Totaal aantal pageviews

zaterdag 29 februari 2020

VAN CORONAVIRUS NAAR ECONOMISCHE CRISuS

           Het grapje in de titel (zie het woordje crisUs) beoogt het wat serieuze onderwerp wat te "verlichten"....

    "Virussen en het internet" zijn al lang een aparte combinatie: het beveiligingsprogramma Norton 360  werd speciaal daarvoor in de markt gezet en wordt breed gebruikt.  Een besmette computer kan je dik in de problemen brengen..

     Hoog nodig, nu de beurskoersen aardig slinken (van 1 tor 5% in enkele dagen) en de beurzen zijn de graadmeters voor de economische warmte of afkoeling.  Men vlucht weer in het goud en zilver dat nu in de kluisjes komt te liggen. Lekker zeker want je kan dat "vastpakken"....

     Een moderne liberale economie houdt van "bewegingsvrijheid" en van "optimisme en perspectief" maar dat bleek eind februari 2020 zoek te zijn.

     Zo'n economie gedijt ook bij "vrijheid van transport van goederen en mensen" maar dat is niks goed bij linke virussen die "rondwaren" en alles kunnen verlammen..

     De regeringen in het westen kwamen in crisiszittingen bijeen en er kwam spoedoverleg tussen landen, zoals dat van Frankrijk met Italië..

     Kortom, de vlag neigde naar slap hangen en sommigen zagen haar ook al naar "halfstok-postie gaan".

      Er verschenen artikelen over de Spaanse griep en de pest (van eeuwen geleden) en over het SRAS=vogelvirus van begin 21e eeuw.

      Plotseling bleek keihard hoe fragiel een open, liberale economie kan worden door een simpel virusje dat mensen bang en ziek maakt. Even leek het dat zelfs geen KI en high-tech economie soms niet in staat waren het tij te keren..

     Ik ga u nou niet bang maken met "zondvloed-verhalen"  en u ook niet aanraden een ark à la Noé te bouwen.  Want wij vonden er altijd weer wat op toch?

    Of is nou net DAT geloof in een diepe crisis verzeld geraakt?

   Geen nood, ooit danste het Weense Congress vrolijk verder na de oorlog 14-18 en bleek dat toch de opmaat naar die oorlog van 40-45 te zijn geweest..

   Wel ik stop nu maar, want ik geloof dat ik u in het geheel niet verder help..

Leon de Marsilho, maart 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten