Totaal aantal pageviews

zaterdag 21 april 2012

L’ EXCEPTION FRANCAISE (Over La Douce France: in zijn buitengewone en in zijn gewone doen)


BEWEGINGEN IN MEDICAMENTENLAND
De verkoop van medicamenten in Frankrijk… daalt ; in 2012 zal dat ca 2% zijn.  De export daalde van 4,2 miljard in 2010 naar 1,9 miljard in 2011 ! Men verliest aan concurrentiepositie dus… ook hier. Het aantal artsenbezoekers, dat elders in Europa stabiel is, daalde ook fors in Frankrijk : 12% minder in 2011. Wat deels komt door de genomen overheidsmaatregelen maar ook door de recente schandalen (Zie de Mediator affaire). En door de druk voor lagere prijzen (en ook de hogere belastingen) deden ook een duit in het zakje. Niet zo gek dus dat de bedrijven hun R&D naar het buitenland verplaatsen.  Er waren in 2011 al 28 keer « sociale plannen tenngevolge van sluitingen of afbouw » in de farmasector en er werden nog maar 6000 nieuwe werkplekken geschapen in deze sector ; dat waren er eerder jaarlijks ca 10.000. Het gaat dus goed ? Of gaat het nou toch ook niet goed ?

DE TRUC VAN PROVIDER FREE
Zowel op marketinggebied als op technologisch gebied is Free een aparte en de laatste stunt was goed voor 2 miljard meer omzet in korte tijd en de concurrentie zag zowaar 8 miljard omzet vervliegen… Een superchoc ! De baas, ene Niel, volgt een beetje de strategie van Apple en Google en andere low-costers : ze leveren allen éénzelfde unieke product en besparen zich het complexe beheer van veel gedifferentieerde producten… Free heeft tarieven van 2( !) en 20 euro en Basta ! De anderen zijn overal te vinden in hun boetiekjes, maar Free heeft er maar heel weinig.
Free veroorzaakte een enorme deflatie van de markt van, ooit, 32 miljard in omvang en nu nog maar 24 miljard. Nu is de vraag wat de consument gaat doen met die bespaarde 8 miljard… Sparen ? Andere apparaten kopen? Wie gaat er nu echt van profiteren ?
Het zal nodig worden om de netwerken van meerdere providers te combineren  om de nieuwe technologie te kunnen brengen (fiberkabel) en ook het combineren van boetiekjes zal moeten.
Hier werd dus even aangetoond dat, hoe onverwacht dan ook, toch veel meer is te innoveren, een les voor veel andere industrieën. De truc van Free kost waarschijnlijk ook 10.000 banen in deze sector…. De wereld verandert voortdurend en steeds opnieuw blijkt er het onverwachte mogelijk. Toen Ryanair werd uitgelachen en daarna fantastisch scoorde werd zijn manier snel door de « grote lachers » geïmiteerd en dat is nu ook een noodzaak voor de concurrenten van Free.
Overigens is er nu een soort technische herrie uitgebroken tussen Orange en Free die er in resulteert dat bijna één op de twee telefoongesprekken bij Free mislukt… Free geeft daarvan Orange de schuld maar bezweert zijn klanten dat het snel voorbij zal zijn…. Sportiviteit in business is een schaars goed. 

FRANSEN OP DE FIETS ?
De Tour de France dat doe je op de fiets en wel in Frankrijk (althans grotendeels), maar fietsen naar je werk of om een bezoekje af te leggen of boodschappen te doen… dat is bepaald geen echte gewoonte. Tenminste in het zonnige zuiden waar ik al 17 jaar rondkijk nu. Maar er komt beweging in zegt men en dat komt door twee crisissen: die van de brandstofprijzen en die « gewone » die je besteedbaar inkomen kost. Het aantal verkopen van fietsen ging in 2011 met 5,5% omhoog en dat werden er in dat jaar 3,2 miljoen dus. Daarmee is Frankrijk nu land nr. 9 op fietsgebied…(basis: verkochte fietsen en niet… gereden kilometers). Een fiets kostte hier gem. 256 euro ( ?) zegt men mij en dat is inderdaad erg goedkoop. Want Duitsland meldt 450 euro en Engeland 750 euro…De VTT (Velo Tout Terrain) is nr. 1 en de elektrische fiets loopt al wat terug. En in deze tijden van « vaderlands winkelen » moet ook gezegd worden dat 80% geïmporteerd wordt… Dat kan dus véél beter !

DSK EN ANNE SINCLAIR
Ze maakten samen nogal wat mee en opvallend was hoe Anne aan de zijde bleef van haar « schuins marcherende  echtgenoot » door dik en dun, leek het. Tot de affaire Carlton op het tapijt verscheen die kennelijk ook haar verraste (terwijl het echtpaar bekend staat als zeer libertijns).
Maar nu is deze zeer bekende politieke journaliste en ook oud-directeur van France 1 weer in de journalistiek terug bij Huntington. En DSK gaat ondanks veel gedoe moedig door met het organiseren van lezingen en conferenties . Waar de feministen hem dan opwachten en uitfluiten… zoals in Cambridge. Hun verhaal is erg apart en deed en doet veel stof opwaaien in Frankrijk en elders… En met justitie is DSK ook nog niet klaar. De dagen dat hij dé gedoodverfde presidentskandidaat voor de PS was al lang vergeten… Hij betaalt zwaar voor zijn kleurrijke privé-leven.

DE MEDICI EN DE CENTJES
Als je in Frankrijk als medisch specialist géén gebruik maakt van het recht op (ook) een vrije praktijk (voor twee halve dagen per week) dan krijg je van het ziekenhuis waar je werkt elke maand een premie van 500 euro…
Een hoogleraar in het medische vangt net voor zijn pensioen 9000 à 10.000 euro’s netto per maand (gelijk aan het salaris van een prefect) waarbij nog komen premies voor “garde” (nacht + weekend).
Een onderzoek toonde aan dat specialisten (met ook een privé-praktijk) wel tot 600.000 euro’s per jaar incasseerden. Hun gewone collega’s moesten het doen met 200.000 of zelfs 150.000 … Dat schandaal leidde overigens tot niets: het verschil werd daarna nog groter.  Tja, de wereld van de medicijnen had altijd al iets geheimzinnigs en mystieks, maar waarom dit nou niet wordt aangepakt is wel heel erg vreemd… Terwijl de SECU een giga-schuldenlast heeft en een enorm tekort.
Dat gaat dus een keer ploffen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten