Totaal aantal pageviews

vrijdag 8 juni 2012

WAREN HET FOUTJES EN ONGELUKJES, ÓF WAS HET ALLEMAAL TOCH OPZET?


Dat we die eurozone zo opbouwden, met zijn (te) grote verschillen, was dat nou een “foutje”?
Ach, laten we maar eerst eens kijken naar die “preventieve” oorlog in Irak;  daarvan is intussen wel erg duidelijk dat het hier niet primair ging om die arme gekwelde Irakezen onder Saddam, maar vooral over de greep houden op een van de grootste oliereserves in het MO. Want Irak zit (en zat), en dat  weet nu iedereen , op het giga-nivo van de saoudi’s, waar het om olie-reserves gaat. Zo’n 200 miljard barrels! En wat er werd afgelogen om die aanval te rechtvaardigen, weten we ook. Tot op vandaag is er nog steeds geen enkel “weapon of mass-destruction” gevonden in dat nu totaal verwoeste land. Het westen en de VS voorop wilden hun greep terug krijgen op die onmisbare olie! Wat indertijd ene Jacques Chirac ook tegen Bush zei, om hem tegen te houden met zijn snode plannen, het mocht niet baten… De amerikanen waren zelfs erg boos op Parijs en wilden de benaming “french fries” zelfs vervangen door : “freedom fries”!
Dus de doden en gewonden, de invaliden en de vluchtelingen, kwamen (en zijn) er en helaas met de tienduizenden… De grote olieboeren (nu ook die uit China), staan al weer in de rij voor een concessie voor dat  zwarte goud in de bodem van Irak. Dus de Irak-oorlog:  dat was met (geopolitieke) ópzet en de politieke steun van Nederland onder Balkenende was dat dus ook!
Miljoenen inwoners van nette democratische landen werden toen dus eenvoudig weg “getild”, door de door hun gekozen politici en “bevriende staatshoofden”. Die nu nog steeds niet voor een rechter staan, wat Saddam (en terecht!) wel stond!

Je kunt je afvragen of die oorlog in Libië niet een soort van kopie was van de Iraakse affaire. Het grote verschil is waarschijnlijk, dat er hier van binnenuit tegen dictator (en ex-vriend van het westen) Kadaffi eerst een opstand ontstond. Omdat “wij” de democratie zo lief hebben, gingen we die opstandelingen (om te beginnen in Benghazi) tegen die wrede dictator helpen… Terecht want anders had hij ze echt afgeslacht, dat is zeker! Nu dreigt dit land ook in stukken te breken en wil het oosten, het deel met veel olie, ook grote autonomie. Zoals de koerden in Irak die ook al hebben.   
En wat we nu in Syrië zien gebeuren, lijkt ook op Irak en Libië;  het land scheurt ook hier in stukken, en weer langs oude, pré-koloniale stammengrenzen…

Want  wij “de westerlingen”, trokken met diplomatieke potloodjes, die bibberden van de drank, die mooie rechte lijnen in dat zanderige MO en hadden alle baat bij die dictatoren, die deze “gedrochten van naties” met harde hand “bij elkaar hielden”. Want wij wilden ná ons vertrek vooral “stabiliteit” in deze regio en nú dus eigenlijk weer. Het moet vooral rustig zijn bij dat olie pompen…. 

De gang van zaken in Syrië lijkt beschamend, maar is een schoolvoorbeeld van een dilemma geworden.  Nu durft niemand daar dictator Assad aan te pakken, omdat die ook zo’n gammele boel bij elkaar houdt met wreedheid en wapengeweld…  Het verschil is enkel dat Syrië niet zo’n grote olie-reserve heeft én dat, door de crises,  de centen in het westen op zijn om nog een oorlog te voeren. Dus: het westen zit op “zwart zaad” en ziet daar niet zo bijster veel “zwart goud” in de bodem zitten. Maar de “stabiliteit in die olie-regio, daarover gaat het nu op de eerste plaats. Weer de olie en weer die opzet?

Wie maakt  zich nou écht druk om die regelrechte onderdrukking van die grote meerderheid van sjiieten door een handje vol soennieten, die in Bahrein plaats vindt? Met de zegen van de saoudi’s, waar het in termen van democratie en mensenrechten ook niet bijster fris is…  Toch waren en blijven deze saoudi’s  “our dear friends”, zegt men in Washington. Daar zit immers die andere gigaplas aan olie in de MO-bodem.

Het basis-foutje was hier dus: wij waren de kolonialen en moesten opgeven na WOII. Omdat (weer) die amerikanen toen dat koloniale gedoe “uit de tijd vonden”. Dus moesten de Europese kolonialen weg uit het MO en Afrika. Nederland moest ook weg uit Indonesië onder grote Amerikaanse druk en de Gaulle moest opstappen in Algerije, ná de conferentie van Bandoeng, waar Soekarno zegevierde.… En dan noem ik nog  maar twee van de vele landen die hetzelfde deden, toen ook zij moesten opstappen…

Immers  wij waren in de loop der jaren bloeiende economieën geworden die compleet draaiden op olie als dé belangrijke grondstof. Dus sloten wij westerlingen “au fond” een soort van deal: wij aan de oliepompen en oude koningen en lokale adel mochten de macht overnemen in die nieuwe kunstmatig gevormde  landen. Want, ach, die democratie, dat was toen niet de eerste zorg van het rijke westen. Als die oliekranen maar open bleven en onze welvaart niet in gevaar zou komen! Eigenlijk ook gewoon geopolitieke opzet dus; grote belangen waren in het geding, vooral onze belangen. Al bracht dat alles die landen best ook veel welvaart, maar die werd nogal slecht verdeeld meestal…

Na WOII brak de Koude Oorlog uit, en de russen c.s. wilden best wel een potje vechten om de macht (en de olie) in die landen in het MO en Afrika… Dus zagen we daar socialistische politici en partijen opkomen die Moskou dan ook graag aan de macht hielp. Dat kon niet goed gaan, vond het westen. Dus werd er van alles bedacht om die russische/communistische invloed daar te remmen. Daarbij werd ook besloten om de intussen ook nogal actieve moslims (die niks ophadden met die heidense socialisten) te helpen om zo een politiek tegenwicht te vormen ín die landen tegen de communistische invloed. Denk aan Algerije, Egypte, Syrië en Irak…
Zo kwam het, dat die nu zo verfoeide fanate moslims fors werden gesteund met geld etc. om die communisten in het MO en Afrika tegen te houden. De Baathpartijen van Syrië en Irak (waarvan Saddam toen en Assad nu) zijn daar nu nog steeds de “restanten van”. De socialistische en liberalere partijen die nu aan de verkiezingen meedoen ná de Arabische revoluties, -zie in Tunesié en, Egypte-, stammen uit die periode. En u weet ook van die uitgebreide Amerikaanse steun aan de taliban, toen Afghanistan nog werd bezet door de russen… Dezelfde taliban, die we later en tot op vandaag Nato-breed bestrijden en waar we nu ook proberen “eervol” te vertrekken. Terwijl de VS met een regen van drones de taliban in Pakistan wegknalt in een soort van “nooit openlijk verklaarde oorlog”, die steeds meer kwaad bloed zet in een groot moslimland. Obama tekent, als opperbevelhebber, dagelijks bevelen om de vijand in Pakistan te bedwingen… Opzet dus, die steeds meer begint op te vallen.  

Dit stukje historie laat goed zien hoe die “foutjes” ontstonden, en hoe korte termijn-achtig en neo-koloniaal het westen omging (en gáát?) met die olie-landen. Waarvan later sommige westerlingen dan ook nog durfden te zeggen “dat die landen ze zo achterlijk gebleven waren”! Terwijl wij daar meer dan een eeuw zelf  en zonder inspraak van de bevolking, de dienst uitmaakten. Over “foutjes” gesproken dus!

Ach, het kolonialisme was eigenlijk ook het moderne verlengstuk van de ontdekkingsreizigers uit het westen, die , bijvoorbeeld, de Amerika’s ontdekten en inpikten. Zie die machtige Spaanse, Portugese en Italiaanse monarchen en hun adel in de landen, die nu zelf in grote moeilijkheden verkeren.
Terwijl  Amerika, en nu ook Latijns Amerika (waar ook BRICS-landen bij zitten) zich fors ontwikkelden, en ontwikkelen tot “quasi-westerse kapitalistische landen”.
Economen zeggen nu gewoon hardop, dat deze landen buiten Europa, de EU nu te hulp moeten snellen!
Omdat wij in onze schulden creperen en ook onze export niet op een redelijk nivo kunnen krijgen. Waardoor onze groei maar achter blijft… Let wel : wij exporteren maar voor 2% naar China en voor 7% naar al die opkomende landen. Dus smeken (!) we die nou om hun economische politiek meer te richten op “interne consumptie” en ook hun grenzen breed te openen voor onze producten. Want onze export moet omhoog om de broodnodige groei terug te vinden in onze vergrijzende landen met een wegzakkende interne consumptie… Nog erger: de buren van Duitsland vragen dat eigenlijk ook aan Berlijn wat hún interne consumptie (dus onze export) betreft… Want alleen dat zal die afgrijselijke werkeloosheid, die nu in de EU al 11% is, echt kunnen terug dringen.
Geloof het of niet, maar dit is eigenlijk hét grote thema voor de komende G20: Europa moet op de knieën vragen om hulp van de opkomende landen om zijn groei (en ook dus deels hun groei) weer aan te zwengelen… Wij, de oud-kolonialen worden nu dus een beetje “economisch gekoloniseerd “ en dat door de vroegere onderworpenen…

Een tragische omslag dus, wereldwijd. En gaan nu “die anderen”, op hun beurt, ook  een “foutje” maken? Zie Brazilië, en ook elders; daar heeft men maar bar weinig op met dat helpen van het vroeger zo oppermachtige Europa! Net zoals China zich ook nogal ergert aan onze “Co-2- manie”.
Want wie spoot een halve eeuw of meer de luchten vol met CO-2? En nu mag Peking, dat pás begint met ons te imiteren, dat niet doen? Dat valt niks lekker, zoals we zouden kunnen begrijpen. Intussen is het dan ook slecht gesteld met die Co-2 limitering vanuit de VN…
Ook hier dus de vraag: foutje of ook opzet?

In deze lijst mag “Rome” tegenwoordig en helaas, ook niet ontbreken. Ik bedoel nu uiteraard het Vaticaan waar de paus nu ook belazerd werd door zijn directe personeel.  Een Frans weekblad kopte: “Haalt de pausdom het jaar 2100 nog wel?”  In het artikel werden de laatste “foutjes” in de roomse kerk,- de seksuele uitspattingen natuurlijk voorop-, uitvoerig behandeld. Het ergst was,- zei de journalist-, die laffe houding naar de slachtoffers, die eerst compleet werden vergeten… Rome ging namelijk primair in het defensief en pas daarná ontdekte men de slachtoffers. En bood hen “excuses” aan... Dit gebrek aan empathie viel nogal wat gelovigen op…en vele vertrokken, diep teleurgesteld.  Ignatius van Loyola schreef ooit dat je de Kerk moest gehoorzamen: “perinde ac cadaver”. Wat schijnt te betekenen: als was je een lijk… Kadaverdiscipline dus. Zo kwam dat woord in onze dictionaire.
Als je dan ook nog leest dat Rome ( de paus dus) nú pas eist dat “zijn financiële instituties”, qua procedures en regels “onmiddellijk  moeten gaan handelen conform de  internationale regels en afspraken”, besef je dat zelfs een kerk intern niet ontkwam aan alle rottigheid. Zie voor meer twijfelachtige voorbeelden de Russisch- en Servisch-orthodoxe kerken en ook, de “fiscaal vrijgestelde” Grieks-orthodoxe kerk… Zelfs hier dus “foutjes” of ook “boze opzet”?

Tenslotte het steeds spannender wordende  spel in de boezem van de EU, waar nu de nieuwe Franse president een soort van eurobond-actiegroep aanvoert, mede aangejaagd door de Italiaanse Monti en de panisch wegzakkende Spanjaarden. Terwijl de grieken eigenlijk al gewoon zijn opgegeven, als je de pers mag geloven.  Alle (economisch) grote landen van de EU nu samen tégen de grootste, Duitsland. Dat echt geen zin heeft om zijn zuur verdiende nieuwe welvaart op te offeren aan die spilzuchtige zuiderlingen… Nu zoekt men in de EU de groei dus in meer investeren via “het mutualiseren” van de schuldenberg… De vier groten gaan, -terwijl de anderen achterdochtig moeten afwachten- , meteen ná 17 juni (de dag van de griekse verkiezingen), een compromis proberen te vinden in Madrid… Want zelfs die ijzeren Merkel begrijpt, dat wat de EU nú laat zien, het laatste greintje respect bij derden sloopt en dat dit circus dus snel gestopt moet worden. 

Die beruchte ex-bankier uit Duitsland, Sarazzin, die met zijn eerste anti-immigrantenboek veel geld verdiende en zijn baan verloor, schreef nu weer een roerig boek over de EU en de euro… Hij lijkt overigens steeds nipt vóór Wilders uit te lopen. Daarin stelt hij de grote fout aan de orde van “die gammele basis onder die te vroeg opgerichte valutazone…”.  En verdedigt ook zijn land, door te wijzen op het grote schuldgevoel in Berlijn over WOII. Dát  zou namelijk volgens hem de echte reden zijn waarom de Duitsers bij de start van de euro maar gezwegen hadden over die (te) grote risico’s… (!)
Intussen aarzelen de Duitse socialisten en de Grünen meer en meer over dat eurobonds-idee, waar ze eerst best voor  leken te gaan samen met “het zuiden en de Franse socialisten”. Insiders zeggen dat Merkel c.s. nu toch gaan komen met eurobonds, maar dan enkel voor de staatschulden per land, die de 60% norm (tov BNP) te boven gaan…

Het moet toch een wonderlijk, raar gezicht zijn, als je als opkomend land, dat oude machtige en arrogante Europa nu onderling ziet stuntelen om het bereikte, wanhopig, vast te houden dan wel terug te krijgen…. Te weinig mensen in Europa begrijpen dat helaas, zie ook de politieke stellingnames van ultra-rechtse Europese (populaire) partijen à la de Nederlandse PVV en het Franse FN. Zo’n 25% van de burgers lijkt geen enkele notie te hebben van deze complete afgang van Europa en ook van het éigen land!.       
Weer “foutjes” of ook opzet”?

En wat is nu eigenlijk de moraal van dit geschakeerde verhaal?
Wel kijk dus eerst eens goed naar je eigen geschiedenis en zie de schokkende parallellen tussen de huidige wereld en die van de Europese landen. Zowel vóór als ná de Franse (en later die andere) revoluties. Herinner u, hoe wij voorop liepen op deze aardbol en begrijp zo beter wat er nu gebeurt…
Die lange opstapeling van foutjes, door de eeuwen heen, vooral voortkomend uit het bekleden van een machtspositie, lijkt dé oorzaak van ons huidige ongeluk. Via fouten en ook boze opzet, gingen we naar de top en nú gaan we door  een nogal diep en donker dal… De wijsheid komt zoals altijd, met veel pijn.
En u zult met me eens zijn dat Europa onderling ook bepaald geen toonbeeld is van eenheid en solidariteit. Zouden we het dan toch nooit leren? 

    
Maar…
           ook die zon, die hier 's avonds zo mooi naar oranje tinten verkleuren kan, vertoonde in haar lange leven de nodige vlekjes. Die zelfs de oermens opvielen en verontrustten en die werden gezien als voorboden van rampen, net zoals de zonsverduisteringen. Verder lijkt het zonneleven een foutloos parcours, al beweren geleerden dat de zon “uitgaat”. Maar wel over 14 miljard jaren. En dat zou een kapitale fout zijn! Zo’n levenswandel dat doen wij, de mensheid op aarde, haar niet na.
Nog een ding maakt deze blog, naar ik hoop,  ook duidelijk: of een volk nu méér of mínder zon zou krijgt, het maakt geen snars uit voor zijn “score op de foutenlijst”. Ook de afkomst qua ras, sekse en geloof doen er wat dit betreft kennelijk niets toe. Wat dan weer geruststelt en bevestigd, wat de helft van ons eigenlijk al dacht. Dus koester u gerust in de stralen van “ons aller zon”. Blijf aan de Sunny Side en smile;  want die zon heeft gelukkig niets van doen met “foute boel”. Bezorgt ze U ooit een zonnesteek of een kreeftrode huidskleur, dan is dat van haar kant gezien, ook zeker geen sprake van kwade opzet!  
Vlei u dus gerust in haar licht en warmte, maar let wel op uw stralingsconsumptie. Overdaad schaadt, zelfs bij zonnebaden.
Ik wens u allen dus veel zonnig weertje toe!



10 juni 2012.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten