Totaal aantal pageviews

zaterdag 18 oktober 2014

GESCHIEDENIS? DAT IS TOCH OUWE KOEK!!


 
IETS UIT MIJN FAMILIEGESCHIEDENIS

 
 
DAAR HOOR IK DUS GRAAG BIJ..


 
Geschiedenisles: daar was ik gek op in mijn schooljaren. De hoofdmeester in het nieuwe Staatsmijnen-dorpje in Limburg, beperkte zijn geschiedenisles tot “nogal sterke verhalen over WOII”. Waarin hij natuurlijk ook  zelf glorieerde als een soort verzetsheld. Maar echt leuk werd het wel op de HBS, waar “de fiemel” (die leraar zat altijd wat te friemelen) ons trakteerde op fraaie verhalen , maar vooral ook diepere inzichten. Gelukkig was hij daarbij ook niet zo’n saai jaartallen-kanon. Dus het was toen mooi!!
 
ROOTS AND THOUGTS
Ik verslond alles uit de Katholieke Illustraties van de 40-er (oorlogs)jaren en direct erna. Mijn ouders hadden die ook laten inbinden en ik pakte daaruit het recente verleden op dat ook zeer spannend was zo kort na WO II. Voor mij dus nauwelijks romans of cowboyboeken: ik was gek op de actualiteit en de recente geschiedenis, eigenlijk de nog re roman. Waar de mensen om me heen ook vaak over spraken: tot half 50-er jaren. Steeds meer leerde ik wat er gebeurde om me heen ook te plaatsen in de tijden er voor… En dat boeide me steeds meer. Toch ging ik “Electro” studeren op de THE omdat ik ook gegrepen was door de (radio)techniek.
 
INGEBONDEN JEUGDHERINNERINGEN...
VROEGE  HISTORISCHE VOEDING












Daar was mijn vader, -meubel-maker van “vooroor-logse kwaliteit”-, zeker ook debet aan. Ook onze buren zaten in de techniek. Auto’s en andere motoriek stonden dus toen ook in de belangstelling. Nu kan ik nog de rugpijn voelen van bij buurman Bert v. D., die  ik hielp om de boxermotor van zijn Panhard Dyna voor de 20e keer eruit te tillen.. en terug te plaatsen..
Zo kreeg ik ook echt gevoel voor wat later een hooggeleerde ons voorhield: “Niemand zal zijn professie ooit echt begrijpen, als hij niet ook veel weet van haar geschiedenis”!
 
OVERAL HETZELFDE LIEDJE...
Mijn lagere schooltijd was kort na WOII en die oorlog was nog een verse herinnering. De hoofdmeester van de school was een echte oorlogsamateur. Hij raakte niet uitverteld in de klas over zijn “aandeel via het verzet” in die net afgelopen oorlog. Dat was zijn hele geschiedenisles eigenlijk… Dus werd ik ook al vroeg aan het denken gezet en was het eigenlijk zo dat in het begin voor mij “geschiedenis en oorlog een beetje hetzelfde leken”!  Geschiedenis was vooral een reeks verhalen over mensen, die het vechten niet konden laten...   
 
DE HOOP VAN MORGEN
Zo ontdekte ik al jong het belang van “historische context” en het wrede, maar onuitroeibare fenomeen dat oorlog is. Geschiedenis werd nu weer actueler dan ooit, niet lang nadat Fukuyama zelfs schreef over:  "Het einde van de geschiedenis"! Geopolitiek en geschiedenis zijn weer dé topics: De wereld is nog lang niet af.. 
En de geschiedenis herhaalt zich nu dus toch weer..
De actualiteit en de vele artikelen over dit onderwerp wekten mijn oude interesse weer helemaal. Daarom nu deze "geschiedenis-blog"…
 
DAT IS PAS SPANNEND!
 

 
 
 
 
 

 
 

 
NOT SO INTERESTING:  ALL THAT OLD STUFF

Deze wijsheid wordt toegeschreven aan Bush jr., die dat zou hebben gezegd aan de telefoon met Jacques Chirac. Toen het ging over “die preventieve oorlog tegen Saddam met zijn “weapens of mass-destruction”. Hoe Chirac ook maar probeerde uit te leggen dat Irak een koloniale constructie was.. en dus ook een kunstmatig land, waarin volgens de “koloniale besturingsfilosofie”, vele stammen en religies met vele historische tegenstellingen bij elkaar waren geperst met aan het hoofd een dictator die met geweld orde hield…
 
IMPERIALISTISCHE VS
Maar George from Texas snapte er niets van.
 
Ondanks de eigen oorlog van de VS met de engelsen (en de fransen), met later die burgerkrijg noord tegen zuid en natuurlijk die tegen Japan en Adolf c.s. later. Ook van het Amerikaanse “big stick optreden” in Latijns Amerika wist hij eigenlijk niks.. 
 
DUBIEUEZE DIPLOMATIEK


Chirac was voor hem vooral van “that old Europe” dat op zijn retour was en alle franse geleerdheid, -zeker van die over het MO-, vermocht niet de “ammies” tegen te houden. Ze stapten er wat vrolijk in, reden oerend hard naar Bagdad en waren toen pas verbaasd dat ze niet als bevrijders werden ontvangen. Elke irakees wist wat toen al wat er ging gebeuren, zeker als je Saddam en zijn kliek de regie afnam…
 
Obama kan het nu aan Hillary Clinton nog eens uitleggen… Nu hij na “die slappe recente aftocht”, al weer bommen moet gooien op ISIS in Irak, humanitair moet helpen om genocide te voorkomen daar en ook wapens moet leveren aan de koerden van Irak… Ën: premier Maliki zelfs moet proberen gauw weg te krijgen. Om nog een beetje van Irak te redden. Dat nu weer zijn oude gewone vorm aanneemt…   

BUSH ZAG ONS ZO.... EN NU?
Bush sr., Clinton, Bush jr. en Obama worden zonder twijfel zeer belangrijke personen in de geschiedenis van het oer-oude Mesopotamië. Dat ooit Irak werd en door engels-frans kolonialisme plus VS-onnozelheid weer in de middeleeuwen terugviel… Zo gaat dat als je olie hebt!
 
De VS, de EU en wie niet meer zijn nu totaal in de war met hun MO-beleid: geen hond weet waar dat “heen zou moeten”! Dus zien we een serie van korte termijn geklungel waarbij de nu gegeven wapens en dollars zich morgen gewoon tegen ons keren… Het westen nog steeds in zijn oude kramp…. Niks snappen, liever ook niks weten maar gewoon forceren. Koloniale reflexen en niks anders. Geen politicus van deze club die ook maar iets weet van de glorieuze tijden van Bagdad, de echte bakermat ook van onze beschaving. Toen Bush op TV zei: “We got him!” (toen ze Saddam hadden gevonden in zijn gat), kon je horen dat hij het nog steeds niet snapte. Want hij zou moeten zeggen: “They got me!”…
 
DE PVV-BIJBEL? 
L’Histoire se repète mede omdat die politici (en hun volkjes) er gewoon niets over wíllen weten. Als je “us Geert” over de islam etc. hoort, blaat een hersenloos schaap tegen een kudde van “nit-wits”. Populisme is de anti-geschiedenis!    

 

EEN ILLUSTRATIE: DIE ARROGANTE CHINEZEN ZIJN LINKMICHELS!

Zulke opmerkingen zijn vaker te lezen en te horen. En als je dan opmerkt, dat China 250 jaar geleden al des werelds grootste economie was, -ook toen al omdat het altijd al zo bere-groot was-, denkt iedereen dat je in de war bent. Men weet ook niet dat de Nederlanden in de 17e eeuw veel handel dreven op het Verre Oosten: de historische kennis stopt veelal bij “ons Indië”. Ook weten vele niet dat een land met veel volk per definitie een grote economie is: elk mondje moet eten en elk handje moet wapperen. Zo doe iedereen “wat economisch”: consumeren en produceren namelijk. Dan wordt je als land dus rijker, machtiger ook (omdat je belastinggeld hebt voor soldaten en pief-paf-poef-, en dus ben je ook in een mum van tijd, in allerlei bonje betrokken met andere “machtigen”. China lang geleden ook zelfs nog vanwege “opium”…  in de opium-oorlog.
 
LASTIGE TEKST!
CHINESE KEIZER



 
Zie in het volgende, (vrij vertaalde en aangevulde) verhaaltje, hoe dat mega-land, nadat het zich eeuwen terugtrok vanwege oorlogen, eeuwen later roemvol weer herrees. En “achterlijkheid wegpoetsen” gaat kennelijk steeds met veel bloed en tranen. Zoals ook nu bij die “arabische revolutie”. Omdat dat “veranderen, -wat grote mannen die opstaan dan gaan eisen-, op grote weerstanden bij het domme volk stuit. Intern en ook extern natuurlijk… Veranderen blijkt een bloedige bezigheid: dat leert de geschiedenis ons ook. Lees nu over de laatste grote swingende eeuw van “big China”… En leer daaruit dat veranderen meestal vele doden kost en vele jaren… Geen enkele “revolutie” niet die van de fransen en ook niet die van hun volgers kwamen daar langs… Dus kunnen we weten wat ons de komende jaren waarschijnlijk wacht.
 
HET CHINESE VOLK "ON THE MOVE"

EEN KORTE HISTORIE VAN CHINA
In ongeveer een eeuw werd China van een ingeslapen, achterlijk land, zwaar vernederd ook door vele, wat het nu is. Een land tussen fascinatie en vrees. Het boek: De eeuw van de vier keizers”van ene Kauffer, vertelt het verhaal via de elkaar kruisende biografieën van vier republikeinse “keizers”: Sun Yat-sen, Chiang Kai-shek, Mao Zedong en Deng Xiaoping.

In 1896 wordt een chinese arts in Londen opgesloten in de chinese legatie aldaar. Hij is een protestantse bekeerling van een dominee en komt in opstand tegen de Qing dynastie. Zij beheersten China vanaf de 17e eeuw en lieten het land zeer onontwikkeld. Terwijl de buren flink moderniseeren: met name Japan. Zij verrijken zich ook aan de buitenlandse handel tot ze in 1911 vallen. En Sun hun eerste president wordt. Via de nationalistische partij de Guomindang. De regering installeert zich in Canton, maar praktisch het hele verdere land is een pandemonium van krijgsheren. De anarchie heerst er volop… Sen doet de draak wakker worden, ook al is hij een chaoot, een complotteur”en intrigant. Die met alle groten verdragen sluit: de VS, Groot-Brittanië, Frankrijk en Japan en daarna zelfs met de URSS. Hij vond ook de drie prinsen”uit, drie simpele principes: de natie, de republiek en het welzijn… Hij stierf in 1925 en ene Chiang volgde hem op en zette voor hem een standbeeld neer. Wat hijzelf later niet kreeg….
 
SUN YAT SEN: ALS EEN KEIZER..
 Chiang (*1887) was een militair, opgeleid in Japan, 20 jaar jonger dan Sen en hij is nationalist en zeer machtsziek. Moeilijk en samenwerkend met alles en iedereen ook met de opium-maffia, de z.g. Groene Bende. Hij wordt al jong directeur van de militaire Academie. China is via zijn communistische partij (uit 1921) en de samenwerkende Guomindang, geallieerd met communistisch Moskou. Maar dat loopt fout. Chiang, de generaal, begint nu diverse oorlogen. In 1926 verovert hij het noorden terug en temt daar de locale krijgsheren. En in 1927 keert hij zich zelfs tegen de communisten en vermoordt duizenden van hen in Sjanghai. Waarna er een lange burgeroorlog volgt, die eindigt… in 1949!, met de overwinning van ene Mao. Intussen hadden in 1937 de jappen China veroverd en vele steden uitgemoord. Chiang blijft echter overeind. En Jozef Stalin spaart hem later ook.. Waardoor hij met de communisten een samenwerking begint. Die echter ontploft in 1946. Chiang trachtte enkele hervormingen (1927 tot 1937), maar hij was bepaald geen economische hervormer. Hem interesseerden enkel: het leger, en het budget (van het leger). Geen democraat ook en niks sociaal bewogen.

Maar hij bevocht de chinese soevereiniteit en bleef overeind na WOII: hij veroverde Mandsjoerij terug en ook Formosa (nu Taiwan). Waar hij zich later geheel terugtrok.. En wij kenden hem daar als de anti-communist Tsjang-kai-Tsjek 
 
TSJANG KAI SJEK
De communisten vochten niet echt heel hard tegen de japanse invasie: Mao liet Chiang dat vooral doen. Terwijl hij zijn eigen leger opbouwde: want hij was boer en een strateeg van kaliber. Hij luisde er ook Stalin in, die een stedenopstand wilde in 1917.. En hij begon een lange mars naar het jaar 1949, toen hij de chinese Volksrepubliek uitriep.

Maar hij gaat langs de weg van pure terreur met zijn hervormingen.. Hij stort het land in een hongersnood met 35 miljoen doden. Vele grote moordpartijen, kampen, etc. Mao kreeg zo een lange lijst van wreedheden op zijn naam. Toen hij in 1976 stierf, liet hij een uitgemergeld en verdeeld land achter. Al was hij degene die de soevereiniteit van China consolideerde, zij het ten koste van zeer veel bloed. Stalin vertrouwde Mao niet met zijn wat rare communisme. Al noemde hij hem in 1949 bij zijn bezoek nog “zijn vriend”. Mao haatte later vooral Kroetsjev de destalinist en hij was nogal bang voor eenzelfde beweging in China.  
 
Deng Xiaoping behoedde hem daarvoor; die kapte in 1963 dan ook met Moskou. Deng, geboren in 1904 uit een familie van landbezitters, heeft vele moderne ideeën en ontmoet Zhou Enlai, als hij in 1923 bij de CP (Comm. Partij) intreedt. Hij volgt de Mao-lijn daar en blijft zo altijd gespaard. Zelfs tijdens de Culturele Revolutie, vooral omdat hij een groot, onmisbaar organisatietalent had, wat Mao hard nodig had. Hij was rechterhand van Zhou Enlai die eerste minister was onder Mao. In 1970 valt hij toch in ongenade: maar wordt niet geroyeerd door de CP. Hij moet echter wel in verbanning en gaan werken in een fabriek, ver weg. Daar ontdekt hij het echte onder-ontwikkelde China. En zo wordt hij de grote pragmaticus die zei: Of de kat zwart of wit is interesseert ons niet, als ze maar muizen vangt”.  In 1978 wordt hij Nr. 1 en begint een uitgebreide hervormingspolitiek. Én zet het land wijd open. Hij sterft in 1997 enkele maanden nadat hij Hongkong van Thatcher kon lospeuteren. Hij liet een China achter dat zijn plaats vond in de wereld.
Quel histoire!
 
 En wat zijn nú de kansen en bedreigingen van dit gigaland? Het afzwakken van de groei zou nu heel slecht zijn. In dit land, dat zoveel heeft geleden en waarin zo veel sterke wensen naar meer welvaart leven. Waar het socialisme ook op lage pit staat… En waar het nationalisme het échte cement is. Hier kan nu snel onrust en labiliteit ontstaan. Dus is de groei enorm belangrijk, naast ook een echte democratisering van politiek en samenleving. Een lastige smalle weg dus, en dan is de toekomst uiterst moeilijk te voorspellen.


Voorwaar: een zeer leerzaam historisch verhaal, waarbij de Russische revolutie lijkt te verbleken..

(Zie ook Remi Kauffer:  “Le siecle des quatre empereurs”. Perrin, 480 blz. 24 euro)

 

 



 
 
ENE IAN MORRIS ROEPT: LANG LEVE DE OORLOG!

Ene Ian Morris durft deze “aanbeveling” openlijk uit te spreken. Hij beweert zelfs dat oorlog de wereld vóóruit helpt! Want zegt hij: “Sinds de tijden van Mesopotamië, Romeinen en Middel-eeuwen is de kans om door geweld om te komen… enorm veel kleiner geworden! En dat komt door wat de mensheid leerde van al die oorlogen… Daarom ziet hij oorlogen dus positief: de oorlog als mogelijke weldoener… Gekker kan ie niet, denkt een simpele ziel dan!
 

Maar deze Morris, is niet de eerste die deze bewering aandurft. Ene Angeli beweerde in 1910 ook al dat: “In het industriële tijdperk, oorlogen tot nogal futiele gebeurtenissen werden”.. Immers, de grotere verwevenheid van landen maakte, dat een oorlog “meer schade opleverde dan het  economische voordeel er van kon zijn”…. 
LEVE DE OORLOG?
Deze optimist uit 1910 kreeg echter superpech. Net nadat hij blij uitriep dat bloedige oorlogen passé waren, leerde WO I hem hoe vreselijk bloedig een oorlog nog worden. WO I werd een zeldzaam afschuwelijke en moorddadige oorlog. Morris zegt daarvan: “Die Angeli sprak iets te vroeg…!”


ATOOMKNAL...
Want nú is zijn profetie statistisch aantoonbaar: in 2010 was de kans op een gewelddadige dood minder dan 1 op 100.., wereldwijd gezien dus. Zelfs minder dan 1 op 3000 in West-Europa.. Daarbij kwam ook nog dat mensen werden rijker dan ooit (4x welvarender dan in 1910) en ook veel gezonder dan ooit tevoren.

Angeli had die pech van die moord op kroonprins Franz Ferdinand in 1914.. Want die zette WO I in gang en dat werd ook de opmaat naar WO II. En werd vervolgens zelfs de voeding van de daarop volgende Koude Oorlog.. Het duurde in totaal zelfs 75 jaren.

Toen was Groot-Brittannië als globo-cop uitgespeeld en namen de VS namen, in de 80-er jaren, die rol over.. En dat zou dus “vooruitgang zijn”, beweert Morris.

 
Wel dan geloof ik eerder een andere analyse. Die zegt dat de oorzaak van oorlog is, dat de mens van nomade tot landbouwer werd. En dat leverde hem meer eten op… En dus ook meer kindertjes. En natuurlijk leidde dat weer tot expansiedrift. Want dat gepeuter in die grond had zo zijn grenzen. De organisatie van de macht lag bij krijgsheren en later bij staten, met hun centrale gezag. Daardoor kon de productiviteit hoger worden en zo ook de welvaart. En zo kregen de mensen weer genoeg voedsel.

BIG KILLERS..
Fred Flintstone had een kans van 20% om te komen door geweld, een romeins burger 5% en in de 20e oorlogseeuw die kans nog maar 2%..  Tja! Nog preciezere collega’s ontdekten echter dat onze Morris rekende “over nogal grote tijdvakken…”.  Dus als je pér oorlog kijkt of over veel kortere oorlogsgevulde tijdvakken, komt het echt minder fraai uit, dat geweldscijfertje.. Weer zo’n “statistisch” leugentje dus?

Nee, want Morris komt uiteindelijk tot het onderscheid van “productieve en onproductieve oorlogen”.. En als je zo keek, naar de eerste 1400 jaren (ná JC), ging de wereld toen zelfs wat op achteruit…  Maar daarna volgde “de 500 jarige oorlog” zegt onze Morris. Wel nu begint zelfs de meest gelovige of naïeve toehoorder, toch wat twijfelen.

Maar welke doden telde hij eigenlijk? Ook de laterale doden ten gevolge van oorlogen, zegt hij… Maar die miljoenen doden van de Belgische (!) heerschappij over de (Belgische) Kongo telde hij weer niet… En die miljoenen van Stalin vielen er ook niet onder.


GOELAGS BIJ DE VLEET..
En vervolgens gaat hij dan schakelen: van historicus naar profeet… En doet hij voor ons, een gooi naar de eerste 50 jaren van de huidige eeuw… Let op!

Dan zijn we weer helemaal thuis! Want natuurlijk krijgen China en de VS zo rond 2035 stevige mot… En, oh jee, intussen zijn er al die verdomde atoombommen! China, Rusland en de VS hebben die… maar ook Pakistan, N-Korea, Israël. En over niet lange tijd ook… Iran? Verder zijn we tegen die tijd compleet “gerobotiseerd en ge-technologiseerd…



HIROSHIMA 1945...
En dat is voor onze Morris mogelijk de opmaat naar het echte Armageddon. Óf, -want hij aarzelt even-, mogelijk net de garantie op het uitblijven van de grote plof en die superdikke wereldoorlog! Nu dus weer “die onderlinge verwevenheid van staten en mensen” als redding tegen het supergevaar en onze uitroeiing?

Dat roept deze lezer op tot twee conclusies:

-Morris maakt wel wakker, maar niet echt wijzer

-Die EU-verbrokkeling die we nu lijken te zien: helpt ook echt niet…

Er blijft voor de EU nog maar een kans over: een flinke plof in het MO of in de Pacific zou de europeanen in elkaars armen kunnen drijven!  En zo lijkt een flinke oorlog weer “wat verder weg”. En onze kans op redding groter. Dus “élders” zo’n  10% doden. En bij ons (weer) bijna niks? Als dat zou kunnen!

Helaas: net als Agnelli kreeg ook Morris pech. Ook hij rekende niet op die getergde Poetin. Die nu “om de hoek” een ordinaire, sluwe, vorm van oorlog begon. Die de EU vooralsnog helemaal in het hemd zette.. En die IS bleek een totalitair zoodje te zijn dat we eigenlijk niet meer mogelijk waanden in de “21e eeuw”! Ook bleek dat “ver weg” nogal betrekkelijk was: het westen moest weer met wapens leveren en schieten met raketten, drones en jagers.. Nu samen met de Arabische buren, dat ook. Om even later toch te gaan ontdekken dat “boots on the ground” mogelijk toch niet te vermijden zijn?

Dit alles deed ons weer ruw ontwaken en beseffen dat de menselijke geschiedenis iets zeer grilligs en lastig voorspelbaars is. Wat na die “uit het niets komende Arabische revolutie” nog eens extra werd onderstreept. 

WESTERS KOLONIAAL AFRIKA.....

 Dus: ongetwijfeld komt er rond 2100 weer zo’n Morris. Die zal beweren dat er sinds 2050 zeer weinig doden (door geweld) vielen op de aardbol… Het enige wat we hiervan leren is dat de drijfveer niet voedsel hoeft te zijn. Maar ook macht en ideologie: dus grandeur.

Of moet je concluderen dat “ook grandeur” eigenlijk dient om te overleven door.. gewoon de baas te blijven? Dus dat dit de enige echte drijfveer van de mens blijft achter zijn handelen?   

Hoe dan ook: de geschiedenis zal het weer leren, maar niet door wat simpele statistische sommetjes…. Mogelijk ontdekken we dat de diplomatie een dikkere kans moet krijgen. Want praten houdt af van schieten toch?

VOOR GOD EN... HET PARADIJS!
 
 

NOG EEN “GESCHIEDENISLESJE”: OVER DE ROL VAN DE RELIGIES

Vele denken nu na over de echte oorzaken van fundamentalisme. Zowel in de islam als in het Amerikaanse christendom, zowel bij de katholieken die Bisschop Lefevre ooit volgden als bij de huidige aanhang van het FN in Frankrijk..


Elie Barnavi, ex-ambassadeur van Israël in Frankrijk, schreef een indringend boek over:  burgeroorlogen, etnische en religieuze oorlogen. We zien die nu overal en hoe…

Hij zegt: “Een godsdienstoorlog is vaak een burgeroorlog; en elke burgeroorlog lijkt ook op een religieuze oorlog”. Die vroegere europese oorlogen werden uiteindelijk rationeel “opgelost” met “de nodige compromissen”. Helaas, de oorlog voor God heeft niets rationeels, want die is gewoon “heilig”... En heiligheid ontrekt zich aan elk compromis.

De burgeroorlog lijkt ook “een soort van schoonmaak van het sociale stelsel”. Die is zeer heftig, want heeft als doel het elimineren van een etnische groep. Als dus niet “een derde ingrijpt”, gaat het door tot het einde; de uitroeiing, de genocide… Daarom is Barnavi ook voor ingrijpen in het MO:  zonder dit komt er nooit een einde aan, weet hij.


MACHTIGE MO-CLUB!

 De oorlog Israël-Palestijnen kreeg via Hamas (deel van de moslimbroederschap) zijn echte religieuze dimensie. En ook een deel van de Israëlische zijde is gegrepen door een soort messiaanse politiek. IS, de nieuwste acteur, wil via een wereldwijde burgeroorlog tot een “wereldkalifaat” komen… En daarna is er een nieuw islamitisch wereldrijk.

LIEVER NIET HERKENBAAR?
 
Israël lijkt ooit te zijn begonnen met een burgeroorlog, maar gaat nu naar “een religeuze oorlog”. Haar cyclus verloopt omgekeerd vergeleken met die in Europa: die begon namelijk met (vele) religieuze oorlogen en eindigde met burgeroorlogen..

Hij zegt: “De gevaarlijkste zijn zij die niet in menselijk ingrijpen geloven, maar die volhouden dat God de boze partij ten einde zal straffen. Dat leidt echter tot compleet nihilisme..
 
HAMAS CONTRA AL FATAGH

De joden werden vroeger ook vaak vermoord, omdat ze nooit soldaten waren of landbouwers. Zij hadden geen eigen land..En dat begrepen de vaders van het zionisme. Zo werden de joden in Israël weer “verknoopt” met hun vroegere verleden. Met eigen land dus ook als oorlogsvoerende partij..

Nu zit Israël in tussen twee “internationale stromingen”. Enerzijds die van het islamisme en anderzijds die van het europees humanisme. Een zeer lastige toestand. Europa kwam uiteindelijk los van zijn religieuze oorlogen. De tweede helft van de 16e eeuw was daar zeer bloedig geweest. Lang dachten we dat die religieuze oorlogen ook vooral sociale en economische wortels hadden.. Dus dat de religie slechts een voorwendsel was..

DUIDELIJKE TAAL
Maar IS laat zien dat ze de jezedi’s en de christenen niet vermoordden om economische redenen. Volkomen irrationeel dus. Daarom is er ook niet met ze te praten: men moet als het ware in hun hoofden kruipen om het te snappen. Zeer moeilijk te snappen voor europeanen..

Ook Huntington had dus ongelijk met zijn “clashes van beschavingen”. Het verschijnsel loopt dwars door die scheidsgrenzen heen. Niet alle moslims zijn immers radicale islamisten. De Arabische wereld is nu aangekomen bij een crisis met zichzelf, en komt daardoor niet tot de moderniteit. Die radicalen gaan ook graag terug naar een glorieus oorlogsverleden, dat fors gemytho-logiseerd is. 

HAMAS FOR EVER?
De Gaza-oorlog was al de vierde en elke keer begint Israël die oorlog zonder een exit-strategie. De oorlog is ook asymmetrisch want Israël is militair zeer oppermachtig. In dit soort oorlogen is het voor de zwakke voldoende om te hebben overleefd; en dus dan lijken ze ook te zijn gewonnen.. Met een paar raketten wordt Hamas dan ook echt een kampioen!

De enige optie was dus: Hamas uit te roeien, huis voor huis in Gaza. Maar dat is niet mogelijk. Je kunt dus zo wel Nazi-Duitsland overwinnen, maar niet Hamas! Israël weet dat dus dat er enkel een politieke oplossing bestaat… Maar de regering in Tel Aviv kan nu zeggen: we doen het goed. Geen intifada’s meer, geen aanslagen meer… Het is zo veel beter!

GROTE KNAL IN GAZA; 6 MILJARD!
Hebben die Hamasraketten daar nu twijfel over gezaaid? Maar nee: de totale situatie is voor Israël beter dan ooit! Er komt nu zeker geen nieuwe coalitie tegen Israël tot stand: Irak en Syrië bestaan nauwelijks meer en Egypte wil nu zeker ook niks doen. De diplomatieke situatie is dan ook excellent. De monarchieën van de Golf en Jordanië, alle gematigde soennieten, zijn nu zeer ongerust over die radicale moslims! En Sissi heeft in Gaza zelf die tunnels opgeblazen en Hamas ook geïsoleerd…!

Voila: een puik voorbeeld van het nut  van het bestuderen van de geschiedenis. Want soms kan zonder dit te doen zelfs geen enkele werkbare oplossing worden bedacht…

Hoe dan ook: in het MO zijn we allemaal nog echt niet klaar met dat grote geweldsgevaar: zie nu die enorme kramp in Europa. Waar de regeringen niet het evenwicht vinden tussen: “burgers weest voorzichtig en waakzaam” en “verkramp nu niet en ga gewoon naar buiten en doe rustig uw dingetjes”… De geest lijkt uit de fles te zijn ontsnapt!

(Zie ook: “Tien theses over de oorlog” van Elie Barnavi, Flammarion sept. 2014).

LANG GELEDEN. ONZE CULTURELE BAKERMAT!
 

OORLOGEN WERDEN ALTIJD AL UITGEBEELD

We zagen in de schilder en tekenkunsten in de loop der eeuwen vele uitbeeldingen van oorlogen. Van de christelijke Kruistochten, tot de Handelsoorlog Frankrijk-Holland (La Guerre de Hollande) en van de franse revolutie via de Beeldenstorm (= 80-jarige oorlog) tot de vervolgingen van de protestanten (Katharen, Vaudois en Camisards..). En wie kent niet die wereldberoemde verslaggevers van oorlogen en we tellen nu tientallen doden bij elke oorlog onder fotografen en schrijvende persmensen. En rijken prijzen uit voor de spannedste foto van een conflict..

HOLLAND-FRANKRIJK: 0-0?
Op vandaag doen ook franse radicale moslimjongeren, die strijden in Raqqa voor IS, hun beeld- en woord verslag: natuurlijk op internet. Op Facebook geven ze hun bijna directe verslagen met foto’s. Ze vechten er ook hun onderlinge vete’s uit, dus die tussen de diverse rebellen fracties binnen IS! Vervolg van vete’s tussen parijse jongeren uit de banlieu’s, die nu ook moorden in Syrië. Gaat het hierbij om ideologische ruzies? Welnee, het is de voortzetting van die oude bendestrijd uit Parijs! Er zijn intussen ook al parijse IS-bloggers..

Dit alles toont ons hoe gek het nu is geworden. En ook hoe gevaarlijk: want het ronselen heeft hier alle profijt van. Dus moeten we nu maar Facebook of bloggen verbieden?

200 JAAR MOORD EN DOODSLAG
Nee, vraag je eerst eens af hoe het zover kon komen, realiseer je hoe erg het nu is geworden en bedenk dan pas fundamentele maatregelen. Waarbij helaas vaker blijkt dat het kwaad al vele jaren wortel schoot en zich breed vertakte… Dus dat bestrijden gaat even duren! Vele duizenden doden lang dus..

En ook dat kon in de geschiedenis worden gevonden: in de spaanse revolutie was er de Internationale Brigade die toen vocht tegen de fascistische Franco. Nu lijkt het omgekeerd: de jongeren gaan, nadat het Kalifaat er is, zelfs vechten tegen ons… Tegen de mensen waarmee ze hun paspoort delen, en vaker omdat het in hun jeugd niet wilde lukken om in het westen te integreren.. Het leert ook hoe een ongelukkige minderheid uit kan groeien tot een gevaar van wereldwijde omvang. En nu zijn “wij” niet de boosdoeners zoals bij de shoa, maar zijn “zij” de geweldplegers die ons willen vermoorden..   

DE GAMMELE MAAR LINKE RAKET
 We moeten leren van: China-stories, “discussies over oorlog” en van het radicalen zoals ISIS en Poetin..

Verandert het verhaal over iets meer dan 100 jaar China, uw beeld van dit land? En ook uw oordeel over “het gele gevaar”? Lijkt het in bepaald opzicht ook niet op “diezelfde eeuw in revolutionair Rusland?” Waar 20 jaar het communisme roemloos ten onder ging: met de omgehakte Berlijnse muur en toen die glasnost opdook…. Waardoor die “good old cold war” stopte en wij westerlingen stevig in de war raakten. Omdat die simpele ene vijand “de USRR” en die ene grote vriend de VS, als model verongelukten.

D'ARTAGNAN rip Maastricht
Leerde u van Morris en Angeli niet veel meer dan dat ook zij “wanhopig zochten naar argumenten om ons gerust te stellen”? En dat er “betere tijden in het verschiet zouden liggen”?

Want zie nu die gekke Poetin, die het “verloren land=invloed terug wil”. Maar daarvoor terug moet grijpen op de tsarina Catharina de Grote. Want deze ex-KGB-er, is nu ook de grote vriend van de russisch-orthodoxe patriarch Alexis, die hem steunt in elke patriottische move.

KALSHNIKOV VLADIMIR
Deze “energie-reus op lemen voeten” met zijn waardeloze, smalle economie. Omdat de communisten de hele landbouw dood knepen en het totale midden en kleinbedrijf ook nog. Waardoor het land nu eigenlijk bestaat uit “geprivatiseerde kolossen van ex-staatsbedrijven” die maffieus worden bestuurd door oligarchen (=ex-ambtelijke toppers en politici). Dus moet het land dus 40% van zijn consumptie “importeren”… 


DUS U OOK? 25 doller in Irak..
Wel, dít “voorkwam dat chinese trio” helemaal: zij gooiden niets ontziend het roer fors om. Niet met glasnost, maar met ijzeren hand. En zie daar nu “de fabriek van de wereld” met zijn “paleis gevuld met VS-dollars”. Dat Europa, Afrika en nu ook Latijns Amerika alle tegelijk “op- en omkoopt… Want corruptie is dé kwaal: zowel binnen China als bij zijn “handel in het buitenland”! Wel dit noem ik een voorbeeld van “een echte les” uit de geschiedenis!

Maar nu is de vraag of China nu ook die “aloude Sovjet-weg” zou kunnen gaan?

Wel, men is flink bang van China in zijn regio, de Pacific… Al zegt Peking enkel zijn “(zee)-doorgangen naar zijn voorraden” te willen open houden. Want daar ligt zijn economische goud en ook zijn voedsel… En dat kun je niet kunt afruilen met wat “(Olympische) Spelen”. Conform het gezegde: “Het volk wil altijd brood én spelen”.     
  

Kalashnikov himself
 
Zo kan geschiedenis je dus best zinvol aan het denken zetten: door vergelijkingen van de geschiedenissen van enkele landen”. Daar kun je best wijzer van worden.
 
GOD CONTRA GOD...
Voor ik nu hier ook ga oefenen met India, -en waarom ook niet met de VS, of (eigenlijk nog spannender) met West-Europa-, stop ik maar. U begrijpt nu wel wat mijn punt is: het blijft complex en verrassend en pas op met profeten…..

 






GESCHIEDENIS IS GEEN PROFETIE À LA NOSTRADAMUS, MAAR…

VOOR DE OPTIMISTEN
De geschiedenis slaagt er zelden in om trefzekere lesjes te leveren aan regeringen of politici of hun partijen. Sinds ze bestaat als wetenschap lukte het nooit echt om onwrikbare waarheden over het verleden vast te stellen, die zeer maatgevend waren voor de toekomst. Toch is geschiedenis niet gewoon “waardeloos”. Want ze geeft ons nuttige kennis en inzicht in de dingen die we om ons heen zien: een kathedraal, een oud middeleeuws straatje, een mooi paleis, fraaie oude tuinen, wolkenkrabbers en fabrieken…  Ze verbindt daaraan overtuigingen, religieuze opvattingen, bijgelovigheid etc. .  Ook over onze instituties maakt ze ons wijzer: over hun ontstaan, hun betekenis en nut… De historicus helpt ons met “het echt begrijpen van het ons omringende landschap”.

DUS MENSEN: OPPASSEN!
Wat ook mooi tegengas is, tegen dat “hier en nu-denken”. Én het helpt bij wat de oude Griek Socrates al zei: “Leer vooreerst jezelf kennen”. Geschiedenis gaat niet alleen over die materiële aspecten van wat we zien. Maar vooral over denkwijze, de houdingen, de gedragingen van vroegere mensen. Die niet onveranderd bleven of net wel en heel vergaand.  Mensen dachten nooit altijd het zelfde over hoofdzaken als lijden, doodgaan, ouder worden en solidariteit…  Waarden veranderen, evolueren en we kunnen er ook uit leren, dat onze opvattingen mogelijk “uit de tijd zijn”. Dat onze oordelen, veroordelingen, intoleranties, vroeger niet zo bestonden.

Geschiedenis leert ons, over wat nu is en er eerder niet was en veelal ook dat een revanche niet eeuwig moet voortduren. Dat we moeten relativeren, waardoor we beter kunnen oordelen en ook gemakkelijker een nieuwe idee appreciëren. De eigen tijd begrijpen betekent ook “dat je doorgaande lijnen, trends” ontdekt. Lopend van vroeger naar nu, óf nou net grote breuken daarin.

“De mensheid heeft nogal eens “anders gedacht en gehandeld”. Dat maakt ons voorzichtiger, en bewuster van iets heel nieuws. En spoort ons soms aan die vooroordelen op te ruimen.  De geschiedenis van de anderen is staat naast mijn geschiedenis. Door het  andere er in te ontdekken, leer ik over mezelf en mezelf ook beter kennen. Ene Marrou schreef ooit: “ Andere ontmoeten leert me meer over mezelf, over wie ik ben met al zijn aspecten. Van nobel, prachtig tot afschuwelijk!

MET DE L VAN LEON!
Geschiedenisstudie leert ons die nogal gevaarlijke zelfgenoegzaamheid af. Toont ons de verbanden tussen culturen en beschavingen. Het leert ons europeanen hoeveel wij te danken hebben aan zowel christendom en islam, uit dat verre gebied oostelijk waar nog steeds Bagdad ligt.  Averoës de grote arabische filosoof, gaf les aan de Sorbonne en sprak daar over Aristoteles. Zoals Siger van Brabant die weer les gaf over Averoës. Tot deze arme Siger werd veroordeeld door paus Leon X. We leren ook over de belevenissen van Marco Polo die China bezocht, daar ander schrift aantrof, papiergeld en het kompas. En dat leert ons dat wat wij weten en begrijpen, ook verbonden is met andere, verre volken.

Zo gezien moet je “de geschiedenis” eigenlijk een humanisme noemen. Een introductie in wat tolerantie is en een les in het respecteren van andere. We ontdekken hoe er onder die ogenschijnlijk zo grote verschillen, ook veel vergelijkbare zaken zitten in van dat grote en zo verbreidde menselijke ras. De geschiedenis voorkomt dat we te zelfgenoegzaam worden. Omdat ze ons ook de onderlinge afhankelijkheid van de diverse culturen toont...


ER WORDT AAN GEWERKT!
 
De Griek Herodotus vertelde over de verre reizen die de Scythen maakten. In twee lichamen gevonden in een grafheuvel in Kazakhstan (Berel), bleken in de magen eitjes te zitten van kleine wormpjes. Die op 1200 km van hun graf leefden; dicht bij de Kaspische Zee en de Zee van Aral. Dit werd recent ontdekt door antropologen uit Toulouse. Uit grafvondsten van iraanse komaf,  werd vastgesteld dat deze lichamen niet van locale mensen konden zijn.  Alles wat daarvoor nodig was komt te voorschijn uit de vastgelegde geschiedenis!

Rond 1920 waren er in Italië grote onlusten, omdat grondhervormingen waren beloofd, die echter uitbleven. De dagloners hadden daardoor te weinig werk en inkomen. Teveel land bleef onbewerkt. in de handen van grootgrondbezitters in het zuiden.

Ze kwamen daarover fors in conflict, maar de bovenklasse wilde niets veranderen. Ze vroegen de Onorata Societa della Mafia om hulp. En die terroriseerden tegen poen, die arme dagloners. Zo werd de maffia tot echte “een Staat in de Staat”!  Ook dat weten we dank zij de kennis van de geschiedenis..

 



 Lezen over vroeger verzoent u met het chaotische

heden..

Veel huidige frustraties pushen mensen tot ontevredenheid met hun huidige leven. Ze denken dat de veranderingen door “duistere krachten” tegen hun werden georganiseerd. Dat hun, door allerlei rotzakken mooie dingen worden afgepakt: waarop een eeuwig recht verworven leek. Maar nu roepen politici, dat dit idee niet juist is…
NIKS TEGEN TE DOEN!
 Denk aan de “zorgaf-braak” (=participatie-mij), de krim-pende pensioenen en uitkeringen. Overal in Europa. Als je een paar uur de moeite neemt wat te lezen over de jaren 1925-1950 en vervolgens leest over nog eens 25 jaren daarna, kun je al helder snappen dat “die vermeende rechten” nooit eerder bestonden en er nooit eeuwige rechten waren. Ze blijken dan kado-tjes van een ongekende periode van bloei van hoogstens een halve eeuw… Verdiensten? Dat is moeilijk vol te houden als het niet herhaald kan worden, ondanks veel geprobeer!

Er is dus geen geheime kracht opgestaan, niemand smeedde een akelig complot tegen ons..  Nee: de wereld die straatarm was gebleven ontwaakte en zag wat wij klaar hadden gespeeld. En wilden dat ook beleven. Dus gingen zij nu keihard aan het werk op de manier die wij hadden “voorgedaan”. Waarbij hoort dat wij ons grenzeloos te buiten gingen aan alle goeds wat de aarde had. En dat moest nu worden gedeeld met tot drie keer zoveel mensen. Die zagen en ook goed wilden leven. Dat bracht ons een hoop concurrenten en het net gemakkelijker geworden leventje kwam onder druk te staan. We moesten er dus wéér om knokken maar nu met anderen in de competitie: die intussen ook leerden om te voetballen. Dat viel niks mee! Kinderen waren er te weinig en ouderen teveel, dat bleek te wringen: maar wie wilde er minder kids én wie deed ons liefst 15 jaar gemiddeld ouder worden? Wel die slimme wetenschappers en die welvaart! Maar niemand had tegelijk door dat dit een “natuurlijke grens” had. Die nu keihard is (her)ontdekt...

HET ZAL MOETEN!
Alles nu even corrigeren blijkt verrekte moeilijk tot onmogelijk… Dus wijzen we iedereen als schuldige aan maar niet onszelf! China, die immigranten, die werkelozen, die politici (door onszelf gekozen!) elke mogelijke schuldige werd geprobeerd.. Niets hielp of helpt. Enkel de oude wijsheid wordt herontdekt. Wie op de pof leeft en vooral pret zoekt krijgt ooit de rekening. Geen zinnig mens kan beweren dat je dit niet overvloedig kunt zien en leren uit de laatste twee eeuwen van de mensheid! En wie dat “toegeeft” weet op hetzelfde moment ook dat “het morgen niet gewoon weer over is”. Want morgen lijkt in niets meer op gisteren… En dat maakt ons nog meer ongerust en onzeker. We zijn er… ingetrapt, dat is de harde waarheid.

GEWOON PROBEREN...
Dus: “WÉ ARE TO BLAME OURSELF AND NO ONE ELSE”. Het domste is om dat niet snel toe te geven en heel anders onze energie gaan besteden: die er nog is! Maar zo verging het vele “oude” volkeren: tot voor onze jaartelling. Zie die egyptenaren (vroeger en nú), die grieken (driedubbel failliet nu), die romeinen (nu een grijze verziekte verroeste boel), de ottomanen (het turkse stuk weert zich..), de portugezen (een echt arm land nu), de Spanjaarden (arm, maar nu stabiel arm..)… Kijk naar Duitsland (totaal veranderd: going strong maar zonder volk straks..), idem Japan (een grote krimp), de VS (in crisis maar met best perspectief!), een Frankrijk (waar elk denkend mens nu bang van is..), een Rusland (grote mond maar stevig in de rotzooi..) en een China (snellend naar nieuwe roem: na hoge welvaart gevolgd door eeuwen ellende)..

Besef nu: dat ik nu voor u even wat geschiedenis opschrijf. Met een scoop van 2000 jaren en zeer globaal en grof. Dit alles is zo je wil voor niemand nieuws laat staan een geheim… Oude en herkauwde koek dus!

Wie gaan het morgen maken? De VS blijven serieuze kanshebbers. Want zij zijn dé veranderaars en immigrantenzoekers bij uitstek! Niet echt het land van “verworven rechten, maar veel meer van: uithuilen en nieuw beginnen. Langs China en India kan niemand meer wegkijken, maar hun historie zit ook hen best dwars.. Dus wordt het Afrika: waar de chaos groot is nu, maar de wil en de power enorm zijn. Het is in 2050 1/4 van de wereld, 3 x de VS, 2 X China en 1,5 keer India.. En wat worst Europa inclusief Oost-Europa? Wel, zo’n 15% van Afrika en 5% van de wereld… Wat we ook nog gaan doen: dat is de hoofdlijn.
 
THAT'S AMERICA!
WIJSHEID TANKEN?
 










Dus pak regelmatig een geschiedenisboek. Want het gaat altijd ook over U.. Over wat u was en bent, wie u was en bent en wat u bewoog en beweegt. Daarvan meer begrijpen is, zeggen wijze mensen: “Dé voorwaarde voor een vredige dood”. Waarbij dus niet bedoeld kan zijn met “vrede tussen de volkeren”.

Nee, dat doelt op ”die diepe, persoonlijke vrede in uw gedachten”. Die vrede, omdat u de mensheid , -de eigen soort dus-, veel beter ging begrijpen.

Dus: lees over uzelf “op weg naar een vredige dood. En ga intussen niet zelf aan het moorden. Al leert de geschiedenis u ook dat: geen mens gehouden is aan “ weerloos sterven door geweld” of “medemensen laten vermoorden door dolle dwazen”….

DE VS CONSTITUTION (GRONDWET)
Hiermee is voor mij het geheim van wat “de goede dood” is wel onthuld. Gelukkig leven is eigenlijk: Leren om ooit vredig te sterven.

En U en ik? Waarschijnlijk sterven we gewoon in ons eigen bed. Of door een wild geworden automobilist. De kans dat het door een nekschot gebeurt of met een op scherp staande kalashnikov blijft klein. En natuurlijk blijft een klapper van “de natuur” de meest “sympathieke en onnozele killer”.


MAAK U KEUZE UIT DE LAATSTE PLAATJES:
 
 















 
BRRRRRR!




 
MAAR,

CHAOS: MYSTERIEUS EN MOOI
onze zon weet (nog) niets van onze “chaostheorie” over nu en vroeger. Al kent zij wel haar eigen onvoorspelbare erupties. Die met hun radiogolven de moderne wereld konden en kunnen ontwrichten. Maar dat haar koers, -net als die van de buren-, waarschijnlijk helemaal niet zo zeker en vast is, zou haar zeer kunnen verontrusten. Immers nu blijkt dat het orbit van planeten met de tijd ook wijzigt… Enkele meters verschil nu wordt tot… miljoenen kilometers op de lange duur. Dat weet Aurelien Alvarez van de Universiteit van Orleans ons te vertellen. En dat werd ook ontvangen als een schok in de kringen van collega’s!

Collega Laskar zegt nu ook, dat het zonnesysteem door het toeval wordt beheerst en helemaal niet zo gedetermineerd is. Dus al die dikke sommen over dat onwijzigbare orbit waren niet correct… Nu herinnert men zich, dat ene Laplace (1749-1827) ook sprak over “onze onbekendheid met alle krachten in het heelal”. En ook dat Poincarré dat bevestigde  later in de 19e eeuw…  Hij kwam toen met die nu opgedoken “chaostheorie”.  Die hij ontdekte die door intensief en langdurig studie te maken van de complexe relaties tussen maan, zon en aarde. Hij concludeerde dat het onmogelijk is om de evolutie van zo’n “drie- planeten-systeem” te berekenen en dat bevestigde zijn chaostheorie nog eens. En Laskar ontdekte in de 80-er jaren dat Jupiter invloed heeft op het orbit van de aarde….

NATUUR IS OOK CHAOS OF...
Zijn conclusie was toen: dat op korte termijn de koers van een planeet redelijk kloppend kan worden berekend, op de “oude algebraïsche manier”, máár dat dit op lange termijn voor de orbitpositie niet meer klopt. Op 60 miljoen jaar wordt het voorspellen zowat onmogelijk,  omdat dan die kleine verstoringen in het orbit te grote afwijkingen hebben veroorzaakt. Dat  noemde hij maar “het vlinder-effect”. Een afwijking van 15 metertjes in de huidige orbitpositie van de aarde, wordt er een van 150 meter na 10 miljoen jaren. En van 150 miljoen kilometer na 100 miljoen jaar! Dus gezien op de schaal van de leeftijd van ons zonnestelsel is het berekenen van de koers der planeten…. Gewoon ónmogelijk!

Nu tracht men met de krachtige computers van vandaag tot “waarschijnlijkheidberekeningen” te komen. Dus zegt Laskar, is er nu een veel interessantere vraag bijgekomen: “Zal de aarde nog steeds dicht bij de zon zijn over 100 miljoen jaar”?  En ook: “welke botsingen tussen de planeten zijn er mogelijk”? Ja, zelfs waarschijnlijk en dat  met een kans van 1% over een tijdvak van 1 miljard jaren.

GRAPJE!

Dus blijkt nu, dat over 3,3 miljard jaar het zonnestelsel zijn stabiliteit kan kwijt raken. En dat zo een botsing tussen Mercurius en Venus goed mogelijk is. Nog wat honderden miljoenen jaren later zou de zon ook tegen Mercurius kunnen botsen. En de aarde zou op Venus kunnen knallen. En Mars, waar we nu zo hoopvol naar kijken, zou wel eens buiten het zonnestelsel kunnen worden geprojecteerd…

Dit alles werd uitvoerig besproken op het astronomie-festival van Fleurance in de franse Gers begin augustus. Waar “het toeval in het heelal” op de agenda stond.

Zo wordt er weer eens afgerekend met een oude “zekerheid” en blijkt het heelal nog wat complexer te zijn dan eerder gedacht. En is ook het scenario van mogelijke rampen weer uitgebreid: stof zat dus voor weer 100 science fiction-films maar dan zonder fiction!

NIET VRAGEN, GEWOON KIJKEN
 Opnieuw wat stof tot overdenken, op uw favoriete zonneplekje. De wetenschap komt overal achter, maar pas na een tijdje met schijnzekerheden… Die notie dat de slimme mens de natuur ooit zal gaan beheersen, krijgt opnieuw een ferme tik.

Nee, vooralsnog bepalen de natuur en zijn “rampen” eerder onze toekomst, dan al onze hoog-technologische manoeuvres dat samen zouden doen. Geen echt geruststellende gedachte, maar toch wel een die ons bekend (en vertrouwd?)  voorkomt…

 

We wensen u weer veel herst-zonnestralen toe. Waar u ook maar bent heen gegaan.

IMAGES OF TO MORROW
  










 




  
 
Leon de Marseille, 18 oktober 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten