Totaal aantal pageviews

vrijdag 31 mei 2013

BLIJFT DOLLY HET ENIGE GEKLOONDE LEVENDE WEZEN?“Het klonen van een mens is de Japanners nu toch gelukt. Het lukte lang niet en nú zou het ook  nauwelijks nog nuttig zijn”. Zo luidde een recente krantenkop. Maar natuurlijk moeten we niet vergeten dat de mens dat al eeuwig kan” in
de vorm van de een-eiïge tweeling”; een gewone speling van onze natuur dus. Maar nu is dat in het laboratorium ook echt gelukt. De truc zat er in, dat de gekloonde menselijke eicel veel langer dan men dacht, moest rijpen.  Die sukkels! 
Intussen kunnen we echter ook, -uit een klompje delende cellen, die zijn  ontstaan uit een “omgebouwd donor-eicelletje”-, stamcellen halen. Daarmee kun je alle weefseltypen apart maken en kunnen we zo dus “de mens repareren”. 

Dat die Jappen met dat echt klonen doorgingen en dat het hun lukte, is goed te snappen: het Japanse volk sterft namelijk langzaam uit… Ook willen ze daar geen immigranten; behalve vroegere Japanners die zelf emigreerden en hun kids... Dus je zou dus nu dus wel “elke aardige japanner” (die nog in leven is), kunnen dupliceren…via zijn DNA.
Wie weet denken ze vooral stiekem daaraan, in Tokio. Want zo kunnen ze straks, die angstaanjagende Chinezen, toch nog een loer draaien. Daar in Oost-Azië…
Ik bleef er over nadenken, want het is toch niet niks! Stel je dus voor dat je een “tweede Mandela” zou kunnen “maken”
of een kopie van Geert Wilders? Zou dat niet nuttig (of grappig..) kunnen zijn? Zeker als je die Wilders II dan ook zou kunnen opvoeden in een moslimland. Wilders zou ook Indisch bloed hebben, zei men ooit. En Indonesië is nu het grootste moslimland ter wereld! Nee, dat is eigenlijk een slecht grapje, hè?  Maar Bill Gates klonen en hem dan laten opgroeien als clochard…, hoe zou dat kunnen zijn?
Je zou dus wel hun uiterlijk en biologie  kunnen dupliceren, omdat de basis exact gelijk is. Maar hun  levens zijn nooit kopieerbaar. Dus worden Mandela-, Gates- en GW-II toch heel andere mensen. Qua denken en gedrag. Immers hun ouders kunnen hetzelfde werk niet nog eens doen en de wereld is intussen ook nogal anders geworden. Verder zou het leeftijdsverschil zo’n kleine 50 jaar zijn, dus ze lijken meer grootvader en (klein)zoon.

Eigenlijk kun je dus pas echt 100% klonen, als je het doet als de donor nog pas net op de wereld is. Want dan kunnen de beide samen, “gelijk”  opgroeien.
Mogelijk doen ouders dat ook nog ooit als ze graag twee “dezelfde kindjes” willen, en ze de tweede niet anders dan via klonen kunnen “krijgen” of willen krijgen... Of praat ik nu echt biologische nonsens?

Klonen doet ook denken aan “raszuiverheid”, wat de nazi’s zo belangrijk vonden. Zij deden dat ook door “richtige
Deutsche Mädel” samen te brengen met blauwogige elite-soldaten: om zo “echte rasgermanen te kweken”. En om wat “op te schieten” werden ook alvast alle “niet raszuivere en abjecte mensen” massaal opgeruimd. Let wel: dat is nu pas 70 jaar geleden en we keken er toen allen naar…
Als je daar aan terugdenkt, besef je ook dat dit klonen daarvoor uitermate geschikt is! Het zal dus niet lang duren, dat we zullen ontdekken dat daar een land of organisatie echt mee zal beginnen… Niemand weet overigens of dat in China niet al lang is gedaan! Denk ook aan de Commu-Partij daar met 80 miljoen leden… Dat is het inwonertal van Duitsland toevallig..
Voor sterk vergrijzende landen, zou er zo “nieuwe jeugd” kunnen worden geschapen “door kopieën te maken van goed-functionerende landgenoten. Die dan “met hulp van de overheid” op “ideale wijze” zouden worden opgevoed: een zeer griezelige gedachte… Maar denk ook aan de handel in embryo’s, die in China niet echt op problemen stuit… Dit land staat immers ook ooit (2040) voor de demografische gevolgen van zijn “een-kind politiek”. Overigens: China greep al eerder stevig in haar samenleving in, door die “een-kind-policy: je wordt daar (af en toe nu nog) door de staat (financieel) gestraft voor een tweede kind! De “negatieve kinderbijslag” dus.

U weet, net als ik, van die massale import nu van Zuid-Europese jeugd in Duitsland. Die tot 500.000 personen per jaar (!) zal moeten oplopen om de 1,5% jaarlijkse krimp in de arbeidsbevolking te compenseren. En dat  kan natuurlijk niet zo maar doorgaan. Want het  leidt op een dag tot grote politieke problemen tussen de zuidelijke en de noordelijke landen. Het zuiden zal immers al zijn “betere jeugd” zien vertrekken. En zal zo ook zelf, -hun geboortecijfers zijn ook extreem laag!-, later in grote demografische en economische problemen komen! Daardoor zal ook de economische overmacht van Duitsland nog sterker worden gevestigd.
Dus waarom zou ook Duitsland niet een belangstellende kunnen worden? Men zou bijvoorbeeld elke geïmmigreerde ingenieur uit Z-Europa, die bij hun werkt nu, kunnen klonen. Zo is er een vervanger straks als de donor weer naar zijn warme land terug wil. Met een kloon-premie in zijn zak natuurlijk!

Nu is er ook, wereldwijd, een jacht op “knappe koppen” losgebarsten. Noorwegen richtte zelfs in Silicon Valley (!) een  Innovation House op om zo, (en later voor eigen
Een-eiige tweeling getrouwd met 2 zusjes (1958)
gebruik), te kunnen profiteren van de daar arriverende knappe koppen. In de VS denkt men er nu zelfs over om voor de kust een groot hotel-werkschip te gaan leggen, waarop knappe koppen uit verre landen die (nog) geen geldige papieren hebben, alvast voor Google, Microsoft “and what have we” aan de slag kunnen gaan. Europa heeft nu al de grootste moeite om “de geschikte immigranten aan te trekken”. Elk land dat nu te weinig gaat presteren in de “high tech” zal het namelijk economisch echt gaan verliezen! Als het westen zijn hoge welvaartsstandaard wil behouden, dan zal het dat echt ook moéten. Duitsland toont het dagelijks en andere landen demonstreren ons al het omgekeerde…
Dit fenomeen zal echt van groot belang gaan worden. Want onze ontgroende/vergrijsde bevolking kan zelf niet meer voor “genoeg, goed gemotiveerde knappe koppen” zorgen… En demonstreert zo aan iedereen “zijn toenemende zwakte”. Die je ook door hoort klinken in die term “het oude Europa” (dito Rumsfeld c.s.) en in het zelfverzekerde, -ja zelfs arrogante-, optreden van bijvoorbeeld Turkije. Waarvan vele al zeggen dat het “Europa en de EU echt niet meer nodig heeft om er te komen”…  

Ik heb,helaas, nooit een broertje gehad en vier mijn zwagers, zagen die rol ook niet zo zitten. Waar ze natuurlijk gelijk in hadden. Maar ik zou bijvoorbeeld wel, een tweede kleinzoon kunnen  “laten maken”. Door zijn erfelijk materiaal te “scoren”, etc.  En die kleinzoon-II zou ik dan zelf op kunnen voeden. Een uiterlijk gelijkende, tweede kleinzoon dus, die dan dus zou kunnen adopteren. Veel leuker dan mezelf te laten klonen. Want iemand opvoeden die op jezelf lijkt als twee druppels water lijkt me echt niks lollig. Tja, maar wat zouden mijn kleinzoon en zijn ouders daar wel van denken en zeggen?

Nee, allemaal veel te link, te pikant. Veel te speels met “de menselijkheid” omgaand. Maar hoe graag zou ik niet onze overleden kat Hitteke hebben laten klonen? Nu denk ik af en toe, redelijk serieus, om dat te gaan doen met haar dochter Depke, die we bij onze Franse buurman in de wijngaarden achter lieten. Depke in “appartements- en stadsversie”; dat zou ik dus wel echt leuk kunnen vinden…

Misschien leidt dit alles enkel tot teleurstellingen, omdat waar je van hield, vooral ook tot stand kwam door dát leven en dié opvoeding. En dat is niet reproduceerbaar… Zelfs als je die kloon meteen na de geboorte van het model zou laten maken, zou het nooit “dezelfde” kunnen worden dus. Omdat de kloon natuurlijk zijn eigen vrije wil kreeg en dus zijn “eigen besluiten neemt” en omdat ook “het toeval” tot grote verschillen zal leiden.

Dus ik ben er, -voor het moment dus-, wel uit. Geloof ik.
Echt 100% klonen bestaat niet, het is enkel beperkt tot “het fysieke”, de biologische basis. Dus een echte kopie: forget it! Zij die het nut van klonen niet inzien hebben dus gewoon gelijk. Gewoon wat onderdelen maken om de bestaande mens in leven te houden dat lijkt me heel erg goed. En daarbij moeten we het ook maar laten!

Tot slot, nog iets over een recente droom. Ik droomde van een gekloonde ega, die je op wat minder leuke eigenschappen, zou kunnen aanpassen. Dat was zeer intrigerend. Maar ik kreeg er vervolgens echt bonje mee! Want mijn ega wilde hetzelfde, wat mij betrof. Dus ook wat prutsen aan een kloon van mij. Want zij is, (en ik ben dat ook), niet echt trots op al mijn eigenschappen.. Kortom die droom veranderde in een ware nachtmerrie!
Ik vat het dus maar op als een serieuze waarschuwing… Maar ziet u ooit weer eens iemand die wel verrekt veel op u lijkt, dan moet u dus aan meer mogelijkheden denken dan aan een over-aktieve vader! Made in China kan ook!


Maar,
           de zon hoorde ook dat die ruimtetelescoop Kepler, die jarenlang heeft gezocht naar klonen van onze moeder
aarde, nu zelf een beetje stuk is gegaan. Daar zou je een kloon van kunnen maken met een 3d-printer, maar dat kan je goedkoper door de drie defecte onderdelen te “3d-printen”. Dan moet je wel nog even naar boven om ze te monteren…
Dus mogelijk verbrand onze trouwe Kepler binnenkort nog in de dampkring. Nadat hij meer dan honderd planeten ontdekte en enkele duizenden potentiële “klonen” van de aarde vond. Dus planeten die ook , net als wij, om een ster “à la de zon”, draaien!  Mind you:  Kepler kon nog maar een-kwart procent (=0,25 %= 0,0025e) van  de sterrenhemel af zoeken… 
Toch beweren die geleerden dat het onwaarschijnlijk is om ooit een echte kloon van “onze aarde” tegen te komen.. er is te veel “toeval” in onze natuur.
Ik weet bijna zeker dat ook de zon het niet echt spannend zou vinden als er op aarde echt en 100% zou worden gekloond: daarvoor is ze te kritisch over ons de bewoners en houdt ze te veel van “variatie”. Dus dat klonen is haar ook al worst en dat repareren van bestaande mensen daar kan ze goed mee leven. 
Toch moeten wij ons afvragen of we niet moeten nadenken over een échte kloon van de zon: want ze gaat over heel veel jaren, opbranden. Maar u weet het, we maken daarmee al een eerste begin in Caderache, waar we de zon in een grote “doos” imiteren zullen… Vooralsnog dus. Wel dus haar “hitte” maar niet, -althans niet zichtbaar-, niet haar fraaie licht. Dus wel haar energie maar niet haar warme straling… En daarom is Caderache ons dus niet genoeg!
Omdat het nog heel lang zonder kloon kan, kunt u gerust naar buiten om uw zonnebadje nemen en na te denken over de beperkte vreugde rond het klonen van ons, de mensen.
Ga buiten zitten, in de geruststellende wetenschap dat u, hoe dan ook, nooit een “full copy” van uzelf zult tegenkomen. Goed voor u en mogelijk ook voor vele anderen..
Dus wensen we u veel, onbezorgd, goed weertje toe en zou u dat thuis niet kunnen vinden dan kom gauw naar Marsilia en geniet van zon en cultuur in een zeldzame mix!
1 juni  2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten