Totaal aantal pageviews

zondag 6 juli 2014

RAMADAN, ARMOEDE EN ISIS…


neem afstand en kijk ver
Vele religies kennen vormen van offeren, onthouding en zelfs zelf-kastijding… Dat laatste kennen we van de diverse penitents (religieuze verenigingen die veelal ku-klux-clanachtige puntmutsen droegen), die zo gekleed publiekelijk boete deden. En ik weet van dichtbij over pijnlijke zelfkastijding bij novicen van de orde van de ongeschoeide karmelieten.
Vasten is een onthouding: zoals de 40-daagse katholieke vastentijd ná de carnavaleske uitspattingen. De islam vast een hele maand met het grote Suikerfeest als besluit. De ramadan is een van de vijf pijlers van de islam. Men herdenkt dan de periode dat aan de profeet Mohamed de Koran werd geopenbaard en hij ook vastte... 
De armoede is een van de andere islampijlers. En die pijlers van ISIS met hun vers uitgeroepen kalifaat lijken religieus, maar zijn veeleer die van het  gewelddadige banditisme. Verpakt in een sadistische versie van een sharia. En gevoed door bloedgeld en oliedollars.



 Ramadan in Marseille


happy shopping voor na zonsondergang
In Marseille met zijn ca 200.000 praktiserende moslim valt, -in de immi-grantenquartiers-, onmiddellijk het sfeerverschil op als de ramadan is begonnen. Overdag wordt er fervent ingekocht en zie je ook bij de bakkers extra lekkernijen in de aanbieding. De statistiek spreekt van ca 30% extra-besteding aan voeding tijdens de ramadan. Dus dat vasten is prima voor de moslimmiddenstand! De verklaring is dat het eten dat pas mag ná het ondergaan van de zon (hier nu rond 20.45 uur) dan wel zeer uitbundig gebeurt. Wat na een hele dag 100% vasten (vanaf de dageraad tot zonsondergang!) zowel wat vaste en vloeibare  voeding betreft wel te snappen is.. Zo’n 18 uur zonder iets dus… 

shoppen bij de armen

En geen dispensatie s voor hen die lichamelijk werken zoals in de bouw. Al schijnt er voor jongeren, zwangere (en menstruerende) vrou-wen, zieken en reizende wel een ontheffing te krijgen, maar dat is moeilijk algemeen te zeggen in het moslimgeloof met zijn enorme variatie aan imams en ook regels. Het is gewoonte met familie en vrienden te vieren elke avond na zonsondergang en ook daarom wordt er extra-ingekocht! Tegenwoordig zijn ook de “franse winkelketens” helemaal ingespeeld op de ramadan en bieden vele extra’s aan: allemaal halal natuurlijk!. Nieman  in Nederland weet dat die Indonesische Conimex gerechten natuurlijk ook halal waren. Overigens is de ramadan ook het moment om conflicten bij te leggen, zoiets als wij zien bij dat TV-programma “het familiediner”!
Ook nu bidt men 5 keer dagelijks (wat elke gewone dag ook verplicht is) maar nu ook twee keer per dag in de moskee… Zeer vroeg (bij dageraad) en aan het einde van de dag… Het doet mij denken aan de vijf keer bidden die ook mij overkwamen in mijn katholieke jeugd: het morgen- en avondgebed plus het bidden bij elk der drie maaltijden… En zondags drie keer naar de moskee van de pastoor: twee missen en een vesper. Katholieken weten ook nog van die donderpreken op de zondag in de vastentijd: dan kwamen de “predikers”(les ordres precheurs geheten in Frankrijk) en bij ons de dominikanen om in de half-donkere kerk hel en verdoemenis voor de zondaars aan te kondigen.. Ik zie nog die witgeklede dominicaan met bulderstem, die grote schrik en angst bracht onder de aanwezigen… Een radicale imam was er niets bij.

U begrijpt dat ramadan een extra-volle dagtaak is, voor de man en de vrouw in het gezin. Want de laatste moet dan ook nog de grote schoonmaak doen (bij andere in het voorjaar!), het vaatwerk wisselen voor het speciale en natuurlijk speciale zaken inkopen en klaarmaken om te eten.

 

De ramadan leert de moslim over armoede

Ramadan betekent honger en dorst overdag en dat doet goed aan het begrijpen wat armoede betekent en hoe het niets bezitten aanvoelt… Ik ervaar dat visueel bijna elke dag als ik een rondje loop rond de Porte d’Aix waar veel Arabische mensen wonen. Elke dag proberen hier doodarme Arabieren, roemenen en fransen hun schamele waar te slijten via een uitstalling op een kleedje op de grond. Kledingstukken, wat oude elektronica en huisraad, allemaal gevonden op straat of in een vuilnisbak en wat “weg gaat” voor prijsjes van een halve of een hele euro… En pingelen kan ook nog…
 
Opruimen zegt de politie
Hier wordt op een goede dag enkele euro’s gescoord. Net genoeg voor een of twee baguettes. Of een flesje rood of rosé natuurlijk…
oma bedelt ook mee!
De “markt” rond de Porte d’Aix is verboden, dus komt regelmatig de CRS om daar aan te herinne-ren. Dan krijgt men “cinq minutes” om de boel in te pakken en te verdwijnen.. Dan begrijp je meteen waarom zo’n kleedje handig is: je pakt de vier punten bij elkaar en verhuist zo de hele handel in een minuutje! Natuurlijk wordt er dan ook gelet op illegale sigarettenverkopers (in Marseille is een kwart van de sigaretten contrabande!), wat vaak jongeren zijn. Die ook uitvoerig worden gefouilleerd op zoek naar van alles en waarbij het redelijk snel en kortaf er aan toe gaat. Drie CRS-bonken tussen een nogal vijandige menigte. Die echter niets durft te ondernemen: je hoort dan enkel wat gegrom uit het publiek..

gift wachtend  op een arme
Dit zijn illegalen, SDF’s (daklozen), psychiatrische zwervers, alcoholisten en zieken… Hier al snel zichtbaar als je even “zoekt”, en dus ook een dankbaar bedelende groep voor de moslims tijdens hun ramadan. Want dan is het geven aan de armen dubbel belangrijk!

De armen iets geven is overigens ook een geloofspijler... In sommige islamlanden is ook de belasting door de staat, gegoten in de vorm van een “aalmoes voor de armen” want de staat geeft hen daar vaak ook te eten.
     

Roms wonen in een plantsoen
nachtlogies voor Mr.xxx
 











Een tijd van gebed, irritatie en discussie

Veelal voel je een soort feestelijke stemming en je ziet ook mensen lopen in hun djellaba’s die opgewekt zijn. Regelmatig, -vooral als de ramadan langer bezig is-, gaat de vermoeidheid een rol spelen en ontstaan sneller irritaties. Ook geeft die extra-aanleiding tot heftige discussies over het geloof en de beleving ervan… Zo zie je af en toe forse bekvechterijen en een enkele keer komt het ook tot een bijna-handgemeen. Bijna steeds zie je dan omstanders ingrijpen als het uit de hand loopt.. Religieuze zelfregulering. Het geloof dat vele regels kent en agressie in het algemeen veroordeelt veroorzaakt zo, door de opgelegde “zelf-kastijding”, toch ook het tegendeel.

De burgervader van Marseille doet bij de start van de ramadan altijd zijn beste wensen toekomen aan “zijn” moslims. En zegt er dan bij: “Dat hij hoopt dat deze maand van inkeer en meditatie zal bijdragen aan onderling begrip en adekwaat samen leven”… En mogelijk doelt hij dan ook op de risico’s die de irritaties vanwege het vasten meebrengt. 

 

Plichten, geboden en verboden in religies

Meer plichten dan liefde?
In een boek daarover staat als opening dat er in alle religies enorme interpretatie clashes zijn (en altijd al waren), over “wat het geloof aanbeveelt, eist of verbiedt”. Om te beginnen omdat de geschriften Bijbel, Koran en hadith (gewoonten van de profeet) en dus ook de sharia’s (de moslimwetgeving) in nogal wat verschillende versies bestaan. Nagal eens door de… vele en diverse vertalingen! Want eenieder die vaak vertalen moet weet, hoe je er naast kunt gaan als je iets in een andere taal gezegd of geschreven in de “eigen taal” interpreteert! Dit simpele feit is al een hoofdreden van vele verschillen in ge- en verboden in diverse religies. En dan zijn er nog die (meer of minder fanate) leermeesters of voorgangers die met hun toepassing van religieuze ideeën een waar amalgaam van geloofjes deden ontstaan. In de islam, maar zie ook de protestanten en die schisma’s bij de katholieken. En die argumenten om hun juistheid van interpretatie te bewijzen zijn ook vaak verrassend. Het verbod om varkensvlees te eten werd, toen recent de die worpjes daarin werden ontdekt, geprezen. Dat had die Allah toch maar altijd al goed gezien. En die al zo oude besnijdenis blijkt nu zelfs zeer goed tegen de aids!

Echte gelovigen?
En natuurlijk waren alle religieuze verboden en geboden bedoeld om de gelovigen, de kudde, bij elkaar te houden. En om de vele impulsen en emoties van mensen te kanaliseren om ergs te voorkomen.. Na 200 pagina’s over religieuze verboden in diverse religies te hebben gelezen is je verbazing en verbijstering groot. Maar het is ook een geruststellende ontdekking: overal zie je de cultuur als trigger voor zo’n bewering, de soms grote overeenkomst (dus uitgewisselde regels tussen religies) en de uiterst pikante verschilletjes.

En je beseft: het is echt allemaal mensenwerk, dat met de mensen mee beweegt. Maar dat soms ook op rigide wijze wordt bewaard om de saamhorigheid, de eigen identiteit en de gezamenlijke historie te onderstrepen. Vanouds een sterk bindmiddel zoals ook het vaderland en de “eigen bodem”een de eigen taal…  Dus ook in de religies geldt: niets blijft, alles stroomt… Maar soms duurt dat veranderen wat langer, als er angst ontstaat voor ondergang van de identiteit (door een overweldigende concurrerende andere beschaving) of voor een externe vijand die dreigt het eigene uit te roeien. Dat zijn de “clashes van Huntington” van culturele of religieuze aard en vaak van een mengvorm van die beide..

Als u ze zo begrijpt en ervaart is de bedreiging die er soms van uitgaat beter te relativeren. En besef ook dat er nogal wat fundamentele verboden zijn die universeel zijn zoals het verbod om “zomaar” te doden en het gebod om de armen niet te vergeten. Daarin zijn de gelovigen het vaak zonder meer eens, en dat is niet onbelangrijk.


WAT NU MET ISIS IN IRAK EN SYRIË?


Zelfs Kerry is nu radeloos
Isis riep het islamitisch kalifaat uit, ook al is Bagdad nog niet veroverd. Dit tot groot afgrijzen van de saoudi's. Die lieten weten: "Wij laten geen bende terroristen onze religie lenen om een stel eigen belangen te verhullen. en om zelfs ons vaderland te bevuilen". En toen volgde er nog veel kritiek op de sjiietische premier Maliki van Irak....

ISIS: Killen voor Allah?
Isis dat is ook islam, maar dan primair aangedreven door ook een soort armoede of gebrek en veel blinde haat.
Dat van gebrek aan perspectief en persoonlijke "veiligheid en gebor-genheid", dat zich al jaren buiten gesloten voelen en dat enorm sterke gevoel van haat en ressentiment tegen dat "goddeloze westen". Waaronder een VS vallen die voor 90% in een god geloven... Let wel zo'n 30% onder hen is westers geboren en getogen...! En Nederland leverde er 130, waaronder al15 doden en er kwamen 20 vrouwen mee...Hieraan te zien dat elk "geloof", -zelfs het wahabitisch soennitische-,  een nog ergere islamversie kan overkomen. Erger : zij zien ISIS enkel als "goddeloze bandieten" die zich enkel bedienen van een zeer gewelddadige versie van hun islam.. Die toch ook even doet terugdenken aan dat dozijn christelijke kruistochten waarbij het bloed centimeters hoog stond in veroverde steden... Volgens christelijke kroniekschrijvers van die tijd...

leon's plekje
 



5 juli 2014

 
  
 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten