Totaal aantal pageviews

zaterdag 27 december 2014

KERST IN MARSEILLE: POLYFONE ZANG UIT CORSICA EN… ONSNIEUWE HARD-ROCK CAFÉ


MARSEILLE STAD VOL SURPRISES:
                                        OOK MET DE FEESTDAGEN!

Met een veelheid aan kleur, vormen en stijlen en ook met afwijkende gedragingen. Niet voornamelijk stout, maar eerder nonchalant, creatief en rekenend op veel tolerantie. Zij die daar buiten treden en die geen "apprentices” (leerlingen) meer zijn, hebben niet echt een plek in deze stad.

Let wel:  deze schets beperkt zich niet enkel tot “het volk”, maar gaat op voor alle lagen. Tot in het bestuur en de politiek. Want ook onze “elus” (gekozenen) doen ons hier regelmatig voor, hoe het wel én ook hoe het niet hoort…. Dat is het maffiose sausje, -ook wat corsicaans gekruid-, van deze oudste franse stad. Dus nu alle ruimte voor wat prettige afwijkingen, die we mochten beleven in de Kerstweken van 2014.
 
 
                                 MARSEILLE,  KERST 2014
 
HET WERD EEN HEEL DIKKE KERST!
 
-VAN  DE BROCANTE VIA HET NIEUWE HARD-ROCK CAFÉ, NAAR DE POLYFONE ZANG IN DE KATHEDRAAL..

 
 
BRUNCH IN HET QUARTIER DES ANTIQUAIRES
 
OUD OORLOGSTUIG
 Deze brocante markt in de straat van de antiquairs ( RUE EDMOND ROSTAND) is er weer en in de open lucht. Een keer in de zomer en een keer net voor de winter invalt. Voor toeristen en voor zij die originele cadeautjes zoeken.
OUDE AFRIKAANSE KUNST


ZELFS EEN DRAAIMOLENTJE TE KOOP




 
LEKKERE ORIGINELE ZONDAGSE BRUNCH


De mis is op zondagmorgen en een prachtig schouwspel voor nostalgische katholieken.



DE ORTHODOXE KERK VAN ST. NICOLAS DE MYRA



 
ST.NICOLAS DE MYRA VAN BINNEN
GRIEKS-SYRISCH ORTHODOXE KERKPRAAL


  
Antiquairs houden zeer van goed eten en drinken: dus is deze straat een afwisseling van restaurants en antiekshops. En een paar echte kroegen waar je nog krediet krijgt..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HIJ WAS EEN STERK ONDERHANDELAAR
 De crisis sloeg ook hier fors toe en de prijzen zakten in...  Alles was er voor een prikje maar hier moet gelden: Leven en laten leven... Antiquairs zijn echte crisismensen, zelfs de mode is hier een sterke crisisfactor. Een echt speculatief beroep tenzij het om de high-brow antiek gaat van Sotheby.
Zie ook de witte paters uit het klooster in deze straat. Zij worden hier natuurlijk getolereerd en zijn eigenlijk voor vele ook deel van een antieke wereld.
 
 


DE MUZIEK MOCHT OOK NIET ONTBREKEN

De ingehuurde muziek toonde het onverwoestbare optimisme van het "antieke volkje". In tijden van laagconjunctuur moet je anti-cyclisch reageren niet?
Langs de muziek vlug de metro in en op naar een drankje bij wat hard-rock...





 
- ONZE NIEUWSTE AANWINST: HET MARSEILLE HARD-ROCK CAFÉ!



MARSEILLE HARD-ROCK CAFÉ: GING HALF DECEMBER 2014 OPEN


HET LOGO ACHTER DE BAR
Ook met Kerst blijft Marseille en stad van uitersten. Zeker nu even voor de feestdagen 2014, het Hard-Rock Café Marseille nog opende. Op een plein bij de Vieux Port, waar vroeger het water van die haven nog stond.. In een oeroud gebouw (Les Galères), waarin duizenden galeislaven, -gevangenen van LOUIS XIV, die roeiers nodig had voor zijn oorlogen-,  hun miezerige thuis vonden.. Tot ze waren gecrepeerd van uitputting, overbelasting en/of ziekten..

BAR MET LOOK OP EEN STUKJE RESTAURANT
Nu is daar een enorm groot café-restaurant, waar de muren zijn geplaveid met relikwieën van wereldberoemde rock-stars. Van kleren, gitaren en schoeisel aan de oude muren tot een echte gadgetshop, met spannende retro-rock kado’s..

 
EN DAT KUN JE ECHT MERKEN!
  
Ook met “amerikaans opgevoed (frans) personeel”, dat engels moest kunnen spreken…  Dat je op californische wijze, uiterst communicatief en aardig bedient. Een aanwinst met de internationale allure van die Hard Rock Café’s van Londen en New York. Maar dan wat meer gevat in een historische setting: La France oblige!
 
BAR EN LOOK OP NOG MEER RESTO
Een lounge met een fraaie fire-place, een groot restaurant aan beide zijden van een giga-grote centrale bar plus nog een originele gadgetshop. De eerste bezoeken waren top: zelfs hun giga-burgers zijn Frans elegant opgetuigd, niet echt duur en… van prima kwaliteit. Een mix van het beste van “the frech and the american way”, een super-Macdo met ware euro-anglo rock-stijl.
 
 
DE JURKEN VAN ROCKENDE LADIES
De bediening is in keurig zwart en toont ook een keur van fraaie tattoo’s. En hier en daar ook een hanekam-kapsel. Echt “hard” dus, maar volledig ongevaarlijk, onder de continue rockmuziek met video op vele schermen en in een echt vrolijke stemming.



 

SERVICE-PEOPLE IN PRETTY BLACK
 
Het Hard-Rock Café Marseille is licht en prettig en een paradijs voor oude rockers. Maar ook heel aangenaam voor hen die er enkel nieuwsgierig naar zijn, zoals wij. Deze nieuwe aanwinst ligt op een steenworp van het 6 maanden oude, -en ook al zo grote-,  Queen Victoria café-restaurant. Een donkere pub-remake in black Victorian Style. Daaraan vast gebouwd zijn twee grote Ierse pubs, waar het bier in pints en in stromen vloeit…
 

DE FRAAIE GADGET-SHOP
Let op: u bent hier in het nieuwe uitgaanskwartier van de Vieux Port: 4 grote uitspanningen met retro-europese-anglo inslag. Het is nu al een daverend succes en daar treft u alles aan wat er is aan internationale, met Frans bloed en vooral ook uit de rest van de wereld..
 
 
 
 
PROOST EN IJS IS ER OOK PLENTY!
Dus: go there en overtuig u zelf! En koop er iets leuks voor uw kleinkids die best gek zijn op de rock van onze dagen..
 
 
 
 

 

 


 
 -EN DAN HET KERSTCONCERT IN DE KATHEDRAAL LE GRAND MAJOR..

 
LE GRAND MAJOR IN KERSTGLORIE
 
UREN TEVOREN AL BIJNA VOL...
 Denk maar niet dat Marseille zijn Provençaalse inslag zou verwaarlozen in de Kersttijd: op onze haldeur prijkte een lijst van 25 kerstconcerten in december 2014.

BIJNA VECHTEN OM TE KUNNEN ZITTEN..
DUIZENDEN WAREN GEKOMEN..

 
Van provencaalse kerstchansons, via gospel tot aan die prachtige corsicaanse polyfone liederen..  En als u dan echt dé mooiste uitvoering wilt meemaken, dan moet u naar de kathedraal Le Grand Major aan de zee. Met zijn prachtige torenhoge, fraai gestyleerde neo-byzantijnse muren en zijn fameuze akoestiek. Dé plek voor die ontroerende polyfone mannenzang van het Île de Beauté, Corsica dus. Wij hoorden er, -met nog enkele duizenden andere, een zee van liefhebbers-, de groep Sonde di Piacè: 5 mannen met nog drie muzikanten op gitaren en key-bord. Een groep gedragen door de corsicaanse gebroeders Nicolai,  twee van allure op dit gebied. We werden betoverd tijdens een uur adembenemend mooi corsicaans gezang.. Wilt u wat moois horen dan kunt u muziek luisteren van de groep I Muvrini uit Corsica die wat moderne versies te beste geeft.  Maar zelf daar of hier luisteren naar de echte is natuurlijk veel mooier. En dan krijgt u er misschien ook die schitterend lichtshow bij in de Grand Major als u het treft. Zie de foto's die u een indruk daarvan geven. 

ONZE POLYFONE CORSICANEN
Deze muziek heeft een hoog emotioneel gehalte en is zeer verrassend. Ze lijkt ietsje op mooie kloostermuziek van monniken omdat er alleen mannen zingen. In meerdere toonkleuren en in prachtige harmonieën. Een ware happening als je het voor het eerst hoort.. Daarna bent u voor eeuwig verkocht dat lijkt me zeker.
GEWELDIGE LICHTSHOW BIJ DE MUZIEK

ALLE KLEUREN KWAMEN LANGS...
Na de corsicanen volgde nog een heel uur met een jeugdkoor (Chorale Anguélos uit Blancarde, Marseille) plus twee topsolisten (Lucille Pessey en Julian Dran), sopraan en tenor en dat begeleid met orgel.







PRACHTIGE TENOR
Een reis door de kerstmuziek van Rossini tot Mozart, van Donizetti tot Gounod en klassiekers zonder bekende componist.

Zo’n zondagje Marseille, begonnen met een bezoekje (met brunch) aan de brocantemarkt in het Quartier des Antiquairs, waarna even het Hard Rock Café werd aangedaan onderweg naar de Grand Major voor een lang Kerstconcert… Dat is voor ons retraités een typische, en ook zeer mooie, marseillaanse zondag. Dit alles binnen de perimeter van het centrum, waar we wonen, en alles is met metro/tram binnen een ruim kwartiertje te bereiken is met de bus die voor onze deur stopt. Die noemen wij altijd onze taxi en dat is het echt. We lagen daarna al vroeg in onze warme bedjes dus keken nog even naar het internationale nieuws…

Een greep uit de schitterende lichtshow die de muziek op ontroerende wijze nog onderstreepte. Vele kleuren in tonen en in licht... en de muziek moet u even verzinnen..






















KATHEDRAAL BOVEN DE VOUTES

NIGHTCLUB ONDER DE KATHEDRAAL: KAN HIER...

 
Het nieuws toonde ook een zeer verontrust Sydney, waar net een gijzeling in een café was begonnen. Mensen voor de ramen met open handen tegen het glas en een IS-achtig uitgevoerde Arabische tekst was ook zichtbaar.. Om het café in het zwart geklede zwaar bewapende elite-agenten.

Weg Vrede op Aarde… Gelukkig hoorden we nog in onze hoofden de groep Stonde di Piacé  nagalmen.. Bijna Kerst 2014, centrum Marseille aan de Mare Nostrum.
Het bleek een verwarde maar geweldadige moslim te zijn, die gelukkig maar één gijzelaar kon neerschieten voor de politie binnenstormde. Balans: drie doden (inclusief dader) en twee zwaar gewonden... En een dozijn zeer ontwrichte cafe-bezoekers.. Typisch iets van de laatste maanden van 2014 helaas... Maar nu toch op naar een vreedzame Kerst!
 
DE TG-BUS TOT VOOR ONZE  DEUR...
 

 
 
 
 
 
 

Leon de Marseille,

               27 december 2014.


 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten