Totaal aantal pageviews

maandag 28 mei 2018

DAAROM DOET DIE TRUMP ZO MAF!QUIZZ: KENT U DEZE ENE CHINESE MILJOENENSTAD AL? ER ZIJN ER DOZIJNEN..

  DAAROM DOET DIE TRUMP ZO MAF!

    
OVER: NEW COLD WARS,
                TRUMP'S STIJL: DREIGEN, BEDRIEGEN+ DUBBELZIJDIGHEID,  
                  EN,  CHINA'S ZIJDEROUTE +
                                                             BIG POWERS  VAN DE  21e EEUW

DE NOG TÉ ONBEKENDE NIEUWE CHINESE GIGA-WERELD


Tijdens de Koude Oorlog was de wereld eenvoudig: de Sovjets waren “de foute” en wij ”de goeie". En de EU lifte klakkeloos mee, achterop bij de VS. De mondialisering begon als een dolle party van het koppel VS-China. Ze bracht Peking hypergroei en men werd top-expediteur naar de VS en elders. Het inkomen per chinese kop liep op van 750 tot 16.600 dollar! En: Peking werd nr. 2 bij de opkopers van amerikaanse staatsschuld!

AI DONALD'S PAIN IN THE ASS
Bijschrift toevoegen
  De wereld werd anders en.. ook haar leiders. Trump valt daar het meeste op. Het is: "Terug naar het mercantilisme = de commerciële stijl van de Middel-Eeuwen", (zegt Lamy, ex-baas WHO). "Mijn vrienden zijn ook mijn vijanden" en "Het bilaterale gaat boven alles".

DONALD IN ACTIE:  "F... YOU"!
Het Witte Huis werd: "Een permanente happening en destabiliseren werd dé methode". T. onderhandelt zoals hij deed in zijn OG-business. Anti-diplomatie is in en je gedragen als  en gangster of een gek is prima. Maar er is veel meer, dat Trump drijft..


Recent liet Xi Linpin merken dat China in 2050 DE wereld-topper moet zijn: door nog meer vrijhandel. Terwijl Trump zijn  grenzen dicht knijpt, want China is voor 375 miljard schuld aan dat handelstekort van 815 miljard (= 45%)!CHINA DE EXPORTEUR..

OOK IN HIGH-TECH!n


   China, -sinds 2001 lid van de  WHO-, trok/trekt zich van regels en gewoonten niks aan. Wat leidde tot ongelijkheid: op investeringsgebied en qua toegang tot publieke markten. Juridische garanties gaf Peking ook nooit en stelen van technologie was "normaal". Daarbij kwam nog de dikke onderwaardering van de Yuan. Zo werd onbalans HET kenmerk van de wereldhandel, vooral door chinees optreden en westerse “laksheid”...


WIE R&D DOET GAAT WINNEN..
   Achter dit alles schuilt de ware reden van Trump’s nieuwe protectionisme en komt ook de angst om de nieuwe High-Tech Cold War van China te gaan verliezen. Daarom doet Donald zo maf en dit kan hij "het gewone volk" natuurlijk niet op-biechten!  Daarom zette de VS op 1300 chinese high-tech importproducten accijnzen, waarop Peking antwoordde met tax op landbouwproducten en auto’s. Omdat het zo Trump’s partijgenoten het hardst kon treffen!

   Eigenlijk gaat deze giga-strijd, voor ... alles! Het remmen van de aanstormende hig-tech tsunami uit China is belangrijker dan het huidige handelstekort! Daarom verbood  T. de aankoop van Qualcomm (VS) door Broadcomm uit China(ondanks bod van 121 miljard). Want het ging hier om de hegemonie op de 5G telefoniemarkt van morgen (beide zijn halfgeleiderbedrijven).

HIGH-TECH REUZEN..
STRIJDERS IN DE HIGH-TECH COLD WAR
    China reageerde en verbood de aankoop van NPX door Qualcomm en T. vervolgde met een verkoopverbod van 7 jaar op telecom-componenten aan China. Dat zich ook niets aantrok van de economische sancties tegen Iran en N-Korea!

    De VS reageerde nogal laat en moet nu zien dat het chinese BBP (gemeten in koopkracht) 119% is van het amerikaanse!  Ook dat het numerieke oligopolie: Baidu, Alibaba, Tencent, Huawei en ZTE vormen een serieuze bedreiging voor de GAFAM! De R&D-uitgaven van China raken bijna de amerikaanse: met 13% van hun BBP, de VS doet 16%..

CHINA TRADING..
WAPENS VAN CHINACHINA OOK GROOT IN WAPENS!

   Zie die gigantische investering (1000 miljard dollar) in de Nieuwe Zijde Route! Een enorme economische aanval, vooral op de EU, maar met uitlopers naar Afrika, Zuid-Amerika en Z-Azië.
DE ZIJDEROUTE OMSPANT DE HALVE WERELD

   Deze Zijderoute blijkt verre van zacht! Ze overdonderd de economieën van Pakistan (60 miljard chinese investeringen), van Venezuela, via Djibouti, Laos, Sri Lanka, Mongolië, en Montenegro.Men ruilt massaal schulden af tegen bezittingen. Men levert wapens (exportverdubbeling sinds 2010) met voordelige financieringen. Vaak high-tech wapens: raketten, gevechtsvliegtuigen (JF 17), bewapende drones en aanvals-onderzeeërs.

 
 De EU staat ook volop in hun kijker: met zijn 500 miljoen koopkrachtige consumenten, Waarop ook GAFAM uit de VS mikt.  Zie ook de recente aankoop van Daimleraandelen door Geely, dat 1e aandeelhouder werd.
CHINEZEN KOMEN NOOIT ALLEEN..

  Alle EU-ambassadeurs in China,-behalve die van Hongarije-, sloegen samen diplomatiek alarm en hun nota kwam in handen van Handelsblatt (Du). De onderwerpen waren vooral die giga-zijderoute en de massale investeringen in de EU. Waarin ook een centraal spoor is gepland van 10.00 km lang: van West-China, via centraal Azië en Rusland, naar de EU. Een “chinees Marhallplan” noemen sommige het en het is olie op het liberale vuur in Brussel! Maar dit alles is vooral in het voordeel van de chinese bedrijven.
   Het plan mikt ook feilloos op de Oostelijke EU-landen, die wijd open staan voor dit chinese manna. Peking snapt prima wat er speelt in de Visegradlanden versus Brussel en ziet ook scherp de aanvoerdersplek van Orban in Hongarije. De grote, machtige Brussel-opponent met zijn grote verkiezings-winst. Die nu ook Grondwetswijziging mogelijk maakt..     China stelt tevens een autoweg voor: van Polen, via baltische landen, tot in de Balkan. Het plant ook via havens, voorziet in elektrische centrales en opgewaardeerde spoorwegen: ook TGV-lijnen. De lijn Boedapest-Belgrado-Athene, vanaf de haven van Pireus. Die haven is al zeepoort voor China, dat er via zijn bedrijf Cosco 50% van kocht. Het hongaarse deel is al in het offertestadium..  Claus, -duits ambassadeur in Peking-, roept op voor “open offertes ook voor europese bedrijven” De South China Morning Post in Hongkong berichtte er al over.
 
De ferme greep van China blijkt ook uit massa's aankopen als : Marionnaud, Club Med, Louvre Hotels, Volvo, Urbaser (Spanje) en Sygenta (Zwitserland) dat 46 miljard  opbracht.Idem Pirelli dat chinees werd voor 6 miljard. Totaal in 2017: 318 miljard en het chinese Zijderoute fond deed er volop aan mee
 
PEKING'S SHOPPINGLIST IN DE EU

  De vrachtspoorlijn van Wuhan en Chongoing (hier onbekend, diep in China maar miljoenensteden),  loopt naar Duisburg, Geneve, Lyon en zelfs Londen. Die stad wordt binnen 14 dagen bereikt! De Chinese Nationale Ontwikkelings Commissie voorziet 5000 treinen per jaar naar Europa..
CHINEES SUPERSPOOR NAAR ONZE CONTREIEN

  De EU beziet het nu wat meer met gemengde gevoelens: vooral dat accent op de O-Eu-landen, de rebellen. Juncker sprak nog  positief: “China moet wel de marktregels gehoorzamen en de europese en internationale standaards”. De EU-afgevaardigden Proust (Fr) en Leinen (Du) roepen om “mechanismen om de chinese aankopen en investeringen te overwaken”…
 

De oostelijke EU-landen en Rusland (!) vormden de club “16+1” die investeringen aantrekt voor de zijderoute en ze wordt uiteraard door Peking gefinancierd.
CHINA EN NR. 1,  VAN DIE  "16+1"
CHINA-DEMO
   Brussel moet snel reageren met een strategie op niveau waarin ontwikkeling van de EIGEN high-tech prio is, die voorziet in bescherming van de burgers waarvan de data massaal worden gepikt. En men moet de chinese (en andere) investeringsgolven , vaak via ankopen, onder de strategische loupe gaan leggen!

  Maar de grootste dreiging blijft het verlies van de eigen hoge waarden in de eigen instituties en de verwatering van zeden.
ZIJN WIJ NOG DE ECHTE BOODSCHAPPERS?
Wat nog linker is dan de economische tsunamis uit China en de VS! En onderschat daarbij China niet met zijn machtige totaal-kapitalisme!Dus... het wordt hoog tijd dat ook zo'n Juncker en Tusk ook eens flink uit hun dak gaan en Trump weerwerk bieden! Of moet Macron dat ook gaan doen en daarbij Grillo van 5 stars ook inschakelen?

Of moet je berustend concluderen dat het EU-Avondland te oud en bezadigd is geworden om aan deze fratsen nog mee te kunnen of willen doen.. ? Voor de liefhebbers: nog wat plaatjes speciaal voor beeldgerichte lezers

 

THE POWERS RAT RACE: BEKIJK GOED HET EINDE.. 

DE BIG POWERS VAN DEZE EEUW.= VELE VERANDERINGEN IN POSITIES
Leon de Marsilho, 28 mei 2018


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten