Totaal aantal pageviews

zondag 6 april 2014

DE MENS IS HET SLIMSTE DIER!



We kwamen,- nadat we van apen naar super-apen evolueerden-,  van Oost-Afrika, ons aller bakermat, naar Europa. Over de Middellandse zee, die toen niet diep was; je kon die bijna lopend oversteken.
Intussen was er al veel gebeurd ín onze hersens en ook mét onze hersens. We deden ons best, moesten ons voortdurend verdedigen en snapten steeds beter hoe we veiliger en meer easy konden leven. De evolutie schakelde ons op naar steeds hogere versnellingen.
Nu worden medici c.s. steeds nieuwsgieriger naar wat er ín ons gebeurt. Te lang moest er veel gegokt worden over wat onze hersens wel/niet konden en deden. Die nieuwe digitale technologie (scans,echo’s, RMI etc.), die de simpele analoge hersen- en hartdiagrammetjes verdrong,  deed ons intussen steeds vaker verbijsterd staan…. Honderdduizenden
experts zijn nu tegelijk en overal op aarde met onze hersenen bezig. Veel werd al ontdekt bij de ratten die genetisch (jammer hè?) nogal sterk op ons lijken. Het regent het voortdurend nieuwe inzichten en ook worden er in hoog tempo “foute of onvolledige weetjes” naar de prullenbak verwezen.
Begin maart was er in Frankrijk “de week van de hersens” en dus waren er vele manifestaties en discussies waaruit ook hieronder is geput. Lees over de nieuwste adembenemende toeren van onze hersenen en ontdek dat het allemaal eigenlijk pas is begonnen! We haven’t seen nothing yet, ook op dit gebied!


Wie hoorde er niet van die “menselijke superrekenaars?”
Het “wereldrecord pi-opdreunen” (= ong. 22/7), is in handen van ene Daniel Tammet. Hij doet het zonder fouten en tot wel 22.514 cijfertjes achter de komma. En in goed vijf uur maar ook na drie maanden trainen: dat moet dus wel! Hij spreekt ook nog zes talen, waarvan hij de meeste al aardig te pakken had in een weekje!
Een Amerikaan kan je de naam van de dag voor elke willekeurige datum noemen, -tussen 400 en 3500 AD-, en binnen één seconde.
Een Engelsman vloog 30 minuten per helikopter boven Tokio en kon daarna de plattegrond foutloos uittekenen. Vervolgens was ook taxi-rijden daar voor hem geen enkel probleem meer. 
Er is “zelden sprake van een trucje” zeggen de experts, die deze mensen analyseren.  Een belg van de universiteit van Leuven bestudeert een Duitser, die pas op latere leeftijd “hersenartiest” werd. Van hem werden al vele scans gemaakt. Daarop was te zien dat intensief trainen en dat ook enkele uren, flink hielp om nog méér te kunnen onthouden.
Het zit ‘m allemaal in het directe gebruik van een stuk van het groot geheugen, in de frontale hersenkwab, als “kort geheugen”. Bij de “gewone mensen” is dat een gedeelte van het lange termijn geheugen.
Wij, arme drommels, moeten eerst alles in dat “lange geheugen” pompen via berekeningen die we maken in dat smalle werkgeheugen van “de korte termijn”. Waar bijna geen telefoonnummer in past…  Dus: de toegang bij het opbergen en raadplegen verloopt bij de hersenartiesten dírect via het grote geheugen. Dat is het hele verschil: een andere logistiek! Ook vele autisten presteren dit, maar zij gebruiken soms wel trucjes. Zoals de oude Romeinse Cicero, die zijn
speeches onthield door elk tekstdeel te koppelen aan een van de plekken van zijn dagelijkse wandeling door Rome! Hij “wandelde dus door zijn speech”:  als via een GPS-je!
Kortom: het verschil zit ‘m dus in een andere toegangsweg in uw hersens. Maar heeft ook te maken met training en soms zit er nog een trucje bij. Als ik iets opberg of neerleg, gebruik ik (dat weet ik van Max), de associatietruc. Ik kijk heel bewust enkele seconden naar een voorwerp dat er naast ligt (of naar de plek), en het is afgelopen met dat: “Weet jij waar ik mijn bril heb gelegd”? Dus we kunnen daar allen eenvoudig iets aan doen.
Maar echt die toegang in uw hersens veranderen, dat zit niet zomaar in uw genen, helaas. Anders kon ik met u allen ook gezellig Limburgs praten, dat u in een dagje hebt geleerd!

Een greep uit het allernieuwste over onze hersens
Het Franse weekblad Le Point maakte een rijtje van de “tien laatste ontdekkingen” uit de neurowetenschappen. En schreef over de enorme perspectieven die de medische wereld hier ziet. De neuro-wetenschappers, met hun machtige moderne gereedschappen, vallen dagelijks van de ene verbazing in de andere. Want nu kunnen ze “bijna alles zien en meten”! Straks leven onze hersens nog verder…. zonder “de rest van onze body's”? Stop: nu sla ik echt even door. …
Lees verder over al deze nieuwigheden en wie weet wat U daarna zelf nog voor mogelijk houdt!

We hebben inderdaad “een zesde zintuig”! Een gedeelte, -onder de corticus diep onder in onze hersens-, ontvangt vanaf het netvlies een direct beeld van de omgeving. Dit “detectie-systeem” maakt het mogelijk om “direct en supersnel” de positie van hoofd, ogen en lichaam vast te stellen, ten opzichte van de ruimte om ons heen. Daarom kan die keeper ook het traject van de bal “weten” en flitsend reageren. Zo kan ook die hagedis
haar tong feilloos naar de vlieg doen uitschieten. In ons oor zit nog een element dat ook feilloos de versnelling van het hoofd meet en ons zo “automatische en zonder nadenken” het evenwicht doet bewaren.

In ons hoofd zit een prima simulator. Onze hersens doen voortdurend aan “simulatie” en zo , “schatten we zaken in” en “bepalen wat
de kansen zijn”. We maken dus inschattingen, vóór we iets echt doen. Onze hersens zijn voortdurend bezig om de alternatieve acties te onderzoeken, om die actie uit te kiezen, die het beste (het safeste) lijkt. Dus als wij, bewust, een actie “besluiten uit te voeren”,  was daartoe al een of twee seconden eerder besloten: in ons onderbewuste. Men “mat” dit intussen al vele malen via de scanners.
Dus als u denkt: “Ik heb dorst, en neem een glas water”, dan is er 300 milliseconden eerder al, te zien via  een scan, dat u dat “gaat” uitvoeren! 
Men weet intussen ook dat onze hersens zich hierbij kunnen vergissen. Ook zij blijven zeer gewoon menselijk dus, al is het geheel technisch zeer indrukwekkend!.

Zat Descartes, de Franse Amsterdammer, er ook naast? Het is een beetje ontluisterend om te ontdekken dat Descartes met zijn bewering: “Ik denk dus ik ben”, maar zeer gedeeltelijk gelijk had. En eigenlijk veel ongelijk zelfs. Want zo’n 80% van wat zich “in ons afspeelt” is ons helemaal niét bewust! Als u remt voor een plotseling obstakel, is die actie volledig onbewust. Gelukkig maar, want meestal zou de benodigde tijd om het bewust te besluiten, veel te lang worden  en zou u er dus tegen aan knallen.
Dit is ook op elektro-encefalogrammen te zien op het moment dat u een woordje “hoort”. Dan worden er in uw hersens, -direct en onbewust-, meteen allerlei mogelijke betekenissen “geconstrueerd”. Wat ca 0,2 seconde duurt. Pas bij de derde “tiende-seconde”, wordt ook het bewuste deel van de hersens in gang gezet. Zo komt u dus pas zelf later dan de waarneming   “in de u bewuste fase” aan. Veel van wat we doen gaat dus: “aan onze hersens voorbij”.

U slaapt wel, maar uw hersens werken door!

We dachten zeer lang dat de slaap vooral diende, om de opgedane ervaringen en data van de voorbije dag, netjes op te bergen. Experimenten met ratten, die in een labyrint de uitgang probeerden  te vinden, -toonden dat er 's nachts, als de beesten sliepen-, die zoektocht van overdag in hun hersens werd herhaald en ook… werd opgeborgen. Om zo “beter te anticiperen” op een volgende zoektocht door dat labyrint. Dus onze hersens anticiperen ook!
Ze zijn dus voortdurend bezig om de twee werelden, “de interne en de externe” in evenwicht te brengen en te houden. 's Nachts
worden onze herinneringen “geschoond” van schadelijke effecten, die verwarring zouden kunnen geven. Het “afval” wordt dus gescheiden van de “essenties”. Zo blijft onze voorraad herinneringen clean en is die beter bruikbaar voor wat nog komen gaat.

Onze hersens zijn “niet sterfelijk”? Omdat alle dieren en mensen verouderen en zelfs sterfelijk zijn, dachten we vroeger dat ook die hersens langzaam mee afsterven. Maar dat blijkt niet waar: onze hersens lijken zelfs “quasi-onsterfelijk” te zijn. Want zij vernieuwen zich voortdurend!
Ook zouden we “maar 10% van onze neuronen gebruiken” , was het idee. Wat ook al niet meer waar blijkt te zijn. Nee, die “grijze massa” in ons hoofd heeft een groot aanpassings-vermogen, en kan zich prima herstellen (“auto-reparatie”).  De oude idee dat onze hersens zich niet kunnen vernieuwen is dus geheel achterhaald. Al einde 90-er jaren ontdekten amerikanen ook stamcellen in de hersens,  en later ontdekte men ook echte “neuro-genetische processen”. In de hippocampus en elders.
Nog sterker: de hersens zijn het énige orgaan dat dus ontsnapt aan de effecten van de tijd! Maar dit wel onder voorwaarden!  We moeten ons wel “blijven verwonderen en willen blijven leren”. Pas als die wíl er niet meer is: sterven dus ook onze hersens af.
Depressieve mensen lijden, helaas, aan zo’n “afgestopt vernieuwingsproces”. Zo komt het dat een 80-jarige neuronen kan hebben van “een paar weken oud” en iemand van 30 jaar, (die depressief is), neuronen heeft van meer dan 10 jaar oud!

Onze hersens zijn soms “irrationeel”. Sommige apen overeten zich aan lekkere
vruchten. Als ze vol zijn, braken ze en beginnen opnieuw te eten. Door een “irrationeel verlangen” naar lekkere vruchten. Iets wat ook bij “seks” schijnt voor te komen. Ook wij mensen hebben dat dus. Maar bij ons zit er een soort van rem op, in de frontale hersenkwab. Onze hersens “arbitreren” dus tussen “de meer dierlijke verlangens” en “het verstandige gedrag”. Ons “oudste hersendeel” zit overigens vol met deze dierlijke aandrang. En ook met emoties, behoeften en zinnelijkheid. Daar zitten dus ook die “Darwinse wetten van het overleven”, zegt dan de expert.
Het geluid van die auto vlak achter u, doet u meteen wegspringen, zonder enig nadenken. Maar de neo-cortex zorgt er vervolgens voor, dat we niet blijven doorrennen als een dolle,  geschrokken haas!

Mensen hebben zeer verschillende hersens.  Mensen geven hun hersens zelf “een specifieke, persoonlijke vorm”. Die is vereist voor het werk  wat we doen. Professionele sporters hebben daarom een anders gebouwd stel hersens dan een beroepsmusicus. Beide hebben verschillend
ontwikkelde hersenzones, omdat hun werk of hoofdbezigheid, ook zo anders is. Ook tonen ze verschillen  in de “zwakker ontwikkelde zones”! Dus een musicus kan niet zo goed ijshockey spelen..

Expertise en specialisatie bestaan dus echt, en tot in de hersenopbouw toe! Op de TU deden we vroeger (fac Bedrijfskunde) onderzoek naar “de routinevorming bij montage-werkers van Philips”. De hándigste en de tráágste werkers kregen aan elke vinger van de beide handen kleine lampjes. Die knipperden met een vaste en bekende  frequentie. Bij het werken werden ze gefilmd met een speciale high-speed-camera. Aan de lengte van de lichtstreepjes kon je dan later zien “hoe snel een vinger bewoog”. We ontdekten enorme verschillen “in topsnelheid” en ook in “optrekken en afremmen” , tussen werkende mensen “bij hetzelfde werk”. Over het geestdodende effect  van die super-routineklussen, -dat er natuurlijk ook was-, werd toen (in het tijdperk van “de lopende banden”) nog niet heel zo veel gedacht…  

De hersens zijn net als een meccanodoos. Twee Amerikaanse dokters kregen het voor elkaar om hun vader, die een herseninfarct had gehad, opnieuw aan zijn geliefde tango-dansen te krijgen. Zelfs binnen één jaar na de “tic”. Na zijn dood werd er een autopsie op zijn hersens uitgevoerd. Men zag toen waar dat infarct zenuwen had vernield. Maar begreep toen ook dat er elders een optimalisatie had plaatsgevonden! Dat er dus een alternatief circuit was ontstaan. De latere ontdekking van stamcellen in de hersens veroorzaakte een ware revolutie in de wereld van de re-educatie en revalidatie!  Men probeert nu niet meer de “kapotte delen te doen herleven” maar zet nu in op “het componeren van de oude functie met behulp van andere delen”. Ook een gerichte injectie met stamcellen geeft zeer indrukwekkende extra resultaten te zien.

Onze primitieve hersenen. Bekend is dat de neuronencircuits zich vormen en versterken mede naar aanleiding van onze persoonlijke ervaringen. Zijn dus sommige delen van onze kennis “aangeboren”?  Onderzoek leerde dat groepjes neuronen in de neo-cortex zich verbinden volgens vaste en eenvoudige regels, die los lijken te staan van de ervaringen of verschillen daarin bij diverse mensen.  Deze ca 50 groepjes, lijken onze aangeboren kennis te bevatten. Het zijn dus fundamentele, elementaire bouwstenen. Door deze  die “bricks” aan elkaar te knopen, is iets heel complex als “het geheugen” dus op te bouwen als met een meccanodoos. Het verklaart enigszins waarom alle mensen “dezelfde voorstelling hebben van onze omgeving” , terwijl we toch heel verschillende ervaringen in ons leven kenden.

Die verstrooide hersenen bestaan ook!  Dagdromen, soezen mag niet in de klas. Maar nu blijkt dat je “al soezend”, zeer  complexe problemen beter kunt oplossen. Dus, terwijl het lijkt alsof een deel van onze hersens zijn ingedut, zijn ze nou net op topspeed aan het werk!  Daarom kun je ook, -als je zegt dat je iemands naam “bijna weet”-, het beste maar even afhaken, wegdromen. Of iets anders gaan doen. Want het druk uitoefenen op die “ingang: zoek voornaam” levert minder resultaat op als “langs een andere weg proberen te zoeken”. Onze hersens zijn dus veel genialer dan we ooit eerder konden denken!

De hele mens en zijn hersenen.
Zijn onze ingewanden ons tweede stel hersens”? Die kolonies van bacteriën, op de huid, in de mond, in de keel, in de vagina zijn
al langer bekend. Maar de beestjes in onze ingewanden, die bij een volwassene zo’n 1,5 kilo zwaar zijn, spannen echt de kroon. Zij kennen liefst 100.000 miljard microben. Zet dat even naast de 100 miljarden neuronen in de hersenen en verbaas u ook! Tussen beide zijn intussen verrassende verbindingen ontdekt. Dus het gezegde: “met pijn in mijn buik” is best exact te noemen.
In de darmwand zit een enorm zenuwsysteem dat een soort van tweede hersenen genoemd kan worden. Miljoenen neuronen daar regelen de darmfuncties en ook de hormoonafgifte. De beide systemen communiceren via de “nervus vagus”. Dat voel je dan ook bij stress en angsten. De darmen zijn bij de geboorte steriel. Daarna worden ze gekoloniseerd door de voeding en de microben, die ook van doen hebben met het ontwikkelen van de hersens en ons immuunsysteem.  Een testmuis zonder microben, zit vol stress en mist ook een gen dat de ontwikkeling van de hersens bevordert. Vooral het gedeelte dat gaat over geheugen en het leervermogen. Daardoor gaat ook het immuunsysteem later functioneren, en dat veroorzaakt veel kinderziekten, zoals astma. Het heeft ook invloed op obesitas. Dus zijn er nu twee projecten opgestart. Een in de VS en een in Europa, om hierover meer te weten te komen. Men vermoedt al dat het darmsysteem 150 keer meer genen kent, dan het menselijke gen. Dat kan veel gaan betekenen voor auto-immuniteits-ziekten die tot op vandaag niet zijn te genezen.

Kun je jezelf genezen via de kracht van het denken?
Daarover hoor je vaker,  bij mensen met schier ongeneselijke ziekten. We weten nu dat hersens zichzelf kunnen herstellen. Kun je
nu mét je hersens ook elders iets “repareren” was de vraag van wetenschappers? Ja dus, denkt u maar aan het bekende “placebo-effect”!  Een placebo kan bevordert vaak bij depressieve mensen genezing en lijkt zo een echte anti-depressivum !  Ook bij Parkinson en bij allergieën kan een placebo helpen, is gebleken.
Ook “meditatie komende uit het boeddhisme” kan helpen. Scans toonden dat in Parijs bij een onderzoek: het mediteren doet zaken anders verlopen in de hersenen. De werking van de stof “amygadal” die ook de emotie-verwerking beïnvloedt, veranderde na 8 weken meditatie-training. Ook via “neuro-feedback”, -een soort van hersengym-, kun je sommige zones in de hersenen controleren. En zo ook pijn wegdrukken.
Maar, zegt een expert, je moet wel weten wáár je in je hersens de controle over neemt. Want het is een echt precisie-orgaan!  Onszelf straks door denkkracht genezen is dus waarschijnlijk geen onzin.

De kunstmatige hersens zijn er ook al
De hersens dat is: 100 miljard neuronen en 1000 miljard zenuwcellen en, elke neuron heeft duizenden verbindingen met zijn buren… Ons geheugen is dus begrensd: maar goed ook? Maar stel u voor dat u elke milliseconde van uw leven zou onthouden? Misschien wel niks gezond! Het geheugen
van computers is in principe onbegrensd…
Een computer is geprogrammeerd dus automatisch, de hersens passen zich aan en zo kunnen we ons ontwikkelen. En de computer luistert terwijl hersens kunnen innoveren. De mens is echt intelligent, een computer is kunstmatig intelligent..
Pas over 10 jaar zegt men het geheel echt te kunnen snappen. Mede daarvoor staat er in Lausanne de Blue Gene P van IBM. Met 16.000 processors er in, die de activiteit van 360.000 neuronen kunnen nadoen. Daarvoor moeten 53.500 miljard berekeningen per sec gedaan kunnen worden…  Deze machine doet dienst in het Human Brain Project van de Polytechnique hier. Een neuroloog en zijn medewerkers en studenten maken hier “een kaart van de hersens van een rat” na, op basis van veel onderzoek overal op de wereld. De foto van deze hersenimitatie zag er indrukwekkend uit: 10.000 neuronen verbonden met 30 miljoen synapsen en
kilometers glasvezelkabel. Let wel: het is maar een klein stukje van die ratten hersens.. Wij mensen hebben namelijk ca 100 miljard neuronen in ons hoofd die met 1000 biljoen synapsen verbonden…
In oktober 2013 gaf de EU groen licht om met 200 onderzoekers wereldwijd en 1 miljard euro’s zo’n 10 jaar aan het werk te gaan. Om ons brein te simuleren en met zijn ziekten… Dat is het doel, want hersenziekten zijn de kwaal van onze tijd.
Natuurlijk doet ook de VS hier mee want in 2011 werd de “brain race” hier gelanceerd. Het deponeren van patenten is essentieel om straks vooraan te gaan in deze race om het snelle weten. Om ons brein te simuleren zijn nog 10 jaar nodig schat men in.
Men wil op een “chip” ooit 1 à 10 miljard neuronen plaatsen, wat niet genoeg zal zijn. Maar al best iets om onze hersens enigszins te kunnen simuleren. Men hoopt zo medicijnen te kunnen vinden om Alzheimer, Parkinson en schizofrenie te kunnen aanpakken of te genezen. Maar ook om het autisme te doorgronden.

Vele tips over hersens gezond houden en “een beter mens zijn”.
Onderzoek van dit soort leverde al veel
kennis op. Over hoe de hersens fit te houden natuurlijk maar ook over het menselijke gedrag en hoe je dat kunt veranderen!  In de VS nemen zo’n 4,5 miljoen kids en volwassenen dagelijks amfetamines en ook ritalin om beter te zijn op school of werk. Dat noemt men daar “neuro-plus”, al is er niets van bewezen.
Bewegen is een meer simpele tip! Want dat levert veel zuurstofvoeding voor uw hersens op. Wat prima is. Je intellectuele vermogen stimuleren is ook heel goed: dat leidt namelijk tot de  productie van vitamine-achtige stoffen die goed zijn voor uw hersens. Die vergemakkelijkt de aanmaak van nieuwe neuronen; en zo houdt uw hersens jong. Ook actief blijven en de eenzaamheid mijden is een goede tip. Goed slapen is de volgende: dat doet de productie van myeline toenemen, wat goed is voor de communicatie tussen hersens en de rest van het lichaam. Rest nog “goed eten en drinken”. Een overmaat aan snelle suikers en vetten is niet goed voor uw brein. Te veel en niet goed eten moet u dus vermijden. En veel thee drinken, maar ook koffie, curcuma en omega 3, zijn prima voor uw hersentjes. Regelmatig vette vis eten idem; dat houdt de snelheid van de signalen in het hoofd op peil.
Ook regelmatig mediteren, kan ons goed doen. Boeddhistische monniken die meer dan 20.000 uren in hun leven mediteerden, kregen een grotere amplitude van gammagolven (= bep. frequentie) in hun hersens. Met scans is te zien, dat bij hen gebieden die worden geassocieerd met empathie, positieve emoties, moederliefde etc. sterker werkten.  Meditatie over de naastenliefde (in altruïstische zin), vermindert ook de hersenactiviteit van het type agressie, woede en angsten.
Ook kwam men, via deze studies, meer te weten over burn outs. Met name die bij verplegers en maatschappelijke werkers. Die veel met “medeleven worden geconfronteerd”  in hun beroepen.

Dit alles blijft ook niet zonder gevolgen!
U ziet het: het gebied is zeer breed geworden. En er zal dus ook veel gevonden worden over onze gezondheid, ook wat die hersens betreft. Ook over ons gedrag en de achterliggende oorzaken. Zoals: Onze manier van leren. Ook die moet dus helemaal om. Er bestaan al goede manieren om iets snel en goed te leren. Dat wordt bestudeerd in de “neuro-ergonomie”.
Als u weet dat de kennis op de wereld ongeveer elke 9 jaar verdubbelt, is het merkwaardig dat we nog steeds op “de oude manier blijven leren”. NASA, ook ESA en de American Air Force doen veel research in deze neuro-ergonomie.
Via informatica-kennis en het formeren van digitale beelden en dat samen met de neurowetenschappen, leren ons  dat  we “het leren moeten afstemmen op de “dimensies van de hersens”.  Prettig aangeboden wetenswaardigheden, die op natuurlijke wijze in herinnering kunnen komen, doen het echt beter. Fascineren en smaakvol opdienen van
leerstof, bijvoorbeeld via speciale “spelletjes”. Dat brengt ons ook sneller op een nieuw peil.
Dit zal in de wat conservatieve onderwijskringen klinken als “vloeken in de kerk”. Maar eigenlijk komt de Renaissance op onderwijsgebied er nu aan. Dat zal dus echt niet stoppen  bij  wat nieuwe “video-spelletjes” .

De homo ludens, de spelende mens is dichtbij.
Begin zelf vast met een wat speelsere denk- en leefwijze en neem zo wat voorsprong op uw omgeving. En op het (nog) niet vermijdbare einde van het leven. Waar veel mensen al in geloven. Met een bionisch lichaam en hetzelfde stel hersens. Wie had dat ooit kunnen denken?
Wees wat toleranter met uw hersens, als ze u even laten zitten. Besef dat de beste machine die er bestaat, er niet aan kan tippen. We zijn echte “supermachines” en blijven ons verder ontwikkelen.

Gebruik uw hersens, stop ze vol met wetenswaardigheid, wees creatief en voeg moois en spannends toe aan het bezit van de mensheid. Laten we trachten om die verontrustende trend, die nu (ook in het westen) wordt vastgesteld, om te buigen. Breng het aantal mensen dat nog “copernicaans denkt” (= de zon draait om de
aarde..) en wat nu 30% blijkt te zijn, terug. Her-bekeer de mensen, die alles wat niet strookt met de letter van bijbel, Koran etc., weigeren te accepteren.  Bestrijdt het vooroordeel door te blijven studeren en te leren.. Anders zitten er straks weer geleerden en hun volgers voor een inquisitie-rechtbank.
Zorg er voor dat de evolutie niet omkeert en ons nageslacht niet straks weer aan lianen slingert en zeer jeugdig sterft.
Evolutie is vooral, niet stoppen met leren, nieuwsgierig blijven en beseffen dat het einde van weten en leren nooit zal worden bereikt. Dat maakt het verschil tussen ons en de rest van de natuur. Zo hoeft ook “ander intelligent leven ergens in de ruimte” geen probleem op te leveren…           

Maar,
de zon zal zien dat in 2015 de astronauten van het Internationale Ruimtestation zullen beginnen met het kweken van tomaten, rijst en paprika’s. De Russische onderzoekster
Levinskikh bereidt deze cultuur voor: natuurlijk op een kunstbodem. De resultaten dienen om straks de van verre aanreizende astronauten te kunnen voeden. Zo’n 23 proeven tot nu toe toonden aan dat die “ruimte-tuinbouw” zou kunnen gaan lukken!
Is de zon wat bevreesd voor die zwarte gaten, zwarte planeten en nog een die Big Bang….? Want ons duizelt het langzaam en “we haven’t seen nothing yet”, zeggen de amerikanen. Een oude Griek, genaamd Aristarque bedacht al 300 v. JC dat de aarde om de zon draaide en niet andersom. Men liet hem maar prevelen in vrede. Maar toen Copernicus dat veel later hardop zei, kostte het hem bijna zijn kop!
In de 17e eeuw vond Newton de zwaartekracht uit… en maakte daarmee ook wat wijsheid van René Descartes tot een lachertje. Die had namelijk beweerd dat de beweging van de hemellichamen kwam door ruimtelijke wervelingen en door botsingen, net zoals de golven in de oceaan. Ook dacht René dat de aarde bij de polen spits was terwijl Newton later dacht dat ze afgeplat zou zijn. In 1735 stuurde de Franse Academie der Wetenschappen twee expedities op pad. Een naar Peru en een naar Lapland, beide nodig om het zaakje eens echt goed op te meten. Newton kreeg alle gelijk en zo werd zijn wet van de zwaartekracht een echte natuurkundige basiswet. 
In de 19e eeuw ontdekte men, dat het orbit van Uranus niet klopte, met bestaande metingen.  Ene Le Verrier beweert dan in 1844 dat dit zou komen omdat er zich in de buurt een andere planeet zich ophield. Die dus dat orbit beïnvloedde. Hij berekende zelfs de plek er van ! Enkele jaren later kwam inderdaad de planeet Neptunus te voorschijn: de Duitser Galle vond hem. Het was een gloriemoment voor de “wetenschappelijke voorspellingspower” zeggen de huidige ruimtewetenschappers.
Als je dit alles zet naast de beweringen van creationisten en van die “tea-vangelistische republikeinen” in de VS, dan wordt het angstig om het hart. Immers zij ontkennen impliciet al deze vondsten en houden blind vast aan hun visie op de wereld, het heelal en zijn ontstaan. En gaan daarbij zelfs zo ver dat ze de VS naar een “bijna-failliet” trokken met hun “geforceerde shutdown”. Sommige van hen, zeiden namelijk “echt blij en overtuigd” , dat zo’n failliet niets was vergeleken bij de crisis die toch zou (moeten) komen. Vanwege de komst van de Messias en om zijn heil mogelijk te maken. Ze baden daar voor op hun knieën bij het Witte huis en zongen hun liederen. Ook hoopten ze dat de “communist Obama” gauw het veld zou ruimen. Let wel: onder hen zijn tientallen gekozen congresleden van de Republikeinse Partij! Zij drijven die arme Boehner zelfs tot waanzin. Het gaat hierbij dus niet om enkele verdwaalden, maar om een toenemend deel van de Amerikaanse natie. Sarah Palin zei:
“Vertrouw op uw geloof, op uw wapens en op de grondwet. Wij gaan overwinnen”. Ook sprak ze over “de luitenants in het congres, die de vele gewapende infanteristen zouden aanvoeren, bij het verjagen van de socialist Obama”! Je gelooft gewoon niet wat je leest. Dit is dus ook een beeld van “de nieuwe vooruitgang”.
De mens is dus in staat tot verval en gaat niet vanzelf altijd “voor-uit”. Best iets om over te denken terwijl de zon uw brains wat opwarmt. Wat met de aankomende lente vaker kan lukken.
Dus, veel mooi weertje voor u in de wetenschap dat de zon nog voor vele hete zomers energie heeft!
 
6 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten