Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 april 2012

RONDE 1 IS VOORBIJ!


U weet er ongetwijfeld van: op 22 april was ronde 1 van de presidentsverkiezingen. Zo’n 10 kandidaten vochten om de aandacht maar vijf van hen kregen maar enkele procentjes. Dit is ook een goede Franse traditie: Cocoluche, een beroemde grappenmaker deed ook ooit mee en hij scoorde toen echt niet beroerd. Er waren vergeleken bij de peilingen weer eens enkele grote verrassingen: de opkomst was niet “erg laag” zoals de opiniemeters dachten maar net hoog: bijna 80%. En dé grootste verrassing was de hoge score van het FN waar Marine Le Pen erg blij mee was en ook haar vader Jean-Marie: ruim 19% dat was ook een verrassing. Het omgekeerde gebeurde met de extreemlinkse Melenchon die een tijdje boven de 15% zat maar eindigde met ruim 11%... Veel linkse kiezers gingen dus op het laatste moment toch maar voor François Hollande van de Parti Socialiste. Wat wel uitkwam was dat Sarkozy en Hollande slechts met één (ruim) procentje verschil eindigden; dus zij gaan door in ronde 2 op 6 mei. Melenchon vroeg zijn aanhang al om dan op Hollande te stemmen net als Mevr. Joly van de Verts (Groenen) die ruim 2% haalde… Wat ronde 1 gaat opleveren hangt dus grotendeels af van de FN-kiezers en van wat mijnheer Bayrou van de middenpartij Modem gaat aanbevelen aan zijn aanhang van ruim 9%: zouden zij állemaal op Sarkozy stemmen dan kom je dus op  zo’n 56% stemmers voor Sarkozy… En dan zou hij nog kunnen winnen. Het is dus erg spannend aan het worden en in de tussenperiode, gaan we dus nog veel vuurwerk krijgen. Sarkozy moet een raar kunstje uithalen: namelijk de ultra-rechtse FN-ers binnen slepen en de middenpartijgangers ook… Mijn mening was altijd al dat Sarkozy zou kunnen winnen omdat Hollande voor veel mensen “niet crisisvast” is… Deze keer gaat het om heel wat in de verkiezingen op 6 mei. En ook in Nederland wordt het nu knap spannend…  En daar ook vanwege een extreem-rechtse partij.
Ik hou u op de hoogte! 

LA SAMARITAINE; HET BUITENLANDJE VAN MARSEILLE
De, brasserie, zo noem ik het maar oneerbiedig, - want La Samaritaine is eigenlijk enkel “La Samaritaine-, ligt op de hoek van de Rue de la Republique en de Quai du Port in de Vieux Port. Daar hebben ze de duurste koffie van Marseille maar, met kranten met koekje of chocolaatje en met een glaasje echt Marseillaans water er bij. En dat is er bepaald niet bij om de slechte smaak van de koffie weg te spoelen. Starbucks is ook geen goedkoop koffietentje maar dat mag je in dit verband eigenlijk helemaal niet noemen: gewoon géén vergelijk!
La Sama is ook bekend, dus minstens bij mij, vanwege zijn nogal deftige en vaak onvriendelijk kijkende obers, duidelijk eliteboys die niet veel echt goed en leuk vinden. Maar als je hun er echt op aanspreekt blijven ze uiterst beleefd in hun oordeel en reactie. Daarom vraag ik altijd of mijn Dahon (vouwfiets) stoort tegen die bloembak, wat ze duidelijk non-verbaal uitstralen, maar wat met een wat onnozel “Ah, non monsieur”  wordt gecamoufleerd. Ze weten dat ik hier altijd tip geef, dat is de ware reden van hun tolerantie natuurlijk.
Wilt U dejeuneren in de Vieux Port, dan is hier een prima plekje: hun salades zijn echt niet duur en verrekte goed gemaakt… Hun keuze van het wijntje voor het pichet is ook gewoon van standing dus alles klopt hier. Eet smakelijk dus.
Waarom ik het “het buitenlandje” noemde hierboven? Wel, hier strijkt heel wat cruisepubliek neer, en ander toeristisch gespuis… want La Sama staat in elk reisgidsje en foldertje. Dus hier hoor je om je heen vele talen waarvan zelfs een vier-talen-wondertje (dat is elke Hollander van mijn generatie) vaak moet vaststellen met enige spijt, dat hij geen idee heeft van wat ze naast hem aan tafel nu weer voor taal spreken. Ik heb daar vele prettige conversaties gehad intussen in talen die me wel goed afgaan, het sama-volkje heeft best beschaving, wat je tegenwoordig opvalt. Dan nog even een ander important puntje: het toilet is meestal ook pico-bello, een enkele keer, ben ik naar de counter gegaan en heb met dichtgeknepen neus (met de linkerhand) met afkeer in mijn blik gewezen naar de trap die naar de  onzichtbare ruimte in de “gewelven” leidt. En het was zó gepiept: ik werd zelfs na de poetsbeurt netjes “gewaarschuwd dat het weer kon”. Kijk dat is nou “class” en daarom mogen lezers van mijn geschriften daar van mij graag komen. Met deze aanbeveling sla ik in elk geval geen plee-figuur!  

POST VAN MARINE LE PEN
Ze lag in de bus met haar mooie blonde glimlach en onder haar naam stond: La voix du peuple, l’esprit de la France. Ja bescheidenheid die bestaat niet bij het  FN (=Front National) , of, sorry dus, ook nergens anders in de verkiezingsstrijd die er nu woedt.
Onderwerp? Wel: MON PROJECT (dus haar programma) POUR LA FRANCE ET LES FRANÇAIS. Voor de goede orde: ik ben niet recent FN-er geworden dit pamflet van 15 pagina’s in kleur (!; wie betaalde dit?) ligt nu in Marseille in honderdduizenden brievenbussen moet ik aannemen. Dat is dus even oppassen voor mij want ook al woon ik nogal “op stand” in Le Trianum wonen best wat ook “betere” medemensen van Arabische (of berberse?) komaf.
De hoofdstukken van het geschrift? Wel kijk hier:
1.Organiseren van het herstel van economie en sociale systeem
2.Herstel van de autoriteit (het gezag) van de Staat.
3.Verzekeren van de toekomst van de natie.
En dan staat er op de achterkant nog: de 12 engagementen van Marine Le Pen…
En ook: OUI, LA FRANCE EN REJOIGNÉZ NOUS!
Wel dat liegt er niet om, maar deze dame zit op en rond de 15% en meer… Samen met aartsvijand Melenchon (Parti de Gauche= extr. links) en dan is er ook nog Bayrou van Modem (het liberale midden?). Samen dus goed voor… wel ja 40%! Dus zij is met die twee anderen degene die in ronde1 én  2 erg veel invloed heeft… Als ze al niet ook zelf  in ronde 2 kan komen. Want het verschil van iets van rond de 28/29% (Sarko/Hollande) en zeg eens 18%... is “maar” 10%.
Tja, of mensen echt van haar geloven dat Frankrijk zonder EU en euro beter uit is, dat zij zich niet zal laten financieren door die “schurken van buitenlandse  financiële geldverschaffers”, protectionisme,  een hersteld leger, en “nationale prioriteit (eigen land eerst, dus!) dat is nog niet zomaar gezegd. Ze doet het goed maar of ze  door voldoende Fransen “aan de maat” gevonden wordt, is de vraag. Want dat is belangrijker dan met de pest in FN stemmen in ronde 1 om dan , tot grote schrik als ze in ronde twee zou komen, te moeten terug keren naar stemmen op of de Hollande of op Sarkozy…
Nee, Marine, ik mag toch niet stemmen: want je zegt het zelf: nationale prioriteit en ik, ben een simpele immigrant hier! Alors, NON, ma belle!

MARSEILLE ZONDER BIG-MAC’S
Een moeder uit Marseille had de verjaardag van haar dochtertje zeer goed voorbereid: het eetfeestje zou plaats vinden in een van de Macdo’s die we hier hebben. We hebben er zegt men wel 50 en dat zou komen omdat… we nogal wat immigranten hebben uit Afrika en de Maghreb. Die inwoners zijn gek op het eten bij Macdo, want dat is een uiting en beleving van “moderniteit” denken ze… Terwijl de origineel Fransen van Macdo nou net eisten (en deels verkrégen) dat de burgers wat meer “provencaals” zouden worden geserveerd!
Waarom ging dat feestje bij Macdo nou niet door? Wel dat kwam door een van de regelmatige stakingen bij Macdo’s hier: er is al enige tijd een felle strijd gaande over arbeidsvoorwaarden bij deze winkels die particulier gerund worden… Dat heet in mooi Frans: franchise.  De stakingsmethode is als altijd heel professioneel en effectief: uit ervaring weet men hier, dat het beste is, dat  je de distributie-/opslagcentra in Aix (voor brood en sla) gewoon goed plat legt… Zo’n 150 medewerkers zijn er dan zonder werk en ca honderd (!) resto’s gaan dicht want zonder brood en sla geen hamburgers. De vakbonden, die nu een 13e maand willen zijn, lieten ze de pers weten, zijn “désolés” (ontroostbaar!). Maar het moet gewoon wel zo, vinden ze. Het is immers een terechte eis en de directie is verrekte koppig… 
Dat kan dus even gaan duren met dat verjaarsfeestje, want áls het hier plat gaat gaat het ook goed plat. Én de directies hier zijn ook wel wat gewend…
De paradox is dus compleet: een kapitalistisch ogend restaurant dat bij de “armste” zeer populair is vanwege zijn “moderne uitstraling”  wordt platgelegd door anti-kapitalisten die hun personeel méér liefhebben dan die klanten van hun burgers…

15.000 JAAR GELEDEN: ERG HOOG WATER IN MARSEILLE
Men ontdekte door onderzoek in de calanques (die prachtige witte baaien)  aan de kust dat hier het water wel 14 meter hoger stond, een hele tijd geleden. Dat kun je zien aan monsters uit de fossiele lagen en ook blijkt dat er toen een flinke smeltpartij is geweest van de ijskappen aan de polen…  Tja, hoe kwam dat nou weer? Opwarming dus, toen ook al, ook al was er weinig CO2 productie van koeien, fabrieken en transporten op de aardbol. Dus kwam het door natuurlijke oorzaken? Wat nu bestreden wordt door de meesten (slechts 1/3 gelooft dat menselijke schuld daaraan nooit is aangetoond)…
De onderzoekers stellen ons gerust: de verwachte niveau-stijging rond 2100, ook door poolkap smelterij vanwege aard-opwarming, zal “maar” een fractie van die 14 meter van toen zijn.
Ik woon op etage 7 en krijg dus geen natte voeten of liever gezegd (gezien mijn leeftijd)  geldt dat voor mijn opvolgers. Want ook al worden mijn  kleinkinderen mogelijk wel 120 jaar  of zo, voor mij komt die “zegening” echt te laat. Dus zoek het maar uit jongens en bedenk: nu 15.000 jaar later is het water ook weer geweken… Vanzelf?

NOU WORDT HET PAS ECHT SCHOON IN MARSEILLE!
De stad heeft een wat “dirty” reputatie en dat komt omdat niet iedereen is opgevoed met schoonhouden (mede vanwege een jeugd elders waar men erg weinig afval had…) en ook door “een wat onvolkomen schoonmaakdienst”, zegt nu het stadsbestuur. Maar daar moet nu echt een eind aan komen; want “vuil en tegelijk culturele hoofdstad zijn” dat gaat (in 2013 en daarna ook…) echt niet samen. Daarom gaat er nu, onder hevig protest van de machtige vakbond FO van de schoonmakers, de beuk echt in. Betere ophaalservice dus waarbij de autootjes met GPS worden gevolgd (!),  een andere werkwijze en andere werktijden, meer kantonniers en… ook zware controle op het fraaie aloude “voorrecht” wat hier heet: “fini-parti”. Dat betekent: als de vuilophalers “klaar denken te zijn met de hun opgedragen klus”, mogen ze gewoon (dus altijd vroeger) naar huis… Dat zijn nog eens arbeidsvoorwaarden niet? Veel van hen hebben dan ook, zegt men, nog een tweede baantje dat eind van de middag begint… Dat verdient samen best OK dus en dat mag ook. , toch? Maar er zijn nu veel te veel klachten over rommelige uitvoering, dus wordt er nu eens ferm, ouderwets,  gecontroleerd.
De bonden dreigden al met een “nucleaire oorlog” (wat ik enkel denk te begrijpen vanwege het (radio-actieve) afvalprobleem in die sector?). Maar de leiding van de collectieve vuilverwerking “: Marseille en omgeving(= MPM geheten hier)”, zegt aan deze bedreiging lak aan te hebben.
We zijn hier nogal wat gestaak gewend met bergen afval, weken lang en bijgevolg vetgevreten ratten s’nachts op de straten en soms ook nog brandende afvalhopen (aangestoken door omwonenden om de stank door andere stank te vervangen..).
Het bestuur denkt echter dat het deze keer niet zover zal komen mede omdat ze er 120 kantonniers bij deden… Het wordt dus weer spannend en ik voorspel u dat het hier echt schoon zal zijn in 2013. Eéns moet het anders kunnen gaan en dat is… nú!
Komt u in 2013 maar zelf kijken.

WEER EEN BOM OP CORSICA
Er ging weer een bommetje af bij een Corsicaanse sous-prefectuur… De laatste dat was al langer geleden wat tot de hoop leidde dat de “nationalistische corsicanen” die dit nogal forse strijdmiddel vroeger regelmatig inzetten , daarmee waren gestopt. Helaas, er zijn dus nog enkele dissidenten die volhouden… En hoe! Want de kleine bom dat viel wel mee: een ontwrichte poort en wat rook en stank… en schrik natuurlijk zo diep in de nacht in het centrum. Maar een brandblusser achterlaten in een aangestoken geparkeerde auto, (dat blusapparaat was gevuld met kruit!),  dat is toch wel andere en zwaardere koek… Dus wordt er nu massaal gezocht naar de daders. Wat altijd lastig blijkt omdat  praten over wat je eventueel zag (als goed burger) link is. Dat zou je wel eens jouw eigen auto kunnen kosten, zegt men hier… Tja, het is een “traditie hier”, waar de meerderheid niets mee heeft. En wat dus een kleine minderheid aantrekt om het tóch weer te doen. Politiek terrorisme in een maffieuze sfeer.

MARSEILLE: DE VECHTENDE STAD?
Marseille staat in alle steigers die de hele Midi maar kon leveren en het Herashekwerk is er ook kilometers te vinden nu. De stad maakt zich voor de honderdste keer (?) op voor een verjongingskuur die zijn weerga niet kent. Het grootste stadsvernieuwingsproject in Europa van deze tijden zien wij zich ontrollen onder onze , door stof bedreigde, ogen. Het giga-project Euromed II loopt nu en samen met de oppoetspartij voor 2013: dan is deze oudste stad van Frankrijk en Europa (? 2600 jaar) namelijk “de Culturele Hoofdstad van Europa”. Dat wordt stevig gevierd met wel drie nieuwe musea die nu ik elke dag ga bekijken om ze te zien verrijzen. Het MUCEM (Musée des Civilisations autour du Mediterrannée)  is nu al ver klaar, wat de buiten kant betreft. Het ligt naast het oude fort Saint-Jean aan zee en zal binnenkort met de voeten in het zeewater staan; de gaten voor het water zijn er al gegraven. Naast het Mucem staat het nu al spectaculaire Musée  des Arts Modernes in opbouw: een stalen giga-skelet, wat nu met betonnen wand”tegels” van grote afmetingen wordt bekleed.  Het bestaat uit een toren waar bovenaan een in de lucht hangend (slechts aan de toren vast aan één kant dus) horizontaal deel is gemonteerd met vrije hang van een meter of zestig(!). Het is nu al adembenemend, wat moet het straks zijn als de zee ook dit omspoelt. En dan liggen beide ook nog op 150 meter van de neo-byzantijnse kathedraal de Grand Major met zijn oosterse koepels. En de grote nieuwe boulevard du Littoral is ook al in aanleg: een brede boulevard van enkele kilometers die tot de grote mooie (ook nieuwe)  toren van CMA-CMG (de grote reder) loopt, langs (straks) de vele cruise- en ferryboats en voorbij een gloednieuw winkel-hotel-zakencentrum van een halve miljard of zo..
U begrijpt nu mogelijk mijn titel beter, na deze luidruchtige, macho-achtige schets… Marseille gaat door alsof er geen crisis te vinden is, onverstoord, en vol vertrouwen voor morgen. Zelfs de Vieux Port ging een paar weken geleden in de steigers, nu is de verkeerspuinhoop er compleet dus, want er moet en zal een groot voetgangersgebied om die haven heen komen. Het gebruik van de . Vieux Port als een soort giga-rotonde gaat over een paar maanden definitief stoppen…
In de stad worden verder nog vele gevels van fraaie gebouwen aan de uit- en invalswegen schoongemaakt en gerestaureerd en  hun trottoirs worden ook gereconstrueerd.
Dit alles moet klaar zijn vóór 1 januari 2013…
Zo vecht een stad tegen zijn lot en al eeuwen lang. Want mogelijk weet u het: een conjunctuurdip of een economische crisis die begint met een inzakkend transport , ook over de zeeën… En daarom ging deze stad al 26 eeuwen van de diepste dalen tot de hoogste toppen. Maar nú zijn we gewoon stijfkoppig bezig met een “anticyclische oppoetsbeurt van groots kaliber”.  Op zo’n stad moet je toch gewoon trots zijn? Niet kapot te krijgen dus! Kom dat dus zien, maar wacht nog even anders staat u een halve dag in een of andere file…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten