Totaal aantal pageviews

donderdag 23 april 2020

DE DAGEN VAN HET "CONFINEMENT"...

     Na zo'n dertig dagen "thuisblijven" en enkel buiten zijn MET een ingevulde overheidsverklaring bij je, besloot ik daarover eens wat te bloggen. Want de regels waren in de EU sterk verschillend en het volgen van regels was mogelijk nog minder gelijk!

     Ik had steeds een oud al eerder exemplaar bij me, waarvan de datum, niet meer klopte. Toen ik voor de deur werd aangehouden door de politie toonde ik dat formulier en de agente keek en zei:  C'est bon , merci"..

    Mieke had steeds een vers ingevulde bij zich en als ze die toonde kreeg ze hetzelfde antwoord...

    Dit hele (maar nuttige en serieuze!) gedoe"  verloor al snel de scherpe kantjes en de dagelijkse praktijk veranderde richting "zoals het vroeger was". Toch werd er miljoenen keren gecontroleerd en ook duizenden geverbaliseerd... De cijfers werden op TV genoemd.

     Prof. Raoult van Marseille, "onze virusgoeroe", kreeg steeds gelijk:  Het virus was "op zijn retour" en dat zagen we duidelijk aan de cijfers van het aantal doden en het aantal zieken opgenomen in de IC's…

     Het geheel gaf ons allen een raar en onrustig gevoel en beetje voor beetje werd duidelijk, dat de toekomst anders zou worden. Ons deken veranderde...

     Het virus toonde hoe fragiel we zijn, dat we niet meteen een serum klaar hebben èn dat we taaier zijn dan we dachten...


    Dat confinement = thuis blijven"  werd een leerzame tijd en  we raakten gewend aan een harder optredende overheid die ons moest beschermen..

    De rellen in de sub-urbs van grote steden,  die elke avond plaats vonden, toonde ook dat er niet veel was veranderd. We begrepen dat we moesten leren leven met toenemende onrust op de straten en steeds harder optredende overheden..

    Het toenemende gekrakeel  hielp niet weinig om het "thuisblijven beter op te volgen". Want de boetes werden hoger en gevangenisverblijf bleek dagelijkse werkelijkheid te zijn.

    Natuurlijk gaat straks alles weer "over" , maar ik denk toch dat er iets blijvend is veranderd.

    Leon de Marsilho, 22 april 2020

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten