Totaal aantal pageviews

zondag 6 mei 2018

IN WELK LAND WILT U WONEN?


IN WELK LAND ZOU U WILLEN WONEN?


NU +200 LANDEN EN DAT WAS RECENT NOG 50.. DUS  NOG EFFE OEFENEN.
 
De 21e eeuw is (weer) een eeuw van migraties: miljarden mensen reizen en duizenden wisselen van land en woonplek. De keus van een woonland is geen sinecure: ruim 200 landen zijn er nu en vele landen willen graag techno-(en andere)-toppers of welgestelde pensionado’s ontvangen.  Zie de vele mogelijkheden: van Californië via Portugal tot in China en zelfs Afrika komt al in..

De tijd dat enkel het westen beschikte over moderne voorzieningen ligt achter ons. De snelle ontgroening en vergrijzing in Europa doet zelfs de vraag rijzen of wonen in een niet-westers land zelfs niet béter zal blijken. Zeker als je de toekomstscenario’s ziet die men schetst voor Europa!

DE ONBALANS TUSSEN OUD EN JONG.... CRUCIAAL VOOR MORGEN!

We zien nu al hoe het onmogelijk is, -bij een lichte econo-mische opleving-, om de vele vacatures (in bijna ELKE sector!) te vervullen: dat geeft te denken.
Een grapjas (?) zou kunnen opmerken, dat het ruilen van een bejaarde europeaan tegen een frisse bejaarden-verzorgster uit de wereld van morgen, een tof idee is. Immers, de zorgvraag wordt iets lichter en de zorgvacature wordt vervuld. Technisch gezien natuurlijk geen onzin, maar angst en xenofobie zijn er helaas ook nog... en steeds meer.

We zien stromen fransen naar Portugal trekken, dat opkrabbelt, maar dat moet bezuinigen. Het land werft sterk (ook fiscaal) bij de franse pensionados. Andere europeanen kiezen voor Griekenland, Italië of het caraïbische gebied, op zoek naar zon en wat “dolce vita”. In Spanje zijn er al jaren noorse kolonies, -alle van éigen zorg voorzien-, waar de rijke noren hun geld spenderen.
OF GAAT HET U OM DE ANDERE SEXE?
Dat wordt  steeds vaker de idee: imiteer het moderne van “thuis” in een regio met veel warmte, genoeg zorg en lagere leefkosten! En: terugvliegen kost je twee uurtjes en ca 50 euro per stoel! Dus: deze tendens is coming up!




HET BEELD NOG VOOR .... EVEN..
Om uw migratielust wat te stimuleren verzamelde ik enkele recente stories. Waarbij ik het natuurlijk verder zocht dan Europa!
Maar we beginnen met een studie over levensgeluk, die toont dat leven in kleinere welvarende landen, -die je vooral in het noorden van Europa vindt-, het beste is. Dat vertelt het World Happiness Report (VN: John Helliwel, Richard Layard, Jefrey Sachs). En Gallup-enquetes (2016 in 156 landen) tonen Finland als topper, gevolgd door Noorwegen, Denemarken, IJsland (!), Zwitserland, Nederland (!), Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden, en Australië. Die tien toplanden hebben elk rond de 10 miljoen inwoners; bij de grotere scoren Duitsland, de VS, UK en Frankrijk hoog. Daarna volgen pas Japan, China, India en Indonesië.. 
De deen Mei Wiking stelt: Het geheim van gelukkig leven berust voor alles op de capaciteit van burgers om het hoofd te bieden aan ongeluk! En natuurlijk zijn dat vaak  welvaren-de landen. Het blijkt dat het inkomen per inwoner en levens-verwachting, gezondheid, sociale ondersteuning, vrijheid en weinig corruptie, bepalend zijn.


HAPPINESS IS ALL
Het World Happiness Report studeerde ook op de immigranten: nu 244 miljoen totaal. En vond bij de de top 10 landen, dat het daarheen geimmigreerde deel, 6 x hoger is dan het wereldgemiddelde! Laat Marine, Wilders en Orban dat niet horen! Want daar zijn immigranten en lokaal geborenen bijna even happy! En het zijn weer: Finland, Noorwegen en Denemarken, waar het welzijn van alle groepen snel gelijk werd. Wat bewijst, dat integratie vooral slaagt, als het welzijn wordt gedeeld! U gelooft het niet? Wel zie de onderzoekers, die eerst ook anders vermoedden. Ik ben zelf 22 jaar immigrant en bleef dat om exact dezelfde reden: ervaringsdeskundigheid dus...  
Maar nu op naar enkele exoten als Ruanda, China en Israël, allen uitersten....


 RUANDA.
Ja, wat dacht u van Ruanda, (Afrika) dat door de genocide van vroeger nog rillingen oproept. Daar vind je nu Kigali Innovation City, in Bumbogo niet ver van de Carnegie-Mellon Universiteit (uit de VS).

DAT VALT DUS BEST MEE?

Daar is ook de African Leadership University in ontwikkeling die mikt op 2000 studenten. Deze omvat het African Institute for Mathematical Sciences (AIMS), Microsoft komt er heen en gaat 4000 mensen werk geven! Een leidend figuur citeert Lee Kuan Yew de stichter van Singapoer. Die ooit zei: Wij hebben geen olie of gas, dus moeten wij het zoeken in goede ideeën.. Een frappant voorbeeld: want Singapoer had in 2013 nog 39% straatarme inwoners.


Een meerderheid werkt in Ruanda nog als simpele landbouwer en vele dorpen hebben geen electriciteit. Sonia Rolland (Miss France 2000, geboren in Ruanda) spreekt over een totaal nieuw Ruanda. Het land was duits, later belgisch koloniaal gebied en kolonialen versterkten daar de etnische wrijvingen. De huidige president Paul Kagame woonde in zijn jeugd in een vluchtelingenkamp in Oeganda voor hij hier in 2000 president werd. Hij is een visionair en omringt zich met experts, zoals Donald Keberuka, econoom (Glasgow en Tanzania Univ.), en president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Intussen bestaat er een imposant koor bekende supporters. Pascal Lamy (ex-OMC), Jack Ma (China Alibaba), Kersti Kaljulaid (pres. Estland) en Cedric Villani (wiskundige van faam, adviseur van Macron). Zij geloven alle in dit “Singapoer van Afrika”.

Groei +5%, 2/3 van het land heeft 4G-telefonie en men werkt aan bestuur zonder papier want Ruanda Online is er ook.  Start-ups all-over: met internationale experts en de sfeer lijkt op die in San Francisco in een start-up gebouw. Vol 3D printers en drones om het luchttransport snel te realiseren. Ze gaan er hier vandoor met de speed van die kweekkassen van Nairobi, Johannesburg en Lagos. Men bereidt de conferentie Transform Africa voor, waar 4000 personen komen, om te praten over blockchains in de financiële sector, als eerste toepassingen. Je hoort hier: Onze huidige beper-kingen zijn de bron voor onze innovaties, wij experimenteren intensief met duurzame stroom-productie en opslag. Men neemt de hightech aanpak van Israël (m.n. in de land- en tuinbouw), als een lichtend voorbeeld. Er wordt gewerkt aan klimaatmodellen, computational-algebra en vloeistof-dynamica. Want er komen in Afrika snel meer studenten dan er nu in Azië zijn!
AFRIKA HEEFT DE MEESTE TOEKOMST
Unesco en  het Int. Atoom centrum helpen, -met de italiaanse regering-, om excellence-centra op te zetten. En: de eerste 8,5 Megawatt duurzame productiesite kwam er ook al.


Fraaie karakteristieken: groei +5%; levensverwachting 67 jaar, staatschuld 36% BBP en 14% van Onderwijsbudget is voor Nieuwe Technologieën. U gelooft het eigenlijk niet? Wel, dan is het hoog tijd om na te gaan WAAROM u dat nu nog denkt!

Natuurlijk moet je een ruime culturele tolerantie hebben in dit nogal andere land. Maar als u wil meemaken hoe een superjeugdig land er met superpep vandoor gaat, dan is Ruanda een prima plek. Zo’n omgeving kan je eigen jeugdigheid conserveren en maakt je positief voor morgen! Wonen IN dynamiek en snelle vooruitgang maakt blij en optimistisch, weet ik ook door Marseille. Waar het grootste stadsontwik-kelingsproject in de EU nu al 25 jaar loopt... in een woud vanj bouwkranen..
 

CHINA
Zie China dat vol inzet op de hybride E-auto’s en veel investeert in de auto-batterij. Het gaat rap HET batterij-land te worden, dat de markt overheerst, samen met de japanse Nissan en NEC en de Z-Koreanen Samsung en LG. Batterijen: een aziatische aangelegenheid dus.  Binnenkort heeft China 50% van de batterij-productie, ondanks de inspanningen in de VS.  In Europa. Waar je enkel de duitse BMZ en de franse Saft (Total en Bolloré (lithium metal polymer) hieraan ziet werken.

 
DIE NOREN ZIJN UITZONDERLIJK, MAAR..
Voor Peking is dit DE strategische sector en er is al een opgelegde norm: 10% van de nieuwe auto's moeten 
electrisch rijden en in 2020 20%.  Dat gaat  de steden rap minder vuil maken en levert een groot nieuw export-product op. Zoals nu al voor E-bussen!  De chinese producenten hebben 96% van de binnenlandse markt en gaan op naar 40% van de totale markt. In 2017 in China: 600.000 E-autos  (+50%!) en in Europa doet men 150.000. Europa zet ook wat meer op hybride: vooral voor grote, luxe merken als Toyota, BMW, Mini en Range Rover. In Frankrijk 2017: +15% e-autos, waarvan 40% hybride. Het brandstof-verbruik is lager (want met afremmen wordt de batterij opgeladen) en er is een start-stop systeem. Verder is onderhoud goedkoper, omdat remschijven weinig slijten. De benzinemotor geeft minder roetdeeltjes en er zijn minder remblokdeeltjes. Er bestaan vele variaties in de verhouding electrisch/thermisch rijden. Zo kan de autonomie en het brandstofverbruik sterk variëren en het gewicht van de batterij. Zo kan de CO2-norm beter worden gehaald. De aziaten zijn de échte concurrenten: Honda, Toyota, Hyundai en Kia spelen hard. Europa rent achteraan, Audi en Mercedes lopen voorop gevolgd door PSA en Peugeot.  Renault-Nissan zit niet stil: zie de Renault Scenic Hybrid. Het tempo waarin China oprukt, waarbij zijn immense interne markt zeer helpt, is opmerkelijk. Dus: straks wilt u in China wonen, omdat het er zo schoon is! Mogelijk weet u niet dat in dit wijde land al bijna 350 miljoen chinezen op een europees welvaartsniveau leven. En dat is de huidige populatie van.. de VS!



ISRAËL
Waarom niet Israël, dat op het toppunt van zijn economische-technologische macht staat? Vele joden, -ook uit Frankrijk-, trokken er heen. De bevolking is 8,8 miljoen (= 50% v. Nederland) en daarvan zijn 6,7 miljoen joods (=75%). Het inkomen per kop is: 37.300 dollar (Fr.: 36.800), de groei doet 3,3%, de ww is 4,3% en het miniimumsalaris 1200 euro. Maar de de militaire uitgaven zijn 6,4% van het BBP en hun R&D budget is 4,3%.Samen: bijna 11%!
Israël was in 1948 een rood land en is nu een kapitalistische vesting. Ooit was het defensief zwak en is nu bijna onkwets-baar. Toen 650.000 joden en nu met 6,7 miljoen.
Het eerder vooral agrarische land, had geen grondstoffen, geen infrastructuur en geen geld. En zie het nu: een hightech-land wat dicht bij Silicon Valley staat. Recent werd veel gas in zee ontdekt bij Tel Aviv, wat enorm gaat helpen.

DE TRAGIEK VAN HET BELOOFDE LAND..
Men  staat, gemeten met de Ontwikkelings-index van de VN (die ook onderwijs en gezondheid mee-neemt), bij de 20 hoogste op de wereld, en hoger dan Frank-rijk.. Het is hét land der koloniën wat het sterkst op kwam en nu al lid van de OECD is. Het land kent vele vijanden, maar daarin komt verandering. Egypte en Jordanië,- waar het ooit tegen vocht-, erkennen het en sloten een veiligheidsverdrag. Nu zijn niet de palestijnen DE bedreiging (militair gezien), maar Iran. Een niet-arabisch land, dat vroeger een groot vriend was. De militairen van Israël zijn niet ongerust: zelfs niet als er op korte termijn oorlog zou komen.

Alles is heel anders dan in 1948: elke 6 jaar waren toen  conflicten in de 70 jaar bestaan: het laatste was dat in 2014 in Gaza. Komt er nu oorlog met Iran, dan steunen Saoudi-Arabië en Egypte Israël ook: omdat zij vooral Iran vrezen. De grote vriendschap Iran-Israël uit het begin (en tot 1979) is geheel voorbij. Er zijn iraanse vrienden in de regio: Hezbollah (sjieten) in Libanon en denk ook aan de oorlogen (Irak en Afghanistan door de VS) die Teheran het gevoel gaven van omsloten te zijn.

I
OOIT VRIENDEN, NU DOODSVIJANDEN..
Iran ging dus op het nucleaire pad, wat Obama c.s. stopten met een verdrag en op straffe van sancties. Iran werd DE grote onrust-stoker rond Israël. En in Irak, Libanon en Jemen en in Syrië. De palestijnen in Gaza (soennieten!) laten hun oren nu ook hangen naar Iran. Het naderend einde van de syrische oorlog maakt de regio onrustig en de winst van Assad is verre van geruststellend. Recent begon al een kleine luchtoorlog Iran-Israël met drones en F-16’s, die werden neergehaald.
Twee zaken zijn bepalend: behoud van het Iran-Verdrag en  het beletten van Iran zich langdurig in Syrië te nestelen. Israël gaat dat preventief forceren, omdat het die russische S-300 anti-luchtraketten vreest, die Assad krijgt. Ook 
vanwege gifgas: want nu buigt ook Moskou naar Syrié en Assad! Als Trump zijn 2000 soldaten uit Syrië terugtrekt wordt het menens.  Israël zal dan preventief "veel van Iran in Syrië" bombarderen en  Hezobollah zal Israël aanvallen. De relaties met de VS zullen gaan lijden en als Trump niet meer wil vechten in het MO en hij moet oppassen voor die oorlog Israël-Iran, met de steun van.. de russen. Dus helaas, net als in de eerste 70 jaren lijkt Israël er nog 70 onrustige jaren bij te krijgen.

Toch toont dit alles een fascinerend land, dat groeit tegen elke verdrukking in en in een vijandige regio. Het zijn nu niet meer de arabieren die bedreigen, maar Iran (=perzen, sjiieten) en Rusland!
Kortom: Israël is HET immigratieland voor hen die geo-politiek en geo-militair zijn geïnteresseerd!  Natuurlijk moet u zich realiseren dat dit land vele VN-resoluties negeerde en geweld en onrecht tegenover palestijnen niet schuwt. Maar, zie de tendens nu omslaan: de Arabische soennitische wereld,-die erg beducht is voor de agressieve Perzische sjiieten-, accepteert het bestaan van Israël in het MO steeds breder. Wat tot een grote verandering lijkt te leiden, die ook de EU zal steunen.. En: de palestijnen zullen hun onderlinge vetes (Hamas-PLO) moeten begraven om die twee-statenoplossing echt te gaan waarmaken.
 (mede naar Challenges en Le Point van april 2018)

 Het werd een wat extreme greep, maar bij de keuze van uw emigratieland is essentieel wát u wilt beleven op uw nieuwe plek! Gaat het u vooral om temperatuur en zonneschijn, -en nauwelijks om andere zaken-, dan komt u heel ergens anders terecht ,dan wanneer u ook culturele en ontwikkelingsaspecten (dynamiek en change) wil beleven en voelen.
Bij een keuze binnen de EU ervaart u ook wat een europees burgerschap de facto voorstelt. Daarom hebben wij de niet-verplichte Carte de Séjour (verblijfstitel) toch maar gevraagd en gekregen. Die Carte tonen we bij elke ontmoeting met de franse overheid: wat nuttig bleek te zijn. 
Onze keuze voor Marseille (en niet voor Montpellier/Côte d'Azur), berust op overwegingen van culturele aard en op dynamisch gehalte.Toen we de keus voor een tweede franse woonplek maakten, -omdat onze hogere leeftijd zich aan-diende- waren de overwegingen veranderd. Onze keus heeft veel van doen met de kijk op de vraag: hoe je zo lang mogelijk gezond kunt doorleven! Want, ... 

THIS IS HOW YOU CAN LIVE LONGER!
u weet: ouder worden betekent vooral vertraagde celvernieuwing. En dat remt u wat af levend in een dynamische omgeving..  Dus: vergis U niet: zeker als het een laatste keuze kan blijken te zijn!   
 

Leon de Marsilho, 7 mei 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten