirac in die positie (zelfs twee keer)… Wat bewijst hoe hij werd geschat als een reële politieke kracht al in 1985 en zeker in 1995 en later.  En wist u dat Le Pen, die twee keer is veroordeeld voor antisemitische uitlatingen een grote vriend was in 1956 van Israël? In 1970 beschouwde hij Israël als een steunpilaar van de vrije wereld en voorpost van de strijd tegen het communisme dat toen ook in het MO opkwam. Hij kreeg in 1987 zelfs een uitnodiging om het Joodse Wereld Congres in New York bij te wonen, wat hem zeer verheugde. Als laatste element een citaat uit dit boek over een Le Pen die ook miljonair is: “De smaak van veel geld heeft Le Pen er ook toe gebracht om zich toenemend te interesseren voor de oudere Fransen”.  Ik  zag bij een bezoek aan het nieuwe klooster La Madeleine bij de Ventoux dat er een steen in de muur is ingemetseld die getuigt van de steun van de (katholieke) familie Le Pen aan dit “intégristische klooster”. Dat onder de zegen van Moneigneur Levebre werd gebouwd voor vele miljoenen euro’s… Ook een aspect van de veelkleurige zo begaafde orateur Jen-Marie Le pen. Zijn aanhang, die je vooral vindt onder de verjaagde “pieds noirs”, kun je echt proeven als je hun clubbladen leest. Ik kreeg ze jaren lang van mijn “pied noir-buren” in de Vaucluse. Als je dat leest besef je hoe diep de wonden zijn en hoe sterk Le Pen hun vertrouwen nog steeds heeft. Al sterven ze allemaal uit ook Jean-Marie. Maar hij laat een indrukwekkende erfenis achter die vele nogal verontrust. Een Franse vox populi zoals Wilders, dat even ook was. Maar hij doet ons slechts bitterheid erven en ook een gevoel van groot opportunisme… Daar zit dan ook een groot verschil met Le Pen, vader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten