Totaal aantal pageviews

donderdag 21 november 2013

EEN ZUIVER RAS? DAT STERFT VANZELF UIT!



Raszuiverheid was ooit een bestaand item in de ideologie van het nazisme en het fascisme. Het kreeg, in een grote westerse democratie, 60 jaar geleden, in 25 jaar of zo, de overhand. Het veroorzaakte leed was enorm, onmeetbaar. De Neurenberger rassenwetten lijken nu ver weg, maar er ontstaat toch opnieuw twijfel… Gelukkig is er ook “de wetenschap”, zoals, de antropologie en de paleontologie. Die beide ook het spreken over menselijke ”rassen” onzinnig vinden. En zij kunnen ons leren wat zo’n ideologie over een “zuiver ras”, biologisch gezien, zou gaan opleveren… Want wij mensen zijn deel van de natuur, zoals de dieren en de planten. We ontwikkelden ons uit zeer primitieve wormpjes, via de apen uit de familie van de zoogdieren, tot wat we nu zijn. En het lijkt er op, dat de snelheid van die razende menselijke ontwikkeling, -onze evolutie dus-, nu merkbaar afneemt.. Hoe zit dat?

Van wormpje en via aap, naar wat we nu zijn.
Dat wormpje heet nu pikaya, was 5 cm groot en leefde 500 miljoen jaren geleden in Azië. Het bezat iets unieks: een wervelkolom en een zeer compact soort weefsel. Het werd de “stamvader” van de aardse “gewervelde”, die tetrapoden heten en die 400 miljoen jaar geleden leefden. Hiertoe behoorden de zoogdieren, de reptielen en ook de vogels. Daarom is het nu nog onmogelijk, bij het beginstadium van een foetus,  te onderscheiden of het een kip of een mens worden zal.. Daarna zijn dezelfde genen actief, die de plek van de organen bepalen ten opzichte van elkaar. Die zijn nu zo’n 20 jaar bekend en deze genen kunnen, -bij verandering-, leiden tot minder of meer  wervels en ook het ene orgaan veranderen in een ander. Zo ontstond er ook een vlieg, die enkele sprieten kreeg in plaats van poten, zoals bij de voorgangers. Dit primitieve, zogenaamde “Hox-sjabloon” wijzigt nog steeds en bepaalt nu nog onze genen en onze bottenstelsel…. Een wonderlijk en stokoud verhaal.

Ons skelet toont dus onze evolutie
We weten nu dat de buis van Eustachius in ons oor een overblijfsel is van een bronchie (zie bij onze longen) en dat heeft te maken met onze verwantschap met de vissen.. Zo’n
375 miljoen jaren geleden stapte de tiktaalik uit zee en ging op de aarde verder, op zijn nieuw ontwikkelde poten. Zijn kieuwen werden longen en zijn wervels werden sterker om zijn poten zijn loopgang  te kunnen “steunen”.
Het menselijk embryo vertoont ook een staartje, die wel 1/6 is van zijn totale lengte kon zijn. Maar dat “staartbeentje” verdween en ontwikkelt zich zelden. Soms toch, en dan krijg
je een mens met 22 cm staart er aan..  Het is de plek van onze “derde poot”: als we gaan zitten. We hebben ook een viertal gefixeerde wervels, waaraan onze spieren die nodig zijn om te staan zijn gehecht. Zie die van onze bovenbenen. Opmerkelijke zaken uit onze wordingshistorie dus!
 
Zijn er echte grenzen tussen de “soorten” in de natuur?
Nee, zegt, Alain Froment, die zijn er eigenlijk niet. Alles is en blijft familie van elkaar, via die oercel Luca. Op de “stamboom van de natuur” zijn wij mensen een klein zijtakje dat ook de zoogdieren omvat. Daarin zijn we het deel ”placenta-achtigen”, dat ca 125 miljoen jaar geleden ontstond. Toen de placenta er kwam door een virus. Niet voor niets was er tot voor kort nog ruzie tussen de antropologie en de zoölogie, maar de eerste blijkt nu slechts een zijtakje van de laatste. Wij mensen zijn dus gewoon intelligente dieren.
Wat is dan eigenlijk het “unieke” van ons mensen?
Dat is onze inventiviteit. Een antropoloog die een stuk kwarts te zien kreeg uit Ethiopië, dat 2,5 miljoen jaar oud was, en dat door een wezen was bewerkt tot iets om mee te snijden, dus een “mens”, ervoer een grote emotie op dat moment. Een bewijs van intelligentie en dat al in die verre periode! Omdat we niet meer echt fysiek konden domineren, hebben we ons mentaal verder ontwikkeld, zeggen de experts. En dus gingen onze hersens van 400 cc naar 1400 cc en naar een gewicht van 1 kilo. En dat in 3 miljoen jaren: wat op de schaal van de evolutie eigenlijk heel kort is.

Zelfs artiesten vinden inspiratie in onze bouw
Het ontwerp van de het meest hoge gebouw, ooit in stenen gebouwd, de Heilige Maria der Bloemen in Florence, heeft het model in zich van onze schedel. De architect, ene
Brunelleschi, ontdekte hoe extreem sterk die vorm was omdat er zo veel schedels onbeschadigd werden gevonden na vele jaren! Ook die S-vorm van ons twee-benigen, is nog zo’n klein evolutionair wondertje. Ook al lijkt het U anders, maar wij verslaan de vierbenige met gemak, bij een uithoudingsproef. Wij kunnen dus echt hierbij een paard verslaan! Want wij kunnen op unieke manier onze ademhaling controleren en ook onze temperatuur, door ons gesofistikeerde systeem van transpiratie. Vandaar die vele  steeds weer winnende, Ethiopische marathonlopers uit onze bakermat Oost-Afrika?

Is de mens dus toch “een wezen uit een grootse,-mogelijk goddelijke-, schepping”?
Daar moet je eigenlijk sterk aan twijfelen, omdat er zoveel “onvolmaaktheden” in ons mensen zit (!). Zie al die slingers in onze zenuwbanen en aderen, die slechts nadelig zijn. Bijvoorbeeld. Dat toont gewoon onze lange evolutionaire weg, die Darwin “onze veranderende verwantschap” noemde. Die dus in essentiële zin onze overleving bepaalde waarbij ook het toeval een beetje hielp.. Dus dat alles spreekt “een almachtige schepper van de mens naar zijn beeld en gelijkenis”, best flink tegen.. Maar is ook geen “afdoend bewijs”, natuurlijk.

Hebben soorten ook een bepaalde maximale levensduur?
Een “lid van de soort/club zoogdieren” heeft als soort een levensduur van ca  één of enkele miljoenen jaren… Tenzij ze omkomen door een klimaatverandering zoals de dinosaurussen ooit overkwam… Ons mensen, die nu ca 200.000 jaar bestaan, rest dus nog enkele honderdduizenden jaren. Een exemplaar van onze club zal, afhankelijk van medische en andere factoren, nooit niet veel ouder kunnen worden dan 120 jaar… Dus het eeuwige leven, dat lijkt nogal dubieus voor een individu én ook zelfs voor de soort! Want per definitie, en gezien vanuit evolutionair standpunt, zou de onsterfelijkheid, het einde van de evolutie zijn. Dus moeten we onszelf gewoon “dóór-ontwikkelen” om zo ons uitsterven als soort te voorkomen. En daarbij is de migratie zeker een essentiële factor!

Dus gaan we nog wat rondjes “doorontwikkelen?
Niet zo heel veel meer, denkt de antropoloog. Maar tegen hen die bijvoorbeeld denken dat we onze kleine teen , -die nergens toe zou dienen-, dus gaan verliezen, zegt hij dan ook: “Jullie vergissen je”. Die dient namelijk om onze voet te balanceren dus…
Ons gezicht is echter al bijna 100.000 jaar praktisch ongewijzigd en we worden als soort ook niet echt veel groter. Zelfs de Nederlanders en Scandinaviers (de grootste) blijven, -lijkt het nu-, steken op ca 1,84 meter. Maar onze genen zullen, zegt hij, wel nog micro-veranderingen ondergaan. Vooral vanwege onze verandererende voedingsgewoonten. Want nadat het vuur was uitgevonden, zijn ook onze darmen veranderd: omdat we gekookt voedsel moesten gaan verteren. Dat heeft overigens ook het opnemen van calorieën verbeterd en daardoor was er ook meer energie voor onze grotere hersens. Dus de uitvinding van het vuur versnelde ook onze evolutie… Dat is een zeer interessant gegeven: dus de technologie helpt ons echt om te veranderen! Een troost voor hen die zich alleen zorgen maken over onze wereld van digitale super-communicatie en beelduitwisseling en zich maf gedragende kleinkinderen! It’s just that bloody evolution, stupid!

Dus is een ras eigenlijk iets onbestaands?
Moleculair-biologisch gezien zijn mensen alle homogeen en gelijk voor 99,9%. Genetisch zijn er kleine verschillen door vererving, maar dat geeft ons hoogstens de kans enkele subgroepen te onderscheiden, en niet echt andere rassen.  Als u het DNA van 20.000 mensen van overal ter wereld invoert in de computer komt die te voorschijn met dé vijf groepen: Afrikanen, Europeanen, Aziaten, Polynesiërs en
Amer-indianen. En van oorsprong zijn we alle Afrikaans! We pasten ons enigszins aan op de verschillen in onze omgeving, de natuur deed dat met ons, en dat ging dus “vanzelf”. Dat blanke van sommige van ons (een minderheid!), is een relatief laat verschijnsel. Omdat het gebeurde bij de emigratie uit Afrika. Want in minder zonnige streken fabriceerde die zwarte huid minder melanine die de zwarte mens beschermt tegen UV-straling. En dat werd in Europa dus een handicap. Dus worden die zwarte immigranten op den duur ook “vanzelf” wit; net als hun landgenoten dat (al) zijn… Dus ook Zwarte Piet wordt
gewoon wit op den duur: vanzelf!

Integratie verloopt dus ook “vanzelf” en gaat sneller als je met elkaar “mixt”. Overigens leefde er ook nooit een groep mensen heel lang afgezonderd van andere, waardoor het ontstaan van een echt ander ras ook niet voorkwam. Het bleef dus enkel bij wat morfologische verschillen als huidskleur, ogenstand, etc. .
 
Dus was dat eerdere gemix een zegen voor onze soort?
Wij zijn de homo sapiens-sapiens, die 40.000 jaar geleden de aarde bevolkte met nog vier andere soorten mensen als de Neandertaler, de Denisova-mens, de mens van Java en die van Flores. De sapiens won het overlevingsgevecht, mede omdat hij het handigst was in het veroveren van de voedingsmogelijkheden. De beroemde paleontoloog Coppens is er van overtuigd dat de invloed van klimaat en natuurlijke omgeving essentieel was voor de ontwikkeling van de huidige mens. Vele klimaatcrisissen (!), in vele miljoenen jaren, veranderde de leefomgevingen en daardoor gingen we meer en anders lopen. Zeker toen de bomen in de veranderende jungle, in aantal minder werden. Daardoor kwamen er ook meer bedreigingen door roofdieren: we konden niet zo gemakkelijk meer die bomen in! En dat maakte ons vervolgens agressiever, én deed onze hersens dus groeien. Omdat we die bedreigingen de baas moesten kunnen blijven. De sapiens-sapiens werd vervolgens, zo’n 200.000 jaren, geleden door een koudegolf (!) uit Europa verjaagd naar het Midden-Oosten. Waar hij stuitte op de neanderthaler en daaruit ontstond een soort van hybride. Dat zie je nu nog in onze genen. Toen de kou weer verminderde (!) ging de sapiens weer terug naar Europa. En daarna keerde zich die agressie tegen… de éigen soort, maar nu onder de noemer van religie en ideologie. Zo ontstond ook de verdediging van de eigen clan, groep en hun kinderen. Zo zien we ook de “vreemdeling” (en dat is hij die niet tot de groep behoort), in ons beeld verschijnen.    
In de biologie spreekt men vaak van: “de kracht van de hybride”. Heel vroeger waren er enkel de amoeben die zich voortplantten door tweedeling… Toen er geslachtsorganen kwamen kon er ook gemixt worden en kregen we dus gemengde genen. Wat de evolutie aanzienlijk versnelde… Immers, hoe meer genen “endogaam” blijven (inteelt), hoe meer de soort degenereert. Dus onze diversiteit is dus eigenlijk een levensverzekering en doet ons ontsnappen aan de genetisch wet van: “alles of niets”.
Wordt een genetisch homogene populatie getroffen door een gevaarlijk virus, dan riskeert die een echt grote slachting. Dus de “zuiverheid van het ras” is voor de menselijke soort iets dodelijks… Wel dit is, vrees ik, best schokkend nieuws voor ideologen die met “ras en bloed en bodem” goochelen!

Hoe moet je toekomst van ons mensen inschatten?
De paleontoloog Coppens zegt: de mensen zijn in de laatste twee eeuwen van 1 miljard gegroeid tot nu 7 miljard exemplaren. Onze soort heeft ook nog miljoenen jaren te gaan en we zullen ook nog doorgaan met langer te leven als individu. En ons uiterlijk zal waarschijnlijk niet meer echt veel veranderen.
Er zijn vele conflicten nu, maar er heerst echt geen totale anarchie. We zien ook steeds mensen vechten tegen andere. Dus die echt fysiek ruzie maken, in een poging om hun conflict te stoppen. Het zou dus ook best kunnen dat we, over een miljoen jaren of zo, tot super-sapiens worden. Dus nog intelligenter zijn geworden en ook minder verschillend in ons  denken. Al zullen er altijd mensen blijven, die sterker willen zijn en ook beter, dan “de andere”.  En hen zal het daardoor ook beter vergaan dan de andere.
Maar de toekomst mag je dus best positief zien, en zeker ook door mogelijke emigraties naar andere “exoplanetaire aarde’s”. Want dat reizen en mixen ligt sterk verankerd in onze aard. En waarom zou dat nu in een keer gaan veranderen?

Gaan wetenschap en technologie, ons dus vooruit helpen?   
Zou wetenschappelijk, echt onwrikbaar inzicht bijvoorbeeld, racisme en xenofobie kunnen doen verdwijnen? Stel je voor dat dit zo zou kunnen: dat zou een ware triomf van de wetenschap zijn! Maar helaas, het is te veel tegen het zere been van hen die, -o zo graag-, “de  oppervlakkig wat afwijkende mensen”, de schuld willen geven van alle narigheid die hun overkwam! Zonder zondebokken of, -beter gezegd zonder “meer of minder afwijkende groepjes” als dé zondebok-, lijken wij mensen niet te kunnen leven. Zo die zit er in dus!
En, wetenschap en technologie gaan ons zeker helpen! Maar alles oplossen, dat lijkt wel wat veel gevraagd!

Wat kunnen/moeten we uit dit alles leren, voor morgen?
Dus, joden, Limburgers, Friezen (grapje!) en ook (blanke) Fransen, etc., zal het dus niet veel helpen als zij naar een andere regio zouden emigreren. Ook zou een (blanke) katholiek, of een liberaal of een homo daar niet echt iets mee opschieten binnen een blanke regio… Of zou dat toch een beginnetje kunnen zijn?
Even een zijsprongetje:
Ik betrap me er op dat ik nu denk, dat die Geert W. natuurlijk
zo’n witte kuif heeft, omdat die hem wat “afschermt” van zijn, zeer lichte, Indische trekjes die hij gewoon heeft geërfd. Of is dat een te xenofobe gedachte van mij nu?

Zouden die “gadgets” als I-watches, Google-glasses, dat ge-Facebook en ge-Twitter, die auto’s zonder chauffeur, dat voortdurend “in communicatie zijn” in die steeds meer open wereld (waarin we ons steeds sneller kunnen verplaatsen, fysiek en via communicatiemiddelen), waarin we bijna alles kunnen wéten, meebeleven en gaan begrijpen  onze soort merkbaar gaan veranderen? Kun je daar al iets van zien bij onze kleinkinderen?
Gaan dat veel langer actief blijven (tot 80 jaar wordt al genoemd nu), dat veel langere leven en dus heel andere levensperspectief, ons ook niet drastisch gaan veranderen? Denk ook aan de biotechnologie, die ons kan repareren en vernieuwen en vele ziekten kan voorkomen. We zullen straks dus niet drie generaties in onze families kennen, maar zelfs vijf! Ik kan dat ook nog halen!
Zijn die opa’s en oma’s van vandaag niet ook nú al heel
anders geworden dan die van vroeger? En wát als we over 20 jaar ander leven ontdekken elders op een van die miljarden exoplaneten, waarvan we nu al 1010 echt kennen? Of als we op vakantie kunnen gaan op de maan en op Mars waar we onze nieuwe kolonies vestigden?

Dromen mag en wat er nog aan komt gaat in elk geval, een enorme impact op ons hebben. Alles natuurlijk afhankelijk van hoe lang wij (u en ik), onze generatie dus, het nog gaat trekken hier. 
Die Franse boeken: “Anatomie impertinente. Le corps
humain et l’evolution” van Alain Froment ( met zijn bijna 300 pagina’s) en dat van Yves Coppens: “Le present du passé au cube” (216 blz.), gaan de wereld (helaas!) niet echt diep schokken.
Maar ik beken dat mijn geloof in de evolutie en in de “gelijkheid van ons mensen als soort” er best verder door is versterkt. En dat het mijn denken nog meer “Spinoziaans” maakte en me ook sterkte in mijn agnostische idee.
Ik snap ook veel beter waarom migratie, -om nog veel meer redenen dan ik eerder dacht-, een nuttig, ja zelfs een noodzakelijk iets is… En dat het verzet daartegen dus echt te denken moet geven!
Dus die Japanners en die Duitsers, die langzaam dreigen uit te sterven als natie’s, doen er zeer wijs aan om snel nieuw bloed binnen te halen! Berlijn doet dat nu al met die ruim 500.000 Zuid-Europeanen per jaar en Japan moet ook snel uitgelegd worden dat ze moeten gaan opschieten. Bijvoorbeeld met een flinke lading Zuid-Amerikanen, die ze elk jaar zouden moeten gaan “importeren”. En het dus niet moeten laten (wat ze nú dus wel doen) bij het “terug halen” van Japanners die eerder emigreerden naar andere regio’s in de wereld! Want dat schiet dus niet écht op!

Dus, geachte ministers van Immigratie, integratie, en zelfs premiers van landen: lees deze boeken. Of laat er uw adviseurs erover nadenken en adviseren. Vertel het zeker door aan uw kiezers en schiet ook een beetje op. Die moeten namelijk veel meer beleerd worden door moedige politici. Want daar ligt een belangrijke, sterk verwaarloosde politieke opdracht!
Stel bijvoorbeeld een migratie voor zoals de VS die doen. Die hebben een simpel lijstje waarop staat: “dit jaar, xxx Europeanen, yyyy Aziaten, etc. toelaten”. Zij hebben het al heel lang door! Zij sluiten, -weten we nu zeker-, enkel uit wie er door NSA zijn “geselecteerd” als verdachte personen… En vertellen hem/haar natuurlijk niet hoe ze dat te weten kwamen…

En dat “Verenigde Europa” meer kans geven is natuurlijk een must. Zeker gezien in dit verre licht; dat moge duidelijk zijn. Verbeter de wereld en begin bij Uzelf, heet het toch? Een wat beter voorbeeld geven van “integratie op Europese schaal” zou vele kunnen helpen om ons ook wat positiever te zien en ook serieuzer te nemen in de spannende toekomst die ons wacht. Dat zijn we verplicht aan “onze” uiterst nuttige waarden die we bevochten in vele jaren. En die het zelfs verdienen om het miljoen jaren of zo wat de “sapiens” nog rest te óverleven.  
Maar dit zijn eigenlijk heel andere, interessante onderwerpen in het verlengde van wat hierboven staat.

Maar,
    zou de zon er iets van weten dat het op enkele hete gasreuzen die haar buren zijn, regelmatig diamanten regent?  Amerikanen rekenden want ze weten van de hoge druk en van de grote hitte  die het koolstof in de lucht tot diamant kan persen. En ze denken ook dat er op Uranus en
Neptunus die beide bloedzwaar zijn wel eens veel diamant kon zitten. De schatten van de ruimte worden langzaam zichtbaar: de oude schatgravers komen weer tot leven als ruimtegekken verkleed!
Toen men in de Sahara in de tijd van oude Farao T. de gele scarabee vond en daarvan een broche werd gemaakt voor deze machtige man wist men nog niet dat de diamant stamde van een ingeslagen meteoriet en de steen van nog geen cm doorsnede vol met microdiamantjes er al 28 miljoen jaar eerder insloeg. En laat nu Franse en Zuid-Afrikaanse geleerden zeggen dat ze nog een stuk van die meteoriet hebben gevonden; tot nu toe vond men enkel wat as van zo’n ex-hemellichaam…
Dus kan straks ook Poetin of een Afrikaanse dictator met veel oliegeld ook zo’n fraaie broche laten maken en zich zo postuum meten met echte farao.

We snappen steeds beter waarom de mens zoveel moeite en geld stopt in het verkennen van de ruimte. De oude goudkoorts herleeft die iedereen in Klondike ooit gek maakte en die ook de veroveraars van Zuid-Amerika tot moordenaars maakte. Omdat ze zo zichzelf iets konden verrijken en ook macht konden verkrijgen van de koning die hun expeditie financierde… Die koorts beheerst nu weer de mensen van NASA die gekke miljardairs en die 250.000 vrijwilligers voor een onomkeerbare ruimtereis naar Mars..
De mens blijft een avonturier die de grenzen steeds opzoekt en daarover wat filosoferen in de zon doet ons onszelf ook beter begrijpen.
Dus zit neer in die zeer late herfstzon en denk na over roem, rijkdom en de dood en het leven… We wensen u dagelijks wat kwartiertjes zonnebad toe en als het moet met de wolletjes aan!

22 november 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten