Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 december 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE



FRANSE WEETJES
-Wat citaten na het nieuwe regeringsprogramma.
* Parijs de hondenkop, ja, maar ook vooral melkkoe! Dat volgt uit het nationale principe van de solidariteit.
*Meer belastingen, meer regels en minder vrijheid én  minder schulden: dat is de kern.
*De groei is nu veel lager dan in de 70-er jaren en het tekort heeft dat nooit opgelost.
*De president heeft de keuze tussen: effectief optreden en worden verguisd of uitbundig zijn en worden ontslagen.
-Nu droomt nog maar 8% van de Fransen om te gaan ondernemen. In 2008 was dat nog 31%!
-Thierry Lepaon zal Thibault in maart 2013 opvolgen als baas van de vakbond CGT. Het kiezen werd een ware veldslag van diverse kandidaten. LePaon (52 jaar)had veel aan netwerken gedaan en komt uit de industrie. Hij is warmer dan Thibault heet het en dat is winst. Maar hij zal ook erg handig moeten zijn om het wespennest CGT een beetje in het gareel te houden. Gelukkig begint hij te werken met Hollande, die dichterbij zou moeten staan.
-De Fransen en ook velen in het buitenland staan verbijsterd te kijken naar de economische koers van Hollande die deze in zijn persconferentie half november nog eens bevestigde. Zoals ook zijn claim van 3% tekort in 2013, wat geen mens meer kan geloven. We zullen het gaan meemaken…
-De TV komt nu al in 35% van de gevallen in huis via het internet of de kabel… en voor nog maar 45% door de ether (veelal digitaal + “hertzien”) . Via de satelliet boog het naar beneden op een niveau van onder de 20%...  Natuurlijk zijn de tablets, de I-phones nu ook TV-geschikt en ook komt het verschoven TV-kijken snel in. De wisselwerking consumentenmode en technologie doet het hele beeld wat TV en radio betreft ook weer eens ferm kiepen. We trachten het bij te houden: wij hebben ze alle drie…
-Nu dubbele mandaten niet meer mag verliezen veel burgervaders inkomsten. En dus zijn waterleveranciers bang dat gemeenten de regie van de waterdistributie terug gaan nemen omdat de burgervaders zo weer een voorzittersbaantje erbij kunnen nemen (de watervoorziening in hun stad dus!) en zo hun salaris weer wat opkrikken…  Tja zo gaat dat.
-De Taxe Foncière steeg van 2006 tot 2011 met liefst 21% wat meer dan twee keer de inflatie is…


LES RESTOS DU COEUR
Zo heten de “restaurants voor de armen en de behoeftigen” die je in Frankrijk vindt in de wintertijd. Zo’n 63000 vrijwilligers met ca. 2000 plekken (waaronder 100 vrachtauto’s die maaltijden uitdelen) bedienden in 2011 870.000 personen die 115 miljoen maaltijden verorberden. Deze vereniging werd opgericht door Coluche de clownachtige artiest die zelfs nog even presidentskandidaat was… Hij overleed maar vele gingen verder ook artiesten die met hun optreden in het kader van Les Enfoirés zo’n 1/3 van het budget bij elkaar brengen. De EU geeft ca 20% en de rest komt als giften van Fransen; particulieren en bedrijven. Zo worden veel werkelozen geholpen (=30% van hen die komen), eenoudergezinnen (40%) en ouderen 10%. Dit jaar ziet het er slechter uit omdat de Fransen voor 53% minder gaan uitgeven aan hulp en ook omdat Brussel geen begroting kon afhameren…  Na 28 jaar van bestaan stijgt het aantal dat hun hulp nodig heeft (ca. 5 à 7 %) en worden de middelen krapper… Dat hadden niet veel mensen gedacht voor 2012…!

DE FRANSE VERZORGINGSSTAAT IS (OOK) VOORBIJ?
Dat horen de Fransen nu ook uit het eigen bedrijfsleven terwijl Hollande “het Franse sociale model” nog ferm verdedigt… Het rapport Gallois was niet extreem in deze maar sprak ook over “te gering concurrentievermogen”… The Economist en Moody’s kwamen ook al met vernietigende analyses en zelfs Berlijn was openlijk de les aan het lezen. Tot de PM Ayrault even naar de Duitse hoofdstad afreisde…. Vele vragen zich af waar Hollande c.s. nu eigenlijk hen willen bij zo’n massale afwijzing van hun koers. Hollande lijkt geen Franse Schröder te willen zijn maar in zijn internationale persconferentie klonk toch best wat accentverlegging door… Zie zijn prioriteiten: de werkeloosheid en het concurrentievermogen en de staatsschulden…  Dat lijkt me toch een duidelijk lijstje en dus moet je aannemen dat Hollande c.s. ook een andere koers wil varen. Maar dat nog niet openlijk kan om te grote sociale onrust te voorkomen… De logge Franse supertanker moet zachtjes afdraaien van de verzorgingsstaat; zodanig dat iedereen begrijpt dat het niet meer anders kan… Zou het dat zijn?

WAAR ZAL HOLLANDE GAAN BEZUINIGEN?
Men weet in regeringskringen nu ook dat bezuinigen zal moeten! Want waar haal je anders de beloofde 20 miljard vandaan aan verlaging op de winstbelasting van bedrijven? Het recent bekend gemaakte trucje van het “credit d’impot” dat moet dienen om de concurrentiekracht een zet te geven. CSG en TVA zijn niet zo’n neutrale mogelijkheden er zal anders en meer gevonden moeten worden…  Hoe kom je dus aan 60 miljard minder uitgaven aan 12,5 miljard minder dus per jaar?  Dus op 20 december komt het interministeriële comité bij elkaar met de fraaie naam: Modernisation de l’action publique”. Er lijken een dozijn opties de revue te gaan passeren die dag. Daar is punt één de “formation professionelle” die door de vakbonden wordt uitgevoerd en wel voor 31 miljard! Ook is er de “politique familiale” die in totaal 61 miljard kost waaronder het beroemde “Quotient familial” bij de Impot sur le revenu…  En er is het ondoorzichtige pakket van wel 1500 subsidies aan het bedrijfsleven voor totaal 116 miljard. Idem in de woonpolitiek die totaal 40 miljard opslokt… Het zal de eerste keer zijn dat de regering en nu van linkse huize, echt gaat zoeken naar bezuinigingen! De financiële wereld kijkt toe en dat weten Hollande c.s. nu heel goed…

DE HAAT IN DE POLITIEK
Er was grote herrie in de partij van Sarkozy na de nederlaag: twee opvolgers vochten wekenlang op afgrijselijke wijze om het voorzitterschap van de partij. Arbitrage van een oude wijze hielp niet dus moest Sarkozy zelf uit zijn rust stappen en er zich ferm mee bemoeien…  En dat was aanleiding voor Le Point om eens een rijtje van soortgelijke ”haat-explosies” in de historie te maken. En dan zie je in Frankrijk het “duo” Chirac en Giscard met zijn vele anekdotes; zij kunnen elkaar al  36 jaar niet uitstaan.  Zoals het feit dat Giscard zijn post steeds deed als Chirac sprak.. toen hij eerste minister was onder president Chirac… En dan was er ook de driejarige herrie Pompidou-Chaban-Delmas.. nadat de laatste een soort tegenspeech tegen een eerdere speech van de president had gehouden… (1969). Dan Chirac-Balladur waarbij Sarkozy van kamp wisselde en de rechtse partij ook werd gespleten (1995). En niet te vergeten Sarkozy en De Villepin beide minister onder Juppé die elkaar alles aandeden tot rechtszaken toe. In de PS waren het ooit ook Jospin en Fabius en nog recent Aubry-Royal die niet door één deur konden en dat lieten merken. Maar ook Le Pen die ruzie had met Mégret , die dat zwaar moest bezuren. Een zeer harde was ook de herrie Mitterand-Rocard. De eerste zei ooit over de tweede: Wat een cultuurbarbaar!... Waar ze elkaar ontmoetten was het steeds en meteen herrie.  Tijdens de revolutie waren het Robespierre en La Fayette . De eerste zei:  La Fayette is het grootste gevaar ooit voor onze vrijheid..
Maar ook in andere landen zijn er van dit soort anti-duo’s bekend. Stalin en Trotzky liep af met de dood van de tweede..  Ook Bormann en Göring waar Hitler heel wat mee te stellen kreeg. En Kennedy met Nixon ook al: Kennedy zei over hem: “het is een hoerenzoon en hij is ook gevaarlijk!  In Duitsland hadden we Brandt en Strauss die echt een fors potje konden kafferen op elkaar en in Nederland werden Fortuyn en Melkert ook “beroemd”.
Het is natuurlijk niks ongewoon dat mensen elkaar niet kunnen uitstaan, maar in de politiek valt het enorm op. Want in het walhalla van de macht is de machtsstrijd altijd het hevigst… En sportiviteit is een zeldzaam verschijnsel in deze sferen.

GAAT HET VERANDEREN VAN DE SCHOOLTIJDEN ECHT GEBEUREN?
De nieuwe minister wilde het meteen al in 2013 doen: de “gewone” vijfdaagse schoolweek invoeren. Dus maandag t/m vrijdag en dus zaterdag niet naar school maar wel woensdag… Iets waar heel Frankrijk al jaren op wacht, omdat de ouders de vrije zaterdag al lang ook kennen.  En daarbij zal dus ook de schooldag met een uur worden verkort.  Maar ai dat valt dus tegen! Want dat grapje kost de gemeenten veel geld omdat die de kids een uur langer per dag moeten opvangen…  Men rekende uit:  ruim 500 miljoen per jaar! Dus nu gaat het gespreid worden over twee jaar die invoering… en wie weet loopt het dus nog ergens vast.
Even wat schoolhistorie: 1894 1338 uur school per jaar en 30 uur per week. 1922: de grote vakantie gaat van 6 naar 8 weken. 1938: er komt ook een Kerstvakantie. 1969: zaterdagmiddag vrij van school en dus 27 uur les per week. 1972: woensdag vrij en niet meer donderdag… 1989: 936 uur per jaar en 26 uur per week. Gaat de verandering van de schooltijd hetzelfde drama worden als alle andere veranderingen? Mogelijk laat deze minister Peillon dat niet gebeuren…
EN HELEMAAL AAN HET STAARTJE EEN NEDERLANDS NIEUWTJE.
In het decembernummer van het blad More Than Classic (MTC) staat een reportage over de fotografische bloemstillevens van Bas Meeuws. Bas Meeuws in Media/MTC Gezien zijn verkoopsuccessen lijkt zijn kunst een goede investering te worden. Houdt die naam maar in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten