Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 december 2014

HET IS OPPASSEN MET DIE MENSELIJKE NATUUR!



         DIE NAAKTE AAP IS ZEER COMPLEX!

EEN AMERIKAANSE LIJFSPREUK...
 
NOGAL SNEL DOOR DE BOCHT?

De menselijke natuur is verrassend en complex. Ook raadselachtig sinds  sinds de mens bestaat heeft de wetenschap het nodige aan inzicht verschaft. Maar ook al kunnen psych’s het gedrag van sommige  mensen veranderen, de meeste blijven onveranderd zichzelf en verrassen hun medemensen regelmatig behoorlijk. Op prettige en ook minder prettige wijze.
 
ZELFKENNIS!
Zie bijvoorbeeld de afgunst, die jaloezie, die zelfs in de Bijbel te vinden zijn. Waar Kaïn zijn broer Abel vermoordde: het begon dus al bij  Adam en Eva. Waarom? Wel Jaweh weigerde de offerande van Kaïn maar accepteerde die van Abel..

In Frankrijk en al gauw over de hele wereld, werden we getuige van die vlammende affaires van de franse president F. Hollande. Die het nu helaas niet lukte, -nadat zijn voorgangers dat wel voor elkaar kregen bij hun talrijke affaires-, om de amoureuze emoties “binnen kleine kring” te houden. De bestseller van ex-vriendin Trierweiler vult daarom nu onze media en  haar portemonnee.

Zo komen we ook op die monogamie, die ons mensen door wetgevers en religies vaak wordt “voorgeschreven”. En die vele ook “natuurlijk” noemen, terwijl ze in de natuur nogal uitzonderlijk blijkt te zijn… Waarom worden wij van “onze natuur” vervreemdt?
 
GELOOFDE HIJ DAT ZELF?
En dan die mooie solidariteit: ook die is nu helemaal begrepen en verklaard! Gewoon snel duidelijk, als je maar wat “evolutionair à la Darwin” durft te denken. 

En ook de nostalgie is best mooi, die vaak ouderen in de greep krijgt. Maar die soms de hele maatschappij kan overvallen. In tijden van grote verandering en verontrustende onzekerheden.

Dus die menselijke natuur blijkt complex te zijn, met duidelijk dierlijke trekjes, -omdat de evolutie ons schiep-,  en ook nare( ja zelfs gemene) trekjes… Die ook zouden voortkomen uit pure natuurlijke overlevingsdrang, zeggen wetenschappers.
 
HEEL TOLERANT NIET?
En om niet uit balans te raken en genoeg houvast te vinden kennen wij mensen nog die mooie nostalgie. Waar niets fout mee is, zolang die maar niet onze dynamiek gaat verlammen!

Bij de mens gaat “het bloed dus ook  waar het niet kan gaan”. En omstandigheden veranderen het menselijke gedrag: soms tijdelijk en soms voor eeuwig..
 
OOK EEN STERKE! MAAR HOE?
De “actualiteit rond dat veranderende gedrag” zette uw blogger tot actie aan. Zie hieronder wat er op een rijtje werd gezet en vergelijk het met uw ervaringen.. met die “wonderlijke natuur” van de naakte aap.. Die zich maar blijft ontwikkelen en die ontembaar lijkt te zijn. Wat ons grote geluk is, want daardoor overleefden we alles… So far dan…. 
 

DE OUDSTE IS WEER DE BESTE!


INHOUD:
1.DIE JALOUZIE, DAT IS ME WAT!

   -WAT SCHREEF MEN ZOAL OVER JALOEZIE?

   -DIE JALOEZIE IS OVERAL…

   -DE JALOERSE HOMO ECONOMICUS?

   -HAD PIKETTY HET OOK OVER JALOEZIE?

2.MENSEN, ONZE NATUUR EN DIE MONOGAMIE

3.SOLIDARITEIT? DAT IS OOK GEWOON EVOLUTIE!

4.MOOIE NOSTALGIE, KAN OOK DODELIJK ZIJN

5.OMSTANDIGHEDEN MAKEN DE MENS…

6.MAAR…. 
 




 DIE JALOUZIE: DAT IS ME WAT!
In de modernere tijden weten we van Liz Taylor en Richard Burton, waarvan de emoties en jaloezie de media bij herhaling vulden. Liz schreef haar geliefde: “Ik zou wensen dat ik mijn liefde, mijn angsten, mijn vreugde, het dierlijke genoegen dat je me doet beleven, mijn jaloezie, mijn ressentimenten en mijn ongeluk echt aan je zou kunnen overbrengen”.
 
LELIJK HE?
Zo werd de jaloezie ook wel “de meest giftige van alle emoties” genoemd. De neurobioloog noemt het: “een aandoening van de emotie van het verlangen, een sterk gevoeld tekort”. Dan heeft die het ook over de prefrontale cortex achter onze ogen, waar de passies worden gemanaged. De gewone emoties moeten echt worden onderscheiden van de passies: bijvoorbeeld empathie voor iemand is een emotie, maar het haten van een mens is een van de drie fundamentele passies.. (het verlangen, het genieten en de afkeer).  De jaloezie is in zijn sterkste vorm een ware aandoening van de persoonlijkheid.  Die zelfs kan leiden tot zwaar misdadig gedrag.  

 

WAT SCHREEF MEN ZOAL OVER JALOEZIE?
Het woord “jaloezie” werd populair in de 16e eeuw en komt uit het latijn en betekent daar “een houten soort van gordijn waardoor je wel kunt kijken maar zelf niet kunt worden gezien”.
 
JONG GELEERD DUS....
Het is vaak ook meer dan “benijden”, omdat jaloezie niet zelden ook een fantasme is dat niet op werkelijkheid berust. In het Oude Testament (Deuteronium) is te lezen: “ Jaweh de God die in je leeft is een jaloerse God die je kan verslinden”. Maar in het Nieuwe Testament is er zelden nog sprake van… Later ontdekte iemand dat het kwam door een vertaalfout: Jaloezie komt via het griekse zélos in het latijn waar het zelozus werd. En dat zei men over iemand die een overmaat aan deugd toonde.  
 
ZEIDEN  OOK JC EN SPINOZA?
Vele geschreven tragedies zijn gebaseerd op de menselijke jaloezie zker ook in de latijnse en griekse litteratuur maar ook daarbuiten. Zie in Othello van Shakespeare: “Behoedt u voor die jaloezie! Het is een monster met groene ogen, waarmee het zijn prooi bespiedt om die later te verslinden”. Zie ook Phedra van Racine: dat gaat over een griekse koningin die verliefd werd op haar schoonzoon. Die niets van haar wilde weten. Dus liet ze hem veroordelen en doden, na onjuiste beschuldigingen. Maar toen pleegde ze later zelfmoord door zelfverwijt en spijt.. Vele psychiaters zouden ons zeer extreme verhalen kunnen vertellen uit hun praktijken over jaloerse mensen die jarenlang moesten worden behandeld… Dus ook een prima bron van inkomsten, die jaloezie.

Rochefoucauld schreef: “In de jaloezie zit meer eigenliefde dan liefde..”. Montaigne zei: “De jaloezie is van alle mentale ziektes die meestal tot voeding van verkeerde zaken leidt en niet tot genezing”. En Madame Trierweiler (een ex van Hollande) schreef in haar bestseller: “Ja ik ben jaloers als il telkens was als ik van een man hield..”!
ENGELSE HUMOR REDT ONS WEER...

Volgens amerikaans onderzoek (David Buss, Uni van Texas) zouden 67% van de mannen hun vrouw een misstap vergeven, maar slechts 44% van de vrouwen…

Ook de franse fiscus weet van wat jaloezie kan veroorzaken: “1% van fiscale contrôles kwamen er door ontvangen (soms anonieme) brieven waarin de betrokkene werd aangegeven”.. Al is dat officieel verboden nu nadat er ooit zelfs beloningen op waren te verkrijgen.

 
 
DIE JALOEZIE IS OVERAL…
In mijn omgeving werd ik ooit getuige van een opmerkelijk staaltje van jaloezie. Een bekende liet zijn koopgedrag volledig bepalen door dat van een van zijn familieleden. Nieuwe Amerikaanse koelkast? Wel hij ook een en een groter natuurlijk! Een nieuwe caravan? Wel dan duurde het niet lang voor er ook een nog mooiere zijn oprit blokkeerde.. Het werd zelfs verontrustend en er moest worden “gekalmeerd”. Want een faillissement was niet meer uit te sluiten…
 
JUIST: ZO IS HET MAAR NET!
Ik kreeg in het concern waar ik werkte toen ik begin 30 was, volkomen verrassend een toppositie. Een oudere en ook zeer erudiete collega werd op pijnlijke gepasseerd en nog een collega die “voor vele aan de beurt was” bleef ook achter. Het werd best moeilijk om goed te starten en ik besloot toen maar met beide heren onder vier ogen een uitvoerig gesprek te hebben. Achteraf weet ik dat dit mij redde want het lag enorm op diverse magen. Eigenlijk bereikten we een soort van “wijs compromis in onze werkwijze”, dat mijn hoge baas met instemming accepteerde. Mijn drieste overmoed mijn redding en werd zelfs nog beloond..Ik voelde van zeer dichtbij hoe sterk die kracht van de afgunst en “de afgang” kunnen zijn… 
VRAAG  NIET WAAROM, MAAR HOE  TE VERDRAGEN
Ook in de economische wereld bleek jaloezie een zeer belangrijk fenomeen.

Zie ook die ruziënde families bij erfenissen, die taaie relaties tussen collega’s op het werk, de politiek met die strijd tegen ongelijkheid en die hogere belastingen voor de rijken. Financiële en sociale jaloezie: die is overal aanwezig.

De jaloezie in de liefde is er vooral vanwege: “de angst om de geliefde te verliezen”. In de economie is het vooral “die droom om te winnen of gelijk te komen aan “een ander”..  Ook de pijn die het doet om te zien dat een ander heeft, wat wij zelf graag zouden willen hebben!

Beide vormen van jaloezie kunnen je leven echt verpesten.... ze zijn als vergif.

De tevredenheid met wat je verdient is ook zeer afhankelijk van wat je “directe omgeving” verdient. Als je meer hebt dan een ander, ben je zelf sneller tevreden over wat jezelf hebt. Minder hebben dan de schoonfamilie zou heel veel pijn kunnen veroorzaken, denken vele experts..  Sacha Guitry zei ooit: “ Slagen in je leven wordt nog beter als je vrienden mislukken’..!

Men kan tegenwoordig in de hersens zien welke gebieden actief zijn bij welke typen van emoties.  Daarbij blijkt dat de sector die reageert bij het winnen in een spel en bij sexuele opwinding dezelfde is als die reageert bij jaloezie en de behoefte iemand daarbij ook te straffen. En ook de zone die actief wordt bij fysieke pijn is actief bij “afwijzing en vernedering”…
MET EEN MACHO-TREKJE!

 
DE JALOERSE HOMO ECONOMICUS?
Die “homo economicus” blijkt meestal ook zeer sterk te zijn in jaloezie! En een land kan een soort van collectief genoegen beleven aan “het afstraffen van de rijke”. En zelfs maatregelen uitvaardigen die in gaan tegen het “algemene belang”!  In plaats van het scheppen van welvaart en rijkdom te stimuleren en de daarbij horende ongelijkheid en onrechtvaardigheid te accepteren zie je soms regeringen rijk worden ontmoedigen door het heffen van hoge belastingen.  Tocqueville zei het: “De fransen willen liever gelijk zijn en leven in armoede dan welvarend zijn in ongelijkheid…!.
 
WORLDCHAMPION!
Een enquete van IPSOS bevatte de vraag: “ Welke sentimenten voelen de fransen bij het ervaren van rijkdom”? Jalouzie, was het antwoord bij 73% van de respondenten, voor wantrouwen (met 43%), woede/kwaadheid (bij 19%) en respect (bij 13%) en bij bewondering… (bij 12%)… In de franse cutuur en geschiedenis is dit veelal sterker dan elders.

Maar hoor wat in de VS ex-kandidaat Ron Paul zegt: “Sociale jaloezie is een pijnlijke vorm van gevoeligheid bij het zien van het welzijn van de ander. Daardoor zoekt men vaak om die ander af te pakken wat hij heeft verkregen en wil niet zelden deze ook vernietigen. Maar de sociale jalouzie is ook een ware motor in de politiek van herverdeling in de VS. Dit sentiment en deze motivatie zie je dagelijks in de kranten. De politici die op sociaal jaloers zijn drijven ontmoedigen de accumulatie van rijkdom en succes”.

Je ziet dit fenomeen ook bij landen zoals nu zichtbaar is tussen Frankrijk en Duitsland. Over de te volgen economische strategie. De duitse minister Schaubele zei geamuseerd: “Het is net als op school, als iemand goede punten heeft zijn zij die minder goed scoren een beetje jaloers’!

Maar deze jaloezie is niet alleen negatief en destructief! Dit verlangen is ook een economische motor voor de consumptie en de groei. Het succes van die grote luxe-industrie van vandaag berust ook op het plezier om andere jaloers te zien. In het kapitalisme stikt het van grote bazen met enorme onderlinge jaloezie die hun bedrijven tegen elkaar opzetten. Wat een niet geringe stimulans betekent!
 
Luister ook naar Boris Johnson van Londen: “ Een redelijke dosis van ongelijkheid is essentieel om een zeker niveau van jaloezie in stand te houden. Net zoals zuinigheid ook een stimulans is voor economische ijver”.

Voor deze uitspraken zou Johnson in Frankrijk “economisch racisme en aanzetten tot haat” zijn verweten. Want in dit land wordt, vaak onder voorwendsel van “vechten tegen ongelijkheid”, gedaan alsof men compassie heeft met de armen. Terwijl men in werkelijkheid een afkeer van de rijken bedoelt uit pure jaloezie…


 HAD PIKETTY HET OOK OVER JALOEZIE?
Piketty werd wereldberoemd met zijn boek : “Capital”, wat voor alles een wetenschappelijk-theoretisch werk is voor vakeconomen. Want hij vergaarde enorm veel historische feiten en trok daar belangrijke conclusies uit. En daarna kwam hij als toetje met politieke aanbevelingen… En bij politiek is die jaloezie vaak niet ver weg..
 
SPIEGELBEELD, SELFIE?
Dat vinden nu vele vakgenoten ook die zijn “aanbeveling” van hogere belasting van de “oppotters van kapitaal” ook aanvechtbaar achten. Zoals Hollande c.s. moesten ontdekken toen ze met hun toptax zo’n paar honderd rijke fransen naar België en elders verjoegen. Weg belasting dus maar dan wel ALLE belasting voor Frankrijk. En wat het spreekwoord: “Augmenter l’impôt, peut tuer l’impôt” wilde leren werd intussen ook duidelijk. De belastinginkomsten daalden in plaats van toe te nemen. Mede omdat er vele “zwart gingen verdienen” en dus de belasting ontdoken! Mensen zijn geen machientjes of zakken meel: ze reageren slim als je ze onder druk zet.

Verder vergat Piketty nog andere importante zaken: de armoede en de honger verminderden flink in de liberaal-kapitalistische wereld én er is nu (weer) sprake van een ingrijpende technologische omwenteling waaraan een zekere “slimme elite” altijd eerst veel verdient tot ook de rest volgt.

Overigens wordt opgepot vermogen bij overlijden via vererving in stukken gehakt en, -last but not least-, kan hoge winsten maken de economie voor vele ook stevig aanjagen!

Kortom Piketty illustreerde wat vele “iets essentieels in de menselijke natuur noemen”: het boven “andere uit willen steken”.  Wat volgens biologen die evolutionair denken weer zou komen van die “ingebouwde zeer sterke overlevingsdrift in de natuur”. Wat bij de mensen ook betekent: “overleven, niet ten onder gaan, kan je ook kopen met geld en macht”.. En de staat lukt het nooit om de “menselijke natuur” lang te beteugelen. Zie de geschiedenis van het communisme, waarbij de leiders simpelweg de nieuwe ongelijke werden… Omdat ze wilden overleven c’q. de baas wilden worden of blijven..

Dus zeggen sommige: Piketty wordt ook “gedreven” door wat jaloezie. En een recent grapje is: “ Piketty wordt met zijn boek en zijn lezingen nu zelf miljonair: goed gedaan dus jochie”!
Maar dat is natuurlijk ook weer jaloezie van hen die dat zeggen… 

 
 
 MENSEN, HUN NATUUR EN DE MONOGAMIE 
 
ZELF-INZICHT HELPT ECHT!
Men demonstreerde in Frankrijk recent voor “handhaving van de natuurlijke orde”. Maar kijk eens wat dat in de grote wonderlijke natuur eigenlijk echt is!

GEWOON EEN ZIEKTE!
Overal die seksuele drift, die noodt tot copuleren… En de meeste dieren doen het “tijdens de toevallige ontmoeting”.. Monogamie is daar uitzonderlijk: zelfs bij parasieten en schistomen wordt in het wilde weg gecopuleerd. Bij de ephemeren is dat maar een keer het geval: men wordt geboren, copuleert, het vrouwtje legt meteen een ei en beide sterven… Zij leven enkel voor die ene keer… : ze hebben zelfs geen mond om te eten! Van de 2 miljoen soorten in de natuur is slechts 2% monogaam. De vogels vallen op: 90% van hen is redelijk monogaam. Maar ook daar zijn zondaren te vinden. Bij de zoogdieren is slechts 5% monogaam, opvallend zijn de 20% bij de aap-achtigen.  
ZE VERGAT NOG DE BANKREKENING...
Ook bij de prosimiens, (zie bij de lémuriens), zijn er dus monogame. Net als bij de ouistitis en de tamarins van de Nieuwe wereld..

Maar bij de mensapen is het al fout: enkel de gibbons en de siamangs preferen het monogame leven. Zij lijken in veel op mensen en zitten de hele dag in de bomen van Azië en leven monogaam. Ze verdedigen ook hun familie en hun grond (ca 30 hectaren!)… Ze zingen graag en maken veel liefdesgeluiden.. En omarmen elkaar, strelen veel en maken veel amoureuze gebaren. Ze zijn ook gepassioneerde vrijers, terwijl die bonobo’s echte libertijnen zijn… De eerste menselijke van ca 7 miljoen jaar geleden waren waarschijnlijk niet monogaam en leefden in tijdelijke gemengde groepen. Die monogamie hangt kennelijk af van een aantal specifieke factoren: de territoriale ruimte tussen de vrouwtjes, de vaderlijke zorg en het mijden van infanticide.
 
IMAGE OF HARMONY
Niets wijst er dus op dat de man van nature monogaam zou zijn. Vanaf het paleoliticum ( -4000 à -12000 jaar geleden) ziet men gemeenschappen ontstaan waarin zich om vrouwtjes heen monogame relaties vormen. Die later weer vervangen lijken door polygynie..  Zo gauw de mensen de natuur indammen met wetten, ouderlijke regels en religieuze verboden zien we dat ontembare verlengen weer snel opduiken..
 
MONOGAMIE STATISTIEK..



Aldus ook Jean-Didier Vincent  recent, in  Le Point.

 

DUS.........WAT DAN??

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DIE SOLIDARITEIT? DAT IS GEWOON EVOLUTIE!
Als er een collectief gevoel van onrechtvaardigheid wordt ervaren, zie Ferguson en zelfs verder in de VS, leidt dat tot rellen en opstandigheid. Want het vereist solidair zijn met de getroffen ander en jezelf.. Rousseau sprak al van “wederzijdse penetratie” en achtte dat essentieel iets menselijks. Rechtvaardigheid is iets universeels en dus voelt eenieder zich ook op de plek van de ander.. De mensen ervaren dat zo maar ook dieren.  Zie Science van oktober 2014 (S, Brosnan en F. de Waal)  waar een vergelijking staat tussen mens en dier vanuit beider cognitieve capaciteiten en een drang naar collectief gedrag. Bij honden, chimpansees, bonobos en ook vogels)..
 
ZELDZAAM IN DE NATUUR!
Daar wordt ook een test beschreven met apen. Men geeft twee van hen dezelfde beloning in de vorm van komkommer schijfjes… Na enige tijd krijgt een van de twee echter een druifje en de ander de komkommer. Na enige tijd weigert de een de komkommer en wordt opstandig. Deze reactie is bij veel dieren en mensen terug te vinden en heet Inequity Aversion (IA) van de eerste orde. Deze toont ook de verstandelijke capaciteiten aan: er wordt begrepen wat een voordeel is. De IA van de tweede orde vindt je bij de grote apen en de mens: die willen het voordeel niet meer hebben omdat ze de onderlinge relaties niet willen verstoren. Men onderkent dus de IA bij de ander en begrijpt de gevolgen van de ongelijke behandeling en wenst dat dit wordt gelijk getrokken. Zo zien we dat mensen hun animale kom-af niet verloochenen wat rechtvaardigheid betreft. Dit kan leiden tot grote chaos en blind gewelddadig protest.. Maar ook tot een toeneming in de onderlinge samenwerking en hulp. Gelukkig dus dat de mens afstamt van de apen…

 

DIE MOOIE NOSTALGIE KAN OOK DODELIJK ZIJN
Op TV steeds meer geschiedenis  dus onderwerpen als koningen, veldslagen, musea en kastelen. Zo verzuchtte ook de auteur Attali. Dat is te begrijpen omdat vele ouder worden en willen terug kijken naar gisteren. Maar als ook veel jongeren hiertoe overgaan dan is er iets verkeerd met hun toekomstperspectief. Zij zijn pessimistisch over morgen..

Als zij enkel projecten aanhangen die gaan over het terughalen van gisteren , ze voortdurend bezig gaan met behoud van de verworvenheden en elk risico en innovatie afwijzen, dan wordt het echt zorgelijk.

Deze attitudes zie je nu overal. Zie Rusland dat terug denkt aan de Sovjet-Unie en aan Peter de Grote en Catherina. Zie Israël waar een stel fanaten dromen van “een groot-Israël” waarin die moskeeën in Jeruzalem door de nieuwe Tempel worden vervangen.

Zie Mesopotamië waar IS het kalifaat terug wil hebben zoals het daar was in de 9e eeuw. Kijk naar Turkije waar Erdogan steeds meer iets terug wil van de grandeur van het Ottomaanse Rijk. Ook China onder Xi wil dat Taiwan terug en denkt ook aan het Keizerrijk van ooit eerder.

DAT ZEGGEN ZE ALLEMAAL?
Dromen over vroeger, nostalgie naar gisteren en overgaan naar meer nationalisme lijkt op een soort van zelfmoord op termijn. Op zelfvernietiging door isolement, zichzelf opsluiten in oorlogszuchtigheid waarbij de belangen van de buren worden geminacht.

Enkel het verleden is voeding voor inspiratie, de eigen identiteit moet de pep geven maar niemand praat nog over (over)morgen..
Zie ook dat Derde Rijk waarbij eerst de anderen een tragedie werd aangedaan voordat het land zelf in vlammen en bloed ten onder ging.


De toekomst behoort hen toe die niet teren op gisteren op de nieuwe naties. Zie Brazilië, India, Mexico, Nigeria en Ethiopië. En zie ook hoe de VS opkrabbelt..

Moeten we gisteren vergeten om te overleven? Dat hoeft niet zolang iedereen maar volwassen blijft denken. Frankrijk kan alleen nog de weg naar groei terug vinden als men verder gaat dan al die herdenkingen van die wereldoorlogen.. Waarbij men in 2014 de vrede van 1918 herdenkt! Laten we discussiëren, via boeken en TV-uitzendingen en toespraken van politici waar het land heen moet of moet zijn over 30 jaar. Twee-derde van hen die nu leven halen die 30 jaar nog dat jaar 2045 dus. En bijna alle (klein)-kinderen gaan het halen. Daar zit het belangrijkste argument om aan de slag te gaan en niet te verzinken in een dodelijk soort van nostalgie.


OMSTANDIGHEDEN MAKEN DE MENS
Confronteer een vreedzaam mens stevig met veel geweld en hij blijkt een beul te kunnen zijn… Kleineer een mens voelbaar en langdurig en hij zal ooit wraak nemen. Zie het racisme en de xenofobie opgestookt door domme populisten..

Laar de werkeloosheid lang oplopen tot grote hoogte en je krijgt een verloren en verbitterde jeugd, die in de ultra-kring meer “begrip” denkt te vinden. Daarvan zagen en zien we nu weer de uiterst nare gevolgen. Daar grijpt de politiek dus aan bij de evolutionaire ontwikkeling..
ZO IS HET!
Als de wereld weer eens in negatieve spiralen verzeild raakt veelal door politiek en onbegrip, worden lage krachten in de mens wakker. Want die wil en moet “overleven”; dat dicteert hem “zijn natuur”. Maar de gekozen middelen zijn vaak niks fraai en uiterst beschadigend voor de medemensen… Dat duurt tot een tegenbeweging van hen die ook niet uitgeroeid willen worden een tegenkracht gaat vormen. Zo komt het tot die krachtmetingen van “goed, beter en kwaad”.. Die pas ophouden als er “genoeg pijn en verdriet” is veroorzaakt. Dan zijn we bereid tot vrede, vergeving vragen en deze accepteren. Soms via een openlijke “Wiedergutmachung”. De oorlogsschade betalingen van Duitsland, die van de franse SNCF aan Amerikaanse nazaten van door hun getransporteerde (en daarna gedode) joden en staatsuitkeringen na vele jaren aan “vergeten groepen” zagen en zien we overal..
WORDT JE BETER DOOR GELOVEN?
 
Dat roept minstens twee vragen op:

 -waarom kunnen we de ontwikkelingen die hiertoe leiden niet beter sturen en tijdig veranderen? Leren we dat elke keer een beetje beter en gaat het beter lukken in de toekomst?

 -leren we elke keer “per saldo” toch ook iets goeds? En veranderen we zo stapje voor stapje in betere en beschaafdere mensen?  Wat de positieve evolutie toch volgens vele zou moeten zijn?
Kortom wat is “het saldo van deze serie van goed en kwaad”?

Is de huidige mens “een betere” dan de neanderthaler etc. waren? Of is hij “au fond” hetzelfde gebleven, maar enkel veel slimmer en duurzamer geworden? Is de “vooruitgang” dus enkel oppervlakkig en materieel, of gaat die ook verder en dieper? Verandert ook ons gedrag stapje voor stapje toch, op weg naar een paradijselijke wereld in de verre toekomst? Blijft dit enkel een filosofische vraag, waarop geen eenduidig antwoord mogelijk is?


HO HO KALM AAN!
Is het tellen van oorlogen en doden in de geschiedenis,- wat regelmatig wordt gedaan-, ook geen goede maat? Is de enorme toename van de wereldbevolking in de laatste eeuw niet een positief bewijs? Of het verminderen van armoede, honger en ziekten…, wat tot voor kort echt gebeurde?

Zou er een maat bestaan of moeten we “gewoon geloven dat de mens beter wordt”? Wat bijna zo iets is als het geloven in een almachtig en goed opperwezen. Die daarmee ook dat paradijs bedoelt.
 


DUS OP NAAR DE PSYCH OF..
Zo ja dan komt dus het paradijs toch ooit op de aarde en hoeven we het verder niet te zoeken in dat oneindige fascinerende heelal. En stel u voor dat we daar een soort mensen tegen komen die ons tonen dat het paradijs kan bestaan? Of mensen die even gebrekkig blijken te zijn als wijzelf. In dat geval wordt enkel onze gebrekkige wereld nog groter en komen er nog wat “belligeranten en intriganten” bij..
 
 

 
DAT WILLEN WE WETEN!
 
 







Zullen we het antwoord ooit weten of moeten we zonder antwoord gewoon ons “best moeten blijven doen en gewoon blijven geloven dat het betere ooit mogelijk wordt”?

Zo ja dan zijn we zelf de baas van onze toekomst en is “de = onze natuur” ,  gewoon wat andere god plegen te noemen..     
 
ONZE MOOISTE DROOM..

 
 

 
 MAAR,

METEORIET MET BEWAKING...
De zon kon niet waarschuwen toen ze die meteoriet zag neervliegen op Nicaragua..  Bij het vliegveld van Managua sloeg die een krater in de bodem van 12 meter doorsnede. De stad van 1,2 miljoen kwam er zonder slachtoffers van af…





PLEK VAN DEZE HIT
Op de stad zou dat, om 23.30 uur s’avonds geheel anders zijn afgelopen. Er klonk een geweldige knal en daarna viel zand, vloeistof en stof naar beneden en er was een brandlucht te ruiken. De klap was zo hard dat de aardbevingsapparatuur die registreerde. Om de stad zijn een 20-tal vulkanen, maar die bleven rustig. Nu wordt er nader onderzoek verricht en we krijgen nog details..

BOVEN DE STAD...
METEORIETEN GEBIEDEN







We ervaren weer onze spannende relatie met de ruimte om de aarde heen en beseffen opnieuw de ook daar verscholen gevaren. De dinosaurussen kostte zo’n klapper ooit allemaal hun leven en het klimaat op aarde veranderde met een schok…

VANUIT DE RUIMTE GEZIEN..
Dat geeft stof tot nadenken over de fragiliteit van onze aarde… Die zich daaartegen nauwelijks kan beschermen al werd dat ooit wel gespeeld in een film.


DAAR KONDEN ZE NIET TEGEN..






 
We wensen u weer veel late zonnestralen in afwachting van een beetje winter..

 

Leon de Marseille, 20 december 2014

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten