Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 mei 2012

L’EXCEPTION FRANCAISE


AFTRAPJE :
Een oudere adept (=aanhanger)  van Bleu Marine,  de FN-club van Marine Le Pen, klaagt zijn nood en zegt :  Ik hou echt niet van links en ook niet zoveel van rechts eigenlijk… maar van buitenlanders hou ik nog minder !

DSK VERLIEST EEN RONDE
Hij werd vrijgesproken in het strafproces in de VS omdat de aanklaagster niet erg eerlijk was geweest in haar beweringen en de feiten om haar persoon. Daarop volgde een civiele procedure van de poetsende Sofiteldame tegen haar « belager ». In dat verband verloor nu DSK zijn claim op diplomatieke onschendbaarheid omdat hij in NY was in dienst van het IMF… Dus nu gaat de civiele zaak gewoon verder maar intussen zijn er bijgekomen een nogal onthullend boek van een Amerikaanse journalist en die Sofitel bewakingsvideo’s op het internet. Daarop zie je twee bewakers blij uitroepen na de arrestatie van DSK : We hebben hem te pakken… DSK gaf daarover een interview aan de Guardian een serieus blad en vertelde van zijn verdenking op een politiek complot van l »rechtse zijde » tegen hem.
Intussen loopt ook in Frankrijk dat strafrechtelijke onderzoek waarin hij, in de zg Carltonaffaire te Lille, is aangeklaagd deel te hebben genomen aan georganiseerde prostitutie. Wat DSK fel ontkent : dames ja, feestjes ja, maar betaalde seks : nee dus !
Vlak vóór ronde 2 in de pres. Verkiezingen was er nog een incident : Julien Dray, bekend PS-er, nodigde DSK uit op zijn verjaarsfeessie in een Parijse bar. Maar dsaar had hij ook uitgenodigd Segolene Royal én ene Moscovici en ene Valls van de PS… (de laatste is Hollandes communicatie directeur in de campagne !). Toen deze PS-ers de heer DSK zagen aankomen verlieten ze dus boos en zeer snel het pandje… DSK is persona non-grata natuurlijk. De UMP gooide er nog wat olie op, natuurlijk. Alles mag nu. Ook al betreft het dé PS-kandidaat die nog niet zo lang geleden erg hoog scoorde. Terwijl zijn libertijnse leven er toen ook gewoon was.

FRANKRIJK BREEKT POLITIEK IN DRIEËN
De verkiezingen lieten het zien : de Franse politiek zit in een driedeling waarmee de « instituties » niet echt veel kunnen. Links, rechts en sterk groeiend ultra-rechts… Ondanks de pogingen van de UMP om rechts wat meer te absorberen moet je nu de realiteit constateren : het FN en zijn achterban zijn een importante politieke stroming geworden. Mede omdat de verzoeningspoging van Sarkozy om  La France te verzoenen met de veranderende mondialiserende wereld  (met al die fricties die daar sociaal-economische bijhoren), eigenlijk blijkt te zijn mislukt. Waardoor de groep van verontrusten groeide en niet afnam… De nieuwe president zal een verdere splijting van de natie moeten afremmen en voorkomen dat er een nieuwe samenleving van « klassen » ontstaat. Er is behoefte aan « rassembler= bij elkaar brengen » en « apaiser = tegenstellingen ontscherpen» : beide moeten nu aandacht krijgen. Dit land met enerzijds importante internationale ondernemingen (Total, EADS, Hermes,LÓreal, etc.) kent tegelijk twee tegelijk groeiende « tekorten » : het steeds verder verdiepende handelstekort en het tekort aan groei… Die veroorzaken het verdwijnen van arbeidsplaatsen en de hoge werkeloosheid. En wie rechts nu verwijten wil maken moet ook goed zien dat « links » dat  aan de macht is in vele Regionale Raden (regio’s én departementen) en ook bijna in alle grote steden (excl. Marseille, Nice en Bordeaux). En daar  staan de zaken er ook qua schulden en qua apparaatsomvang helemaal niet erg goed voor !
De nieuwe president heeft dus heel wat « te hervormen » en dat in vrijwel alle sectoren van de politieke constellatie.
Voelbaar is ook dat « het volk » niet is « meegegaan » met de grote veranderingen in de wereld ; nu uiterst ontevreden is en ongeduldig wacht op een soort van ommekeer in/door de politiek. Waarvan het ten onrechte denkt dat deze de globale veranderingen werkelijk kunnen remmen, van koers veranderen of flink kunnen bijsturen… Deze illusie is nog breed aanwezig in de massa van « het volk » maar niet meer in de kringen van de leidende elites.        

IK MAG NU FIETSEN OP DE CANEBIÈRE !
Ik wist echt niet dat het tot nu toe niet mocht… ik rij al jaren vrolijk tussen de rails en ook gewoon over het laatste stukje Canebière wat nu echter tot voetgangersgebied wordt omgebouwd. Nou heeft de stad ook het velolibplan met de huurbare blauwe fietsen dus was het nogal verbijsterend dat de politiek tot voor kort de fietsen uit dat gebied wilde weren !  Nou heeft Marseille een rommelig fietscircuit verknipt in vele stukjes en hoogstens 50 km in totaal. Een stad als Bordeaux heeft 600 km…We zijn hier autoracers en geen fietsers… al zijn er uitzonderingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten