Totaal aantal pageviews

woensdag 30 juli 2014

BEZOEK AAN HET NOUVEAU MARSEILLE.
NIEUW STADCENTRUM IN WORDING


BIJ DAGLICHT , IN DE BLINKENDE ZON

Marseille ondergaat sinds meer dan een decennium, een ware metamorfose. Na een lange periode van droef verval door de ondergang van zijn havenbusiness. Nu zijn we aangekomen in Fase II van wat hier het “Project Euroméditerrannée” heet: het grootste stadsvernieuwingsproject "ever",  in Europa…


Boulevard du Littoral, Docks+Tour CAMA-CMG noordzijde
De Villa Mediterrannée + Theo
Het Mucem en een expo (et les filles)


Shopping mall: Les Terrasses du Port, grand luxe
Waterkant Terrasses du Port+ Tour CMA-CMG


Het “nieuw Marseille” herrees –en terecht-, op de beton-achtige resten van zijn vroegere havengebied bij de Joliette…. Waarvan  nu de elementen daarom nog J1,  J4 etc. heten.  Een nieuw stadscentrum in wording, mede om de bijna 1,5 miljoen cruisepassagiers te plezieren met zijn 900 shops en restaurants.

Toen ook nog de kans kwam om Culturele Hoofdstad van Europa 2013 te worden, werden twéé giga-vernieuwings slagen gecombineerd. Daarom staan nu aan de zuid-zijde van de splinternieuwe Boulevard du Littoral het adembenemend fraaie (Staats-)museum dat MUCEM (Musée des Civilisations Europe et Mediterranée), naast de somptueuse supermoderne Villa Méditerranée.. (ook museum en ontmoetingsplek). Beide bezetten ze het voormalige J4 en laten nog een groot plein over… Aan de overkant ligt het museum Regard de Provence met zijn privé-collectie over Marseille en zijn historie: in schilderijen en plastieken. Het Mucem trok in  goed één jaar bijna 2 miljoen bezoekers!

Concert plein air (cultureel jaar 2013) op J4Cult. jaar 2013 vóór het vuurwerk
Vuurwerk in de Vieux PortVuurwerk boven Fort Nicolas VPGrote trap bij Kathedraal en Voûtes
Cruise havens gezien vanaf Terrasses d. PortMuseum Regard de Provence is het vroegere sanitaire gebouw waar alle immigranten werden “gecontroleerd en gecleand” : de verplichte doorgangspoort van een derde van de bevolking van de stad.  Dat hier aankwam uit de Magrheb, het eerdere koloniale deel van La France.

De Boulevard du Littoral wordt noordelijk afgesloten met de (eerste) blauwige hoge toren van de tweede grootste reder ter wereld: die CMA-CMG heet. Ernaast zijn de havens voor de ferry-diensten op Corsica, Sardinië, Algerije en Tunesië… en is er nog de kleinere containerhaven voor de stadsbehoeften.

Universit. Management School


Terrasses du Port, promenade


Tussen deze excentrieke bouwsels aan noord- en zuidzijde staan nog de fraai gerestaureerde oude docks, naar de idee van de Londense Docks. Waar tegenover begin 2014 het gloednieuwe giga-shoppingcenter Les Terrasses du Port werd geopend: wat een groot succes werd.  Onderweg passeert u nog de fraaie Place de la Joliette met zijn nieuwe hotels en kantoorgebouwen en het splinternieuwe museum voor moderne kunst “ FRAC” geheten. Achter dit alles een zee van nieuwe appartementengebouwen en ook in aanbouw zijn er nu nog twee hoge torens voor hoog luxe wonen en nog kantoren.

Saint Laurent 11e eeuw vanuit Mucem
Net geopend werden ook nog de gerestaureerde Voûtes du Major, nieuw winkelcentrum en uitgaanscentrum ónder de esplanade van de oude kathedraal Le Grand Major…  Van de  Hausmann-gebouwen aan de boulevard, worden nu nog de gevels gecleand en bijgewerkt. Het nieuwe “centrum van Marseille” is nu bijna echt gereed...      Zicht over het dak van het Mucem richt. Noord
Mucem + Kathedraal vanaf overzijde VP-ingang


Daktuin Mucem

Mucem vanaf de busbootLA BELLE ET LA MAGIQUE : UNE NUIT D'ÉTÉ

De ontdekking van het nieuwe centrum “by night” is sinds enkele maanden echt mogelijk. Dat kan zeer aangenaam worden gecombineerd met een concertavond in het fraai gerestaureerde Fort Saint Jean, onderdeel van het MUCEM. Op zijn Place des Armes onder de sterrenhemel, met zicht op de Mare Nostrum, de diverse oude en nieuwe gebouwen, de overkant die L’Estaque heet, en waar dan ook nog de laatste avondferry naar Algerije langs glijdt, is het fraai vertoeven.

Le Major Kathedraal by night
Museum Regard de Provence en Voutes Grand Major
Met in uw oren, -bijvoorbeeld-, de mediterrane klanken van de groep Kirika uit Thessalonica of een andere groep uit een ander gebied om de grote plas. Die ooit de moeder der beschavingen, de Mare Nostrum (=onze zee), was. En waarvan sommigen beweren dat ze dat weer kan worden… Als de mensen er omheen weer eens zijn uitgevochten.

Coucher du soleil vanaf Fort St. Jean

Ferry Algerije passeert Fort St. Jean

Fort St. Jean: Place des Armes


Concert Kirika  uit Tessalonica


L'Escalier Grand Major le soir


La grande lune (juli 2014)
Saint Victor le soir (vanaf 500 n. Chr.) 

 Een gigantisch en ook gedurfd vernieuwingsproces is bijna voltooid. Het geeft deze stad een ferme duw naar een verjonging en vernieuwing, die nu levend moet worden.  De oudste (en tweede grootste) stad van La France begint zijn zoveelste revival van zijn levensloop van nu al 2600 jaren. Van oude industriestad en koloniale havenstad naar stad van toerisme en cultuur..... Mogelijk de grootste gedaanteverandering ooit van deze vieille Dame Mediterrane, die we zagen veranderen in vijf jaren.
Dus kom kijken met TGV of vliegtuig. Wandel via de Canebière naar de Vieux Port loop via de Quai du Port in 15 minuten naar het zuidpunt van de nieuwe Boulevard du Littoral. Proef vanaf daar de cultuur van de drie musea"; "het oude vertegenwoordigd door de Grand Major met zijn Voûtes en de Docks, passeer de inschepingshallen als J1 en ga winkelen in "het nieuwe" in Les Terrasses du Port. Neem daar op de esplanade uw dejeuner met zicht op de cruise- en ferryhavens. En voltooi uw tocht langs het theatergebouw Le Silo om te eindigen bij de fraaie blauwe Tour CMA-CMG met zijn ruim 100 meter hoogte.  Kijk daar even naar rechts waar een half dozijn bouwkranen de laatste pogingen doen om een complete woon- en werkstad te voltooien. 
Deze tocht geeft ook u dat gevoel van "wederopstanding en die nieuwe hoop" dwars tegen een crisis in...
Heeft u nog wat tijd over? Bezoek dan het prachtig vernieuwde Musée de l'Histoire de Marseille, het (na 200 jaar) prachtig gerestaureerde Palais Longchamp met zijn twee musea (Beaux Arts en Histoire Naturelle), de Opera (stijl Art Nouveau), Palais du Pharo (ook fraai vernieuwd) én  het park (+botanische tuin) en Chateau Borély (Museum faïences en mode).
Vergeet ook niet de busboten te nemen vanuit de Vieux Port. Naar L'Estaque (noord) en Pointe Rouge (stranden zuid). Het zeezicht op de stad is een overtuigende afsluiting van uw bezoek. U zult zeker terug komen, want er is nog veel meer..
En niet alles is af:  deze stad blijft doorbouwen met zijn groeiende bevolking.26 juli 2014
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten