Totaal aantal pageviews

donderdag 3 mei 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE


DE BURGEMEESTER FABRICEERDE STEMBILJETTEN
Hij had er voor zijn gemeente van 6000 zielen niet genoeg voor Sarkozy én Melenchon. En de man wilde het opkomstcijfer niet drukken… Dus maakt hij er zelf enkele « tientallen » bij en fnuikte zo het controlesysteem van de stemmentellerij. Hij kreeg er flink van langs van de prefect. Tja, en ter geruststelling : die gemeente ligt in het Ile de France en niet ergens « achteraf »!

DE CHEQUE MOET ÉÉNS VERDWIJNEN..
Nog steeds worden in Frankrijk 18% van de aankopen per cheque betaald ; een chequeboekje van de bank is namelijk gratis. De bank kost het verwerken van zo’n papiertje ca 15 à 40 eurocent ; totaal in het land is dat ca 2,5 miljard aan kosten. De bankkaart brengt de bank geld op : in totaal is dat 3,3 miljard euro.  Wel 2/3 van de cheques in de EU worden uitgeschreven in… Frankrijk zegt de ECB… Une Exception française dus. Nu zijn er plannen, overigens niet de eerste keer, die willen dat over 5 jaar de cheque is opgeruimd. Dat zullen we nog moeten zien dus ! Het is een diepgeworteld recht van de wat oudere opa’s en oma’s weg ? Dat kan dus nog echt  gedonder gaan geven.

PARKEERPANIEK
Ik zag de foto : een 4x4 die met de neus in de metro-ingang stond…Het was natuurlijk de auto van iemand uit de Auvergne (een auvergnat dus) want die staan in Frankrijk niet bekend als de meest intelligente…Elk land heeft streken die « dom » zijn en ook domme buurlanden. De Belgen en de Zwitsers zijn hier de oenen ( vreemd genoeg, voor die Zwitsers dan). De man verklaarde aan de politie dat hij ruim een uur een parkeergarage had gezocht, en nu vond hij er eindelijk een, die niet het bordje COMPLET toonde.. En laat dat nou de metro zijn. Het eruit vissen van de 4x4 kostte best nog wat centjes en dat bovenop die ook al forse  PV !

FRANSEN WORDEN BEST OUD MAAR…
De Franse vrouw haalt gemiddeld 85,3 jaar en de man 78,2 jaar. Dat is niet gek toch ? Maar als je kijkt hoeveel ouderen echter nogal « gehandicapt, dus met aanzienlijke gezondheidsproblemen » zo « mooi » oud worden, dan ziet het er heel anders uit. Dus bepaal je de levensverwachting « in goede gezondheid » dan blijkt Frankrijk op de 10e positie in de EU te staan met : 63,5 jaar : niet zo fraai dus. Dat ontdekte Eurostat en vergeleek het, zoals steeds, met de noordelijke landen, bijvoorbeeld met Zweden. Daar ligt de gem. leeftijd dat je nog gezond in het leven staat nu op 71,7 jaar en dat is liefst 8 jaar langer dan in La Douce France. Het komt door een beter preventief systeem, zegt Brussel ! En volgens de heersende gewoonte moet het nu ook onmiddellijk met Duitsland worden vergeleken: en hou u vast ! Daar ligt de gem. leeftijd van gezond leven voor mannen op 57,9 jaar en voor vrouwen op 58,6 jaar… Dat is, oh schrik , dus liefst nog 5 jaar lager dan de Franse cijfers! Conclusie dus : in Duitsland deugt het preventieve systeem helemaal niet ? Er verandert van alles en we moeten onze (voor)oordelen dus regelmatig ijken met de nieuwe werkelijkheid !
  
DIVERSE WEETJES OVER FRANKRIJK
-Een Fransoos verdoet maandelijks ca 616 euro aan huren en dat is 23% van het gemiddelde inkomen.
-Macdo verkoopt jaarlijks wereldwijd 1,4 miljoen ton aardappelen in de vorm van frietjes en dat is liefst 30% van de Franse aardappelproductie. Dus ook al kijkt men hier wat besmuikt naar Macdo (die hier prima draait !), dat met die aardappelomzet is een opsteker voor de Franse landbouw.

DE FRANSE OPTICIENS IN DE CRISIS
Wel 20 jaar onafgebroken groei voor de 11.000 opticiens met 5,4 miljard aan omzet. De 40 miljoen Fransen die een bril dragen zorgden daarvoor : het was een prachtige markt !  Maar nu zijn er opticiens op het internet zoals Sensee die brillen aanbieden die twee tot 4 keer goedkoper zijn en dat zal de rem gooien op de 2000 opticiens die er per jaar bijkwamen in het verleden.  Een prachtige sector waar 70% marge (!) te verdienen viel. De veroudering deed daar ook nog een schepje bovenop. Elke drie jaar werden brillen gewisseld en het gemiddelde bedrag ging van 320 naar 390 euro. Maar nu gaat de markt dan eindelijk « open ». Op het net kun je progressieve glazen krijgen voor …69 euro
Ook de mutuelles gingen intussen contracten aan voor betere prijzen. De sites zijn alle eye-openers en het verdacht maken van hun producten werkt niet meer. Er is dus een commerciële oorlog uitgebarsten in brillenland. De lowcost is ook hier nu gewoon aan het worden…

FRANKRIJK MAAKT KINDERTJES !
Het is goed mogelijk dat in 2055 het aantal inwoners van Frankrijk dat van Duitsland overschrijdt. In 2011 groeide de bevolking nog met 0,5% dat zijn er 349.000… Het aantal geboorten zit op 827.000 en zakte lichtjes ten opzichte van 2010. In de 17e eeuw kregen Duitse en Franse vrouwen 5 à 6 kids en de Franse waren de eersten die daar begonnen met remmen einde 18e eeuw dus. De Duitsers sloten later aan. Het ligt grotendeels aan de bevolkingspolitiek hier die al heel lang ook ongewijzigd bleef. Een belangrijk element daarin is het « quotient familial » in het inkomstenbelastingsysteem. Daarbij deel je het bruto inkomen door het aantal personen in het gezin, waarbij jongere kids voor een halve volwasssene tellen. Dus een gezinnetje met twee kids heeft een quotient familial van 3… Daar steekt Parijs dus 14 miljard in. In totaal wordt er zelfs 75 miljard gespendeerd aan bevolkingspolitiek wat 3,7% van het BNP is. Enkel Ierland met zijn 2,07 kids per vrouw ligt in de EU hoger. Ook Engeland en de andere noorderlingen doen daar redelijk veel aan. Maar in Z-Europa  zitten ze op maar iets van 1,5 kids per vrouw… zie Italië en Spanje bijvoorbeeld. Zo nu weet u weer hoe dit exceptionele punt er in Frankrijk blijft bij staan… 

DE BELASTENDE VIDEO AFFAIRE DSK
Een Amerikaanse journalist legde de hand op de bewakingsvideo’s van het New Yorkse Sofitel. Daarbij is er de beruchte waarop je twee bewakingsmedewerkers ziet dansen onder het roepen van : »we hebben ‘m te pakken »… DSK was toen net gearresteerd. Dezelfde journalist schrijft ook een boek : Three days in may, en daarin wordt bijna bewezen dat DSK in een val is gelopen… De vraag die open blijft is wié de val opzette, maar daarover werd al veel gespeculeerd. Het zou een politieke achtergrond moéten  hebben… DSK was immers dé gedoodverfde presidentskandidaat van de PS. En nu net voor ronde final komt dit nieuws te voorschijn… Geen toeval dus.

EVA JOLY (Groenen) OVER IMMIGRANTEN
« Wij zijn hier thuis en gekomen uit de vier windrichtingen om mee te doen aan het opbouwen van Frankrijk. De polakken, de porto’s, de ritals, de negers en ook wij de vrouwen in de menopauze uit Noorwegen ». U moet weten dat Joly van origine Noorse is en ook niet meer van de jongste is.

EN MARINE LE PEN KAN ER OOK WAT VAN
Sarkozy moest fors vissen in haar vijvertje want enkel zo kon hij nog winnen. Dus jatte Sarko vele forse uitspraken over immigratie en immigrante uit de speeches van Marine. En die zei dus : Laat Sarkozy mij maar citeren en napraten, de FN-ers prefereren altijd nog het origineel ».

IS 1 MEI NU OOK AL POLITIEK ?
In Marseille manifesteren alle vakbonden in de Vieux Port op die dag, al wordt het dit jaar spannend met de ombouw van dit gebied tot voetgangersgebied.. Een meevaller is dat de vakbond FO weer apart manifesteert, een vaste gewoonte van deze bond. Nu heeft de CGT voor het eerst aan haar manifestatie verbonden het « neerslaan van kandidaat Sarkozy » die overigens, zelf een fors risico nam. Hij zei namelijk dat er op 1 mei ook eens zou moeten worden gedemonstreerd door de « vrai travailleurs » (waarmee hij de kleine middenstanders bedoelde). Dat werd dus : ai !  Het FN demonstreert ook in Parijs op die dag, met een defilé ter ere van Jeanne d’Arc !  Er zijn altijd mensen die nu weer wat bang zijn voor rellerigheden… want de spanningen zijn ongewoon hoog door de aanstormende eindronde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten