Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 november 2013

HET KERSTFEEST VAN DE MOSLIMS



Het heet wat anders, namelijk Aïd el-Kebir wat gewoon betekent:  “het grote feest”. Het is altijd eind oktober: de dag wordt door de planetenstand bepaalt, zoals steeds in de islam. Het lijkt best op “ons” kerstfeest omdat het ook zeer familiaal is: men viert het samen, het is zeer feestelijk en alles wordt gedeeld. Het herinnert, -religieus gezien aan het
(bijna)-offer van Abraham (Ibrahim) uit de Bijbel en de Koran-, die uit respect voor Jahweh zijn zoon wilde offeren. Een joods-christelijk ook bekend verhaal, dat overigens vroeger ook in die gemeenschappen groots werd gevierd.
Let wel: dit (religieuze) feest wordt ook volop door niet-praktiserende moslims gevierd net als wij dat zien (bv bij de katholieken), met Kerstmis. Aïd is religieus voorgeschreven, maar het daarbij offeren van een schaap is dat niet. Bijvoorbeeld niet voor hen die er niet de middelen voor hebben. Toch is dat bij de moslims een brede traditie geworden. Zoals die kalkoen in de VS op Thankgivingsday..
Het is ook verbonden aan het Aïd el-Adha: de pelgrimstocht naar Mekka die ook een der vijf islampijlers is. De moslims die Mekka niet (kunnen) doen, moeten wel vasten op de
negende dag om een dag later ook dit offerfeest te vieren. Een imam uit Marseille vertelt dat het feest ook hier onder de moslims zeer populair is, ook bij de jongeren, maar dat de laatste minder hechten aan het slachten van dat schaap.
Het ritueel correct slachten van dat schaap is in Marseille (en elders in Frankrijk) niet eenvoudig. In Parijs is er dit jaar nog maar één slachthuis open vanwege de hoge eisen; vorig jaar waren er dat nog zeven! Mede vanwege de massaliteit van dat slachten en zeker ook de vele Franse voorschriften. Dus gaan er nogal wat moslims naar hun geboortegrond om het
feest te vieren: de familie aldaar koopt dan “hun” schaap en laat dat volgens de riten slachten. We zien hier dan ook zeer vele met die giga-ferries vertrekken rond deze tijd naar Algerije, Tunesië en Marokko, uit de havens van Marseille.
Die riten zijn nogal in discussie met name het laten leegbloeden van het dier, dat in onze beschaving wreed aan doet. Net als dat kosher slachten bij de joden. Maar in de moslimbeleving is dat niet zo: het dier wordt met veel respect verzorgd, het mag het scherpe mes ook niet zien en het doorsnijden van de keel moet snel en zeer precies (en niet pijnlijk zegt men..) geschieden. Dus er is voor hen absoluut geen sprake van enig dedain voor het beest! Integendeel. Het beest wordt ook in zijn geheel opgepeuzeld:  kop en hersens worden met kikkererwten klaargemaakt en de darmen in een tomatensaus met paprika met courgettes en
meiknollen (navets). Dit wordt op dag één allemaal opgegeten. De tweede dag wordt de rest gekookt en opgegeten: de hele dag werken de vrouwen er aan in de keuken en ze serveren 's avonds dan de cous-cous. Daarna eet men ook veel patisserie.
Bij het feest hoort ook het uitdelen van wat je hebt en het geven van aalmoezen aan de armen. Ook al een pijler van de islam. De “Secours Islamique” ( de islamversie van de Secours Catholique hier) kun je desgewenst ook betalen om zo ook een schaap te doneren aan een arme familie. Dat
gebeurt in Frankrijk voor meer dan 60.000 moslim-gezinnen. Dit jaar in Marseille geeft een moslimvereniging ook 70.000 euro van 800 donateurs aan arme moslims in Birma, Bangladesh en Gaza.
Alle religies kennen hun tradities en riten en die van de moslims zijn naast religieus ook sterk cultureel bepaald. Net als de katholieke processies in Italië of Spanje. En denk ook aan het Spaans-franse stierenvechten waar ook veel over te doen is en waaraan men zeker in Z-Frankrijk sterk vasthoudt. Nog sterker dan dat in Spanje het geval is: vraag het ze maar in Arles en Nimes!
Omdat het joden- en ook het christendom uit het MO stammen waren er ook altijd vele gewoonten van joodse en islamitische komaf daar te vinden. Abraham is ook niet zomaar de stamvader van zowel de joden als de moslims! Al merken we daar niet echt heel veel meer van… Maar ja dat komt “in de beste families voor”, zeggen we dan graag met wijsheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten