Totaal aantal pageviews

zaterdag 7 april 2012

L’ EXCEPTION FRANCAISE (Over La Douce France: in zijn buitengewone en in zijn gewone doen)

HARD TEGEN HARD
Nu de vermogensbeheerder van mevr. Bettencourt werd vastgehouden, omdat hij mogelijk meer weet van het geld dat Sarkozy misschien kreeg voor zijn campagne in 2007) Dat vindt de UMP (partij van S.)  een rotstreek van de PS=Parti Socialiste (die greep op de onderzoeksrechter zou hebben). Dus wordt nu door UMP de DSK-Carlton (DSK was de seksende PS-presidentskandidaat)  affaire ferm gepusht. Daar was namelijk ook een hoge gendarme in betrokken en die kende de “monsieur Securité van de PS” erg goed. Dus moet Hollande (toen de PS-chef) daar ook alles van geweten hebben. Nu wordt dat dus als tegenzet fors uitgespeeld.

Alles mag bij verkiezingen, altijd al,  maar nu worden echt álle grenzen verlegd.

WEEKENDWERK NEEMT TOE

De zondagsrust is over in Frankrijk: 30% van de werknemers en dat zijn 6,4 miljoen Fransen, werkten er al op zondag in 2010.  En dat was maar 20% in 1992.  Zaterdag werken is al langer stabiel: ca. 50% sinds vele jaren. En let wel: 32% van de leidinggevenden werken dan ook en zeker ook de ambtenaren van de politie, de brandweer en de mensen in de ziekenhuizen… Het begon ooit met thuiswerk op zondag en met ná 20.00 uur werken (dus ná het gewone werk). En er viel op dat het werken op ongewone uren nogal  veel voorkomt bij de onderwijsmensen.

SLECHT WEER BIJ DE APOTHEKERS

Er wordt met de 22.000 apothekers nu onderhandeld over een “ander vergoedingen-systeem” en dat verontrust vele van hen. Nu worden apothekers betaald in relatie tot hun “medicijnendoosjes -omzet”. Men wil ze nu echter meer gaan inzetten in werk als bloeddrukmeting, vaccinaties, en advisering, en dat dus tegen vergoeding… Dat zou dan mogelijk 25% van de omzet moeten gaaan worden.

Nu gaat de omzet van een apotheek de laatste jaren omlaag… voor de helft van de apothekers is dat al zo. De verkopen in 2011 stagneerden in groei : slechts 0,8% méér. Er is sinds 2004 al een ware erosie gaande.

Tegelijk daalt ook de opbrengst van een apotheek bij cessie: de 1 miljoen tot voor kort valt, nu ook terug. Sinds 2008 zakt het al: het was ooit 96% van de omzet en is nu ook al 86% daarvan geworden. Maar let op: ooit was het ook twee keer zo hoog geworden in 15 jaar!

Dus kijkt uw apotheker wat bezorgd dan weet u  nu weer waarom. Maar maakt u zich (nog) maar geen zorgen: de Fransen zijn ná de amerikanen de grootste pillenverslinders ter wereld…

DE FRANSE DOKTERS

Er zijn nu 217.000 dokters actief in Frankrijk waarvan er 102.000 “generaliste”, dus  (algemene) huisarts zijn. Zo’n 40% daarvan zijn vrouwen en 70% van hen is jonger dan 30 jaar. Die dames zijn vooral actief in de gynaecologie en de arbeidsgeneeskunde. De mannen zijn vooral actief in de “snijdende sectoren”.

Er is niet zozeer een algemeen tekort aan huisartsen maar wel sprake van een een regionale schaarste. Waar het mooi weer vindt je ook bij de medici dus de meeste…

Al jaren is dat zo en er worden nu weer debatten gevoerd over oplossingen daarvoor. Het weer veranderen is daarbij als mogelijkheid verworpen; ook al is dat de oorzaak van de scheefheid in geografische representatie. Dus moeten we het nu in de portemonnee gaan doen voelen? Óf een eerste diensttijd van x jaren in de regenzone? Óf… 

ARME JEUGD EN ARME OUDEREN

Het aantal werkelozen van boven de 50 jaar steeg van 2007 tot 2012 met liefst 60%... het aantal werkelozen onder de 25 jaar met 28%. Maar pas op: in 2011 ging die laatste stijging plotseling naar een verschil met een factor 3:  de jongeren trekken nu in hoog tempo aan het kortste einde. Ze komen niet meer aan de bak en we zien dus een grote groei in de “bijna gratis jobs” als stages, free-lance etc.  Al 20% van de jeugd leeft met minder dan 60% van het mediane inkomen, terwijl de armoede bij de ouderen ónder het algemene gemiddelde ligt. Jongeren kunnen nog maar zelden aan een eigen huis komen zonder zich fors in de schulden te steken. De oorlog der generaties wordt zo steeds verder gevoed… ook hier dus.

ARM BESTAAT OOK IN FRANKRIJK

Het inkomen van de 10% armste Fransen ging van 1999 tot 2009 omhoog met 610 euro; de 10% rijkste kregen 8200 euro méér in kassa. Nadat de verschillen kleiner werden in de 80-er jaren, stegen ze later weer fors. Al blijft Frankrijk nog steeds bij de landen horen met de meer bescheiden verschillen! Dat verschil arm-rijk is hier een factor 7 en elders een factor 9. Het percentage Fransen dat onder 50% van het mediane inkomen zit is nu 4,5 miljoen; dat was in 2004 nog 3,9 miljoen. “Arm” is volgens deskundigen hij/zij die lager zit dan 60% van de mediaan  en dat is nu 908 euro. Dat zijn nu in Frankrijk 9,4% van de inkomens…, vooral een-oudergezinnen en werkelozen. Het aantal jongeren dat arm is ligt al op ca. 1,2 miljoen; dat getal nam van 2002 tot 2009 toe met liefst 40%. De arme ouderen (boven 60 jaar) gingen in aantal van 380.000 naar 543.000 tussen 2003 en 2008. In een percentage steeg dat van 3,2% naar 4,1%. De vrouwen zijn vaker bij de armen te vinden dan de mannen, zeker boven de 75 jaar…

Dat is de trieste balans in Frankrijk en daarbij moet worden gezegd dat, het “rijke”, Duitsland een veel slechter beeld vertoont… Wat Fransen nooit wilden geloven…

THIBAULT (CGT) WIL EEN OPVOLGER

De CGT is de grootste Franse vakbond sterk in talrijke overheidsorganisaties en zwak in de privé-sector. Op het CGT-congres van 2013 moet het gaan gebeuren: Bernard Thibault, de voorzitter met zijn aparte haardos, gaat (mogelijk) weg na jaren en moet dus een opvolger voorstellen… Hij zou nog wel een vijfde keer zelf willen, maar zijn steun is te ver afgebrokkeld. Toch aarzelt hij nog steeds …

Hij dacht er aan om Mevr. Prigent voor te stellen die zo ferm er bij stond bij de strijd over de pensioenen.  Maar ze staat te bekend over haar “gebrek aan souplesse”, heet het.

Dus moest hij ook ene Eric Aubin (uit de privé- industriesector)  een kans geven, maar dat is niet zijn grootste vriend. Nu  blijkt het een race te gaan worden tussen de laatste en ene Agnes Naton (die uit de telecomsector komt).

Om e.e.a. wat beter hanteerbaar te maken stelde Thibault ook nog, de vrijwel kansloze, Mohammed Oussedik op, die dik is met de PS. De consultatie loopt intussen  en is van groot belang voor het resultaat. Daarbij lijkt nu Eric Aubin veruit voorop te liggen. Als Sarkozy wordt herkozen moet de CGT, die haar plek bij hem totaal verspeelde, opnieuw zoeken hoe ze in het spel kan geraken. Wint Hollande dan begint meteen de oude wedstrijd CFDT (andere grote vakbond)  en CGT weer op te spelen. Er zijn nog 10 maanden te gaan…voor het congres komt en kiezen moet.

DE CGT WIL WEER PROGLIO

Hij is nu de grote EDF-baas (EDF is dé electra-producent)  en ook vriend van Sarkozy… M maar toch heeft hij ook de volledige steun van de CGT-energie vakbond! Die wat bang zijn geworden van de “negatieve” kernenergieplannen van Hollande. Dus prees de delegatie die hem recent bezocht hem de hemel in en men zei: “Hij luistert naar ons”! Dat wordt dus Proglio wie er in mei ook president van Frankrijk wordt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten