Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 februari 2013

DIE VOORUITGANG WORDT VERDOMD VERMOEIEND! (deel/blog 2)


Hier, het vervolg op vorige week. Wilt u even terug naar deel 1: u vindt dat hier (ónder deze aflevering ook op deze blogpagina).


Heeft u nog goesting om u in het vervolg te storten? Na de vorige blog, die de start was voor een toekomstverkenning op een tweetal van de onderstaande gebieden. Die werd afgesloten met een “eerste” epiloog. Dan zie nu hier de volgende vijf gebieden mét de definitieve epiloog.




DE ONTWIKKELINGSGEBIEDEN
1.Medisch en biogenetisch (blog 6 febr)  
 2.Het transport (blog 6 febr.)
 3.Energie en milieu
 4.Ruimtevaart
 5.Productieprocessen en robotica
 6.Informatietechnologie
 7.E-commercie


   3.Energie en milieu
-Klimaat beïnvloeding (lokaal) is er nu een beetje maar daarvan komt meer rond 2020..
-Rond 2020 gaan we onderwaterboeren en precisielandbouw zal ook niet ver meer zijn. (niet vervuilend, anti-verspillend, etc.)
-Hergebruik van materialen: neemt vanaf 2025 een zeer hoge vlucht
-Ontzilting (op grote schaal) is al begonnen (Algiers, Barcelona bijv.). Het zal in 2025 “common” zijn.
-Organische landbouw, dus zonder chemische hulp- en bestrijdingsmiddelen zal in zwang komen rond 2025..
-Intelligente energievoorziening, dus geprogrammeerd en zeer precies (met elektronica) geregeld komt er volop vanaf 2025.
-De waterstofeconomie zal er komen rond 2035 (waterstof als brandstof in transport, verwarmen etc.).
-Kernfusie mogen we in 2050 tegemoet zien; in Caderach, bestaat veel hoop.

 Hergebruiken, recyclen, is hét toverwoord waar het om ons milieu gaat. En dan hebben we het over een enorm complex iets! Het gaat allereerst om de keuze van materialen in het productontwerp , en dan komen we in ook in de nieuwe materialen terecht die nu overal opduiken en ook om het ontwerp zelf: maak het zo dat je het ook snel en goedkoop kunt recyclen. Maar het gaat ook om de keuze van het verpakkingsmateriaal: dus ook over het traject van de inzameling tot het hergebruik… een gigantische logistiek, die gaat van fabriek, via huiskamer en afvalopslag tot weer een fabriek. In een grote stad als Marseille zie je dagelijks de worsteling met dit probleem. Nu pas wordt er begonnen met meer gescheiden inzamelen, ondergrondse afvalcontainers en energie-opwekkende vuilverbranding.
Bij mistral zie je hier dat deze wind door turbulenties hoopjes straatafval vormt: hij poetste de straat en hoopt het afval dus op. Waarom in Marseille dus geen turbulentiecontainers gebouwd? À la de stofzuiger van Dyson. Grapje natuurlijk!
Het milieu is zeer gediend  met schone, duurzame energie.  Ook hier begint dat met zuinig zijn en dus ook met isolatie. Daar valt nog enorm te winnen maar het vereist zeer veel investeringen en tijd… Dat is ook lastig tijdens een (banken)crisis; als geld om te investeren ontbreekt. Afvoeren van verbrandingsgassen (denk aan verwarmingen en voertuigen) kan beter met filtertechnieken en intelligente verbrandingsprocessen in motoren en verwarmingsapparaten. Zie  hierboven ook verder de paragraaf: Transport. En bedenk dat ook de elektrische stroom (voor al de nieuwe elektrische voertuigen) moet worden opgewekt in centrales die worden “gestookt” en die dus restgas afvoeren.
  In China probeerde men al “ander weer” (tijdens de OS)en er zijn al meer experimenten. Men ziet binnenkort meer van deze kunsten: veel ingrijpender dan die primitieve pogingen om onweren met explosies hoog in de wolken af te weren.
Maar wie kiest dan om dat “andere weer” te gaan maken?  Moeten we 's morgens op de PC dan een on-line “meteo-referendum” gaan doen? Marseillanen denken aan: de regen s’nachts laten vallen en de mistral 's nachts laten waaien!  Het zal natuurlijk gaan om het bestrijden van aankomende rampen: grote droogte of langdurige en grote regenval. Dat zal de keuzes niet moeilijk maken.
  Biolandbouw, dus zonder niet-natuurlijke (bestrijdings)middelen gaat een hoge vlucht nemen. En ook de precisielandbouw, waarbij geen enkele verspilling van water etc.  wordt gedoogd. Wat uw kropje sla betreft is alles wat er bij nodig is exact in de goeie hoeveelheid en op het juiste moment toegevoegd.  Het rendement per hectare wordt optimaal: niets teveel en niets gaat verloren. Daarbij wordt er natuurlijk ook alles aan gedaan om zo weinig mogelijk manuren in verbouwing en de oogst te stoppen. Dus dat wat lacherig gedoe over die tomatenplant die met zijn wortels hangt in een kunstslootje op hoogte (dan kan je er beter bij), die groeit op kunstlicht met toegevoegde mineralen en vitaminen is uit de tijd.
 Ook weet U waarom dat van groot belang wordt: de mensheid groeit met 2 miljard naar 9 miljard (einde deze eeuw) en er is echt genoeg te eten als…, we veel minder weggooien (nu 30%!), minder water verknoeien, alle grond in gebruik nemen (maar dan wel anders zie boven) en desnoods ook anders gaan eten!
Met name het eten van vlees is erg duur in voer (= hectaren veevoeder), in water (mais zuipt water…) en ook in hectaren grasland. Als alle mensen op aarde “op westerse wijze” vlees gaan eten loopt de zaak klem. Dus zal er ook aan de eetgewoonten moeten worden gesleuteld! Dat kan de overheid met haar belastingexpertise (ander soort BTW) prima regelen. En dan zijn we ook eindelijk van die obesitas af! (grapje, met serieuze ondertoon).
Ook vele hectaren gebruiken voor biobrandstof is aan heroverweging toe: zie ook het  elektrische transport.   

 Water is er globaal gezien ook volop, maar de geografische verdeling is problematisch. Nu er nog steeds meer mensen naar de grote steden blijven gaan (nu woont bijna 80% van de mensheid in de stad). Verder blijkt ook (is een beetje logisch!) dat die steden meestal aan de grote wateren liggen. Dat maakt de oplossing eenvoudig: ontzilten van zout water en cleanen van zoet water.. Die technologie ontwikkelt zich nu al snel en ook hier is er dat energieverbruik ook weer. Dus steden aan het water en in de zon(ne-energie), hebben het (weer) getroffen. Zie de grote ontziltingsfabrieken van Barcelona en Algiers zijn voorbeelden. Dit alles kost investeren en geld en als dat er niet voldoende is, komt er veel lokale herrie over water… Voor de droge gebieden, die ver van water liggen, is het nog niet zo evident: putten slaan, condensatietechnieken en at the end: watertransporten (via pipelines of anders).  Veel grote steden liggen in zonnige gebieden waar veel zon is (en ook duurzame energie).
 Energie blijft de grote wedstrijd: al vonden we weer een (voorlopige) uitweg in voorraden in de diepe zee en ook schaliegas (en olie) in de rotsbodems. Dus is er nu zorg (en herrie) over de milieurisico’s, tegenover de strategische en economische overwegingen. We verkregen dus  “wat uitstel”, soms duur en soms goedkoop. Zie de VS waar de (schalie)gas prijs 40% lager is dan die in Frankrijk, met Poetin’s gas. Frankrijk heeft zelf veel schaliegas: dus is er nu ook politieke strijd!
Hoe dan ook: we zijn onderweg naar duurder en schaarser olie en gas dus. Dus moeten we ook opschieten met die waterstofenergie voor auto’s en ook verwarming. Die energie wordt uit water gemaakt (met wat energie), maar het saldo is positief. 
Uiteindelijk hoopt iedereen (?) dat de kernfusie over 40 jaar dé oplossing zal worden. De zon gevangen in een machine, die met die hitte stoom produceert. Dat we omzetten in elektriciteit. Caderache bij Marseille is nu het internationale centrum voor dit Kernfusie-onderzoek en de ontwikkeling lijkt te gaan lukken. Hét probleem is de materiaalkwestie (zeer hoge temp.).
Stel het u voor: we maken straks overal waar we dat willen onze stroom uit twee gassen die er overal en volop zijn… Dus: het is afgelopen met die grote olieboeren en die “verslaafde olieconsumenten” : een ware geopolitieke revolutie! De VS oefenen al met hun schalie-olie+gas! 
Bij dit alles is vaak goedkope elektronica en slimme programmering en besturing mogelijk om zuinig te zijn en om minimaal te vervuilen. Een kruisverband dus tussen twee ontwikkelingsgebieden.

  4. Ruimtevaart: wordt onze wereld (eindelijk) groter?
-Ruimte toerisme is aanstaande: vanaf 2015
-Vaste maanbases ziet men in 2030 en mensen op Mars kan in 2035…

 NASA heeft zorgen, nu er maar geen leven in de ruimte wordt gevonden… Zelfs heel ver in het heelal, blijft het leeg en stil. Of we ergens zelf kunnen leven is ook nog niet zeker behalve op de maan en waarschijnlijk ook op Mars. Maar wat gaan we daar dan doen? En wie gaat daar wat doen? Schaarse materialen delven? Militair-politiek, in de rondte kijken? Het is nog onzeker..
 Intussen kunnen de “happy/rich few” hun geld kwijt aan ruimtereisjes. Het ticket kunt u echt niet via internet krijgen… U moet even zelf langs bij de “ believers/speculanten”. Bij de Nederlandse club Mars1, kunt u intekenen voor emigratie naar Mars en ze verkopen enkel “one way tickets”. Ik hoorde hun bevlogen verhaal en zag weer die diepe menselijke levensdriften…
 Een laatste bericht: een bedrijf wil stenen gaan verzamelen op rondvliegende meteorieten. Daarop liggen vaak zeer schaarse en  dure materialen. We sturen er dan robotjes heen die er landen, stenen zoeken en opladen en weer terugvliegen. Meteorieten zijn veelal ook vaker niet zo heel ver weg te vinden...
Over de laatste “onontgonnen en rijkere gebieden”, dus m.n. de polen, is het geopolitieke touwtrekken al volop bezig. En op een aantal plekken maakt men herrie over minuscule eilandjes, omdat er mogelijk leuke spullen op of bij liggen. Stel u het gedoe voor als blijkt dat Mars of de maan nieuwe “goldrush-gebieden” liggen.

    5.Productieprocessen en robotica: Hoe gaan we produceren?
-Er komen steeds meer slimme materialen vanaf 2015
-Massa maatwerk wordt erg eenvoudig en betaalbaar (zie bijv. 3D printing)
-Slimme robots zijn er volop in 2025
-Slimme energie-opslag is er vanaf 2020 ook
-We krijgen micromachines rond 2025, die heel weinig plaats en energie eisen. Teveel toepassingen zijn denkbaar: ook in menselijke (en dierlijke) lichamen.
-Er komt ook steeds meer elektronische overheid: systemen in plaats van ambtenaren. Vanaf 2015 begint het echt…
-Virtuele werkelijkheid vanaf 2015
-Modulaire woningen  vanaf 2025

 Sommige mensen denken, dat we alles al hebben en er dus nog alleen vervanging en reparatie nodig is. Ik denk dat er al eeuwen lang mensen dit hebben gedacht. Die zouden nu eens een I-phone moeten zien in de handen van iemand met een Facebook-account! En die nieuwe (lichtere/sterkere) materialen, die zonnepanelen en windturbines, die andere energieproductie (brandstofcellen), echt geïsoleerde gebouwen en ook modulaire huizen bouwen (die zich aan het “samenleven” aanpassen). Slechts een “paar” voorbeelden van dat er nog veel kan (en zelfs móet) worden geproduceerd. 

   De steeds slimmere robots staan hier voorop: zowel in fabrieken als onze huizen en instellingen. Beter, goedkoper produceren en ook steeds meer op specifiek en op maat. Ook massaproductie op maat.. Het is ook een wat onwennige, verrassende oplossing voor de (dure) verzorging van ouderen en zieken? Japan, het uitstervende land,  gelooft er in en past nu al huisrobots toe. In de R&D is er, overal ter wereld, enorm veel onderzoek gaande op dit gebied. De robots worden ook steeds menselijker en op het schokkende af.
Gaat de werkeloosheid dus (weer) omhoog? Nou dat is de vraag: want robots inzetten betekent dat er (deels) geen concurrentie is tussen goedkope arbeid in arme landen  en de dure arbeid bij ons. Een (dag en nacht werkende) Amerikaanse robot is mogelijk goedkoper dan een hardwerkende Indonesiër! Nu al komen er hele industrieën naar de VS terug omdat de goedkope chinezen zo duur werden dat ze een mooie slimme robot in prijs voorbij schoten! En de landen die vergrijzen, kunnen het nu die missende mankracht vinden.
Maar pas op: je moet wel ook voldoende creatieve mensen en ook dynamiek houden om de robots te kunnen blijven maken en te verbeteren! Robots ontwikkelen nog niet zelf hun opvolgers
U begrijpt het:  er is weer eens een complete industriële revolutie op komst: dit zou wel eens een zeer ingrijpende zaak kunnen worden voor ons allen. In zijn plussen en zijn minnen!
  Slimmere materialen blijven er steeds opnieuw komen. Daardoor krijgen we betere, lichtere, sterkere en minder dure producten… U ziet ze al om u heen van keramiek en koolstof  bijvoorbeeld: dat schilt en snijdt een stuk lekkerder en is lekker licht. Zie de Dreamliner met zijn lichte constructie en ook de nieuwste batterijen voor auto’s.
 Produceren kan iedereen straks thuis als hij een digitale tekening heeft op zijn PC en ook een 3D-printer. Die maakt geen papier zwart of in kleur, maar maakt van harsen en plastics uit potjes allerlei “onderdelen”. Laagje voor laagje met een klein spuitmondje en een bewegend support, verschijnt het nieuwe onderdeeltje wat kapot ging in uw x-machien.
Of u maakt zelf een heel nieuw x-machien, uit honderden van die onderdeeltjes. Of mooie dingen voor in huis, sieraden voor uw lief en cadeaus voor Sinterklaas. De printer kost (voor beginners) 2000 euro en een potje plastic 150 euro per liter. Als u dan nog via internet die spullen verkoopt, bent u de enige in de fabriek en in de verkoop… Enkel het bezorgen doet een ander bedrijf voor u! U moest natuurlijk ook het ontwerp kopen of (laten) maken. Of kreeg u een digitale productbeschrijving bij het gekochte apparaat, bij de handleiding?
Dit gaat er dus over grote breedte fors inhakken: de arme kleine middenstander dus? Of nou net niet! Maar pas wel op met die miljoenen concurrenten
 Er komen micromachines van enkele mm’s en nog kleiner. Motortjes, pompjes, klepjes what have you. Ze kunnen in allerlei apparaatjes of zelfs in levende wezens worden ingeplant. Om te genezen of te verbeteren. Wat je er mee kan doen is eindeloos: u kunt zelf wel 10 dingen bedenken! Ja toch? Ze pompen waar nodig, doen klepjes open en dicht,etc. Natuurlijk zijn hier weer die piepkleine batterijtjes nodig… of laadt u 's nachts gewoon die batterij “draadloos op” met een loadzender op het nachtkastje?
 Slimme energie-opslag komt er ook meer aan. Want je moet kunnen bufferen omdat vraag en aanbod in de tijd nooit exact passen en je niet alles kunt zien aankomen. In voertuigen kun je vliegwielen plaatsen die remenergie oppotten, waarmee je vervolgens ook weer wegrijdt.. Dat kun je ook met batterijen laden doen (zie Formule 1 auto’s). Er zijn ook al elektronische apparaatjes waar je een vloeistof in moet doen als ze “leeg” zijn. Ze lopen op een soort alcohol. Uw mobieltje kan dus werken op een glaasje cognac!
In het heel groot kunt u denken aan grote stuwmeren die vol water worden gepompt met zonnestroom (overdag) en 's nachts laat je dat water door een turbine razen die dan de stroom maakt (als de zon slaapt). Er is al zo’n plan voor sommige fjorden in Noorwegen! U denkt dan dus mechanisch bij het opslaan van energie en niet enkel chemisch (accu’s). U kunt dus ook thermisch denken en overdag met de zon water o.i.d. verhitten en dan 's nachts dat hete water weer gebruiken als energiebron: dan bent u bij uw elektrische zonneboiler. En zo kunt uzelf van allerlei trucs verzinnen om zonnewarmte, windenergie, remenergie of gewoon “te veel zonnewarmte in de zomer” of ook aardwarmte te winnen en op te slaan voor later. Dat doet men nu ook al bij fabrieken die veel restwarmte produceren: je kunt er het dorp mee verwarmen of koelen…
 Modulaire woningen komen er nu al aan. Nu zet men woonunits voor opa en oma in de eigen tuin, omdat het huis vroeger niet modulair werd gebouwd. Straks stapel je een huis op in modulen als een legospel. Zoals je nu in Marseille tientallen containers ziet opgestapeld bij elk groot bouwwerk. Daarin zit de werkleiding, de verzorging, de opslag etc. Dat zijn in de woonhuizen straks: de badkamer-, de keuken- en de slaapkamer-module. Dé oplossing voor te dure hypotheken bij de start: u krijgt een groeihuis met een groeihypotheek! En zelfs straks de mogelijkheid om uw huis groter te laten groeien om uw ouders of goeie vrienden lekker bij u te stallen… Vrijgezel en later toch trouwen? Dat is dan twee modules erbij mijnheer! Bejaardenhuizen: u gaat straks failliet er wil niemand meer bij u wonen (grapje?). De bouwsector failliet? Ze zijn daar dan in slaap gevallen. Die bouwsector gaat dé revolutie van haar bestaan meemaken! Alles op de kop dus. Natuurlijk: het kost even “omschakelen”..

 De geautomatiseerde overheid is hier bijna de laatste in de rij. Minder ambtenaren en meer machines, robots dus maar dan een soort wat echt stilzit. Via uw PC of tablet kunt u zonder een ambtenaar te zien of te spreken al uw paperassen regelen. Alles aanvragen wat met een klein babbeltje later kan worden afgewerkt. Zoals u nu ook uw energie, water en services betrekt. U vraagt elektronisch, betaalt elektronisch en krijgt het gevraagde zonder een menselijk contact. Niet zo leuk, mogelijk straks ook zonder gemeentehuis met zijn fysieke loketten. Óf met veel kleine gemeentehuisjes in de stad, zoals nu die transformatorhuisjes in uw stad staan. Of als die winkeltjes… Straks dus ook modulewinkels, die je ook tot wooneenheden kunt ombouwen als ze leeg komen te staan door E-commercie.
Maar dus ook: minder ambtenaren en minder pensioenpremie-inleggers. En dus ook… straks minder pensioen, als het weer tegen zit met beleggen?  Dit soort werkwijze moet er ook meer gaan komen tussen overheden: het GAB (bevolkingssysteem heb ik nog zien (en ook “horen”!) bouwen in Nederland, al lang geleden!

     6.Onze IT
Maakt u zich gereed voor:
-Videoconferencing  vanaf 2015
-Biometrie ook vanaf 2015
-Quantumcomputers vanaf 2025
-Biocomputers  tegen 2030
-Cloudcomputers vanaf nu/2015

  In de computerwereld zijn we op weg naar de “(quasi-oneindige snelheid van bewerken van data” en ook naar de “oneindig grote opslag van data”. Via nieuwe soorten chips voor processing en opslag.  Wat u ook wil berekenen of bewerken wat u ook digitaal wil bewaren het kan allemaal, en voor een habbekrats! De grenzen zijn verdwenen en ook dat is al een revolutie op zich… We gaan dat doen met biocomputers, cloud- en quantumcomputers..
 Communiceren komt los te staan van plaats en taal. Via skype telefoneren is al geen echt nieuws meer. Video-confereren doet men in zaken en politiek al lang en ook steeds vaker. Wat er aankomt is de verdere perfectionering daarvan. Iedereen blijft gewoon thuis en kan mbv zijn apparatuur alles “aan iedereen direct laten horen en zien overal ter wereld”. De hele communicatie wordt voor iedereen geregistreerd (en kan dus ook voor anderen later dienstbaar zijn). Direct machinaal vertalen is een ontwikkeling voor zowel het gesprokene als het geschrevene.  We zijn hier op weg naar perfectionering. Kost minder reizen, tijd, energie maar is ook niet zo leuk, soms…

  Biometrie zit er al in mijn paspoort, want de VS wilde me er anders niet meer in laten. Ik moest in LA in een pijpje kijken (iris-check) en mijn tien vingers op een “pad” leggen bij de immigration officer. Dat kunnen we straks overal doen en ook ongemerkt: bewakingscamera’s doen het nu al. Ze leggen u vast en laten u opzoeken in een database en uw data terugmelden aan de nieuwsgierige bewaker. Men kan u ook een badge geven die u elektronisch beschrijft waar u ook loopt en tegelijk ook nog uw iris uitlezen om bedrog te voorkomen. Kortom men kan u overal identificeren straks..  Natuurlijk is er ook de medische biometrie, die uw lichaam constant meet en vastlegt. Die data opslaat of toont elders waar u wordt bewaakt om medische of andere redenen. De drones van de VS vinden zo al die terroristen en maken er een dode terrorist van. Ergens van achter een scherm ergens in de VS. Big brother is watching you en hij blijkt niet alleen te zijn. Er zijn wel honderd Big Brothers tegelijk met u bezig zonder dat u iets merkt. Omdat u ergens loopt of iets bij u draagt. Als dat niet revolutionair en ook erg eng is met veel gevolgen dan weet ik het ook niet meer.
Helaas gaat ook het hacken en het bommen gooien met drones steeds verder en verandert de misdaad, de oorlog en de politie en het leger compleet.

7.De E-Commerce, onze (wereldwijde) handel
-Entertainment vanaf 2015
-E-(re)tailing vanaf 2015
-Alles verbonden met netwerken vanaf 2015

Deze ontwikkelingen zijn er al en ze gaan een hoge vlucht nemen in de komende decennia.
We gaan nu al naar breedband en web2 , smartphones en alles is al meer en meer draadloos. En het e-entertaiment breidt zich enorm uit. Spelletjes (individueel en competitief, dus tegen anderen), sport, muziek, kunst, film het kan niet op in entertainmentland op het net. Communiceren en discussiëren (chatten) met iemand of groepen kan overal en altijd bilateraal en via speciale “ontmoetingssites”; plaats en tijd worden snel en onbegrensd overbrugd.  Geen emotie of opinie of avontuur blijft meer een persoonlijk iets.  Alles  kan overal: thuis, op reis, in de auto, op het strand en zelfs onder de douche of in bad. Creatief entertainment neemt ook toe.
Is het iets voor jongeren en zijn het wat onbetekenende modegrillen? Dat zou een ernstige onderschatting zijn: hier gaat het om de wijze van communiceren en amuseren van morgen van de massa. Opinievorming gaat nu al grotendeels via twitter en de social sites. Politici en commercieel volk kiezen steeds vaker deze media. Er heeft een verschuiving plaats want de I-phone en het tablet worden hét massa-communicatiemiddel. Het betekent minstens een groot vraagstuk voor de traditionele media en hun voortbestaan. Nu ook de TV aan het net zal gaan komen ook de tv-companies in deze maalstroom.

 Alles wat we hebben wordt verbonden met uw PC, I-pad, tablet of I-phone. Uw apparaten thuis kunt u zien functioneren, u kunt ze besturen vanaf elke plek op de wereld. U kunt overal bij uw (huis)data komen, u bankiert, koopt uw spullen, winkelt en koopt kaartjes en services waar en wanneer u dat maar wilt. Een portemonnee of portefeuille wordt een lachertje en zelfs uw paspoort etc. zitten in uw I-phone/tablet. Dus moeten we maar van een A-Phone (all-phone) gaan spreken. Dat we straks nog pa met zijn pantoffels aan de avondeditie zien lezen in zijn rookfauteuil, lijkt zeer onwaarschijnlijk. Die las op zijn tablet gedurende de dag en ook op heen- en terugreis het nieuws. We zien het hier in Marseille nu al met de kleine krantjes als Metro en 20-minutes (let op de naam!) die in de ochtend met de tienduizenden worden gelezen in bus, metro, tram en auto. Nog even en het papier is scherm geworden. Veel mensen lezen geen “gewone krant” meer.
Deze ontwikkeling betekent ook dat de “andere, de leverende kant”, dus de ondernemingen in de diverse branches een ander publiek gaan krijgen. Dat impulsief en “around the clock” bediend wil worden. Wat een 24-uurs dienst inhoudt en/of hoog geautomatiseerde non-stop productie/services. Op naar de 24-uurs wereld die nu New York al is dus?  
E-(re)tailing (verkopen per Internet) kent bijna iedereen al van Amazon, Bol.com,  E-bay etc. . Dit trekt in hoog tempo nieuwe klanten aan en veroorzaakt al de sluiting van veel zwakke broeders in de winkelbranche: rond de feestdagen van einde 2012 bleek al dat soms 50% van de omzet (!) verliep via e-retailing. . Hier zal met steeds betere software en services veel groei ontstaan: adequate prijsvergelijking, prijsniveau, inzichtelijke productpresentatie, betrouwbaarheid en een kwalitatief hoge kwaliteit van de logistiek zullen de marktaandelen bepalen. E-tailing zal de detailhandel op hardhandige wijze veranderen en daarmee het aanzicht van onze stadscentra en de commerciële centra. Wie weet zullen nu nog meer m2 (na de lege kantoorruimten) en nu winkelruimten ingrijpend insnijden in de stadsplanningen. De ombouw van commerciële ruimte naar woonruimte ligt voor de hand. 
En onderschat ook niet de invloed op het transportsysteem: de non-stop fast delivery betekent ook een revolutie voor de transportbranche, die toch al in een andere wervelwind terecht zal komen.

-EPILOOG: EEN POGING
Wordt het weer een groot avontuur waar niemand dé regie bij voert? Miljoenen dus die duwen en trekken, overal ter wereld? Dus omzet scoren en concurreren blijven de drijfveren en de overheid moet maar trachten grenzen te stellen om uitwassen te beperken? Weer duizend onderwerpen voor een achterlopende, verwarde politiek? Lawines dus van nieuw en anders en in een hoog of nog hoger tempo?
  Succes en implementatiesnelheid hangen natuurlijk  af van economische en mode/trend-achtige factoren. Als iets nieuws simpelweg en zonder veel omringende investeringen een duurdere oplossing vervangt, zal het snel en gemakkelijk gaan. Denk aan goedkoop vliegen als concurrent voor de trein en idem de concurrentie door de line-bussen. Of aan nieuwe goedkopere medicamenten.
 Moet er veel qua infrastructuur voor veranderd of gerealiseerd worden, dan zijn investeringen nodig en dus ook, (voor de financiering daarvan), een interessant cash-flowprofiel. Denk maar aan die all-electric auto’s met hun speciale batterij-laadstations. Uiteraard is dan ook “de overheid” nodig, want het gebeurt in de publieke ruimte…
 Er is uiteraard ook interactie tussen de diverse ontwikkelingen: de ene verdringt de andere of beïnvloedt die op een bepaalde manier en mate. Denk aan :  “Energie en milieu” én “Transport en ook aan “ Robotica” en “Medisch én biogenetisch”. Dus de (snelheid van de) ontwikkeling van het ene gebied kan versneld of vertraagd worden door die in het andere.  
  De visie (en het vertrouwen!) aangaande groei en economisch klimaat zijn essentieel voor “het tempo van deze vooruitgang”. Bij dit alles is enkel westers denken een ware valkuil; de verschillen tussen regio zijn wereldwijd groot en daarmee ook de implementatiesnelheid. In Afrika zijn in 15 jaar of zo meer dan de helft van de inwoners voorzien van mobieltjes. Want een antenne voor mobiele communicatie plaatsen is veel goedkoper en sneller te doen dan een heel telefoonkabelnet aanleggen (Wet van de remmende voorsprong omgekeerd?).  Dus inschatting van het tempo hangt ook sterk af van de regio’s en hun ontwikkelingsniveaus.

  Naarmate West-Europa dieper wegzakt in de crisis, zal het tempo van de veranderingen hier dus lager kunnen zijn… Ook toenemend protectionisme en nationalisme spelen een rol bij veranderingen en expansies. Rampen van grote omvang, oorlogen, grote sociale onrust en pandemieën kunnen trendbreuken veroorzaken. Zie Fukushima in Japan. De Dreamlinerproblemen laten zien dat ook de techniek gewoon kan falen, zoals ook bij de 747 lang geleden (motorenpanne) gebeurde. Maar dat werd later eclatant succes..
  Vele hebben de indruk dat nu alles breder, intensiever én sneller gaat dan vroeger. Is dat objectief gezien zo of is dat onze wat vermoeide perceptie? Een belangrijk objectief verschil is dat er nu miljoenen researchers en techneuten wereldwijd in rigide concurrentie en soms in nauwe samenwerking tegelijk bezig zijn… Dat zijn er dus tientallen meer dan vroeger en in fellere concurrentie.

Onze hele wereld om ons heen gaat dus in hoog tempo op de schop; remmen lijkt onmogelijk. Wie niet meedoet wordt een outsider en vereenzaamt. Is een nieuw “1968” toch weer denkbaar maar dan eentje dat remt?
 Volgens Darwin’s theorie zijn wij ons nu al ( ongemerkt en van binnen) aan het aanpassen: is dat wat we zien bij onze rappe kleinkinderen? Brengt dit hoge veranderingstempo ons ook sneller bij “een nieuwe mens” die later met wat ons nu bedrukt, hartelijk zal lachen? Zoals wij lachten bij het horen over die grote schrik, die de eerste auto’s ooit veroorzaakten? De neurofysiologen die steeds meer snappen van onze hersens gaan ons straks vertellen dat onze frontale hersenkwab anders begint te vibreren…  Vergeet niet dat wij ooit afscheid namen van broer aap! En dat wij grote hersens kregen en vervolgens wel 6 jaar nodig hadden om na geboorte te leren leven… (de jonge aap kan het in een jaartje).
   Wat moeten we denken van de huidige enorme sociale achteruitgang  die we vooral in Europa nu zien? Zie vooral Spanje met 27% WW en Frankrijk nu in een spiraal naar omlaag. Gaan we in de EU eerst naar grote sociale troubles? Of worden ook wij op de valreep gered door deze upswing? Of horen we straks: Europa is te oude is een tweede Japan, en pikt dit niet meer op. Omdat dé motor een jonge, dynamische bevolking er niet (meer) c.q. in onvoldoende omvang is? Als je echt weet hoe snel Japan wegglijdt is dit een wat reële en ook bange vraag!     
  Een hamvraag is hoe de wisselwerking verloopt tussen “technologische en maatschappelijke ontwikkeling”. Trekt de technologische de maatschappelijke of is het andersom? Óf is er een voortdurende interactie?
-Zie de gevolgen van langer leven (door medisch/biologische techno) op de maatschappij: vergrijzing en dure verzorging en pensioen. Wat dan weer ethische vraagstukken oproept over euthanasie en medische grenzen.
-Denk aan de impact van de snelle, directe elektronische communicatie-technologie (internet, sites, Twitter) op sociale bewegingen (Arabische revoluties bijv.)
-Zie hoe de giga-computers van Wallstreet de financiële machtsstructuur en de opzet van het bankieren veranderen door hun immense verdien- en manipulatievermogen.
-Denk ook aan hacking dat een nieuw wapen is in de misdaad maar ook in de geopolitiek en de militaire machtsstrijd. Het verandert onze legers, het gevoel van (on)veiligheid en ook onze politie-organisaties.
-Of de drones die de oorlog geheel van gezicht veranderden: ze worden op afstand gevoerd en zonder fysiek menselijk gevecht.
Deze kleine greep laat zien hoe complex en hoe direct technologie en maatschappelijke verandering samenhangen en mogelijk werd en wordt die samenhang nog sterker bepalend voor onze “Werdegang”? Het geheel lijkt onrembaar en vergaand autonoom waarbij de overheid de rol van gepasseerde remmer achteraf heeft gekregen. Dat vooral geeft ons dat gevoel van onveiligheid en angst voor wat “morgen” brengt. Het werd een wereld op drift.. 
    
 Er zijn dus veel vraagtekens te plaatsen, ook bij die snelheid van veranderen.. en mogelijk komen er nog meer regionale verschillen. De trend lijkt onveranderbaar, dus nu of wat later zal het er toch van komen…
Veel experts wijzen ook op de enorme kansen die hier liggen; dus zij zien de nieuwigheden vooral ook als stimulans voor groei, minder werkelozen en vrede…  Maar dat kan natuurlijk ook “wishfull thinking” zijn.


 Dan is er ook nog die theorie van de “35-jarige cyclus”, een verschijnsel dat we aan de beursbeweging zouden kunnen zien. Een variant op de aloude conjunctuurtheorieën? Die theorie zou aangeven dat we in 2008 (35 jaar na de verkiezing van Reagan in 1980) het eindpunt van een cyclus bereikten. En dan zwiept het dus weer op in 2015? De grafiek (van een eeuw) van het Dow Jones Average zou dit aantonen..  Zie hier: na de krach 1929 kwam 1945 (met Eisenhower) en +35 jaar is de sprong naar 1980 (Reagan komt) en nu dus the  next one? Maak u dus op: in 2015 gaan we weer in gear 2! Experts roepen al het bedrijfsleven op, om zich nu op deze swing voor te bereiden.. Nog een keer wat van die westerse waan, waarin de rest van de wereld wordt vergeten? Of is deze theorie universeel en geldt die van China via Afrika tot in Argentinië? Ik ben sceptisch maar geloof wel in een vorm van een slingerbeweging. Mijns inziens zien we die al sinds eeuwen en versnelt nu de frequentie. Omdat steeds grotere delen van de wereld zich intensiever met “ontwikkelen en veranderen” gingen bezig houden. Azië leidt meer ingenieurs op dan Europa en de VS samen…
 
Dus:  hoe breder de wereld zich ontwikkelt, hoe sneller de ontwikkeling verloopt. Zeer onbescheiden noem ik dit maar de Wet van Leon de Marseille. Voor iemand anders deze lucide wet inpikt !

Voor u nu alsnog “afhaakt, en het wel zal zien”, nog even dit: als u niet meer wilt meedoen kunt u straks, - moet gevreesd worden-, ook niet meer alsnog inhaken… Dat kán ook betekenen, dat men “met u niet veel meer kán of zelfs wíl…”. Na minister Schippers te hebben aangehoord op TV over haar “vernieuwingen” (=bezuinigen), weet ik zeker dat ook de ouderen moeten blijven mee veranderen. Anders bent u zomaar een buitenlander in “uw” eigen land.
Dat moet, denk ik, niemand zich laten aandoen. Dus is het de moeite waard nog een eindje mee te fietsen voor het echt moede hoofd te rusten moet…  Dan helpt ook 50-plus echt ook niet meer!  
Het is gewoon een kleine “strategische hint”;  en ik weet ook dat hij niet voor iedereen de goede is..


Maar,
        De zon heeft hieraan, -na alles wat U vorige week al kon lezen bij hetzelfde onderwerp-, nog maar weinig toe te voegen. Ze schrok enkel wat van die boring, door die van de aarde gestuurde robot, die op Mars landde. Ook al was dat gat maar 6 cm diep.. Want ze weet het: de mens kan het niet laten altijd maar verder te exploreren…
Ze zal ons, hoe dan ook, dus nog lang zien worstelen met dat veranderen, nadat we nu Mars  kietelden en al weer een tijdje nadat we die maan ook al niet met rust lieten.
Maar, -in stilte-, heeft ze ook best bewondering voor die ijverige aardmannetjes.
Opnieuw wat filosoferen, zo mogelijk in de al wat warmere winterzon, is dit vervolg naar we hopen, ook waard. Met een pastisje of , -als de griep u greep-, met een grogje.
Zoek dus een beschut plekje achter glas , neem uw slokje en overdenk een en ander nog eens wat. Ontsnappen kunt u immers toch niet?
Opnieuw wens ik u veel mooi(er) weertje toe. Denk er aan dat die sneeuw en dat ijs over niet zo lange tijd weer zijn verdwenen; dus geniet ook alvast van deze gedachte.
Wordt het u echt teveel, dan is een bezoekje aan MP2013 een puike manier om alles te vergeten. Vlieg of trein, ga via Saint Charles naar het Paviljoen M naast de Mairie en kies daar uit het overvloedige en zeer diverse aanbod. Waarin ook veel zon zit verwerkt..
16  februari  2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten