Totaal aantal pageviews

zaterdag 25 oktober 2014

DE FOIRE VAN MARSEILLE, TOONT KOLONIALE TREKJES!




KOLONIALE ROMANTIEK UIT 1906

Marseille was een bloeiende handelsstad in de 19e eeuw toen Frankrijk een grote koloniale macht was. Daarom kwam er in 1906 de EXPOSITION COLONIALE (Koloniale Expositie)  hier in een speciaal park daarvoor, wat nu Parc Chanot heet. Genoemd naar Amable Chanot, de burgervader die het na WOI weer op deed bloeien en er een jaarlijkse grote Foire organiseerde.. De voorgenomen tweede versie voor 1916 kwam er nooit.. In 1914 was het ook hier grote mobilisatie en hier kwamen 140.000 man op. Plus vele uit andere werelddelen zoals indiërs. Ook kwamen er duizenden vluchtelingen uit het noorden hierheen die bang waren voor wat er ging komen.

Ziehier wat gebouwen uit 1906 waarvan er geen een het overleefde. Mede omdat in 1914 WO I uitbrak en er daarna ook nooit meer een Exposition Coloniale werd gehouden. Alles was in één klap veranderd..












 

Enkel de paar onderstaande gebouwen staan nu nog in Parc Chanot. Zij dateren van de tijden van burgervader Chanot die de expo deed herleven na vele jaren.. En tot op vandaag.


UIT OUDE TIJDEN...



PARC CHANOT VAN LANG GELEDEN




MET PLAATJE VAN ST. VICTOR..





RESTANT UIT 1906...





NAAST HET NIEUWE DROOMSTADION

NOG MEER SUPER-VELODROME...
De grote Foire van 1906 met zijn fraaie paviljoens uit vele landen (die helaas werden gesloopt…) was een evenement van wereldformaat. De vele franse koloniën deelden een 50-tal paviljoenen en nog een 15-tal voor Indochina (Cochinchine heette dat hier…) En er kwamen bijna 2 miljoen bezoekers. Parijs kwam met magere 150.000 francs aanzetten op een budget van 3 miljoen! Toen ook al dus…?

FRAAIE ART-NOUVEAU PUBLICITY
 En nu het verhaal over de Foire van 2014, de 90-ste, want in 1924 werd ze voor het eerst gehouden toen WOI voorbij was. Ze is natuurlijk nog steeds internationaal, maar nu meer beperkt tot de laatste resten van de francofonie. Maar daarom niet minder charmant in zijn onzegbare rariteit en variëteit. Maar wat bleef is het feestelijke karakter!
 





MISS SPORTING LIFE





 

 

 
 




3D-PRINTEN:  DO IT YOURSELF!



GOK VOOR HET GROTE GELD!

 
GROENMUUR MET LAMPJES?
 
 
 
 
 

KUNSTGROEN IN SOORTEN..
 
GROENE MUREN ZIJN IN
 
VOOR OP VAKANTIE?

 

GEMONDIALISEERDE BRIC À BRAC 

OP ZOEK NAAR EEUWIGE ROEM...








 
 
 
 
 
Zo kwam Marseille dus aan zijn enorme Parc Chanot, waar elk jaar de foire is. Met ook buitenland maar veel minder en minder ver… De tijden werden anders en de fransen verleerden een beetje het exportvak…. 
 
 
 
 
 
LIJKT WEL EEN COCKPIT!

VOOR OP HET TERRAS?
 WOI werd de echte doodsteek voor deze zo rijke stad… Ik las een kop uit de kranten van toen bij de uitbraak in 1914: “Été 1914, la fin d’un monde”, wat zeker profetische woorden waren. La Belle Epoque ging echt toen ten einde die begon in 1890 zegt men. Daarvoor barstee het ook van de speculatie en financiële crises overigens..

 


BOOTJE IS OOK NIET GEK!








KIDWARE








JEU DE BOULES-TRUCS


KLEDING UIT Z-AZIË

M. JACKSON CONCOURS

 
 Al profiteerde ze ook van deze oorlog nog en kreeg ook veel te maken met alle aspecten van WOII! Maar daarover niet verder nu.

Dus gaan wij jaarlijks, eind september, ook naar de Foire in Parc Chanot om te zien wat de wereld ons nu weer wil aansmeren.. Natuurlijk vind je er vele landen uit de francophonie, ex-koloniën of gewoon franssprekend. Uiteraard ook buurlanden als Italië… gek genoeg verder geen enkel ander buurland. Signe de crise?
 
FIJNE WENSKAARTEN UIT VIETNAM
 
 
 
 
 
 
 
 
MEDICIJNEN UIT DE MAGHREB

  
MAROKKO EN LEERWAREN
VIETNAM VROEGER INDOCHINA
Italië concurreert hier ferm op culinair gebied: er wordt echt uitgepakt tussen deze twee europese culinaire toplanden! Met wijnen, kazen, pasta’s, paddenstoelen, likeuren, worsten  en hammen en natuurlijk was er een echt groot Italiaans restaurant. Immers, bijna de helft van de “witte marseillanen” is ooit uit Italië
gekomen… Hmmm, we proefden en aten flink Italiaans, en ze mogen er echt zijn.
 
NEW OLD LOOK..

 
VOOR DE LIEFHEBBERS!

 
WAAROM NIET OOK WAT SNOOKEREN?
 De stand met "wapens" , messen, boksbeugels, gasspuitbusjes, flashligts en mini-tasers mocht zich in een enorme belangstelling verheugen. Ook hier zie je dus hoe de angst ons allen in zijn greep kreeg...


 
WAPENS VOOR DE MENSEN....
 
Natuurlijk is er ook een hele Hall 7 met “Gastronomie” : alle franse producten en met een leuk terras en restaurants én zelfs een Bayerse biertent! We telden op de lijst wel 40 restaurants en ook uit landen als Madagascar, Oostenrijk, Brazilië, Spanje, Japan, de Magrheb en franse buitengebieden als Tahiti, Martinique, Guadeloupe en het franse caraïbische gebied. En dan zag je er nog zeker een tiental franse regio-restaurants (Normandë, Auvergne, Perigord, Gers, Corsica etc. ).
 
SARDINIË EN WIJN
 
 
 
ITALIAANSE HAM MMMM!
 

 
DE KEUKEN VAN MAMMA ROMA





DE ECHTE PIZZA'S!

Hall 6 zat vol met “Tour du Monde”: China, Brazilië, N-Amerika, Algerije, Tunesië en Marokko en zelfs Tibet (maar zonder de Dalai Lama). Buiten stonden in tenten ook nog: Marokko en Armenië. Dan zijn er de vele “Thematische expo’s”: wonen, huishouden, decoratie en “tendances”… Mode, gaming, cultuur en sport ontbraken ook niet. Ook nog Schoonheid/verzorging, het artisanat (de vakmensen) en Muziek-Multi-media.. Natuurlijk kan het ook niet zonder “Vrije-tijd-afdeling” , waar wij de boten en Zodiacs even bekeken. Tuin en huisgenot als jacuzzi’s , hammams en sauna’s ontbraken ook niet.

Natuurlijk staan er ook “Institutions et Services”: Santé, mutuelles (ziekte-bijverzekeringen), de pers/ media, de verenigingen, de Kamer van Koophandel, de boven-gemeentelijke samenwerking (MPM) , de vervoerders (RTM), en alle bestuurders (Stad en regio) en… het leger!

Het werd zeer druk en gezellig met vele zang-, dans en muziekgroepen overal, het volk werd echt verwend. Brood en spelen dus ook hier. We ontmoeten er ook nog wat kennissen: het is altijd een wonder als je die in zo’n mensenmassa’s dan toch nog tegen het lijf loopt.

De verleidingen van de consumptiemaatschappij lieten ons niet helemaal onberoerd.., maar we beheersten ons redelijk. Wat niks goed was voor de “slappe franse groei”, die nu steeds meer echte bezuinigingen oproept..

Tegen elven werd het tijd voor een metro-sprintje naar huis: duur 8 minuten. Die kraakte natuurlijk van de thuisgangers, maar is ook gewend aan extreme pieken.   

De foires zijn een eeuwenoud verschijnsel in Europa en zeker ook in Frankrijk. Wij kenden ook die van Carpentras zeer goed en vonden die ook een feest. Maar op elk groot wegen- of waterkruispunt in Frankrijk bestonden en bestaan er deze foires van enkele dagen. Waarop handelaren en publiek elkaar ontmoeten en er vele kleine en grote deals tot stand kwamen.. Een der motoren van de oude economieën. Daar kan internet met zijn E-Bay en Marktplaats toch niet tegen op… Maar ook wij weten dat in Frankrijk al meer dan 50% van alle aankopen via een beeldscherm verloopt.. Dat effect was hier niet zichtbaar maar je zag er wel de nodige “mondialiserings-effecten” in de vele (zelfde!) snuisterijen die je bij vele landen zag… The Global Village was er ook een beetje in Parc Chanot.
 
NAAR HUIS WAAR IS DE METRO?
We waren snel in de do-do (Frans voor slapen=dormir) fase en droomden van jacuzzi’s en boten. Niet vreemd na zo’n mooie dag van de “été indien”. Die heerlijke nazomer aan de Mediterrannée.. In 2015 is ie er weer, dus ga maar vast sparen!  
De krant meldde dat deze 90e foire liefst 330.000 bezoekers trok. Zo'n 10.000 meer dan in 2013 dus de internet-klad zit er nog niet in!

 
Leon de Marseille, 26 oktober 2014

 

Van de Foire en gemaakt in Vietnam...
  

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten