Totaal aantal pageviews

zaterdag 13 december 2014

MARSEILLE IS EEN LICHTE STAD


MARSEILLE BAADT GRAAG IN FEESTELIJK LICHT
 
 
 
DE OUDE MAIRIE IN DE VIEUX PORT
  
 
CALANQUESBOOT NU IN DE VIEUX PORT
  Nee, we gaan nu niet meedoen met het beruchte “Marseille bashing” en u inlichten over de prostitutie die deze stad zeker ook kent. Maar hierin verliezen we het “largement” van Parijs! De lichte dames zie je hier enkel overdag op straat niet ver van de kerk Reformés en s’avonds moet je vooral in het 7e arrondissement zijn. En natuurlijk is er het oppermachtige Internet..
 
KERST-MIX VIEUX PORT
WINKELSTRAAT FAYOL

 

REUZERAD VIEUX PORT
 
 

 
STRAAT-JAZZ IN DECEMBER
 
 Marseille, dat is ook veel en puur daglicht; iedereen die fotografeert weet wat ons licht kan doen.. Bij avond is Parijs de franse “lichtstad”, maar dat gaat nu ook veranderen.
 
WINKELSTRAAT RUE FAYOL
 Marseille cultuurhoofdstad 2013: dat was het omslagpunt voor het licht in de avonduren! De stad begreep ineens wat mooi licht s’avonds betekent. Vooral op plekken als de Vieux Port, de grote kerken en de Canebière. Zeker voor die hoog-tronende Notre Dame de la Garde op haar berg, de Saint Victor (de oudste Kerk) en die prachtige oude forten aan de havenmond.
 
KERSTMARKT MET SANTONS

Daar kwamen nu nog dat prachtige Mucem en die Villa Mediterranée bij, die concurreren met de overbuur de kathedraal Grand Major met zijn prachtig herstelde Voûtes. Alles aan die ook al lichte Boulevard du Littoral, waar nu ook de splinternieuwe luxe shoppingmall Les Terrasses du Port bijkwam. Daar weten ze ook echt van feestverlichting à la Parisienne: ga dat maar eens zien.
 
 
VOUTES DU CATHERDRALE GRAND MAJOR

  
MUSEUM MUCEM
U begrijpt het: Marseille stak zijn grote feestverlichting aan: einde november voor de naderende feestdagen… Die verlichting is natuurlijk vanwege de poen ook omgekat naar het goedkope led-licht…  Tot half januari is de stad in haar nieuwe licht-gewaad te bewonderen en… de avonden beginnen hier vroeg en zijn van het donkere mediterrane type. 
Ja, we weten het echt wel hoor: Lyon is dé stad van het Fête des Lumières en geeft daaraan nu dan ook een vermogen uit! We hebben natuurlijk onze spionnen naar deze concurrent gezonden. Die ons belaagt met onze tweede positie qua stadsomvang in inwoners en daarbij maar blijft verliezen. Wij zijn groter en groeien  harder, ook nu... Over voetbal hoeven wij met ons machtige OM niet lang te praten. En Parijs heeft ook al "ons geld en is de centrale macht" en is daarom gewoon geen eerlijke concurrentie.
We zijn dus nu plek drie op "lichtgebied" en stevig op weg naar een stapje hoger. En dat neemt nog wat tijd..
SAINT VICTOR + BASILIEK ND DE LA GARDE




 
 
HOTEL DIEU VIEUX PORT

 
 
 
 
ND DE LA GARDE

 
 
Ons lichtbudget is 880.000 euro: 780.000 voor gemeentelijke lichtspullen en nog 100.000 subsidie voor middenstands-verlichting. De stroomrekening viel terug op de helft door die nieuwe leds..  Zie nu die Canebière baden onder zijn lichtplafond van 2 km guirlandes en 200 licht-ballen. Zie het reuzerad in de Vieux Port, dat baadt in licht en van waaruit een hoge kijk op haven en stadscentrum ook de moeite waard is.

Kom ook kijken naar die belichting en die citaten in lichtletters op de oude Mairie in de Vieux Port.. 
 
FERRY NAAR ALGERIJE
 En die vrolijkheid in de winkelstraten Rue Fayol en Rue de Rome… De laatste is nog net wat gehandicapt, door de allerlaatste werkzaamheden aan de nieuwe tramlijn van het centrum naar het zuiden tot aan Castellane.. U kunt in januari een tramrit maken: vanuit het “verre noorden” dwars door het centrum naar het zuiden.. Als starttrip bij het bezoeken van de stad is dit zeer aan te bevelen.. U ontdekt een fraaie en informatieve doorsnede van de oudste stad van La France in een klein uurtje… Gemakkelijk zittend en met breed zicht door de grote ramen van de zacht rijdende Bombardier-tramstellen.
 
OPERA IN STIJL ART DECO
Dit jaar is er op de Quai des Belges een Kerstmarkt met boetieks en… voor het eerst staan er ook wat witgespoten kerstbomen bij… Zo’n giga-kerstboom als in Parijs en bij het Elysée dat doen wij hier niet. Want de geboorte van Jezus is voor ruim de helft van de inwoners enkel een feit genoemd in de koran. Waar Jezus als profeet wordt vermeld met zijn ouders Jozef en Maria..  Maar in Bethlehem groeiden ook geen kerstbomen. Onze moslims uit de Magreb, dieper Afrika en de Commoren en onze joodse inwoners, vormen samen meer dan de helft (350.000 + 80.000 + 80.000 = 510.000 niet-christenen). La chretiennité is hier dus een kleine half miljoen zielen groot…  
 
 
VIEUX PORT QUAI RIVE NEUVE

 
 
LA CANEBIERE

 
 
 
 
 
 
 
 
En, wij zien hier ook een steeds grotere chinese gemeenschap verschijnen en er is een begin van een soort China Town te zien. Parijs heeft vele chinezen intussen, die alle bar-tabacs daar lijken te runnen. En wij zien hier dat alle 200 winkels op de aloude Belsunce door chinezen worden gerund. Ook in de Rue de Rome die daarop aansluit zijn ze nu te vinden. Zeer discreet en stil, verre van schreeuwerig in hun etalages bieden ze vooral textiel en schoenen aan plus leerwaren en sierraden. Marseille is sinds 1987 en jumelage met Sjanghai en zijn relaties met China zijn zeer oud. Vanwege de handel en het zeetransport op het oosten met zijn top in de 19e eeuw.. Voor de grote reder van Marseille, CMA-CMG nr. 3 op de wereld, ontstaan uit de fusie van CMA en CMG, is China de grootste klant! In containervervoer natuurlijk. Ook de grote lokale bedrijven als Pernod-Ricard en L’Occitane maakten al de sprong naar Sjanghai. En nu volgen er vele high-tech bedrijven: naar daar en.. naar hier. De chinese gemeenschap, die geheel uit Wenzhou komt, is ijverig, discreet en nogal gesloten. En spreekt een moeilijk eigen dialect en nauwelijks mandarijn. Dus kwam er hier een initiatief van een katholieke privé-school tot stand om een chinese klas op te richten. Om de vele chinese kinderen de eigen taal te leren en al het andere wat een start vraagt. Zo ziet Marseille zijn tanende katholieke bevolkingsgroep dus groeien door chinese immigranten uit een communistisch land! Chinatown in wording zeggen sommige, die ook weten dat die al echt bestaat in.. Boekarest! Die van Los Angeles, San Francisco en New York verwierven al lang geleden wereldfaam.
 
 
BIJ DE VIEUX PORT
HÉT VOETBALCAFÉ OM 
Ook al is hier de Saint Victor de echte start van het christelijke en rooms-katholieke Europa, we blijven ook een grote stad op de grens van de grootste wereldreligies: christendom en islam. Samen goed voor een kleine 3 miljard gelovigen. Mede daarom is ook die Grand Major zo majestueus in zijn neo-byzantijnse stijl, net als de hoog over de Mare Nostrum uitkijkende basiliek van Notre Dame de la Garde.. Zij symboliseren deze linie tussen de grootste wereldreligies, die nu weer zo actueel werd. Dus daarom staat er in de Vieux Port niet ook zo’n reuze kerstboom..  Deze vanouds zo katholieke, maar ook zo kosmopolitische  stad moet zich aan haar tradities houden.
 
 

SUSHI-SHOP VIEUX PORT

KIJKJE OP ONS GROTE RAD
 
 
 
 
 
WINKELEN IN FEESTLICHT

 


VIEUX PORT  QUAI RIVE NEUVE
Kom dus ook met de feestdagen naar het alternatieve Marseille, dat blijft afsteken bij Parijs en zijn getalsmatige concurrent Lyon. Door zijn net wat andere accent dat verraadt dat nog verder zuidelijk en oostelijk de wereld helemaal verandert. Wat de Elzas doet met zijn chouxcroute doen wij met pastis, sardientjes en bouillabaisse en zeker ook met een mooie couscous of een tajine. En binnenkort ook met Peking Eend in zijn laqué versie, als concurrent van Canard à l’Orange uit Parijs...
 
VEEL KERST-SHOPPING
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LIEVE KERST-ETALAGE

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leon de Marseille, 13 december 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten